allergie katten luchtreinigeradviesNaar schatting vijf tot tien procent van de wereldbevolking lijdt aan die duivelse allergie voor katten. Allergie katten aanpakken en oplossen?

Op deze pagina vind je meer informatie over de kenmerken van deze allergie en over de remedies voor mensen die er last van hebben.

Hoe komt het dat ik allergisch ben voor katten?

Kattenallergenen zijn eiwitten die in het speeksel, in de huidweefsels, in de haren en in de urine van de kat zitten.

Met voorsprong het belangrijkste allergeen is het eiwit Fel d 1. Dit kattenallergeen zit vooral in het speeksel en de huid van de kat. Ook huidschilfers van de kat kunnen dit allergeen bevatten.

Iemand die allergisch is voor dergelijke kattenallergenen heeft een immuunsysteem dat heel heftig reageert wanneer het lichaam ermee in contact komt.

Het immuunsysteem reageert heftig op de kattenallergenen en dit heeft gevolgen! Er worden namelijk antistoffen aangemaakt door het immuunsysteem zoals leukotriënen, cytokines, histamine (gevormd door histidine), bradykinine en eosinofielen.

Deze stoffen kunnen dan zorgen voor een kettingreactie in het lichaam. Ze kunnen mogelijks astma, hooikoortsklachten, benauwdheid en jeuk veroorzaken.

[cta id=’15406′]

Bronnen van kattenallergenen | Allergie katten

Een allergie voor katten wordt veroorzaakt door het Fel d 1 allergeen. Dit eiwit wordt aangemaakt in de talg- en speekselklieren van jouw lieve kat.

Talgklieren van katten

De talgklieren van katten bevinden zich in de huid en staan in voor de productie van talg (ook gekend als huidvet).

Voor de kat zelf is de productie van de talg een positief gegeven. Deze talg zorgt namelijk voor een gezonde huid, het houdt het haar gezond, het houdt de huid soepel en het beschermt tegen infecties en een uitgedroogde huid.

Voor mensen met een allergie voor katten is deze talg echter nefast, juist omdat het Fel d 1 eiwit in deze talg vervat zit.

Dit betekent dus dat het allergeen Fel d 1, dat in de talg van jouw kat zit, wordt verspreid in de omgeving via:

 • Het haar van jouw kat, en
 • De huidschilfers van jouw kat.

Speekselklieren van katten

Naast de talgklieren produceren ook de speekselklieren van jouw kat het eiwit Fel d 1. Met andere woorden, naast het haar en de huid van jouw kat bevat ook het speeksel van jouw kat het allergeen Fel d 1.

Urine van katten

Het eiwit Fel d 1 dat voor een groot deel van de allergische reacties verantwoordelijk is, wordt ook aangetroffen in de urine van katten.

Verschillende soorten allergische reacties | Allergie katten

Het is niet omdat het allergeen Fel d 1 vervat zit in de haren, de huidschilfers, het speeksel en de urine van katten dat iemand met een allergie voor katten allergisch zal reageren op alle vier de allergenenbronnen.

Sommige mensen die allergisch zijn voor katten reageren effectief hevig op alle vier deze allergenenbronnen. Andere allergische mensen daarentegen reageren bijvoorbeeld enkel allergisch op kattenhaar maar niet op het speeksel van de kat.

Allergische reactie op kattenharen

De meeste kattenrassen zijn behaard en verliezen constant haren. Jouw woning wordt dus permanent bestookt met tientallen haartjes van jouw harige vriend. Kleine resten van deze haren kunnen zelfs door de binnenlucht zweven als kleine partikels.

Dit betekent dat jouw lichaam in contact kan komen met deze kattenharen op verschillende wijzes: via aanraking of via inademing.

Een eventuele oplossing kan zijn om te kiezen voor een kattenras dat geen haar heeft (meer informatie later op deze pagina).

Weetje: Denk niet dat langharige katten automatisch meer kattenallergenen produceren dan kortharige kattenrassen.

Integendeel, onderzoek heeft uitgewezen dat kortharigen in het merendeel van de gevallen voor de hoogste productie van kattenallergenen zorgen!

Allergische reactie op huidschilfers van katten

Net zoals mensen verliezen katten huidschilfers doordat hun huid zichzelf continu ververst en vernieuwt. Hierdoor komen oude en dode huidcellen in de vorm van huidschilfers in jouw woning terecht.

Doorgaans zijn deze huidschilfers zodanig kleine partikels dat ze rondzweven in de binnenlucht. Deze huidschilfers komen dus terecht in stoffen meubilair, gordijnen, tapijten, op kasten en tafels, en in jouw longen en ogen.

Als je aan dit type kattenallergie lijdt, heb je verschillende manieren om jouw gezondheidsproblemen volledig of voor een stuk op te lossen (zie later op deze pagina).

Allergische reactie op speeksel van katten

Wanneer je allergisch bent voor het speeksel van katten, kan je op twee manieren lichamelijke irritatie ondervinden.

Ten eerste kan jouw huid rood en gezwollen worden en kan deze ook beginnen jeuken nadat de kat aan jouw huid heeft gelikt.

Ten tweede kan je ook last hebben van opgedroogd speeksel! Er blijven altijd speekselresten achter wanneer een kat ergens aan likt.

Het allergeen Fel d 1 blijft dan achter op die plaats in droge korrelvorm. Ook deze droge vorm kan een allergische reactie veroorzaken!

Reactiesnelheid en symptomen | Allergie katten

Een kattenallergie kan zich ontwikkelen in elke stage van jouw leven. Zo kan je de allergie ontwikkelen als tiener, als jonge twintiger maar even goed kan je er last van beginnen krijgen op oudere leeftijd. Op een allergie voor katten staat dus geen leeftijd!

Wanneer iemand last heeft van een allergie voor katten zal die persoon allergisch reageren op bepaalde lichaamseiwitten van katten (kattenallergenen genoemd).

De lichaamseiwitten van katten (vervat in de huidschilfers, haren, speeksel en urine van de kat) komen in aanraking met het menselijk lichaam en dan ontstaat de allergische reactie.

Mensen die lijden aan een allergie voor katten reageren zowel direct (na dertig minuten bijvoorbeeld) als vertraagd (tot vierentwintig uren later) op de blootstelling aan kattenallergenen.

De symptomen kunnen de kop opsteken gedurende enkele minuten tot meerdere uren!

Wanneer zulke mensen met een kat in aanraking komen, kunnen ze last hebben van verschillende symptomen.

Symptomen allergie katten:

 • Geïrriteerde ogen,
 • Jeukende ogen,
 • Jeukende neus en keel,
 • Verstopte neus,
 • Loopneus,
 • Jeukende hals,
 • Rode plekken,
 • Rode uitslag,
 • Bultvorming op de huid,
 • Rode en/of tranende ogen,
 • Droge en branderige ogen,
 • Opgezwollen oogleden,
 • Slijmvliezen in keel en neus die geïrriteerd zijn,
 • Benauwdheid,
 • Piepende ademhaling en/of ademhalingsproblemen,
 • Kortademigheid,
 • Niesbuien,
 • Vermoeidheid,
 • Hoofdpijn,
 • Hoestbuien, en
 • Mogelijks levensbedreigende astma-aanvallen.

Sommige mensen met een allergie voor katten hebben slechts gematigde klachten terwijl anderen zeer hevig reageren op de blootstelling aan kattenallergenen.

De situatie verschilt van persoon tot persoon en de oplossing dus ook (zie later op deze pagina).

Weetje: Vergeet ook niet dat jouw kat nog voor problemen kan zorgen maanden nadat ze uit het huis is. De allergenen zijn duivels en hardnekkig! Ze blijven lang aanwezig in de binnenlucht, de vloerbedekkingen en het meubilair!

[cta id=’15406′]

Ben ik allergisch: Ja of Neen? | Allergie katten

Vermoed je dat je allergisch bent voor katten? Ga dan zeker niet zelf de dokter uithangen.

Vertrouw ook niet louter en alleen op Google en onze website om zekerheid en gemoedsrust te krijgen!

Je kan bijvoorbeeld ook allergisch zijn voor huisstofmijten, hondencavia’s of vogels (indien je deze ook als huisdieren zou hebben).

Je contacteert gewoon jouw huisarts voor een afspraak. Je hebt dan twee opties om te controleren of je al dan niet allergisch bent voor deze mini-tijgers.

I. Priktest | Allergie katten

Je krijgt een druppeltje kattenallergeen op de binnenkant van jouw onderarm gedruppeld. Vervolgens wordt er doorheen het druppeltje concentraat een kras/prik gemaakt in de huid.

Wanneer jouw huid vervolgens rood wordt en een bult vormt, kan je stellen dat je allergisch bent voor katten.

Er worden graden van kattenallergie onderscheiden: graad 1 kattenallergie staat voor een lichte vorm terwijl graad 4 staat voor een extreme vorm van kattenallergie!

II. Bloedtest | Allergie katten

In sommige gevallen, zoals reeds bestaande huidaandoeningen, opteert de huisarts voor een bloedtest. Het bloed wordt dan ter controle opgestuurd naar het laboratorium voor verder onderzoek.

Meer specifiek gaat men in het bloed op zoek naar antistoffen die het lichaam aanmaakt als reactie op de allergenen. Worden deze antistoffen aangetroffen in je bloed, dan mag je stellen dat je allergisch bent voor katten.

Drie strategieën om de allergie te beheersen | Allergie katten

I. Behandel de kat | Allergie katten

Om de productie en verspreiding van kattenallergenen binnenshuis te verminderen, dien je jouw kat dagelijks te kammen. Op deze manier verwijder je zoveel mogelijk haar en huidschilfers die het allergeen bevatten.

Het is verstandig om de kat buiten te kammen of in een afgesloten ruimte waar de allergische persoon niet hoeft te komen. Het is ook verstandig om het kammen over te laten aan een lid van het gezin die niet allergisch is voor katten.

Indien jouw kat er niet om geeft, kan je ze ook wekelijks een bad geven met een anti-allergeen shampoo speciaal voor katten.

Je kan als kattenbaasje ook eens experimenteren met verschillende soorten voeding. Zo is er speciale voeding op de markt die rijk is aan Omega-3 vetzuren. Deze zorgt ervoor dat de huid van jouw kat gezond en soepel blijft en kan positieve effecten hebben op de productie van talg en allergenen.

Er bestaat ook speciale medicatie in druppelvorm om de chemische samenstelling van het speeksel van de kat te wijzigen. Je druppelt deze medicatie dan op de voeding van jouw kat. Neem contact op met jouw dierenarts hieromtrent.

II. Beheers de omgeving | Allergie katten

Dagelijks stofzuigen wordt aangeraden voor mensen die lijden aan een lichte of zware vorm van kattenallergie.

Maar let op dat je niet in de traditionele valkuil loopt! Een klassieke stofzuiger zuigt stof en vuile deeltjes op en blaast kleine allergenen en fijnstof opnieuw de kamer in!

Dit komt omdat een klassieke stofzuiger helemaal niet voorzien is van de noodzakelijke filters voor microfiltratie van de opgezogen binnenlucht!

Wat je nodig hebt is dus een toestel dat geschikt is voor de opvang en filtering van zelfs de kleinste partikels zoals huidschilfers van katten uit de binnenlucht.

Vergeet zeker niet om overal te stofzuigen: meubels, muren, plinten, vensterbanken, lades, boekenkasten en zitbanken. De aanschaf van een stofzuiger die haren van huisdieren de baas kan pak je aan als volgt.

Vermijd stoffen en tapijten in huis. Vanzelfsprekend zijn tegels beter dan tapijt en zijn kunststofgordijnen beter dan stoffen gordijnen. Hoe harder de materialen in huis, hoe moeilijker de allergenen zich kunnen opstapelen in de omgeving en de binnenlucht.

Een effectief hulpmiddel om allergenen van katten te verwijderen, is een luchtreiniger met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Afhankelijk van jouw woning, jouw gezinssamenstelling en jouw klachten kan je dan voor een oplossing gaan die het best aansluit bij jouw situatie!

[cta id=’15406′]

III. Bescherm jezelf, het kattenbaasje | Allergie katten

 • Nadat je jouw kat gestreeld hebt, dien je jouw handen te wassen met zeep en warm water.
 • Tracht jouw kledij geregeld te wassen, en bij voorkeur onmiddellijk na contact met katten.
 • Leer jouw kat aan dat het verkeerd is om likjes te geven of liefdevolle beetjes.
 • Praat met jouw huisarts over mogelijke medicatie tegen allergie katten.
 • Laat de kattenbak geregeld verversen door een gezinslid die geen kattenallergie heeft.
 • Verlucht jouw huis vaak.
 • Overweeg eventueel immuuntherapie en tracht jouw tolerantie voor kattenallergenen op te krikken.
 • Overweeg een kattenras dat minder van het eiwit Fel d 1 produceert om allergie katten in te perken. Voorbeelden zijn de Balinese kat, de Oosterse korthaar en de Siberische kat.

Samenvatting | Allergie katten

Een allergie voor katten beheersen is mogelijk door geen katten als huisdier te houden en door bezoekjes aan katteneigenaars te vermijden. Toch is dit wegens emotionele redenen niet altijd mogelijk of wenselijk.

Indien jij of iemand anders van jouw gezin aan een lichte graad van kattenallergie lijdt, kunnen de bovenstaande tips zeker helpen om alles binnen de perken van het aanvaardbare te houden!

Heb je vragen over welk type stofzuiger en welk type luchtreiniger je kan gebruiken om slim en effectief allergenen in huis te bestrijden?

Aarzel dan niet om ons te contacteren voor een vrijblijvend bezoek bij je thuis.