vogel allergie luchtreinigeradviesWe horen het je denken: “Het zal toch niet waar zijn dat ik allergisch ben voor onze papegaai Flip?” of “Het is toch niet mogelijk dat ik wilde niesbuien heb door onze parkieten Bassie en Adriaan?” Een vogel allergie, bestaat dit soort allergie voor vogels überhaupt wel?

In de natuur hebben vogels een grote impact. Zo helpen ze de landbouwers door schadelijke insecten op te eten en door de populatie knaagdieren binnen de perken te houden. Sommige vogels spelen zelfs een rol bij de bestuiving van planten! En dit is slechts het tipje van de ijsberg.

Voor vele mensen zijn deze gevederde dieren simpelweg geliefde gezelschapsdieren! Duizenden mensen in België en Nederland houden vogels als huisdieren.

En in sommige situaties hebben deze vogels opnieuw een grote impact, een niet zo positieve in dit geval. Ze kunnen namelijk net zoals andere huisdieren allergieën veroorzaken bij leden van jouw gezin.

Afhankelijk van de ernst van de allergie, te analyseren samen met jouw huisarts, hoeft dit niet noodzakelijk super slecht nieuws te zijn.

Het is namelijk mogelijk om een vogelliefhebber te zijn en blijven, terwijl je toch lijdt aan een milde(re) vorm van vogel allergie.

Door middel van enkele preventieve maatregelen is het namelijk mogelijk om een vogel in huis te houden en tegelijkertijd de allergische reacties te minimaliseren.

Vooraleer je meer leest over hoe je de vogel allergie kunt beperken, dien je wel eerst te verstaan hoe dit soort allergie ontstaat.

Vogel allergie begrijpen

Het zal je misschien verbazen maar de pluimen en veren zijn eigenlijk niet echt de grootste bron van allergenen. Allergische reacties van het menselijk lichaam hebben meer te maken met verenstof en veermijt.

Verenstof, eigenlijk een beetje te vergelijken met menselijke huidschilfers, ontstaat wanneer een veer in kleine stukjes afbreekt. Veermijt is een soort micro-organisme, vergelijkbaar met de huisstofmijt, dat in de pluimen en veren van vogels leeft.

Zowel veermijt als verenstof kunnen voorkomen in zodanig kleine partikels dat ze gaan rondzweven in de binnenlucht. Beide allergenen kunnen bij allergische mensen een reactie opwekken na inhalatie.

Beide allergenen kunnen zich dus verspreiden in de binnenlucht van jouw woning. Dit kan doordat de vogel met zijn vleugels klappert, doordat de vogel zijn veren gladstrijkt of opschudt, doordat de vogel zich wast, door een hevige windstoot in de kamer waar de kooi staat, enzovoort.

Daarnaast moet je ook beseffen dat er nog een derde type allergeen bestaat: de uitwerpselen van vogels. In deze ontlasting zitten bepaalde eiwitten die ook een allergische reactie kunnen veroorzaken.

De menselijke reactie op de eiwitten in de ontlasting van vogels staat ook bekend als de duivenmelkerslong. En als vogelliefhebbers kom je al snel in contact met deze ontlasting, bijvoorbeeld wanneer je de kooi poetst.

Symptomen van vogel allergie

Vaak voorkomende symptomen bij een vogel allergie zijn:

  • Allergische neusverkoudheid
  • Niezen
  • Hoesten
  • Loopneus
  • Waterige ogen
  • Jeukende ogen
  • Zwarte kringen rond de ogen
  • Geïrriteerde keel

In extreme gevallen, onder andere bij chronische vogel allergie, zijn de symptomen de volgende:

  • Ademtekort
  • Benauwdheid
  • Verminderde longcapaciteit (longfibrose)
  • Gewichtsverlies

Vaststelling van vogel allergie

Leg een afspraak vast met jouw huisarts indien je vermoedt dat iemand van jouw gezin of jijzelf lijdt aan een vorm van vogel allergie.

De arts zal een stappenplan doorlopen, jouw medische geschiedenis bekijken en een onderzoek verrichten, inclusief bloed- en priktest.

Enkel wanneer je effectief zeker bent dat je lijdt aan vogel allergie kan je stappen ondernemen om het probleem te bestrijden.

Leven met vogel allergie

Maak je geen illusies, een allergenenvrije, magische vogel bestaat niet. De vogel die geen drager is van veermijt, die geen verenstof verspreidt en die een ontlasting heeft zonder de specifieke vogeleiwitten moet nog altijd op de wereld gezet worden na genetische manipulatie.

De oplossing is eigenlijk simpel. Indien je allergisch bent voor vogels is de beste oplossing om gewoon elke blootstelling aan vogels te vermijden. Maar misschien ligt het wel allemaal niet zo voor de hand…

Misschien ben je een echte vogelliefhebber en lijd je aan een relatief milde vorm van vogel allergie. In zo’n geval kan je samen met jouw arts bepalen wat de beste oplossing is voor jou qua medicatie en/of immuuntherapie.

In bepaalde gevallen kan je mits grondige preventie gewoon verder door het leven samen met jouw kanarie of parkiet.

Enkele tips

Daarnaast voer je best ook de volgende ingrepen in:

  • Tracht jouw vogelkooi(en) proper te houden. Geef de schoonmaakopdracht aan iemand van het gezin die niet lijdt aan vogel allergie.
  • Zet jouw vogelkooi(en) in elk geval niet op jouw slaapkamer. Daar heb je namelijk al genoeg andere katten te geselen zoals een leger aan huisstofmijten. Meer info hierover vind je hier.
  • Was altijd jouw handen nadat je de kooi of jouw vogel(s) hebt aangeraakt. Raak in geen geval jouw neus, mond of ogen aan.
  • Overweeg het aanschaffen van een geschikte luchtreiniger die de vogelallergenen uit de lucht filtert. Hou hierbij rekening met capaciteit, onderhoud, niveau van filtering, werking, verbruik, prijs-kwaliteitsverhouding, gebruiksgemak en design. Ontdek hier hoe een luchtreiniger kan helpen om een allergie onder controle te houden.

Deze relatief gemakkelijke ingrepen zullen nooit alle allergische reacties uit je wereld helpen. Toch helpen ze om een omgeving te maken waar je gemakkelijker en gezonder kan ademen.

Indien je aan een milde vorm van vogel allergie lijdt, kan je dan comfortabeler door het leven samen met de vogels waar je van houdt.

Luchtreinigeradvies

Heb je interesse in een onafhankelijk en vrijblijvend advies om de kwaliteit van jouw binnenlucht drastisch te verhogen?

Vraag dan gerust een vrijblijvend advies aan.