luchtververser slaapkamer aanschaffen tips advies

Luchtververser slaapkamer – Verbeteren van slaapcomfort

Heerlijk diep slapen en volledig uitgerust uw dag beginnen. Het is een heerlijk energetisch gevoel. Helaas zorgen slechte gewoontes en externe factoren ervoor dat dit droomscenario niet altijd haalbaar is…

Op deze pagina ontdekt u waarom een luchtververser op de slaapkamer plaatsen uw slaapcomfort kan verbeteren. U zal hier ook leren op welke zaken u zoals dient te letten wanneer u luchtverversers gaat vergelijken met elkaar.

Redenen om een luchtververser voor de slaapkamer te kopen

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die in kamers met een slechte luchtkwaliteit slapen, een minder goede nachtrust en slaapcomfort ervaren.

Voor mensen met een allergie of longziekte

Luchtkwaliteit in de slaapkamer is vooral belangrijk voor mensen die aan een bepaald soort allergie of een (chronische) ziekte lijden. Denk bijvoorbeeld aan astma, longemfyseem, COPD, enzovoort.

Zo is diep en goed slapen geen sinecure indien dit moet gebeuren met een verstopte neus… Deze verstopte neus kan het gevolg zijn van blootstelling aan bepaalde rondzwevende allergenen (zoals huisstofmijtallergenen die talrijk aanwezig zijn in slaapkamers, dekbedden, hoofdkussens, matrassen en tapijten).

Regio’s met verhoogde fijnstofconcentraties

Maar zelfs indien u geen last van allergieën heeft, kan een degelijke luchtververser uw levenscomfort verhogen. Dit is het geval indien u in de stad woont of op een plaats dichtbij drukke wegen. De uitlaatgassen die vrijkomen door de verbrandingsmotoren van wagens, motoren en vrachtwagens zorgen voor een pak luchtvervuiling.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat vervuilende deeltjes in de lucht uw slaapefficiëntie verlagen en het risico op slaapstoornissen zoals onregelmatig ademhalen, snurken en slaapapneu verhogen.

Een vervuilde slaapkamer (wegens onvoldoende schoonmaken bijvoorbeeld) kan ook de kans op ziekte verhogen en uiteindelijk uw kansen op promotie maken op het werk doen smelten als sneeuw voor de zon

Luchtververser kan slaapcomfort in slaapkamer verhogen

En op dit gebied kan een luchtververser het verschil maken. De taak van zo’n toestel dat lucht ververst is eenvoudig: de lucht zuiveren en deze proper en vers maken.

Een luchtververser elimineert met andere woorden schadelijke deeltjes in de lucht zoals fijnstofdeeltjes, pollen en allergenen van huisdieren (van honden, katten, vogels, konijnen, cavia’s, enz.).

Waarom luchtververser slaapkamer kopen? Omdat zo’n toestel voor tal van mensen een cruciale rol voor hun slaapcomfort in de slaapkamer kan gaan spelen.

Luchtververser voor in passieve woningen

Wegens de stijgende energieprijzen en de toenemende bouwregulitis (verstrengde bouw- en energienormen) worden woningen steeds minder goed geventileerd en verlucht. Het volume van de instroom van verse lucht daalt en dit leidt, gemiddeld genomen, tot een gedaalde luchtkwaliteit in de woning.

Een wetenschappelijke studie toonde aan dat de nieuwe trend van energieneutrale huizen een pak meer astmapatiënten kan doen ontstaan.

Daarnaast zorgen toenemende luchtvervuiling en het groeiende fenomeen van smog ervoor dat het openen van ramen ter ventilatie van de ruimtes een slecht idee is in bepaalde regio’s.

Vergeet ook niet het toenemende gebruik van verschillende synthetische materialen (ook bij bepaalde renovaties) de luchtkwaliteit binnenshuis verder doet achteruitgaan.

Een luchtververser kan de oplossing bieden om de binnenlucht snel en effectief te gaan verbeteren. Zo’n toestel kan worden gebruikt in allerlei soorten ruimtes, van minuscuul tot heel groot (denk aan woonkamers, kantoorruimtes, ziekenhuizen, wachtruimtes, loodsen, fabrieken en natuurlijk ook aan slaapkamers…

Selectie luchtververser slaapkamer: Aandachtspunten

Op het internet kan u oneindig veel tegenstrijdige informatie vinden over hoe u de beste luchtververser kan kiezen.

