luchtreinigers voor huisdieren zelf luchtreinigeradviesWist je dat jouw favoriete huisdier ook kan lijden aan een allergie? Net zoals mensen kunnen huisdieren dus lichamelijk overreageren op bepaalde allergenen. In bepaalde gevallen kunnen luchtreinigers voor huisdieren dus van grote waarde zijn.

Naast vlooien zijn allergieën de grootste oorzaak van jeuk en krabben bij jouw huisdier(en).

Soorten allergieën van huisdieren | Luchtreinigers voor huisdieren

Alle chronische allergieën zijn eigenlijk reacties van het lichaam. Het lichaam herkent bepaalde eiwitten, beschouwt ze als vreemd en reageert met het afweersysteem.

Er bestaan ruwweg vijf soorten allergieën die ervoor zorgen dat katten en honden jeuk hebben en krabben:

  1. Vlooienallergie,
  2. Voedselallergie,
  3. Contactallergie,
  4. Bacteriële overgevoeligheid, en
  5. Inhalatie-allergie

De twee laatste allergieën worden hieronder in detail besproken aangezien ze rechtstreeks in verband staan met de binnenlucht in huis.

Inhalatie-allergie is na vlooienallergie het meest voorkomende type allergie bij honden bijvoorbeeld.

Symptomen van een allergisch huisdier | Luchtreinigers voor huisdieren

De meeste huisdieren met allergieën ontwikkelen huidproblemen en hebben last van jeuk. Daarnaast kunnen sommige huisdieren ook last hebben aan het spijsverteringsstelsel, de luchtwegen en de ogen.

Bij mensen vertaalt een inhalatie-allergie zoals pollen allergie of huisstofmijtallergie zich vooral in ademhalingsproblemen. Bij allergische huisdieren kan de allergie ook inwerken op het ademhalingsstelsel maar dit gebeurt slechts sporadisch.

Meestal vertaalt een inhalatie-allergie bij huisdieren zich in overmatige jeuk aan de poten en de kop, constant krabben en likken. Zo zullen ze ook aanschuren tegen bepaalde objecten.

Wanneer de honden of katten krabben, tasten ze hun buitenste, vettige huidlaag aan. Hierdoor kunnen bacteriën en schimmel in de huid terechtkomen.

Bij honden kunnen deze vervolgens  seborrhea veroorzaken (vetheid van de huid). Er kunnen ook problemen met de oren ontstaan in de vorm van rode oorkanalen, stank en ontsteking.

Bij katten vormen zich dan builtjes en schurft op de rug en op het nekvel. Soms kunnen er ook zweertjes ontstaan op de lippen, de tong en andere plaatsen op het lichaam.

Het is dus extreem belangrijk om volgende twee zaken te beseffen:

  1. Bacteriële en schimmelinfecties van de huid van jouw huisdieren dienen behandeld te worden, en
  2. Deze huidproblemen (veroorzaakt door de ondraaglijke jeuk, het krabben en de ermee gepaard gaande infecties) kunnen veroorzaakt worden door een inhalatie-allergie zoals pollen allergie of huisstofmijtallergie.

Specifiek voor huisdieren met een inhalatie-allergie kunnen luchtreinigers voor huisdieren zeker een meerwaarde zijn.

Tips en oplossingen voor allergische huisdieren | Luchtreinigers voor huisdieren

Tracht in samenwerking met jouw dierenarts te bepalen of jouw huisdier allergisch is. Tracht ook uit te zoeken aan welk soort allergie jouw huisdier precies lijdt.

Het kan gaan om een voedselallergie, een vlooienallergie, een contactallergie, een bacteriële overgevoeligheid of een inhalatie-allergie (zoals pollen allergie of huisstofmijtallergie).

Luchtreiniging van de binnenlucht kan een deel van de oplossing zijn indien jouw huisdier lijdt aan een van de twee laatste allergieën (bacteriële overgevoeligheid of inhalatie-allergie). De specifieke werking van een luchtreiniger is ideaal om dit type allergieën te bestrijden.

Advies op maat | Luchtreinigeradvies

Ben je wat overweldigd door alle informatie of heb je gewoon geen zin om alles zelf uit te zoeken op deze website? Zoek je een oplossing voor een gezonde binnenlucht waar iedereen van het gezin (zowel mens als huisdier) wel bij vaart?

Vul dan gerust ons adviesformulier in en vraag online gratis, vrijblijvend advies aan.

Iemand van het team van Luchtreinigeradvies zal je dan verder helpen om jouw situatie te bespreken en te analyseren. Elke situatie is anders dus wij geloven heel sterk in een oplossing op maat.

Meer info gerelateerd aan huisdieren met allergie: