luchtzuiverende planten luchtreinigeradviesElk jaar vieren we op 10 januari ‘Waardeer je kamerplant dag’ of ‘Houseplant appreciation day’ in het Engels.

Ter ere van deze weinig bekende feestdag, bekijken we tien luchtzuiverende planten, oftewel kamerplanten die op natuurlijke wijze de luchtkwaliteit in je huis kunnen verbeteren.

Alle kamerplanten in dit lijstje werden geanalyseerd in een studie door NASA (National Aeronautics and Space Administration van de Verenigde Staten).

Zij vonden dat elk van deze kamerplanten op een unieke manier de lucht natuurlijk zuiverden van giftige stoffen die een negatief effect hebben op je gezondheid.

De originele studie van de NASA kan je hier terugvinden. We gaan er echter van uit dat je niet zo tuk bent op het lezen van een NASA-verslag, daarom hebben we voor jou 10 van deze kamerplanten opgelijst die werken als luchtzuiverende planten!

Als je niet beschikt over een luchtreiniger in huis, of je wil gewoon extra voorzorgsmaatregelen nemen, dan raden we aan om een paar van deze kamerplanten te verwelkomen in de belangrijkste kamers van je huis.

Het is een hele goeie eerste stap om de binnenluchtkwaliteit in je huis te verbeteren.

Barberton madeliefje (Gerbera jamesonii) | #1 van 10 luchtzuiverende planten

luchtzuiverende planten barberton madeliefje luchtreinigeradviesDeze is het meest bekend als Barberton madeliefje, maar wordt ook wel Transvaal madeliefje of Gerbera madeliefje genoemd, naar de Latijnse benaming Gerbera jamesonii. Het is een mooie, bloeiende plant die afkomstig is uit Oost-Afrika.

Hoewel de plant vooral bedoeld is en gebruikt wordt voor buiten, wordt het steeds populairder om ze in potten te plaatsen voor gebruik binnenshuis als kamerplant.

Dit kan tevens een verstandige beslissing zijn voor de kwaliteit van je binnenlucht, aangezien Gerbera jamesonii een van de luchtzuiverende planten is. Door NASA werd namelijk aangetoond dat ze effectief de lucht reinigt van formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen.

Barberton madeliefjes verkiezen de volle zon, veel water en goed doorlatende grond. Als je probeert om deze als kamerplant te gebruiken in huis, zorg er dan voor dat de plant in een ruimte staat met veel natuurlijke lichtinval.

Ze doet het ook zeer goed in vochtige grond. Probeer dus om de grond zo vaak mogelijk vochtig te houden, zonder te veel water te geven. Gerbera jamesonii kan uiteenlopende temperaturen verdragen, dus je hoeft je geen zorgen te maken om de temperatuur in huis constant te houden.

Lakanthurium (Anthurium andraeanum) | #2 van 10 luchtzuiverende planten

luchtzuiverende planten lakanthurium luchtreinigeradviesDe Lakanthurium wordt ook wel gewoon Anthurium genoemd en is verwant met de Flamingoplant (Anthurium scherzerianum). Beide worden in België en Nederland veel als kamerplant gehouden. De Lakanthurium is een prachtige, groenblijvende plant die het meest bekendstaat om zijn prachtige bloemen.

Volgens NASA is de Anthurium andraeanum ongelooflijk effectief om de lucht te zuiveren van formaldehyde, ammoniak, tolueen en xyleen bij je thuis of op kantoor.

Jammer genoeg is de Lakanthurium niet de makkelijkste plant om binnen te laten groeien. Het is zeker niet voor diegenen zonder groene vingers.

Als je besluit om deze kamerplant te houden, zorg er dan voor dat je de plant voorziet van veel indirect licht. De bloemen baden maar al te graag in de lichtstralen, waarvoor ze je wekenlang zullen belonen met hun schoonheid.

Het moeilijkste aan deze kamerplant is dat het een hoge luchtvochtigheid nodig heeft. Als de relatieve luchtvochtigheid lager is dan 50%, kan de plant beginnen sterven. Je moet er ook voor zorgen dat de grond steeds vochtig blijft.

Let op, Anthurium andraeanum is giftig voor zowel mensen als dieren. Voorzichtig dus met kleine kinderen en huisdieren. Als ze een deel van deze plant inslikken, kunnen ze onmiddellijk moeite krijgen met slikken en kunnen ze blaren in mond en keel krijgen. Als je een van deze symptomen ervaart, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Lepelplant (Spathiphyllum) | #3 van 10 luchtzuiverende planten

luchtzuiverende planten lepelplant luchtreinigeradviesDe Lepelplant is een mooie groenblijvende plant die alom bekend is als gemakkelijk te verzorgen, zelfs door diegenen die geen groene vingers hebben.