De waarheid is dat een grote portie van al deze informatie geschreven werd door de fabrikanten van deze luchtverversers. Hierbij wordt bijna altijd de focus gelegd op de eigenschappen van de toestellen in kwestie.

Maar er ontbreekt dikwijls een objectieve nuancering die de luchtreiniger weet te plaatsen in het groter geheel van honderden andere luchtverversers op de markt.

Hieronder kan u alvast enkele gouden tips lezen waarmee u rekening kan houden alvorens u een luchtververser gaat kopen voor uw slaapkamer.

Koop enkel wat noodzakelijk is qua luchtverversing

Hoe meer toeters en bellen een luchtververser heeft, hoe duurder het toestel. In bepaalde situaties heeft u al deze extra’s en eigenschappen niet nodig en zal u ze hoogstwaarschijnlijk ook nooit gebruiken in de toekomst.

Afhankelijk van uw specifieke klachten en de kamergrootte van uw slaapkamer, kan een luchtververser geselecteerd worden die de kern van het probleem aanpakt. Laat toestellen met veel extra toeters en bellen gewoon buiten beschouwing.

Anderzijds kan het zijn dat u net wel behoefte heeft aan een specifieke eigenschap. Voor op de slaapkamer bijvoorbeeld kan een luchtreiniger met ingebouwde aromatherapiefunctie een meerwaarde zijn.

Luchtververser slaapkamer met ingebouwde aromatherapiefunctie aanschaffen? Vooral voor mensen die houden van natuurlijke geneeskunde en de effecten van natuurlijke geuren op het menselijk lichaam, kan zo’n toestel zeker en vast een echte aanwinst betekenen.

Wat is de onderhoudskost van een luchtververser?

Sommige fabrikanten van luchtverversers maken zich schuldig aan de volgende commerciële aanpak: Een luchtververser aan een hele scherpe en lage prijs verkopen.

Op het eerste gezicht lijkt zo’n een toestel een superdeal te zijn voor de consument. Wat er echter niet vaak wordt bij vermeld, is dat men voor dergelijke luchtverversers op geregelde tijdstippen de dure filters moet gaan vervangen.

U wordt dus bij de neus genomen daar u in de val wordt gelokt met een goedkope aankoopprijs… U wordt echter gedurende de jaren erna in de luren gelegd met schandalig hoge filterprijzen. Vaak is het ook zo dat u de filters effectief moet gaan vervangen indien u wenst te blijven genieten van de fabrieksgarantie.

Stel dus steeds de volgende belangrijke vraag:

Hoe lang gaan de filters ongeveer mee en wat is de kostprijs (aan huis geleverd inclusief btw) van een set vervangingsfilters?

In de meeste gevallen zal u beter af zijn met de aankoop van een iets duurdere luchtververser die uitgerust is met een filtertechnologie die u op middellange termijn onderhoudskosten en geld zal besparen. Hiervoor zijn verschillende opties beschikbaar, contacteer ons gerust voor meer informatie.

Let op met reviews en getuigenissen online

Het is altijd goed om eens op zoek te gaan naar getuigenissen van mensen die de luchtververser in kwestie al gekocht hebben en er ervaring mee hebben in de praktijk.

Echter, wees steeds op uw hoede voor valse reviews en getuigenissen. In de online wereld kan alles anoniem via schuilnamen en zodoende kunnen klantenreviews gemanipuleerd worden door fabrikanten, detailhandels en online vergelijkerssites.

Reviews opzoeken is alleszins steeds handig om de onderhoudskost te onderzoeken. Klachten over unfaire dure filtervervangingen duiken sowieso op en dan kan u nog steeds zelf verifiëren of de prijzen effectief zo hoog zijn of niet.

Overweeg enkele planten die de lucht zuiveren in huis

Bepaalde planten zuiveren de binnenlucht op natuurlijke wijze. De natuur heeft met andere woorden ook een manier ingebouwd om lucht te zuiveren. Ze zorgen voor meer zuurstof en zijn in staat om bepaalde vervuilende deeltjes uit de lucht te halen.

