huisstofmijtallergie bestrijden luchtreinigeradviesHuisstofmijten zijn micro-organismen die enkel waarneembaar zijn met een microscoop. Ze laten een spoor van vervuiling achter dat vol allergenen zit! De huisstofmijt zelf wekt dus geen allergische reacties op. Het zijn de uitwerpselen en de karkassen van deze micro-organismen die allergenen bevatten. Huisstofmijtallergie bestrijden doe je dus door dit spoor van vervuiling aan te pakken.

Het is onmogelijk om jouw huis of flat 100% huisstofmijtvrij te krijgen. Gelukkig bestaan er wel manieren om de voortplanting en vermenigvuldiging van deze organismen te minimaliseren!

In wat volgt krijg je diepgaande informatie en een pak tips en advies om effectief te worden in huisstofmijtallergie bestrijden.

Wat is de huisstofmijt?

Huisstofmijten zijn heel kleine micro-organismen met acht poten. Ze zijn familie van de spinnen aangezien het spinachtige organismen (arachniden) zijn.

Huisstofmijten kun je niet waarnemen met het blote oog. Ze zijn microscopisch klein en je hebt bijgevolg een microscoop nodig om ze te zien. Ze variëren qua grootte maar zijn vaak slechts 0,25 tot 0,3 millimeter groot.

Huisstofmijten bijten geen mensen of dieren, in tegenstelling tot vlooien en muggen. Ze voeden zich met huidschilfers van mensen en dieren, schimmelsporen en absorberen vocht uit de omgeving en atmosfeer.

Deze minuscule beestjes zijn witachtig van kleur en planten zich optimaal voort in warme, vochtige omgevingen.

Waar leeft de huisstofmijt?

Deze stofmijten verkiezen een grote toevoer van huidschilfers van zowel mensen als dieren. Ze houden ook van vocht en warmte. Concreet verkiezen ze een vochtigheidsgraad die hoger is dan 50%.

Daarom tref je de hoogste concentraties van mijten aan in jouw bed. De doorsnee matras bevat miljoenen van deze micro-organismen.

Je kunt deze spinachtige organismen niet zien maar ze zijn werkelijk overal in jouw woning.

Huisstofmijten leven in sofa’s, meubelbekleding, kussens, tapijten, huisstof, gordijnen, matrassen, beddengoed, dekentjes en zelfs pluchen beertjes en knuffels van kinderen of huisdieren.

Symptomen van huisstofmijtallergie

Heel wat Belgen en Nederlanders zijn gevoelig voor de huisstofmijt en dan vooral voor de uitwerpselen en de karkassen ervan.

Mensen die aan astma lijden hebben er ook vaak enorme last van, met een piepende ademhaling tot gevolg bijvoorbeeld.

De aanwezigheid van deze organismen kan leiden tot de ontwikkeling van allergieën, allergische symptomen en zelfs astma-aanvallen.

Concreet kunnen mensen die allergisch zijn voor huisstofmijten de volgende symptomen hebben:

  • Overvloedig niezen
  • Hoofdpijn
  • Hoestbuien (dit kan ook een lichte kriebelhoest zijn)
  • Last van een verstopte neus
  • Last van een loopneus
  • Een jeukende of geïrriteerde keel
  • Geïrriteerde, tranende ogen
  • Rode, branderige ogen
  • Vermoeid zijn (eventueel zelfs echt energieloos zijn)

Huisstofmijtallergie bestrijden | Maatregelen en tips

Indien je denkt dat je last hebt van huisstofmijtallergie, contacteer dan jouw arts.

Op basis van een aantal tests (priktest en/of onderzoek van een bloedstaal) kan je te weten komen of jouw vermoeden terecht is.

Hieronder vind je een handig overzicht van tips en advies om de huisstofmijten in jouw huis op alle vlakken te bestrijden.

Hou de vochtigheidsgraad onder controle | Huisstofmijtallergie bestrijden

Om huisstofmijten keihard aan te vallen, frontaal en met getrokken messen als het ware, dien je jouw woning te drogen.

Je moet jouw leefomgeving droger maken zodanig dat huisstofmijten het moeilijk hebben om te overleven.

Schaf een hygrometer aan om het vochtigheidsniveau in het oog te houden. Tracht een vochtigheidsniveau te bereiken dat tussen de 40 en de 50% ligt.

Huisstofmijten voelen zich pas in hun sas vanaf een vochtigheidspercentage van 50%.

Zorg ervoor dat er genoeg ventilatie in jouw badkamer is om de warme, vochtige lucht snel uit jouw woning te krijgen.

Indien je na een doktersbezoek en onderzoek allergisch blijkt te zijn voor huisstofmijt, vermijd dan kelders.

Vermijd om leefruimtes in kelders in te richten! Het is er vochtig en deze vertrekken zijn gewoon veel moeilijker droog te houden.

Maak jouw matras regelmatig schoon | Huisstofmijtallergie bestrijden

De grootste kolonies huisstofmijten in huis leven in de matrassen van de gezinsleden.

Miljoenen van deze micro-organismen teren er op vocht, warmte en ‘lekkere’ huidschilfers en nagel- en haarresten van de mensen die op de matras slapen.

Het is dus bijzonder logisch dat je jouw matras geregeld moet reinigen. Wens je dit op een slimme en doordachte wijze te doen, dan ga je afscheid moeten nemen van jouw klassieke stofzuiger.

Wat je nodig hebt is een anti-allergeen stofzuigtoestel met als accessoire een motorisch aangedreven dieptereiniger.

Een bijkomende voorwaarde is dat dit stofzuigtoestel moet voorzien zijn van een gezondheidsbeschermend filtersysteem.

Dit systeem moet de opgezogen lucht zuiveren en mag de opgezogen allergenen niet terug de lucht inblazen. Anders ademt het hele gezin schadelijke bioaerosols in…

Op deze pagina kan je een heleboel stofzuigtips vinden om allergieën te verlichten. En je kan ook vijf methodes lezen om met een stofzuiger allergieën te voorkomen of te verlichten.

Reinig de binnenlucht van uw slaapkamer

Daarnaast zorg je best voor een goed verluchte slaapkamer. Richt nooit jouw slaapkamer in in een kelder (te vochtig).

Overweeg om een kwalitatief luchtreinigingssysteem op maat van uw wensen en verlangens te plaatsen op uw slaapkamer. Dit kan uw slaapcomfort ernstig verbeteren (mits de juiste aanpak). Voor meer info omtrent luchtzuivering in slaapkamers kan u terecht op de volgende pagina’s:

Aarzel niet om contact op te nemen met ons indien u advies op maat wilt voor luchtreiniging in uw slaapkamer.

Jouw matras na een aantal jaren vervangen is ook verstandig, tenzij ze permanent beschermd is geweest door een anti-allergeen beschermingshoes:

Gebruik anti-allergeen overtrekken | Huisstofmijtallergie bestrijden

Je kan anti-allergeen hoezen aanschaffen voor jouw kussens, matrassen en (dons)dekens. Deze hoezen helpen om de reeds aanwezig zijnde populatie huisstofmijten uit te roeien.

Je snijdt namelijk de toevoer van vocht en voedsel (huidschilfers en nagel- en haarresten) af waardoor ze sterven.

Het beste materiaal om huisstofmijten mee te isoleren is plastic. Plastic is echter geen comfortabel materiaal om te slapen.

Er bestaan ook anti-allergeen overtrekken die gemaakt zijn uit katoen en polyester en ook wasbeurten kunnen verdragen.

Verbeter de luchtcirculatie en ventilatie | Huisstofmijtallergie bestrijden

Een woning met slechte ventilatie heeft traditioneel te maken met grotere populaties huisstofmijten. Met ernstige gevolgen voor de gezondheid.

Een goede luchtcirculatie en ventilatie zijn belangrijk bij het bestrijden van huisstofmijtallergie.

Lees in dit kader zeker eens volgende pagina over energieneutrale huizen en het verband met astma!

Vergeet de speeltjes van jouw kinderen en huisdieren niet | Huisstofmijtallergie bestrijden

Huisstofmijten voeden zich met huidschilfers van mens en dier. Vanzelfsprekend hangt er dus wel wat lekker voedsel aan stoffen of pluchen speeltjes en knuffel van kinderen en huisdieren.

Om de huisstofmijten te verwijderen heb je twee opties. Voor optimale resultaten combineer je ze!

  1. Ten eerste kan je de pluchen beertjes, speeltjes en knuffels invriezen. Huisstofmijten kunnen niet overleven bij temperaturen die lager zijn dan twintig graden Celsius. Hierna kan je de items in kwestie goed uitspoelen.
  2. Ten tweede kan je alle items ‘warm’ wassen aan een temperatuur van minstens zestig graden Celsius.

Alles wat boven deze grens van 60 graden Celsius gaat doodt de huisstofmijt. Zo verwijder je dus ook huisstofmijten en hun allergenen.

Je kan ook beslissen om beide tactieken te combineren.

Je vriest dan eerst alles in en na een aantal dagen of een week ga je dan alles nog eens warm wassen aan een temperatuur van minstens zestig graden Celsius.

Stofzuig regelmatig | Huisstofmijtallergie bestrijden

Regelmatig stofzuigen is cruciaal. Met de juiste anti-allergeen stofzuiger kan je de voedselbronnen van huisstofmijten opzuigen.

Hoe minder voedsel er voor de huisstofmijten aanwezig is, hoe beter voor jou als bestrijder. Meer informatie over de bestrijding van huisstofmijten met een anti-allergeen stofzuiger vind je hier.

Daarnaast kan je met een geschikt anti-allergeen stofzuigtoestel ook een dieptereiniger gebruiken om de matras in de diepte te reinigen. Je zuigt er stof en allergenen zoals uitwerpselen en karkassen mee op.