Dit is een van de meest populaire planten om in huis te houden. Eigenlijk mag de Spathiphyllum nooit direct zonlicht krijgen, aangezien de zonnestralen de bladeren kunnen verbranden.

Terwijl ze geweldig zijn om in huis te hebben, werken ze ook opmerkelijk goed als bodembedekker rond het huis, vooral op plekjes waar het gras maar moeilijk groeit.

Uit NASA’s analyse van kamerplanten bleek dat de Lepelplant het meest efficiënt was in het verwijderen van vluchtige organische verbindingen uit de lucht, waaronder formaldehyde, trichloorethyleen en benzeen.

Deze plant heeft veel licht nodig, dus plaats ze niet in een donker hoekje. De witte bloemen worden groen van te weinig licht! Deze plant zal niet goed floreren in het donker.

Het witte stuifmeel van deze plant kan jeukende ogen en snotterende neuzen veroorzaken!

Het grootste nadeel van Spathiphyllum is echter dat het mild giftig is voor zowel mensen als dieren. Als je een deel van deze plant zou innemen, kan je misselijkheid ondervinden, moeilijkheden ondervinden bij het slikken, of een branderig gevoel waarnemen in de mond of op de huid.

Als je een van deze symptomen zou beginnen waarnemen als gevolg van de inname van de Lepelplant, dan is het verstandig om onmiddellijk medische hulp te zoeken.

Klimop (Hedera helix) | #4 van 10 luchtzuiverende planten

luchtzuiverende planten klimop luchtreinigeradviesDe Klimop plant, oftewel Hedera helix, is een groendblijvende, houtige plant die wat aan een mini liaan uit Tarzan doet denken vanwege de lange kruipende stengels. Zoals de naam reeds doet vermoeden kan de plant een stevig muurtje beklimmen als je het z’n gang laat gaan.

De Hedera helix is een van de populaire luchtzuiverende planten voor in huis. Volgens de NASA Clean Air studie, is de kamerplant effectief bij het zuiveren van benzeen, formaldehyde, xyleen en tolueen uit de lucht. Daarnaast hebben andere studies aangetoond dat Klimop ook zorgt voor minder schimmel in huis.

Deze groenblijvende klimplant is enorm populair in het buitenshuis tuinieren. Je hebt de plant misschien al gezien als bodembedekker op plaatsen waar het gras niet groeit, of misschien als klimplant aan een muur of aan een boomstam.

De plant vereist weinig onderhoud, waardoor het door de jaren heen heel populair is geworden.

Echter, iedere tuinier zal je vertellen dat je moet opletten als je deze buiten wilt gebruiken omdat de plant zich zeer agressief gaat verspreiden – bijna als een pest.

Daarom is het interessanter om de plant enkel binnenshuis te houden als een kamerplant. Dit voorkomt dat deze plant andere planten of bouwwerken rondom je huis zou overwoekeren en heeft als extra voordeel dat het je binnenlucht gaat zuiveren.

Zorgen voor de Hedera helix is relatief eenvoudig. Hou de plant in een goed doorlatende grond aan constante temperatuur, geef het veel direct zonlicht en geef het goed wat water. Als je deze dingen kan doen, zal je Klimop plant jouw liefde teruggeven met schonere lucht in huis.

Chrysant (Chrysanthemum morifolium) | #5 van 10 luchtzuiverende planten

luchtzuiverende planten chrysant luchtreinigeradviesIn België wordt deze vaak gebruikt op het kerkhof, vooral op Allerzielen en Allerheiligen. De Chrysanthemum morifolium of gewoonweg Chrysant is een populaire plant die mensen ook graag in huis hebben.

In tegenstelling tot de Lepelplant, houdt deze kamerplant van direct zonlicht en van een gemiddelde hoeveelheid water.

Met de juiste zorg en het juiste type potgrond zal de Chrysant veel mooie bloemen van verschillende kleuren produceren.

Deze bloemen helpen niet alleen om de kamer op te fleuren, ze helpen ook om de lucht te zuiveren van de vele chemicaliën die vaak voorkomen in woningen zoals bijvoorbeeld formaldehyde, xyleen, ammoniak, benzeen, tolueen en trichloorethyleen.

Opgelet bij deze kamerplant: hoewel ze mooi zijn om in de buurt te hebben, zijn ze ook giftig voor dieren. Als je hond of kat een deel van deze plant heeft opgegeten, zullen ze waarschijnlijk diarree ervaren, eczeem, braken en een gebrek aan coördinatie. Als je huisdier deze plant heeft opgegeten, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met je dierenarts.

[cta id=’15406′]

Treurvijg (Ficus benjamina) | #6 van 10 luchtzuiverende planten

luchtzuiverende planten treurvijg luchtreinigeradviesDe plant die meest bekendstaat als Treurvijg, Waringin of Ficus boom (Ficus benjamina), is ook een populaire kamerplant voor bij je thuis of op kantoor (meer info hier beschikbaar over luchtreiniging op kantoor).

Het is tevens een van de luchtzuiverende planten die volgens NASA schadelijke stoffen uit de lucht kan zuiveren zoals formaldehyde, xyleen en tolueen.

Deze groenblijvende plant heeft weinig aandacht nodig en groeit goed zowel binnen als buiten. Als je de Ficus wil gebruiken als kamerplant, plaats deze dan ergens waar het kan genieten van veel helder indirect daglicht. Als je deze namelijk in direct zonlicht zou plaatsen, is het mogelijk dat de bladeren verbranden.

Geef regelmatig water, maar laat de grond opdrogen alvorens opnieuw water te geven om wortelrot te voorkomen. Ficus benjamina groeit het beste in warmere temperaturen (zoals binnenshuis) en in relatieve luchtvochtigheid boven de 50%.

Opgelet: deze plant is giftig voor dieren. Let dus extra op als je huisdieren hebt zoals honden en katten en zorg ervoor dat ze niet stiekem een stuk van deze plant naar binnen werken. Als ze toch wat van de Treurvijg zouden inslikken, dan zullen ze waarschijnlijk volgende symptomen ervaren: braken, kwijlen en mondelinge irritatie. Ga dan onmiddellijk te rade bij je dierenarts.

Drakenbloedboom (Dracaena marginata) | #7 van 10 luchtzuiverende planten

luchtzuiverende planten drakenbloedboom luchtreinigeradviesDe Drakenbloedboom is een rechtopstaande groenblijvende struik die smalle groen, geel of crème-gekleurde bladeren produceert. Eens de plant ouder wordt, beginnen kleine witte bloemen te bloeien, kort gevolgd door kleine, rood-oranje bessen.

Deze plant vergt weinig onderhoud en is zeer populair in Amerika, niet enkel omdat het er cool uitziet, maar ook omdat het weinig moeite kost om in leven te houden.

Het enige wat je moet doen om deze plant in leven te houden, is deze een plekje geven met indirect zonlicht en de bodem licht vochtig houden.

Volgens de NASA Clean Air studie is de Dracaena marginata een van de meest efficiënte luchtzuiverende planten die de lucht zuiveren van formaldehyde evenals andere VOS (Vluchtige Organische Stoffen), zoals benzeen, trichloorethyleen en xyleen.

Echter, hou je huisdieren uit de buurt van deze plant, aangezien ze giftig kan zijn voor dieren bij inslikken.

Bamboepalm of Stokpalm (Rhapis excelsa) | #8 van 10 luchtzuiverende planten

luchtzuiverende planten bamboepalm luchtreinigeradviesDe Rhapis excelsa is een kamerplant van de palmsoort met een kenmerkende stam, vanwaar de Nederlandse naam Bamboepalm of Stokpalm komt.

Deze is ook een van de mogelijke luchtzuiverende planten die gunstig zouden zijn voor de binnenluchtkwaliteit in je huis.

Met een maximale hoogte van zo’n twee meter, is de Rhapis excelsa de perfecte kamerplant om in een donker hoekje van je huis te plaatsen.

Ze kunnen zowel weinig licht, als grote hoeveelheden water en uiteenlopende temperaturen verdragen.

Hoewel deze kamerplant verkiest om in vochtige grond te leven, is het nodig om goede drainage te voorzien om wortelrot te voorkomen.

Inheems in Azië, kan deze groenblijvende, meerjarige kleine palmplant gedijen in zowel binnen- als buitenklimaat.

Het beste van al is dat NASA ontdekt heeft dat de Rhapis excelsa een van de beste luchtzuiverende planten is die de lucht zuivert van formaldehyde, ammoniak, xyleen en tolueen.

Gouden pothos (Epipremnum aureum) | #9 van 10 luchtzuiverende planten

luchtzuiverende planten gouden photos luchtreinigeradviesDe Epipremnum aureum wordt vaak de Gouden pothos plant genoemd en is een populaire kamerplant inheems aan de Solomoneilanden, maar tegenwoordig over de hele wereld te vinden.

Het is een groenblijvende klimplant met kleine, groene, hartvormige bladeren die eruitzien als marmer met gele en witte tinten. Het is een hele mooie kamerplant die vaak verkocht wordt in decoratieve hangende potten.

Het beste is om de Epipremnum aureum in de buurt van een raam te houden, zonder direct zonlicht. De potgrond is best een turfgrond dat goed vochtig is.

