longweefsel beschadigd door longemfyseem

Longemfyseem is het opgezwollen zijn van de longen door aanwezigheid of vermeerdering van lucht of andere gassen in het weefsel.

Bepaalde beroepsgroepen lopen meer risico dan anderen en deze ziekte komt voornamelijk voor bij mannen.

Op deze pagina kom je meer te weten over de oorzaken, symptomen en gevolgen van longemfyseem.

Oorzaken van longemfyseem

Longemfyseem kan een ouderdomsverschijnsel zijn dat het gevolg is van vermindering van de elasticiteit van het longweefsel.

Door deze elasticiteit trekt bij een normale long zich weer samen bij de uitademing. Echter, als de rek eruit is blijft de long gedeeltelijk opgeblazen na de uitademing.

Meestal is longemfyseem het gevolg van chronische bronchitis. Door het vele hoesten wordt het longweefsel zo uitgerekt dat de elasticiteit langzamerhand verloren gaat.

Ook is door de chronische ontsteking het elastische weefsel in de wanden van de kleine luchtpijptakken geleidelijk zodanig verwoest dat de long na de uitademing niet meer voldoende kan samenvallen. Het gevolg is kortademigheid die verergert bij inspanning.

Symptomen van longemfyseem

Bij longemfyseem wordt de borstkas breder en dieper. Wanneer een arts zo’n borstkas beklopt, hoort de arts een toon alsof hij/zij op een ton klopt. De arts merkt tegelijkertijd ook op dat de onderste longgrenzen lager staan dan normaal en dat deze zich slecht bewegen bij het ademhalen.

Wanneer een arts zo’n borstkas met een stethoscoop beluistert, hoort hij/zij een verzwakt ademgeruis.

Een röntgenfoto vertoont volgende zaken:

  • Heldere longvelden omdat er meer lucht in de longen zit,
  • Een middenrif dat laag staat en zich onvoldoende beweegt.

Ook bij lijders aan bronchiaal astma kan zich op de duur een longemfyseem ontwikkelen. Bij hen is de voornaamste oorzaak een kramp van de spieren die in de wand van de luchtpijptakken zitten.

Door de kramp van deze spieren zijn de luchtwegen vernauwd. Bij een krachtige inademing gaat de lucht er nog wel door, maar bij de uitademing, die passief verloopt, dat wil zeggen waarbij geen spierwerking te pas komt, kan de lucht slechts met moeite weer naar buiten stromen.

Een deel van de ingeademde lucht blijft achter in de longblaasjes die daardoor permanent in verwijde toestand verkeren.

Beroepen met groter risico op longemfyseem

Personen die door hun beroep het risico lopen longemfyseem te krijgen, zijn glasblazers, zangers en hoornblazers.

Zij moeten hun longen zo vaak vol lucht pompen en daarbij zo diep inademen dat de elasticiteit van het longweefsel geleidelijk verloren gaat en de longen bij de uitademing niet meer helemaal samenvallen.

De gevolgen van longemfyseem

De toestand van de longen bij de ziekte longemfyseem is blijvend. De rekbaarheid is niet meer te herstellen.

Bepaalde ademhalingsoefeningen kunnen de toestand soms wat verlichten, maar de kortademigheid blijft. Deze kortademigheid doet zich eerst enkel voor bij inspanning, maar later ook in rusttoestand.

Leef jij met iemand met longemfyseem? Zorg dat je op de hoogte bent van de handelingen die je moet verrichten in noodgevallen d.m.v. een EHBO cursus.

Ook het hart heeft te lijden onder longemfyseem. Doordat de longen zich voortdurend in een opgeblazen toestand bevinden, ontstaat er een druk op de bloedvaten in de longen met het gevolg dat deze nauwer worden.

Het hart moet zich dan krachtiger samentrekken om het bloed in de vernauwde vaten te pompen. Hierdoor geraakt het hart tenslotte vermoeid. Waardoor er vervolgens verschijnselen ontstaan die wijzen op een gebrekkige hartwerking zoals:

  • Ontstaan van een leververgroting
  • Opzwelling van de benen door vochtophoping (oedeem)
  • Vocht in de buik (ascites)

Het kan echter jaren duren voordat het hart tekenen van vermoeidheid begint te vertonen en het leven gevaar gaat lopen.

[cta id=”15406″]

Huidemfyseem als potentieel neveneffect

Bij verwonding van de borstkas waarbij de longen zijn geraakt, kan de lucht in de longen naar buiten treden en terechtkomen in de huid van de borstkas. Dit verschijnsel wordt huidemfyseem genoemd.

Bij het betasten van dergelijke huid wordt zogenaamd ‘sneeuwkraken’ gevoeld.

Gewoonlijk is huidemfyseem na enkele dagen verdwenen. Behandeling is niet nodig, behalve wanneer de lucht zich verspreidt in de huid van de hals en het gelaat.

In zo’n geval kan het nodig zijn om in de huid enkele insneden te laten maken om de lucht te laten ontsnappen.

Leven met longemfyseem

Vermijd prikkels en irritatie van de luchtwegen. Vermijd chemische stoffen, fijnstof, rondzwevende allergenen, enzovoort.

Overweeg een luchtreiniger om uw binnenlucht proper en prikkelvrij te houden! Een medisch gekeurd en getest toestel zoals de Defender van FilterQueen is een pluspunt voor mensen met longemfyseem.

En lees meer specifieke informatie over luchtreinigers tegen huisstofmijt, tegen fijnstof en tegen allergie.

Contacteer ons gerust voor een vrijblijvend advies op maat van uw situatie.

Probeer uw energieverbruik te doseren. Indien je aan deze ziekte lijdt, wordt u vaak erg moe. Vermijd activiteiten die veel energie vergen!