stofzuiger allergie bestrijden luchtreinigeradviesBen je op zoek naar een nieuwe stofzuiger en wil je tevens met je stofzuiger allergie verwekkende deeltjes uit de lucht filteren?

Dan ben je hier op de juiste plek voor de nodige tips en aandachtspunten!

Anti-allergie stofzuigers zorgen er niet alleen voor dat je je huis stofvrij maakt, ze zorgen ook voor een gezondere binnenlucht die vrij is van allergieverwekkende stofdeeltjes.

Deze stofdeeltjes worden ook wel allergenen genaamd. Dit is simpelweg een moeilijk woord voor stofdeeltjes die een allergische reactie kunnen veroorzaken bij sommige mensen.

Voorbeelden van zulke allergieverwekkende stofdeeltjes – of allergenen – zijn:

Een anti-allergie stofzuiger is tevens ook heel interessant voor individuen die lijden aan allergische astma.

Hoe werkt een stofzuiger? | Met stofzuiger allergie bestrijden

Simpel uitgelegd:

  1. een stofzuiger zuigt een mengsel van lucht en stof aan,
  2. het toestel scheidt het stof van de lucht en vangt het stof op,
  3. alles wat niet wordt opgevangen door het toestel wordt opnieuw uitgeblazen.

Deze 3 stappen beschrijven de basiswerking van een stofzuiger en zijn dezelfde voor iedere stofzuiger, ongeacht het type, merk of model!

Natuurlijk zijn niet alle stofzuigers dezelfde. Ze verschillen namelijk nogal wat qua uiterlijk, zuigkracht, filtersysteem, geluidsniveau, type borstel etc.

Aandachtspunten bij aankoop van nieuwe stofzuiger | Met stofzuiger allergie bestrijden

Hierboven werd de werking van een stofzuiger eenvoudig uitgelegd in 3 stappen. Echter, in werkelijkheid is het natuurlijk helemaal niet zo eenvoudig.

Bij het aankopen van een nieuwe stofzuiger moet je vooral aandacht schenken aan en nadenken over hoe de stofzuiger de bovenstaande tweede stap uitvoert, nl. hoe efficiënt de stofzuiger het stof scheidt van de lucht in het aangezogen stof-lucht mengsel.

In wat volgt, hebben we het daarom over:

We hebben ook een specifiek aandachtspunt voor individuen die met de stofzuiger allergie willen bestrijden, zoals bijvoorbeeld het efficiënt verwijderen van huisstofmijten.

Met een soort haken aan hun poten kunnen deze micro-organismen zich namelijk hardnekkig blijven vastklampen aan de vezels van tapijten en sofa’s en in de slaapkamer in matrassen, dekbedden en hoofdkussens.

Een klassieke stofzuiger met gewone stofzuigermond slaagt er niet in om deze beestjes los te zuigen,

[cta id=’15406′]

Gedetailleerde werking stofzuiger | Met stofzuiger allergie bestrijden

De motor van het toestel wordt ingeschakeld.

Deze is eigenlijk een ventilator die aan het draaien gaat.

Door z’n draaiende beweging, forceert de ventilator lucht vanaf de ene zijde, doorheen z’n wieken, naar de andere zijde.

Zo wordt er een luchtdrukverschil tot stand gebracht tussen de ene zijde van de ventilator en de andere zijde.

Namelijk, aan de ene zijde heerst een onderdruk – of gedeeltelijk vacuüm – aangezien de lucht wordt weggenomen, terwijl aan de andere zijde een overdruk heerst aangezien er lucht wordt bijgeduwd.

Weetje: zo komt het dat een stofzuiger ook wel een vacuum cleaner wordt genoemd in het Engels

Aangezien natuurkundige processen constant naar een evenwicht streven, zal dit vacuüm (of onevenwicht in luchtdruk) worden opgevuld door nieuwe lucht, die wordt aangevoerd doorheen de stofzuigerslang.

Eveneens zal het teveel aan lucht aan de andere zijde van de ventilator naar buiten worden geduwd en het toestel worden uitgeblazen.

Zo komt er een luchtstroom op gang doorheen het stofzuigertoestel.

Opnieuw, aangezien de natuur steeds streeft naar een evenwicht, zal het volume aangezogen lucht steeds gelijk zijn aan het volume uitgeblazen lucht.

Zo kwamen we eerder tot de vereenvoudigde werking van een stofzuiger, welke je als het ware als een pomp kan beschouwen die:

  1. aan de ene zijde lucht (en stof) aanzuigt,
  2. dit doorheen het toestel forceert door middel van de ventilator (en het stof tevens uit deze luchtstroom filtert),
  3. om ten slotte deze lucht weer uit te blazen langs een andere zijde.

Filtersysteem binnenin stofzuiger | Met stofzuiger allergie bestrijden

Nu je hopelijk beter begrijpt hoe een stofzuiger werkt, kunnen we dieper ingaan op het filtersysteem.

Binnenin de stofzuiger, terwijl de luchtstroom door het toestel gaat, wordt het aangezogen stof-lucht mengsel namelijk gefilterd om het stof te scheiden van de lucht en om dit stof vervolgens op te vangen in het reservoir van de stofzuiger.

De gefilterde lucht wordt dan terug uit het toestel geblazen, terug de ruimte in.

Algemeen gesproken, zijn er drie verschillende filtersystemen, elk met hun eigen voor- en nadelen:

Deze zijn eigenlijk geen stofzuigers, maar stofblazers.

Je kent die nare ‘stofzuigergeur’ wel tijdens het stofzuigen waardoor men zegt dat een stofzuiger ‘stinkt’.

Deze stofzuigers halen de aangezogen lucht door deze stofzak, waarin de grote stofdeeltjes achterblijven.

De kleinere, veelal schadelijke en allergieverwekkende stofdeeltjes ontsnappen echter doorheen de stofzak en worden lekker weer je woonkomer ingeblazen.

Met dit soort stofzuiger allergie gaan bestrijden is dus een hopeloze zaak.

Die nare ‘stofzuigergeur’ is dus simpelweg een lekkere wolk fijne stofdeeltjes die terug wordt uitgeblazen door het toestel.

Dit type is hopeloos voorbijgestreefd en je moet bovendien steeds een nieuwe stofzak kopen aangezien je de oude moet weggooien als deze vol is.

Ook, als je met dit type stofzuiger ongewild iets opzuigt, zoals bv. een ring of een ander klein voorwerp dat geen afval is, dan is het een hele uitdaging om dit voorwerp terug uit de stofzak te vissen doorheen de kleine opening zonder deze open te snijden!

Ze zijn wel de goedkoopste, maar dat is natuurlijk met een reden…

Deze filteren het stof uit de lucht door het stof-lucht mengsel door een waterreservoir te sturen.

De idee is dat het water de stofdeeltjes vasthoudt en enkel de luchtbelletjes laat passeren.

Vaak wordt ook beweerd dat deze heel goed zijn in het filteren van allergenen uit de lucht.

Echter, een vloeistof presteert lang niet zo goed als een echte fysieke filter waardoor de luchtstroom moet gaan.

Er blijven dus nog steeds kleine stofdeeltjes en allergenen achter in de uitblaaslucht van dit type stofzuiger.

Als je met je stofzuiger allergie verwekkende deeltjes wilt bestrijden, dan kan dit type stofzuiger je helaas niet helpen.

De grotere stofdeeltjes die wel worden tegengehouden, blijven dan achter in het water. Dit maakt het ledigen van dit reservoir een vies taakje.

Overigens moet dit reservoir telkens gevuld worden met water vóór gebruik en geledigd worden ná gebruik, dit om schimmelvorming tegen te gaan.

Dit moet je dus niet alleen (meerdere malen) doen bij een grote schoonmaakbeurt, maar ook indien je slechts een klein beetje moet stofzuigen in geval van een ongelukje. Gemakkelijk is anders.

Overigens zijn deze vaak helemaal niet de goedkoopste toestellen…

Deze stofzuigers zijn het neusje van de zalm en vallen dan ook in een hogere prijsklasse.

Dat is echter niet onbegrijpelijk aangezien dit type stofzuigers zoveel beter is dan de klassieke stofzuiger of die met waterfilter.

Ze steken er met kop en schouders bovenuit qua prestatie, zuigkracht, filtering van fijne stofdeeltjes en qua levensduur van het toestel.

Ook komen ze vaak met meerdere jaren – tot zelfs levenslange – garantievoorwaarden!

Je hoeft geen wiskundige te zijn om te begrijpen dat dit een investering is die op termijn heel wat herstelkosten kan besparen vergeleken met andere types stofzuigers.

Bovendien functioneren deze stofzuigers, naast het opzuigen en filteren van stof, ook als effectieve luchtreinigers die de kleinste deeltjes, inclusief de allergenen filteren uit de aangezogen lucht!

Wil je echt met je stofzuiger allergie gaan bestrijden? Dan is dit het type stofzuiger dat voor jou de klus kan klaren.

Zo is er werkelijk een wereld van verschil met de klassieke stofzuiger die de lucht met ‘stofzuigergeur’ uitblaast, aangezien dit type stofzuiger zuivere, pure lucht uitblaast die schoner is dan de lucht die je inademt!

Heb je vragen of wens je meer informatie over dit type stofzuiger en welke precies worden aangeraden door Luchtreinigeradvies, contacteer ons dan gewoonweg of vraag een gratis, vrijblijvende consultatie aan!

Efficiëntie van stofzuiger | Met stofzuiger allergie bestrijden

Nu je ook meer kennis hebt van de beschikbare types filtersystemen, kan je ook beter begrijpen hoe deze filtersystemen de efficiëntie van een stofzuiger kunnen beïnvloeden.

De efficiëntie van een stofzuiger kan je uiteraard beoordelen aan de hand van hoe goed deze het stof uit de lucht filtert, inclusief de fijnste stofdeeltjes en allergenen, maar ook op basis van de zuigkracht van het toestel!

Dit zijn twee vereisten die eigenlijk enkel maar voldaan worden door de geavanceerde stofzuigers, welke hierboven werden ingeleid.

Met zo’n stofzuiger allergie gaan bestrijden zint je wel? Contacteer Luchtreinigeradvies dan voor meer informatie of vraag een gratis, vrijblijvende consultatie aan.

De geïnteresseerde lezer kan hieronder de uitgebreide verklaring lezen waarom enkel geavanceerde stofzuigers voldoen aan bovenstaande aandachtspunten:

Probleem bij klassieke stofzuigers | Met stofzuiger allergie bestrijden

Klassieke stofzuigers maken gebruik van een reeks filters waardoor de lucht achtereenvolgens van groot naar klein gefilterd wordt:

  1. De lucht komt binnen in de stofzak waarin de grootste stofdeeltjes worden vastgehouden,
  2. vervolgens gaat de lucht door de motorfilter welke ervoor moet zorgen dat de motor niet bevuild wordt met stof,
  3. om ten slotte nog eens door een uitblaasfilter te gaan alvorens terug de ruimte ingeblazen te worden.

Na verloop van tijd vergaren deze filters echter meer en meer vuil en stofdeeltjes. Uiteraard, dat is toch de bedoeling?

Ja, het is de bedoeling dat deze filters stof tegenhouden.

Echter, het kan niet de bedoeling zijn dat de mazen van de filters meer en meer gaan verstoppen over tijd.

Herinner je je nog het evenwicht toen we hierboven de werking van een stofzuiger in detail bekeken?

Hier werd uitgelegd dat het volume aangezogen lucht steeds gelijk is aan het volume lucht dat wordt uitgeblazen.

In dit geval wordt het volume lucht dat kan worden uitgeblazen na verloop van tijd beperkt door deze reeks verstopte filters, aangezien de luchtstroom wordt belemmerd door de verstoppingen.

Logischerwijs, als er minder lucht kan worden uitgeblazen, dan wordt er automatisch ook minder lucht aangezogen omwille van dit evenwicht.

Zo komt het dan een klassieke stofzuiger na verloop van tijd z’n zuigkracht verliest!

Opgelost door geavanceerde stofzuigers | Met stofzuiger allergie bestrijden

Geavanceerde stofzuigers maken daarentegen gebruik van rondwervelende luchtstromen, in plaats van rechtlijnige luchtstromen die door een reeks opeenvolgende filters gaan.

Door de lucht te doen rondwervelen aan hoge snelheid worden de stofdeeltjes naar de buitenkant van het cilindervormig of kegelvormig (ook wel conisch genoemd) reservoir gedrukt door zogenaamde centrifugaalkrachten.

Weetje: centrifugaalkrachten zijn dezelfde krachten die ervoor zorgen dat water in een emmer blijft als je deze voldoende snel rondzwiert in een cirkelvormige beweging – ook al zwier je deze ondersteboven tijdens deze beweging.

Dit zorgt ervoor dat het stof reeds gescheiden wordt van de lucht vooraleer het verder reist door het toestel zodanig dat het geen eventueel hieropvolgende filters kan doen verstoppen.

Het gevolg is dat er dus ook geen verlies aan zuigkracht wordt mogelijk gemaakt!

Na deze filtering door centrifugaalkrachten hebben sommige toestellen ook nog een extra filter om zelfs de fijnste stofdeeltjes en allergenen uit de lucht te halen alvorens deze opnieuw de huiskamer in te sturen.

Wil je meer weten over hoe je met je stofzuiger allergie kan bestrijden of heb je een specifieke vraag? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Ben je eerder geïnteresseerd in een persoonlijk advies op maat van jouw behoeften? Dan kan je ook een gratis, vrijblijvende consulatie aanvragen waarbij een van de Luchtreinigeradvies medewerkers met plezier langskomt bij je thuis!

Dieptereiniger als accessoire | Met stofzuiger allergie bestrijden

Wat houdt er zich schuil in allerlei stofvezels in je huis? Miljoenen kleine huisstofmijten en hun allergieverwekkende uitwerpselen!

Zowel in je tapijten en sofa’s als in je slaapkamer in je matras, dekbed en hoofdkussen!

Deze micro-organismen houden van een warme en vochtige omgeving en voeden zich met onze dode huidschilfers, haarresten en resten van nagels.

Ben jij allergisch voor de uitwerpselen van huisstofmijten? Dan weet jij als geen ander dat het geen pretje is om bijvoorbeeld wakker te worden met uitslag overal op je huid of dat het allesbehalve aangenaam is om geteisterd te worden door frequente hoestbuien.

stofzuiger allergie dieptereiniger luchtreinigeradviesDe enige manier om deze beestjes los te maken van de stofvezels is een combinatie van sterke zuigkracht en een dieptereiniger als hulpstuk bij je geavanceerde stofzuiger.

Een gemotoriseerde dieptereiniger heeft een bewegende borstel die ervoor zorgt dat zoveel mogelijk huisstofmijten, diens uitwerpselen en andere vuiltjes worden losgemaakt van de stofvezels waarin ze zich schuilhouden.

Zo verwijder je meteen ook hun voedingsbron, zijnde je eigen dode huidschilfers die ze zo lekker vinden.

Door hun voedingsbron weg te nemen, kunnen er ook minder huisstofmijten overleven en zo verminder je ook effectief het aantal allergenen dat deze beestjes dagelijks produceren!

Wens je meer informatie, aarzel dan niet om ons te contacteren of om meteen een gratis, vrijblijvende consultatie aan te vragen waarbij een van de Luchtreinigeradvies medewerkers met plezier langskomt bij je thuis om je persoonlijke situatie te bekijken en samen met jou een geschikte oplossing te vinden.

Ten slotte krijgen de personen met een allergie van ons nog een reeks praktische tips mee!

Vijf tips voor personen met allergie | Met stofzuiger allergie bestrijden

Hier geven we je nog wat extra tips mee opdat je met je stofzuiger allergie bestrijden kan:

  • Gebruik je nog een klassieke stofzuiger? | Tip #1 om met stofzuiger allergie te bestrijden

Zorg er dan voor dat je de stofzak en de slang correct plaatst opdat deze goed afsluiten en geen luchtlekken mogelijk maken.

Langs deze luchtlekken kan namelijk vuile lucht ontsnappen waarin zich nog steeds allergenen bevinden.

Informeer je over en overweeg echter zeker ook de aankoop van een geavanceerde stofzuiger.

  • Hetzelfde geldt voor de periodieke vervanging van filters, ongeacht welk type stofzuiger  | Tip #2 om met stofzuiger allergie te bestrijden

Een filter kan namelijk enkel effectief zijn als deze goed geplaatst werd.

Als vuile lucht langsheen de filter kan lekken, dan verkrijg je uiteraard geen effectieve luchtreiniging en blijven er nog fijne stofdeeltjes en allergenen achter in de uitblaaslucht.

  • Opgelet voor ronddwarrelende stofdeeltjes tijdens het stofzuigen | Tip #3 om met stofzuiger allergie te bestrijden

Bij het stofzuigen dwarrelen er stofdeeltjes op vanaf de grond.

Stofzuig daarom op je gemak, wilde bewegingen doen enkel maar meer stof opwaaien.

Dit stof (en de allergenen erin) blijft na het stofzuigen nog geruime tijd ronddwarrelen alvorens het weer ergens neerstrijkt.

Daarom is het een goed idee om tijdens en na het stofzuigen ook goed de ruimte te ventileren.

  • Zet de kers op de taart met een dweil | Tip #4 om met stofzuiger allergie te bestrijden

Dit ronddwarrelende stof zal na een tijdje opnieuw neerstrijken in je huis.

Daarom kan je harde vloeren ook best dweilen, na ze gestofzuigd te hebben om zoveel mogelijk stof te verwijderen.

  • De ultieme tip: maak je uit de voeten bij het stofzuigen | Tip #5 om met stofzuiger allergie te bestrijden

Als het enigszins mogelijk is om een vrijwilliger – oftewel slachtoffer – te vinden, laat een ander dan gewoonweg het vuile werk doen! ;-)

Kan je niemand overtuigen om je huis te stofzuigen?

Probeer dan ten minste iemand te vinden die voor jou de stofzak wil verwijderen of het reservoir voor je wil ledigen.

Zo vermijd je op z’n minst rechtstreeks contact met het stof waarvoor je allergisch bent!