We maakten een speciale lijst van tien luchtzuiverende planten welke u in huis zou kunnen halen om uw binnenlucht in uw slaapkamer dat tikkeltje zuiverder te maken!

Verlucht uw slaapkamer regelmatig

Naast het aanschaffen van een degelijke luchtververser is het aangeraden om uw slaapkamer(s) dagelijks goed te verluchten. Het is geen goed idee om het raam in uw slaapkamer dagelijks gesloten te houden.

Laat verse lucht van buiten binnen en zorg voor natuurlijke ventilatie (tenzij u in een zodanig slechte omgeving woont waar de lucht heel vies en smerig is).

Door dagelijks consistent te gaan verluchten, kan u lichamelijke kwaaltjes zoals lichte hoofdpijn, migraine, benauwdheid, vermoeidheid en een verkoudheid verminderen en/of vermijden.

Hoe een luchtververser op de slaapkamer gebruiken?

Waarop moet u letten bij het aanschaffen van een luchtverversingstoestel voor op uw slaapkamer? Hieronder leest u enkele belangrijke aandachtspunten!

Positionering van de luchtververser in uw slaapkamer

De wetenschappelijke studie “Numerical Simulation Study on Location Optimization of Indoor Air Purifiers in Bedroom“, uitgevoerd door Yu Shui et al., onderzocht op welke plaats in de slaapkamer een luchtververser het best werkt.

Volgens deze studie wordt de kwaliteit van de binnenlucht beïnvloed door tal van factoren zoals

  • De intensiteit van de luchtvervuiling (concentraties fijnstofdeeltjes bijvoorbeeld),
  • De geografische afstand ten opzichte van de vervuilende bron(nen),
  • De manier waarop de luchtstromen binnenshuis lopen, en
  • De vertrekken waarop mensen zich richten en focussen qua luchtzuivering.

Hieruit volgt dat, in de veronderstelling dat u met een kwalitatieve luchtververser werkt in uw slaapkamer, de positionering van de luchtververser doorslaggevend is voor de efficiëntie van de luchtreiniging.

Uit het onderzoek blijkt dat de beste plaats voor een luchtreiniger in de slaapkamer recht tegenover het bed is. Dus indien het bed tegen een muur staat, dan plaatst u de luchtververser best dichtbij de muur die hier recht tegenover staat (in het verlengde van de voetuiteinden).

Op deze plaats levert de luchtververser de beste resultaten en is de luchtverversingssnelheid ook het hoogst!

Laat de luchtververser lang genoeg werken voor optimaal effect

Hou er ook rekening mee dat een luchtververser voor op de slaapkamer even tijd nodig heeft om de hele binnenlucht in de kamer te reinigen.

De studie toonde aan dat de concentraties vervuilende deeltjes het hoogst waren bij aanvang van de luchtverversing en dat deze pas drastisch daalden nadat het toestel gedurende een tijdje de lucht ververste.

Vermijd ozonuitstoot – luchtververser slaapkamer

Bepaalde minderwaardige luchtverversers produceren ozon als bijproduct tijdens het luchtverversingsproces.

Ozon heeft echter schadelijke effecten op het menselijk lichaam en dus moet u een luchtververser die ozon uitstoot sowieso vermijden. Luchtververser slaapkamer evalueren? Vergeet de ozoncomponent niet!

Breng de grootte van uw slaapkamer in rekening

Hou rekening met de afmetingen, de oppervlakte en de luchtinhoud van uw slaapkamer. Enkel op deze manier kan u een geschikte luchtververser selecteren die past bij uw situatie.

De kamergrootte speelt dus een belangrijke rol om het juiste toestel te kiezen!

Advies op maat gewenst? Luchtververser slaapkamer kopen

Luchtververser slaapkamer kopen? Maar wenst u vrijblijvend advies op maat van uw klachten en uw slaapkamer? Aarzel dan niet en contacteer ons!

Wij zijn u met plezier van dienst met een luchtreinigingsoplossing op maat van uw persoonlijke situatie.

Voor nog meer diepgaande informatie over luchtreiniging op slaapkamers verwijzen wij u graag naar: