cavia-allergie verlichten binnenshuis

Sommige caviabaasjes die aan een cavia-allergie lijden ervaren slechts gematigde symptomen terwijl anderen heel hevig reageren op de blootstelling aan cavia-allergenen.

Met andere woorden, de situatie verschilt van persoon tot persoon en de oplossing dus ook!

We maakten een aparte pagina met meer informatie over de symptomen, de bronnen en de diagnose van een allergie voor cavia’s.

Op deze pagina krijg je een overzicht van drie strategieën om een cavia-allergie in te tomen en te beheersen.

Behandel jouw cavia(‘s)

Tracht jouw cavia(‘s) dagelijks te kammen om de productie en de verspreiding van cavia-allergenen binnenshuis te verminderen.

De opgedroogde vloeistoffen zoals urine en speeksel bevatten allergenen welke vervolgens in opgedroogde vorm aan de pels van de cavia kunnen gaan hangen.

Deze opgedroogde resten, waar allergenen inzitten, kunnen vervolgens probleemloos in de binnenlucht gaan rondzweven omdat ze licht en microscopisch klein zijn.

Door de cavia’s dagelijks te kammen verwijder je zoveel mogelijk huidschilfers die allergenen bevatten alsook dood haar waar opgedroogde resten van urine, speeksel en uitwerpselen in hangen.

Laat de kamsessies over aan een gezinslid dat niet allergisch is voor de cavia(‘s). Laat de kamsessies buiten doorgaan of in een afgesloten ruimte waar je als allergisch persoon niet hoeft te komen.

Indien jouw cavia(‘s) het gewoon kunnen worden kan je ze ook wekelijks wassen met een milde anti-allergeen shampoo voor huisdieren.

Hierdoor verwijder je dode huidcellen en verminder je de uitstoot van huidschilfers en allergenen die in de lucht kunnen gaan rondzweven.

Beheers de omgeving

Slim stofzuigen om een cavia-allergie te beheersen

Dagelijks stofzuigen is een absolute must voor mensen die lijden aan een lichte of zwaardere vorm van cavia-allergie.

Hou er namelijk rekening mee dat niet alleen mensen maar ook cavia’s huidschilfers verliezen!

Deze huidschilfers zijn de favoriete maaltijd van een andere allergeenproducent in huis: de microscopisch kleine huisstofmijt.

In elke woning leeft een leger huisstofmijten welke allergenen verspreiden via hun uitwerpselen en karkassen. Met andere woorden, cavia’s kunnen ook een nefaste invloed hebben op mensen die lijden aan huisstofmijtallergie!

Vergeet zeker niet om overal te stofzuigen: meubels, muren, plinten, vensterbanken, lades, boekenkasten, onder kasten, onder zitbanken en radiatoren en verwarmingstoestellen.

Vergeet een klassieke stofzuiger

Maar let op dat je niet onbesuisd te werk gaat zoals de meeste mensen… Een klassieke stofzuiger zuigt stof en vuile deeltjes op en blaast microscopisch kleine allergenen en fijnstof gewoon opnieuw de kamer in!

Deze uitstoot van schadelijke bioaerosols heeft een niet te onderschatten impact op onze gezondheid – lees er op deze pagina alles over!

Een klassieke stofzuiger is helemaal niet uitgerust met de noodzakelijke filters voor microfiltratie van de opgezogen lucht!

Indien je grondig te werk wilt gaan heb je dus nood aan een geavanceerd toestel. Zo’n toestel is geschikt voor de opvang en filtering van zelfs de kleinste rondzwevende deeltjes en allergenen uit de binnenlucht.

Anders gesteld: Je hebt nood aan een anti-allergeen stofzuiger die zelfs de kleinste allergenen uit de lucht filtert. Vanzelfsprekend kan een klassieke stofzuiger met een standaard stofzak deze taak niet vervullen.

Wees slim en gebruik een toestel dat de opgezogen allergenen niet opnieuw de binnenlucht inblaast. Enkel een geavanceerd toestel kan deze taak optimaal vervullen.

Hoe vaker je stofzuigt met een echt anti-allergeentoestel, hoe meer allergenen je uit de leefomgeving kunt halen. En dit is positief voor zowel mensen met een cavia-allergie als voor mensen met een huisstofmijtallergie!

Meer informatie over het aanschaffen van een goede stofzuiger voor huisdiereigenaars lees je hier.

Maak geregeld ‘nat’ schoon met water, schoonmaakproduct (online te koop aan scherpe prijzen bij Voordeel drogisterij) en dweil. Met andere woorden, dweil geregeld en stof de meubels af met een natte doek.

[cta id=’15406′]

Slim anti-allergeen interieur

Vermijd stoffen meubels en tapijten in huis. Kies voor een vloerbedekking zoals tegels, laminaat, parket of vinyl. Vanzelfsprekend zijn tegels beter dan tapijt en zijn kunststofgordijnen beter dan stoffen gordijnen.

Hoe harder de materialen in huis, hoe moeilijker de cavia-allergenen kunnen opstapelen in de omgeving en in de binnenlucht.

Opteer voor lederen of kunstlederen zitbanken en kies voor kunststoffen meubels in de plaats van gestoffeerde meubels. In stoffen kunnen zich namelijk enorm veel allergenen opstapelen, zoals cavia-allergenen en huisstofmijtallergenen.

Twee meerwaarden voor binnenshuis

Een effectief hulpmiddel om allergenen van cavia’s te bestrijden is een steengoede luchtreiniger.

Afhankelijk van jouw woning, jouw gezinssamenstelling en jouw klachten kan je dan voor een oplossing gaan die het best aansluit bij jouw situatie!

Overweeg ook om wat planten met luchtzuiverende eigenschappen in jouw woning te plaatsen. Ze zorgen voor een huiselijke sfeer en ze zuiveren de lucht!

Plaats deze planten wel op een plaats waar de cavia’s niet aankunnen. Sommige van deze planten zijn namelijk giftig!

Bescherm jezelf

 • Beperk de aanwezigheid van jouw cavia(‘s) in de leefruimte en slaapkamers. Laat jouw cavia niet meer binnen in jouw slaapkamer en speel er zeker niet mee in het bed. Reinig je slaapkamer bovendien geregeld op een doordachte manier. Ververs en was geregeld beddengoed en gordijnen boven de 40 graden Celsius.
 • Laat de cavia(‘s) niet rondlopen in of op de stoffen zitbanken, stoelen en zetels. Laat zo weinig mogelijk dekens, kussens en andere stoffen items in je huis rondslingeren.
 • Reinig tapijten geregeld met een dieptereiniger (welke kan aangesloten worden op jouw geavanceerd reinigingstoestel).
 • Was jouw handen met zeep en warm water nadat je jouw cavia(‘s) hebt aangeraakt. Neem een douche na contact met jouw cavia(‘s) en voor je onder wol kruipt! Moet of wil je toch de cavia(‘s) aanraken, overweeg dan om plastic handschoenen aan te doen.
 • Tracht jouw kledij geregeld te wassen en dit bij voorkeur onmiddellijk na contact met de cavia(‘s).
 • Beheers de binnenlucht met een doordachte schoonmaak- en luchtzuiveringsstrategie. Opteer voor een kwaliteitsvolle luchtreiniger die past bij jouw situatie en leefomgeving. Hier lees je hoe een luchtreiniger kan helpen tegen allergieën.
 • Laat het hok van de cavia(‘s) geregeld verversen door een gezinslid dat niet lijdt aan cavia-allergie.
 • Verlucht jouw woning of flat geregeld met frisse lucht. Open de ramen en laat verse lucht binnenkomen. Let hiermee op indien je in een omgeving woont met sterk verontreinigde lucht (dicht bij een drukke autosnelweg of dichtbij een industriegebied bijvoorbeeld). In zo’n geval zou je fijnstof laten binnenkomen en dus reken je beter op een kwalitatieve luchtreiniger om de binnenlucht van fijnstof te ontdoen.
 • Contacteer jouw huisarts omtrent een diagnose van een mogelijke cavia-allergie. Indien je allergisch blijkt te zijn, overweeg dan mogelijke medicatie voor een cavia-allergie. Overweeg eventueel immuuntherapie om zo jouw tolerantie voor cavia-allergenen te verhogen (meer info hieronder).

