geurhinder in huis oplossen luchtreinigeradviesLast van geurhinder in huis? Dan komt het volgende scenario je misschien bekend voor:

Je bent net naar buiten gewandeld om wat organisch afval in de compostbak of bij de kippen te gooien.

Je komt het huis opnieuw binnen en ja hoor, daar merk je die vervelende muffe stank opnieuw op.

Ben je het moe en wil je jouw neus voor eeuwig en altijd blij en tevreden houden? Dan ben je op de goede plaats beland!

Op deze pagina kan je tips en advies vinden om geurhinder in huis op te lossen.

Hoe kan je ongewenste geuren verwijderen?

Er is niets dat meer afstoot dan binnenwandelen in een huis waar een muffe geur of stank hangt. Er zijn vele zaken die kunnen bijdragen tot een geur die niet bepaald naar bloemetjes ruikt…

Huisdieren, sigarettengeur, schimmel, meeldauw, vuilnis en koken zijn enkele voorbeelden van zaken die de binnenlucht kunnen beïnvloeden qua geur. Deze geuren kruipen op de lange termijn ook in de muren, in de tapijten en in het meubilair!

Het is daarom dat we hier enkele simpele stappen delen om geurhinder in huis te vermijden en eventueel te bestrijden.

Algemene tips | Geurhinder in huis oplossen

Hier lijsten we je een aantal praktische tips op zodat jij voortaan korte metten kan maken met geurhinder in huis!

Open de ramen en kies voor verse buitenlucht

Het grootste cadeau voor jouw woning is verse lucht. Wanneer het mogelijk is, open een raam om verse lucht te laten binnenkomen!

Doe dit zelfs op koude dagen, al is het maar voor enkele minuten. Verse lucht zorgt voor natuurlijke verluchting van sigaretten- en kookgeur bijvoorbeeld.

Stofzuig op regelmatige basis

Geregeld jouw vloer, laminaat, parket en tapijten schoonmaken helpt om jouw kamers fris te doen ruiken.

Om op een doordachte manier te werk te gaan, dien je eerst te begrijpen hoe een stofzuiger werkt en welke types er zoal bestaan.

Maak geregeld schoon

Maak harde oppervlakken geregeld proper. Keukenbladen, harde ondergrond zoals vloeren, venstertabletten, gootstenen en tafels kun je schoonmaken met een mengsel van zeep en water. Of een zacht schoonmaakmiddel dat geschikt is voor het materiaal dat je wil schoonmaken.

Een tip is om zelf een natuurvriendelijk schoonmaakmiddel te maken. Zo kan je een mengsel van water (50%) en witte azijn (50%) maken en dit gebruiken om schoon te maken.

Het kost niet veel, het is effectief voor allerlei soorten oppervlakken en materialen én het is goed voor de natuur. Ook citroen heeft ontsmettende eigenschappen!

Voor vertrekken in de woning waar geuren echt kunnen opstapelen, zoals badkamers en keukens, kan het aangeraden zijn om toch gebruik te maken van een commercieel schoonmaakmiddel. Zo kan je bleekwater bijvoorbeeld gebruiken om schimmelsporen te bestrijden.

Identificeer en verwijder de bron

De sleutel om geurhinder in huis te doen verdwijnen, is het verwijderen van de bron ervan.

Als je last hebt van schimmels, uitwerpselen van huisdieren binnenshuis, slecht en lekkend sanitair of een kadaver van een vogel in jouw schouw, dan zullen luchtverfrissers en geurkaarsen slechts tijdelijk de stank verdoezelen.

Je moet in zulke gevallen de bron en de oorzaak van de stank doen verdwijnen om het stankprobleem op te lossen.

Vergeet de lampen niet

Maak lampen geregeld schoon met een licht vochtig doekje. Stof, vuil en olie kunnen zich opstapelen op lampen en de warmte kan dan geurhinder in huis veroorzaken!

Vergeet jouw filters niet te vervangen

Controleer geregeld de filter van jouw stofzuiger. Wees je er ook van bewust dat er heel wat verschillen bestaan tussen stofzuigers op het gebied van filtering van de vuile lucht.

Indien je echt ernstig bent over propere binnenlucht dan dien je zeker ook eens na te denken over een luchtreiniger. Afhankelijk van jouw situatie kan je dan gaan bepalen welke de beste oplossing is.

Herschilder indien nodig

Indien je al allerlei zaken geprobeerd hebt maar niets lijkt echt te werken, overweeg dan om de ruimte te herschilderen.

De verse verf bedekt de oude verf en zo ook de slechte geuren die ermee gepaard gaan.

Wat je kan doen? Een kamer-per-kamer gids

Hier geven we je praktische kamerspecifieke tips mee om geurhinder in huis op te lossen.

Leefruimtes | Geurhinder in huis oplossen

Slaapkamers en leefruimtes vallen relatief gemakkelijk schoon te maken en proper te houden. Regelmatig stofzuigen en stof afdoen zou voldoende moeten zijn.

Indien je rookt, indien iemand anders van je huisgenoten rookt, of indien je bezoekers over de vloer hebt gehad die roken, dan moet je voor voldoende verluchting zorgen.

Dit kan op drie manieren:

  1. Open de ramen. Zo zorg je voor genoeg ventilatie en verluchting.
  2. Informeer je over en overweeg de aanschaf van een luchtreiniger. Deze beschermt jouw gezondheid.
  3. Combineer de techniek van ramen openen (manier 1) en de lucht zuiveren met een luchtreiniger (manier 2).

Verse bloemen en kaarsen kunnen dan weer dienstdoen als tijdelijke oplossing om geurhinder in huis te maskeren. Beddengoed, hoofdkussens en gordijnen moeten ook geregeld gewassen worden.

Muren (ook die waar behang aan hangt) kunnen schoongemaakt worden met een licht vochtige spons of doek.

Keukens | Geurhinder in huis oplossen

In keukens wordt geleefd, gekookt, er is altijd veel passage en er wordt veel klaargemaakt en gebrouwen. Hierdoor zijn dit traditioneel ruimtes waar er gemakkelijk geurhinder in huis kan ontstaan.

Koken zorgt voor een vettige lucht die rondhangt in huis. Hierdoor ontwikkelen muren, armaturen van lampen, vloeren, keukenbladen en vensterbanken een vettige filmlaag.

Je mag nog een dampkamp (afzuiging) ter beschikking hebben, de kans dat deze álles aanzuigt is quasi nihil. Zet deze dampkamp toch altijd aan tijdens het koken en laat ze nog even aanstaan na het koken ook.

Maak jouw keukenbladen en de kookplaat elke avond schoon met een propere keukenvod en wat schoonmaakmiddel. Tracht de vloer van de keuken ook iedere dag te stofzuigen (dit is vooral nodig indien er kleine kindjes en/of huisdieren aanwezig zijn).

De reden is simpel: vermijd dat kruimels, haartjes en lichaamsschilfers van zowel mens als dier worden verspreid over de rest van het huis. Dit is het voedsel van huisstofmijten welke allergieën kunnen veroorzaken bij zowel mens als dier!

Was vuile vaatwasgeurtjes weg

Als jouw vaatwasser onfris ruikt – of gewoonweg echt stinkt – dan kan je de geur met azijn wegkrijgen.

Je zorgt ervoor dat de vaatwasmachine leeg is en je plaatst er een enkel kopje azijn in. Vervolgens laat je de vaatwasmachine een cyclus draaien.

Op deze manier maak je jouw vaatwas vanbinnen schoon. Na de cyclus zal het een uurtje ruiken naar azijn maar dit kan je snel oplossen door voor wat verluchting te zorgen.

Finaal zal je kunnen vaststellen dat de oorspronkelijke geurtjes, afkomstig van jouw vaatwasmachine, weg zijn.

Verfris de koelkast

Om jouw koelkast stankvrij te houden, kan je beroep doen op een oude techniek met bakpoeder. De stof hierin is Natriumwaterstofcarbonaat en heeft de unieke eigenschap dat het geurtjes aantrekt en absorbeert.

Je kan dus een doosje met bakpoeder in de koelkast plaatsen, in de deur of ergens achteraan. Ververs dit doosje minstens een maal per jaar om optimaal geurhinder in huis te bestrijden.

Badkamers | Geurhinder in huis oplossen

Dankzij de vochtigheidsgraad in deze traditioneel kleine ruimtes wordt er vaak schimmel en meeldauw in aangetroffen.

Tracht badkamers te verluchten bij iedere douche of bij ieder bad. Om geurhinder in huis te vermijden in deze ruimte is het simpel: ventileer!

Zelfs al heb je een afzuiging voor de damp die ontstaat, zet gerust het raam open voor wat circulatie en verse lucht.

Poets geregeld de wastafels, de bad- en douchekuip en de wandtegels. Je kan eventueel bleekwater gebruiken om meeldauw en schimmels te elimineren.

Tracht elektronische luchtverfrissers voor in het stopcontact te vermijden. Ze kunnen overweldigen qua geur en niet alle types zijn 100% natuurlijk.

Kattenbak

Sommige mensen positioneren de kattenbak(ken) in de badkamer. Zelfs wanneer een kattenbak proper is, verspreidt deze nog steeds een sterke geur die de rest van het huis kan bezoedelen.

Je kan dit gaan oplossen met actieve koolstof. Actieve koolstof is poreus en is uitermate geschikt om een heel resem geuren te absorberen.

Ook geurhinder in huis, veroorzaakt door huisdieren, kan bestreden worden met actieve koolstof. Een tip voor katteneigenaars is dus om zo’n blokje of een aantal blokjes actieve koolstof in of dichtbij de kattenbak te leggen of te hangen.

Maar indien je een huisdier hebt zoals een kat, dan is een luchtreinigingssysteem eigenlijk een noodzaak. Luchtverfrissers, geurkaarsen en oliën zijn namelijk geen duurzame oplossingen en dienen enkel om te maskeren.

Sommige luchtreinigers maken ook gebruik van actieve koolstof om geurhinder te bestrijden! Dit is een bijkomend voordeel bovenop de gezondheidsbevorderende werking ervan!

Wasplaatsen, bergingen en kelders | Geurhinder in huis oplossen

Vuile sokken, bezwete sportkledij, vuile speelkledij van de kinderen… Dit soort kledingstukken kan deze ruimtes ernstig kruiden met een onaangename geur! Vaak zijn ze vochtig, wat ook niet bevorderlijk is voor de geur.

Zorg voor verluchting, dat is de boodschap voor deze ruimtes!

Verwijder schimmelgeur uit jouw wasmachine

Het deurtje van een wasmachine sluit volledig af om waterlekken te voorkomen. Het gevolg is dat er dus ook geen verse lucht kan binnenglippen om de machine te verluchten.

Dit is ideaal voor schimmels en meeldauw en bijgevolg kan de wasplaats op termijn gaan stinken.

Indien je effectief last hebt van dit schimmel- of meeldauwfenomeen, laat de wasmachine dan eens een cyclus werken met twee kopjes bleekwater of azijn en warm of koud water.

Nog een tip die je niet mag vergeten is om het deurtje van de wasmachine altijd open te laten tussen de wasbeurten in. Zo laat je luchtcirculatie toe in de wasmachine!

Tracht ook steeds om vuile kledij niet te lang te laten opstapelen. Kies voor de korte pijn en was gewoon rustig verder!

Samenvatting geurhinder in huis oplossen

Een proper huis is in de meeste gevallen ook een aangenaam ruikend huis.

Bleekwater en azijn zijn krachtige schoonmaakmiddelen die beiden ook heel effectief zijn in het verwijderen van geurhinder.

Oplossingen op maat | Luchtreinigeradvies

Vraag je je af wat de beste oplossing qua luchtreiniging is voor bij je thuis? Contacteer ons gerust voor vrijblijvend gratis advies. Wij geloven in oplossingen op maat van uw situatie.

Meer info gerelateerd aan het oplossen van geurhinder in huis: