hondenallergie luchtreinigeradviesEen hond kan jouw leven gelukkiger en gezonder maken. Maar indien jouw partner, jouw kind(eren) of jijzelf aan hondenallergie lijdt, dan leidt dit tot allerlei gezondheidseffecten.

Indien jouw hond allergieën opwekt bij jouw familieleden wordt er vaak aangeraden door de arts om voor het dier een nieuwe thuis te vinden.

Voor veel mensen is hun hond niet zomaar een huisdier. Vaak is de hond deel van het gezin en de beste vriend van de familie. Een dankbaar diertje dat altijd blij is je te zien en blij is met de kleine dingen in het leven zoals een simpele wandeling.

Aangezien velen zo’n emotionele band hebben met hun Lassie, Pluto of Samson, is de hond uit het huis en het gezin gooien niet echt een optie…

Hond het huis uitgooien? Een nuancering!

Nogal wat mensen zijn allergisch voor honden. Indien je aan een ernstige vorm van hondenallergie lijdt, heb je dikwijls geen andere optie dan jouw hond op te offeren.

Gelukkig hoeft het verhaal niet altijd zwart-wit te zijn. Indien je aan een milde vorm van zo’n allergie lijdt, heb je nog andere opties ook om het probleem op te lossen.

Heb je vermoedens dat iemand van jouw gezin of jijzelf allergisch bent voor de hond? Aarzel dan niet om jouw huisarts te contacteren voor een onderzoek.

Na een eventuele vaststelling van hondenallergie kan dan in samenspraak met de arts bepaald worden wat de mogelijke opties zijn.

Oorzaken van hondenallergie

In tegenstelling tot wat vaak verteld wordt, zijn het niet de haartjes maar de huidschilfers van de hond die een allergische reactie bij de mens kunnen opwekken.

Honden hebben de neiging om zichzelf te krabben. Hierdoor komen dan dode huidcellen vrij die vorm aannemen van huidschilfers. Deze huidschilfers zijn dragers van allergenen en komen gemakkelijk in de lucht terecht tijdens een krabsessie.

Los van de huidschilfers van een hond kunnen ook de urine en het speeksel van de hond voor problemen zorgen. Allergenen van honden zitten hier namelijk ook in vervat.

Symptomen van hondenallergie

Vaak voorkomende symptomen van mensen die allergisch zijn voor honden zijn de volgende:

 • Verstopte neus,
 • Uitslag op het gezicht,
 • Uitslag in de hals en nek,
 • Uitslag op de borststreek,
 • Kortademigheid,
 • Piepende ademhaling,
 • Benauwdheid,
 • Opgezwollen oogleden,
 • Hoestbuien,
 • Jeukende en waterige ogen,
 • Een loopneus,
 • Niesbuien,
 • Verstopte neus, en
 • Vermoeidheid

De symptomen van een hondenallergie kunnen snel de kop opsteken na blootstelling aan de hondenallergenen. Binnen de dertig minuten bijvoorbeeld.

De symptomen kunnen ook met vertraging de kop op steken, bijvoorbeeld slechts na enkele uren. In sommige gevallen nemen de symptomen toe in omvang gedurende acht tot twaalf uren aan een stuk.

Mensen die aan astma lijden lopen bovendien nog een extra risico. Indien deze mensen ook allergisch zijn aan honden kunnen ze na blootstelling aan hondenallergenen te maken krijgen met een acute astma-aanval.

[cta id=’15406′]

Tips om te leven met hondenallergie

Indien je lijdt aan een zware vorm van hondenallergie is het verdict even pijnlijk als simpel… De hond moet weg en je dient met spijt in het hart een nieuwe thuis te vinden voor jouw trouwe vriend.

Indien jouw arts meedeelt dat iemand van jouw gezin of jijzelf aan een milde vorm van allergie lijdt, heb je meer opties!

In zo’n geval wens je misschien liever niet voor de meest effectieve en drastische oplossing te kiezen. Een hond maakt dikwijls echt deel uit van het gezin en dus kan het nogal sneu zijn om jullie lieveling te verbannen…

Voor mensen die lijden aan een milde vorm van allergie zijn er manieren om de allergie onder controle te houden.

Hieronder kan je enkele tips lezen:

 • Open de ramen geregeld en zorg voor voldoende ventilatie. Op deze manier kan er verontreinigde binnenlucht inclusief de huidschilfers van de hond het huis verlaten!
 • Was geregeld de dekens, kussens en andere artikelen waar de hond op rust. Was ook de stoffen speeltjes en knuffelbeertjes met wat anti-allergeen wasmiddel.
 • Tracht jouw hond wekelijks te wassen met een milde anti-allergeen shampoo specifiek voor honden. Deze shampoo mag de huid van de hond in geen geval uitdrogen. De bedoeling hiervan is om dode huidcellen weg te wassen. Zodoende komen deze niet in de binnenlucht terecht.
 • Deel de woning op in verschillende zones. Zones waar de persoon met hondenallergie vaak komt dienen dan verboden terrein te worden voor de hond(en). De slaapkamer van de persoon in kwestie is hier een perfect voorbeeld.
 • Vermijd tapijten en opteer voor vlakke, gemakkelijk schoon te maken vloerbedekking. Voorbeelden zijn tegels, natuursteen, laminaat en parket. Tapijten nemen namelijk veel huidschilfers van jouw hond op. Kan je geen afscheid nemen van een specifiek tapijt, denk dan aan volgende tips en een dieptereiniger. Tracht de woning ook zo ordelijk mogelijk te houden.
 • Denk voor het schoonmaken van jouw woning aan een slimme stofzuiger met ingebouwde luchtreiniging. Dit type stofzuiger kan echt het verschil maken voor mensen die aan hondenallergie lijden. Een diepgaande aankoopgids over stofzuigers voor dieren in huis kan je ook bestuderen.
 • Gebruik een luchtreiniger voor het zuiveren van jouw binnenlucht. Opteer voor een toestel dat past bij jouw situatie en haal microscopisch kleine deeltjes uit de lucht. Hierbij denken we aan fijnstof, tabaksrook, schimmelsporen, bacteriën, verenstof, uitwerpselen van huisstofmijt, allergenen van vogels, huidschilfers van katten en huidschilfers van honden.
 • Was telkens jouw handen wanneer je jouw hond(en) hebt gestreeld. Vermijd om in jouw ogen en gezicht te wrijven tijdens het ravotten met jouw trouwe viervoeter.
 • Opteer voor lederen of kunstlederen zitbanken, zetels en stoelen. Vermijd stoffen meubilair aangezien dit ideale plaatsen zijn voor huidschilfers van honden.

Ontdek hier hoe een luchtreiniger kan helpen tegen allergie. En bekijk zeker eens onze uitgebreide aankoopgids voor luchtreinigers.

Opmerking voor mensen met zware allergie

Tot slot nog een opmerking voor diegenen die lijden aan een ernstige vorm van hondenallergie.

In dit geval is jouw hond(en) wegdoen vaak de enige optie om de hoeveelheid allergenen verspreid via de huidschilfers van de hond permanent te verminderen.

Hou er wel rekening mee dat deze allergenen en huidschilfers van jouw hond nog weken tot maanden in jouw huis of flat kunnen rondzweven! Iemand met een ernstige vorm van hondenallergie moet hier dus rekening mee houden.

De hond wegdoen zal jouw allergie niet plotseling helemaal doen verdwijnen. Dit is een gradueel proces dat weken tot maanden kan duren!

Meer te weten komen?

Wens je meer informatie te verkrijgen over effectieve stofzuigers met ingebouwde filters en/of over de beste luchtreinigers voor jouw specifieke situatie?

Contacteer ons dan gerust voor een vrijblijvend advies op maat.

Bij Luchtreinigeradvies geloven we in een persoonlijke aanpak en een aanpak op maat van het gezin. Wij luisteren naar jouw klachten en behoeften en formuleren vrijblijvend enkele oplossingen op maat.

Er bestaan ontzettend veel merken en types luchtreinigers en hierdoor wordt het moeilijk voor leken om de beste oplossing te gaan selecteren. Wij zijn een onafhankelijke partij wat ons in staat stelt om het overzicht te bewaren.

Dit stelt ons in staat om onafhankelijk van producenten ons ding te doen en om steeds de situatie van de klant te matchen met een passende oplossing.