Het is een van de meest populaire kamerplanten, niet alleen omdat het er goed uitziet in huis, maar ook omdat de Gouden pothos plant zeer eenvoudig te onderhouden is.

Het belangrijkste voordeel van de plant is dat het zeer efficiënt de lucht zuivert van verontreinigende stoffen zoals benzeen, trichloorethyleen, xyleen en formaldehyde.

Het is echter een plant die giftig kan zijn wanneer opgegeten, vooral voor huisdieren. Als je denkt dat je hond of kat een deel van deze plant heeft ingenomen, dan zullen ze waarschijnlijk braken, irritatie ervaren en moeite hebben met slikken. Je gaat best te rade bij je dierenarts als je denkt dat je huisdier deze plant heeft verorberd.

Vrouwentongen (Sansevieria trifasciata laurentii) | #10 van 10 luchtzuiverende planten

luchtzuiverende planten vrouwentongen luchtreinigeradviesDeze plant wordt kortweg Sansevieria of Sanseveria genoemd, of Vrouwentongen in Nederland en soms wel Wijventongen in België.

Het is een groenblijvende, meerjarige plant en is een van de meer bekende luchtzuiverende planten voor in huis.

Ook al is de plant afkomstig uit West-Afrika, is de Sansevieria trifasciata sterk gestegen in populariteit de afgelopen decennia waardoor de plant nu op grote schaal geteeld wordt over de hele wereld.

Volgens NASA is het een van de beste luchtzuiverende planten die de lucht zuiveren van giftige stoffen, zoals formaldehyde, stikstofoxide, benzeen, xyleen en trichloorethyleen.

Het is een leuke plant om binnenshuis te hebben omdat het lange tijd met weinig licht kan. Echter, de plant geeft de voorkeur aan voldoende helder licht.

Zorg er ook voor dat je deze plant niet te veel water geeft, aangezien dat zowat de enige manier is om de Sansevieria dood te krijgen. Het is namelijk waarschijnlijk dat wortelrot optreedt wanneer de grond te lang te vochtig is.

Als je nog geen kamerplanten hebt thuis, dan zijn Vrouwentongen een van de beste luchtzuiverende planten om mee van start te gaan. Ze groeien goed, zowel binnen als buiten, en ze vereisen zeer weinig onderhoud. Wees wel voorzichtig als je huisdieren hebt, aangezien deze plant giftig kan zijn wanneer ze wordt ingeslikt.

Hoe kan je de kwaliteit van je binnenlucht optimaliseren?

Elk van de hierboven genoemde luchtzuiverende planten zijn goeie hulpmiddelen om de kwaliteit van je binnenlucht te verbeteren. Ze zijn in het algemeen makkelijk te verzorgen, leuk om in huis te hebben en ze helpen je ‘s nachts makkelijker ademen.

Echter, het zijn slechts hulpmiddelen om je te helpen gezond te blijven. Op de lange termijn zijn er veel andere dingen die je kunt doen om de kwaliteit van de binnenlucht in je huis te verbeteren.

De meest effectieve manier om je binnenluchtkwaliteit te verbeteren, is een luchtreiniger in de buurt hebben.

Deze luchtreinigers vangen en verwijderen heel wat meer vuile luchtdeeltjes, waaronder ook vele stoffen waartegen luchtzuiverende planten niet opgewassen zijn.

Pollen, stof, huidschilfers van huisdieren, rook en een lange lijst van chemicaliën in de lucht zijn verontreinigende stoffen die vaak voorkomen in bijna ieder huishouden.

Jammer genoeg kan geen enkele van bovenstaande luchtzuiverende planten iets doen tegen dit soort van luchtvervuiling in de binnenlucht.

De beste methode om je binnenluchtkwaliteit te optimaliseren is de volgende:

  1. Plaats een aantal van deze luchtzuiverende planten in huis,
  2. Probeer de bron van de verontreinigende stoffen te elimineren, en
  3. Geniet van een luchtreiniger die je binnenlucht continu zuivert van alle soorten vuiltjes.

De ultieme online begeleiding om de juiste luchtreiniger te selecteren vind je hier.

Vraag luchtreinigeradvies op maat aan

Bij Luchtreinigeradvies geloven we in gratis, waardevolle informatie waar je als lezer ook echt praktisch mee geholpen bent.

Snuister maar eens goed rond op onze website en vergeet de infohoek niet te bekijken. Daar vind je specifieke informatie die misschien wel van toepassing is voor jouw situatie!

Wij nodigen je ook graag uit om ons te contacteren mocht je op zoek zijn naar een specifieke oplossing voor je probleem. Wij horen graag van je!