Cruciaal hierbij is om het juiste toestel met ingebouwde luchtzuivering te gebruiken.

Haal een kwalitatieve luchtreiniger in huis | Huisstofmijtallergie bestrijden

Een luchtzuiveraar aanschaffen betekent niet dat deze automatisch jouw hele huis huisstofmijtvrij zal maken. Lees er meer over op de specifieke pagina over luchtreinigers en huisstofmijten.

Een kwalitatief hoogstaande luchtreiniger kan wel de allergenen in jouw binnenlucht wegfilteren.

Vergis je namelijk niet: huisstofmijten zijn micro-organismen. Dit betekent dat hun uitwerpselen en de karkassen van de dode exemplaren zodanig klein zijn dat ze in de lucht kunnen gaan zweven.

De allergenen afkomstig van de huisstofmijt (ontlasting en lijkjes) zweven dus ook rond in de lucht.

De uitwerpselen en de karkassen van de huisstofmijten die rondzweven in jouw binnenlucht kun je dan aanvallen met een luchtreiniger.

[cta id=’15406′]

Tegelijkertijd vervult een luchtreiniger ook nog een andere rol. Dit toestel zorgt er ook voor dat de voedselbronnen van huisstofmijten slinken en verkleinen. Huidschilfers van mens en dier zijn namelijk ook heel klein en kunnen ook zwevend worden.

Een goede luchtreiniger filtert ook deze fijne partikels uit de binnenlucht. Dit betekent dan automatisch ook minder voedsel voor de huisstofmijten.

Een luchtreiniger met kwalitatief hoogstaande technologie en een reeks onberispelijke filters is een must voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijten of voor astmalijders.

Interesse om een luchtreiniger te kopen? Vraag dan een vrijblijvend advies op maat aan. Wij bekijken jouw situatie en stellen dan passende toestellen voor.

Vergeet ook niet om de specifieke pagina over luchtreinigers in de strijd tegen huisstofmijtallergenen te bekijken!

Vervang tapijten | Huisstofmijtallergie bestrijden

Pak jouw onder handen en verwijder huisstofmijthaarden. Met andere woorden, huisstofmijtallergie bestrijden doe je optimaal door de inrichting van jouw woning aan te passen.

Verwijder items en zaken die allergenen kunnen opstapelen en jouw allergische reacties kunnen veroorzaken.

Verwijder tapijten en vervang ze door andere vloerbedekking zoals tegels, parket, vinyl of laminaat.

Je zou ook best jouw stoffen zitbanken vervangen door lederen zitbanken.

Beslis je om bepaalde stukken tapijt te laten liggen, reinig dit tapijt dan volgens de volgende tips.

Maak harde vloerbedekking wekelijks schoon | Huisstofmijtallergie bestrijden

Naast meerdere malen per week stofzuigen dien je ook minstens één maal per week ‘nat’ te poetsen.

Je gebruikt hiervoor een dweil of een mop en je poetst hiermee de vloerbedekking. Hierdoor verwijder je huidschilfers, karkassen en ontlasting van huisstofmijten en ander vuil.

Tegelijkertijd verwijder je andere zaken die gunstig zijn voor huisstofmijten (pluchen knuffels geef je dan bijvoorbeeld ook een wasbeurt aan minstens 60 graden Celsius).

Denk ook aan radiatoren, plinten, planten, wanden en plafonds. Hier vind je vaak echte stofnesten.

Deze nesten van stof zijn ideale plekken voor huisstofmijten om zich voort te planten. Je dient deze stofnesten dus te verwijderen, ofwel met een anti-allergeen stofzuiger ofwel met een natte doek.

Therapie als laatste toevlucht | Huisstofmijtallergie bestrijden

In extreme gevallen kan het zijn dat al de bovenstaande tips niet voldoende zijn… Huisstofmijtallergie bestrijden kan je dan nog naar een niveau hoger brengen.

In eerste instantie kan je in samenspraak met jouw arts kiezen voor een behandeling met corticoïden, antihistaminica, cromoglycaten en leukotriëne antagonisten. Dit staat bekend als symptomatische therapie.

In tweede instantie, als de eerste optie niet werkt, kan je immunotherapie proberen. Dit kan met druppels onder de tong of via onderhuidse toediening van heel verdunde hoeveelheden allergenen.

Je tracht op die manier het lichaam te laten wennen aan het allergeen in kwestie.

Luchtreinigeradvies is er voor jou

Heb je vragen over de luchtreinigingsoplossingen die we hier hebben uiteengezet? Dan kan je ook direct contact opnemen met ons om een geschikte oplossing en toestel te vinden voor jouw situatie.

Wij zijn onafhankelijk en zijn gespecialiseerd op het gebied van luchtreinigers en anti-allergeen stofzuigtoestellen.

Je kan ook een vrijblijvend advies opvragen. We analyseren en bespreken dan jouw situatie en trachten vervolgens enkele passende oplossingen voor te stellen.