Medische ondersteuning en behandelingen voor een cavia-allergie

De bekendste medicijnen voor mensen die allergisch zijn voor cavia’s zijn de zogenaamde antihistaminica.

Deze medicijnen houden de aanmaak tegen van ontstekingsbevorderende antistoffen zoals cytokines, bradykinine, histamine, eosinofielen en leukotriënen tegen.

Voorbeelden van antihistaminica zijn Aerius, Azaron, Fenistil en Zyrtec.

Deze antihistaminica worden in de meeste gevallen oraal ingenomen in pil- of tabletvorm. In sommige gevallen kan men echter ook opteren voor een huidcrème, een spuitje om het product te injecteren, oogdruppels of een puffer.

Indien je aan een zware vorm van cavia-allergie lijdt, kan het zijn dat jouw arts je corticosteroïden, ontzwellende preparaten en mestcelstabilisatoren voorschrijft.

In samenspraak met jouw arts kan je eventueel ook opteren voor een langdurige immunotherapie. Hierbij krijg je gedurende een bepaalde periode, gaande van een paar maanden tot meerdere jaren, stelselmatig cavia-allergenen toegediend.

Dit is een procesmatige behandeling waarbij je lichaam gradueel ongevoelig wordt gemaakt voor cavia-allergenen.

De behandeling gaat door tot op het ogenblik dat er van een allergische reactie geen sprake meer is. Deze immunotherapie tegen cavia-allergie kan twee vormen aannemen:

 • Toediening van de cavia-allergenen in druppelvorm onder jouw tong, of
 • Toediening van de cavia-allergenen via de huid.

Nuancering

Een allergie voor cavia’s beheersen is mogelijk door geen cavia’s als huisdier te houden en door bezoekjes aan caviabaasjes te vermijden. Toch is dit wegens emotionele redenen niet altijd mogelijk of wenselijk.

In theorie zou iemand die allergisch is voor cavia’s alle cavia’s uit de woning moeten verbannen. In de praktijk blijkt het voor vele baasjes echter heel lastig en moeilijk om afstand te nemen van die favoriete cavia(‘s). Er is dikwijls sprake van een stevige emotionele band met deze schattige diertjes.

Het wegdoen van de cavia(‘s) mag ook niet leiden tot een familiaal conflict of een verzuurde relatie tussen arts en patiënt. In geval van mildere cavia-allergieën kan er dus zeker overwogen worden om deze knuffeldiertjes niet weg te doen maar om andere maatregelen te treffen.

Mensen die niet zwaar allergisch zijn voor cavia’s en verder door het leven willen gaan samen met cavia(‘s) kunnen bovenstaande maatregelen treffen. Deze ingrepen zorgen ervoor dat men optimaal kan blijven samenleven in harmonie met de cavia(‘s).

Vanzelfsprekend moeten de symptomen steeds draaglijk blijven en mogen ze geen ernstige proporties aannemen (hierbij denken we aan astma bijvoorbeeld). Vraag jouw arts altijd om raad en neem geen beslissingen op eigen houtje.

Conclusie

De meest effectieve ingreep die je binnenshuis kan doorvoeren is een luchtreiniger installeren. Je kan quasi alle rondzwevende cavia-allergenen uit de binnenlucht filteren met een kwaliteitsvolle luchtreiniger die bij jouw situatie past.

Combineer een degelijke luchtreiniger met de hierboven vermelde tips en de kwaliteit van jouw binnenlucht zal stijgen!

Als kers op de taart verwijderen de betere luchtreinigers ook schimmelsporen, pollen, virussen, fijnstof, bacteriën en allergenen afkomstig van huisstofmijten, katten en vogels uit de lucht in jouw woning.

Indien jij of iemand anders van jouw gezin aan een milde vorm van cavia-allergie lijdt, kunnen de bovenstaande tips zeker helpen om de allergische symptomen binnen de perken te houden!

Voor meer informatie over cavia’s in het algemeen, bezoek de razend populaire website De Grote Cavia.

Contacteer Luchtreinigeradvies

Aarzel niet om ons te contacteren indien je vragen hebt.

Wij leggen haarfijn uit welk type luchtreiniger en welk type oppervlaktereiniger je kan gebruiken om slim en effectief cavia-allergenen in huis te bestrijden!