Luchtreinigers vergelijken – In een notendop

Wat zijn luchtreinigers? Dit zijn elektronische toestellen met luchtzuiverende capaciteiten. Er steekt een ventilator en een filtersysteem in. Het doel van een luchtreiniger is heel eenvoudig: de lucht in de ruimte waarin het toestel staat, zuiveren en ontdoen van ongewenste deeltjes die in het luchtmengsel vermengd zitten.

Een luchtreiniger zuigt vuile lucht aan, filtert deze en blaast vervolgens zuivere, schone lucht terug in de ruimte. Schone lucht die vrij is van irriterende en schadelijke partikels is het eindproduct.

Via de links komt u de belangrijkste zaken over luchtreinigers te weten, zoals:

Zuivere lucht als basisbehoefte

Met luchtreinigers slagen meer en meer gezinnen uit de stad, de rand én het plattenland erin om de kwaliteit van hun binnenlucht in hun woning of appartement te verbeteren.

Een luchtreiniger kan ingezet worden voor de bestrijding van fijnstof deeltjes. Deze kunnen in huis terecht komen ten gevolge van druk verkeer in de buurt, rivieren waarop zware vrachtschepen goederen vervoeren, drukke stadscentra met tal van motorische voertuigen, en tal van andere mobiele luchtvervuilers.

Bestrijding van allerlei partikels

Naast fijnstof kan u een luchtreiniger ook inschakelen voor de bestrijding van allerlei microscopisch kleine partikels zoals:

Luchtreinigers als verlichtend hulpmiddel

Best u astmapatiënt of allergielijder en is luchtreinigers vergelijken uw voornaamste prioriteit momenteel? Om uw symptomen te beperken en het risico op zware aanvallen in te perken?

Dan bent u op deze website aan het juiste adres om heel diep te gaan en veel op te steken over de wereld van luchtreinigers.

Luchtreinigers zijn de ideale hulpmiddelen voor personen met een chronische ziekte zoals astma of ernstige gezondheidsproblemen aan de longen en/of luchtwegen. Ook hooikoortslijders kunnen er wel bij varen en van genieten! Dit komt doordat een goede luchtreiniger in staat is om de irriterende rondzwevende deeltjes uit het in te ademen luchtmengsel kan filteren.

Met andere woorden, een kwalitatief hoogstaande luchtreiniger kan de hoeveelheid rondzwevende irriterende deeltjes drastische verminderen. En deze daling van rondzwevende prikkels is wat longpatiënten en allergielijders nodig hebben om comfortabeler door het leven te gaan.

Handig voor (huisgenoten van) rokers

Tegenwoordig wordt het niet meer als sociaal aanvaardbaar gezien om binnen te roken. Het is ook bij wet verboden in publieke gebouwen, in restaurants, enzovoort.

Maar wat indien uzelf of uw partner soms een sigaretje, sigaar of medicinale joint opsteekt in huis of op kantoor? Dan dient de tabaksrook te worden aangepakt want deze bevat honderden schadelijke substanties. Lees in deze context zeker en vast de volgende informatie:

Aandachtspunten bij luchtreinigers vergelijken

Op welke punten moet je nu zoal letten tijdens het kiezen van een luchtreiniger?

Oppervlakte en plafondhoogte van de ruimte(s)

Maak een schatting van de oppervlakte en plafondhoogte van de ruimte(s) waarvan u de lucht wenst te reinigen. Vermenigvuldig de oppervlakte en de plafondhoogte om de luchtinhoud in kubieke meter te bekomen.

Vervolgens kan u dan deze luchtinhoud gaan matchen met de specificaties van de luchtreinigers in kwestie die u aan het vergelijken bent (kubieke meter per uur is een parameter).

U dient in elk geval een luchtreinigingstoestel te selecteren dat meerdere malen per uur de gehele luchtinhoud kan verversen en reinigen. Ga dus voor een luchtreiniger die zeker en vast de totale oppervlakte aankan (u dient hiervoor te kijken naar het aantal luchtverversingen per uur via de berekening hierboven vermeld).

Voor een slaapkamer zal u dus een luchtreiniger kunnen selecteren die minder kubieke meter lucht per uur ververst. Voor een grote woonruimte zal u daarentegen een luchtreiniger moeten selecteren die meer kubieke meter lucht per uur kan verversen.

Geluidsniveau van de luchtreiniger

Wat u ook zeker en vast niet uit het oog dient te verliezen, is het vrijkomend geluid als neveneffect van de ingebouwde ventilator in de luchtreiniger. Er zit bijzonder veel verschil op de tientallen luchtreinigers die verkrijgbaar zijn op de markt. Speciale geluiddempende behuizing kost wat meer maar biedt u wel de garantie dat u geen opstijgend vliegtuig in huis haalt…

Een parameters van de luchtreinigers die u wenst te vergelijken, is de parameter geluid uitgedrukt in decibel. Voor slaapkamers en kinder- en babykamers dient u in elk geval een luchtreiniger te selecteren die fluisterstil werkt.

Filtersysteem van de luchtreiniger

Het filtersysteem van een luchtreiniger is heel belangrijk omdat dit de filterefficiëntie en dus de kwaliteit van de luchtzuivering bepaalt. Met andere woorden, u dient in detail te gaan bekijken met welke filters de luchtreiniger is uitgerust.

Bij voorkeur kiest u voor een luchtreiniger met meerdere luchtreinigingsfases voor een maximale impact en luchtzuivering. Tracht gebruik te maken van een toestel dat is uitgerust met een voorfilter om zo de hoofdfilter (HEPA of beter) te ontlasten en de levensduur ervan te verlengen.

Filtertypes | Belangrijk tijdens luchtreinigers vergelijken

Koolstoffilter voor adsorptie van storende geuren & Vluchtige Organische Stoffen

De poreuze koolstoffilter zijn in staat om gasvormige deeltjes aan zicht te hechten en binden. Een filter uit actieve kool is dus in staat om storende geurmoleculen uit de lucht te filteren dankzij een chemische reactie genaamd adsorptie.

U kiest voor een luchtreiniger die uitgerust is met onder andere een koolstoffilter indien u kooklucht, tabaksgeur, zweet, de geur van huisdieren, kachelrookgeur, muffe schimmelgeur, enzovoort uit de lucht wenst te filteren.

Absoluutfilter (Hoofdfilter zoals HEPA of nog beter qua filterefficiëntie) voor de fijnste partikels

Qua absoluutfilter als hoofdfilter in een luchtreiniger is HEPA de industriestandaard. Er bestaan verschillende gradaties maar de meest voorkomende is H13. Deze H13 HEPA filter is capabel om 99,97 % van alle deeltjes met een diameter groter dan 0,3 micrometer uit de lucht te filteren.

Dit is qua filterefficiëntie het minimum wat u nodig heeft om zuivere lucht in huis te genereren. Opgelet: HEPA is NIET de heilige graal. Er zijn nog andere absoluutfilters op de markt die beter filteren dan de H13 industriestandaard.

UV-Filter (in combinatie met laag Titaniumdioxide) voor doden van ziektekiemen

UV-licht kan een filterfase zijn in een luchtreiniger. De UV-stralen hebben de eigenschap dat ze schimmelsporen, bacteriën en virussen kunnen doden. Een luchtreiniger die is uitgerust met een UV-licht filterfase is een absolute meerwaarde.

Waarom? Omdat een absoluutfilter zoals HEPA enkel fijne partikels uit de lucht kan halen. Maar het doden van ziektekiemen is niet aan een HEPA absoluutfilter besteed. Daarvoor is een UV-licht filterfase geschikt en een mooie aanvulling op een HEPA absoluutfilter.

Wenst u optimaal aan ziektebestrijding te doen met uw luchtreiniger? En is luchtreinigers vergelijken momenteel uw doel? Dan is een filterfase met UV-licht een must.

Luchtreinigers vergelijken met ionisator als filtercomponent

Een luchtreiniger met ingebouwde ionisator verrijkt de lucht met negatieve ionen. Negatieve ionen binden zich met kleine rondzwevende partikels in de binnenlucht. Hierdoor gaan deze partikels zwaarder worden en kunnen ze veel gemakkelijker door het filtersysteem van de luchtreiniger onderschept worden.

Een negatieve ionisatiefase is een meerwaarde voor allergielijders en astmapatiënten om de filterefficiëntie van het toestel te verhogen.

Opgelet: Let op dat u investeert in een toestel dat geen meetbare concentraties ozon uitstoot. Inferieure luchtreinigers met ionisatiefunctie (vaak de extreem goedkope units) stoten schadelijke hoeveelheden ozon uit.

Luchtreinigers vergelijken te ingewikkeld? Contacteer ons

Wenst u hulp bij het vergelijken van luchtreinigers en bij het selecteren van het juiste kwalitatief hoogstaand toestel? Aarzel dan niet en vraag luchtreinigeradvies aan!

Meer info over luchtreinigers voor beginners: