luchtreiniger op kantoor zuivere lucht in werkplaats

De kwaliteit van de binnenlucht op kantoor heeft een significante impact op de gezondheid en prestaties van werknemers. Een bureaujob uitoefenen betekent binnen zitten voor het grootste deel van de dag. Hierdoor is het verbeteren van de luchtkwaliteit met een luchtreiniger op kantoor een belangrijk element qua productiviteit en welzijn.

Verbeterde luchtkwaliteit verhoogt de tevredenheid van werknemers en hun prestaties. Bovendien verlaagt hierdoor ook het aantal afwezigheidsdagen omwille van ziekte.

Vaak is de simpelste manier om de luchtkwaliteit te verbeteren het inzetten van een mobiele luchtreiniger op kantoor.

De ernst van het (verborgen) probleem

Wist u dat een binnenomgeving tot honderd maal meer vervuild kan zijn dan de buitenlucht?

Bronnen van luchtvervuiling op kantoor

Op kantoor bijvoorbeeld zijn er ontelbare bronnen van luchtvervuiling:

Ultrafijne partikels afkomstig van het verkeer en industriële vervuiling zijn ook een belangrijk probleem op kantoor. Daarnaast zijn ook Vluchtige Organische Stoffen (VOS) afkomstig van printertoestellen een groot probleem.

Al deze zaken kunnen werknemers en medewerkers negatief beïnvloeden. Hun gezondheid gaat eronder lijden en hierdoor daalt de werklust en de productiviteit.

Symptomen van medewerkers

Enkele symptomen van werknemers die last hebben van vervuilde lucht op kantoor zijn:

 • Gebrek aan concentratie
 • Vermoeidheid
 • Loomheid
 • Hoofdpijn
 • Irritatie van de ogen en/of de keel
 • Bacteriële infecties

De binnenlucht op kantoor kan wel eenvoudig verbeterd worden met minimale inspanningen en uitgaven.

Dit kan met behulp van de juiste losstaande, performante luchtreinigingstoestellen.

Preventie van besmetting op kantoor

Besmettingen en infecties kunnen zich razendsnel verspreiden in kantoorruimtes en kantoorgebouwen. Werknemers zitten er namelijk voor lange periodes dicht bij elkaar.

Als werknemer kan je dus een infectie oplopen op twee manieren:

 1. Door direct contact
 2. Door indirect contact

Voorbeelden van een indirecte besmetting zijn het inademen van gecontamineerde lucht of een klink aanraken met uw handen en vervolgens met deze handen uw mond aanraken.

Tip: Op kantoor wast u dus maar beter geregeld uw handen. Om virussen en bacteriën die zich via de lucht verspreiden te bestrijden is er wel meer nodig…

U kan bijvoorbeeld denken dat het ventilatiesysteem in het gebouw voor de reiniging van de binnenlucht zorgt… Helaas is een ventilatiesysteem niet gemaakt voor luchtreiniging maar wel voor ventilatie.

Op een kwalitatieve luchtreiniging van de fijnste deeltjes hoeft u dus niet te rekenen, hiervoor zijn de ingebouwde filtersystemen niet geavanceerd genoeg.

In het ideale scenario vangt u deze rondzwevende virussen, bacteriën en vochtdruppeltjes afkomstig van hoesten, stofzuigen en niezen.

Deze rondzwevende boosdoeners vangen en verwijderen uit de lucht alvorens ze iemand kunnen besmetten. Dat is een krachtige en werkende methode om de verspreiding van infecties onder controle te houden.

Ultrafijne partikels

Ultrafijne partikels, ook gekend als fijnstof of fijn stof, kunnen ook een ernstig maar onzichtbaar probleem op kantoor zijn.

Herkomst

Zo stoten printers bij elke printsessie ultrafijne partikels en chemicaliën uit die vervolgens in de binnenlucht gaan rondzweven.

En ook al zijn sommige printtoestellen uitgerust met een rudimentaire filters, deze zijn heel vaak ontoereikend om de meest schadelijke deeltjes uit de lucht te verwijderen.

De meest schadelijke deeltjes die worden uitgestoten door printers tijdens het printproces waar papier en inkt aan te pas komt zijn:

 • Ultrafijne partikels (fijnstof) en
 • Vluchtige Organische Stoffen (VOS)

De uitstoot door printers zorgt voor problemen in grote, open kantoorruimtes maar ook in kleinere kantoren.

De kantoren en werkruimtes waar de binnenlucht het zwaarst vervuild is, hebben de volgende kenmerken:

 • Onvoldoende ventilatie
 • Commerciële printers aanwezig
 • Printtoestellen aanwezig die voldoen aan hoge eisen qua drukwerk

Bestrijding aan de bron

Luchtreinigers die aan de bron hun werk doen is de beste manier om effectief en efficiënt de lucht op kantoor zuiver te houden.

Met andere woorden, de luchtreiniger op kantoor wordt het best dichtbij dergelijke bronnen van luchtvervuiling (fijnstof printers bijvoorbeeld) geplaatst.

Door een geschikte luchtreiniger op de juiste plaats te installeren kan u de verspreiding van gassen, fijnstof en chemicaliën in aanpalende ruimtes in het gebouw voorkomen.

Luchtreiniger op kantoor? Kies voor maatwerk

Wij houden steeds rekening met de specifieke situatie van uw kantoor / magazijn / gebouw.

Bij Luchtreinigeradvies kan u dus terecht voor een oplossing op maat. Wij kunnen de juiste mobiele luchtreiniger(s) aanraden op basis van uw situatie.

Alle toestellen in ons gamma zijn uitgerust met moderne en gespecialiseerde filtersystemen. Hierdoor worden rondzwevende aerosols doeltreffend uit de binnenlucht gefilterd.

Met de juiste luchtreiniger(s) op kantoor wordt de kwaliteit van de binnenlucht ongetwijfeld een pak beter.

Aarzel niet om advies aan te vragen of lees De ultieme gids om de beste luchtreiniger te kopen.

Andere interessante info over fijnstof op het werk