stof in slaapkamer bestrijden luchtreinigeradviesStof in slaapkamer bestrijden? Hier ben je op de juiste pagina om inspiratie op te doen!

Problemen van stof in slaapkamer

Het is belangrijk om te begrijpen dat stofbestrijding in de slaapkamer een samenspel is tussen verschillende technieken en toestellen.

Je wordt ook geconfronteerd met verschillende materialen zoals laminaat, tegels, parket, beton, hout en verschillende soorten stofhaarden zoals matrassen, zitbanken, gordijnen, kussens, donsdekens en dekbedden.

De grootste boosdoener in de doorsnee slaapkamer zijn de huisstofmijten. Ze voeden zich met huidschilfers, haarresten en nagelresten en leven het liefst in vochtige, warme plaatsen.

Zoals je kan verwachten, leven er dus honderdduizenden in jouw matras, hoofdkussen, dekbed en donsdeken. Regelmatig het bed en alle attributen schoonmaken is dus de opdracht.

Niet zozeer om de huisstofmijt te verwijderen want dat is heel moeilijk. Met een gewone stofzuiger kan je ze onmogelijk opzuigen, ze hebben namelijk pootjes met weerhaken waardoor ze zich goed kunnen vasthouden…

Wel om de voedingsbronnen van de huisstofmijt weg te nemen, waardoor de huisstofmijt het moeilijk krijgt om te overleven.

Stof in slaapkamer bestrijden | Schoonmaaktips

Het wordt aangeraden om minstens een keer per week de slaapkamer schoon te maken. Gebruik hiervoor een allesreiniger, water en een propere doek of vod.

Vergeet geen aandacht te besteden aan vensterbanken, plinten, kapstokken, stopcontacten, lichtschakelaars, lampen, klinken en de bovenkant van de deur.

Hang jouw beddengoed gerust een maal per maand buiten om te verluchten, in droog weer.

Verschoon het beddengoed om de week en was het op een temperatuur van minstens 60 graden Celsius.

Was de matrasbeschermer minstens een maal om de twee maanden. Doe dit ook op een temperatuur van minstens 60 graden Celsius.

Tracht de slaapkamer iedere dag te verluchten na het slapen. Sla het beddengoed open en doe het raam open. Frisse lucht betekent een frisse bries en afkoeling. Huismijt houdt niet van de kou.

Tracht de temperatuur in de slaapkamer laag te houden. Een richtlijn is 18 graden Celsius. De huismijt floreert bij warme temperaturen: hoe warmer, hoe gunstiger voor deze micro-organismen.

Vergeet bij de wekelijkse schoonmaak de structuur van het bed niet schoon te maken. Je kan hiervoor een vochtige doek met allesreiniger en wat water gebruiken.

Stoffen materiaal en textiel kan je best met een anti-allergie stofzuiger schoonmaken.

Oplossingen voor mensen met allergieën | Stof in slaapkamer

We bespreken achtereenvolgens de volgende technieken en oplossingen voor mensen die last hebben van allergieën zoals huisstofmijt:

  • Reinigen van een matras en de huisstofmijt bestrijden
  • Hoe de huisstofmijt in een hoofdkussen bestrijden
  • Hoe de huisstofmijt in een dekbed bestrijden

Meer info gerelateerd aan luchtreiniging in de slaapkamer: