gezonde lucht inademen luchtreinigeradviesHoe je leeft en hoe je door het leven gaat maakt een groot verschil uit voor de lucht die je inademt. Hier kom je te weten hoe je kan meehelpen om de smoguitstoot te verlagen en meer gezonde lucht te creëren.

Advies voor jouw wagen | Gezonde lucht verkrijgen

We kunnen beginnen bij jouw wagen. Nieuwe modellen kunnen ernstig verschillen op het gebied van efficiëntie. We hebben het hier zowel over efficiëntie op het gebied van energie als over efficiëntie op het gebied van het milieu.

Het is daarom belangrijk dat je bij de aankoop rekening houdt met het verbruik en met de uitstoot.

Technologie kan ook niet alles oplossen. We dienen het aantal vervuilende wagens te verminderen, alsook de tijd dat ze zich op de openbare weg bevinden.

Het feit dat er ook sprake is van verstedelijking in de randgemeenten van grote steden maakt het er allemaal niet eenvoudiger op! Dit leidt immers tot langere pendeltijden van en naar het werk.

Mensen moeten dus aangemoedigd worden om dichtbij het werk of in de stad te gaan wonen. Zo kunnen ze zich gemakkelijker verplaatsen met het openbaar vervoer, de fiets of te voet.

Er is ook een taak weggelegd voor de betrokken overheden. Deze dienen te zorgen voor betere en betrouwbaardere dienstverlening in het openbaar vervoer, alsook voor meer en betere fietspaden.

Actieplan indien je met de wagen rijdt

  • Koop een elektrische of hybride wagen. Ze starten quasi geruisloos en ze zijn super goed voor het milieu. Het prijskaartje is niet mals, maar wat is de prijs voor gezonde lucht die je inademt?
  • Laat jouw wagen niet stationair draaien. Dit zorgt voor verspilling van brandstof (en extra onnodige uitstoot).
  • Hou de bandendruk van jouw wagen optimaal. Het brandstofverbruik stijgt met 1 procent per 5 procent dat een band onder de optimale druk zit.
  • Ga ‘s avonds tanken in plaats van ‘s morgens. Tijdens het tanken komen er Vluchtige Organische Stoffen vrij. Gecombineerd met andere gassen en stoffen in de zon veroorzaken deze smog.
  • Analyseer altijd het brandstofverbruik wanneer je van plan bent om een nieuwe of tweedehands wagen aan te schaffen. Vergeet ook niet om de uitstoot (emissie) na te gaan.
  • Maak gebruik van alternatieve vormen van transport zoals het openbaar vervoer, carpooling, wandelen of fietsen. Elke keer dat je jouw wagen thuis laat stoot je geen schadelijke stoffen uit!
  • Zorg ervoor dat jouw wagen regelmatig een onderhoud krijgt. Dit zorgt voor minder uitstoot van Vluchtige Organische Stoffen (een belangrijke component van smog).
  • Overweeg om jouw voordeel te doen met een overnamepremie. Bij de aankoop van een nieuwe wagen kan je dikwijls een goede deal doen doordat je een overnamepremie krijgt voor jouw oude vervuilende wagen. Met andere woorden, je wordt betaald om jouw oud wrak tot schroot te herleiden.

Tips voor binnen in huis

[cta id=’15406′]

In deze paragraaf kan je enkele suggesties en voorstellen lezen die je kan gebruiken om jouw energieverbruik te doen dalen. Dikwijls zorgen deze acties ervoor dat de kwaliteit van jouw lucht tegelijkertijd verbetert.

  • Vermijd tochtspleten in jouw woning. Naar schatting 30 procent van alle warmte in huis verdwijnt via zulke spleten en gaten. Let wel op met het te goed afsluiten van kiertjes, je moet blijven zorgen voor genoeg verluchting!
  • Was bepaalde kledij gerust in koud water. Spaar ze op zodanig dat je jouw wasmachine niet laat draaien voor slechts twee kledingstukken. Tracht gewassen kledij buiten te laten drogen op natuurlijke wijze wanneer dit mogelijk is.
  • Heb je geen schrik van wat noeste arbeid en wat zweet? Vervang dan jouw bladblazer en grasmachine op benzine door respectievelijk een hark en een elektrische grasmaaier. Bepaalde motorisch aangedreven toestellen zoals grasmaaiers, bladblazers, boomzagen en jetski’s zorgen voor heel wat uitstoot van schadelijke stoffen.
  • Plant een boom of verschillende bomen in de buurt van jouw woning. Bomen kunnen voor schaduw zorgen en in de zomer betekent dit in sommige gevallen dat je minder energiekosten hebt aan airconditioning.
  • Overweeg om enkele luchtzuiverende planten in huis te halen. Gezellig, de natuur in huis en vaak mooi.
  • Verlaag de thermostaat. Je hoeft niet in een sauna te leven. Bovendien is het niet goed voor jouw weerstand om continu in heel warme ruimtes te leven. Kies voor een temperatuur die gemiddeld is en geef voorrang aan een extra laagje kledij.
  • Koop enkel energie-efficiënte huishoudtoestellen.
  • Schaf een goede luchtreiniger aan die past bij jouw situatie. Op deze manier kan je gezonde lucht verkrijgen in jouw woning of flat.
  • Verminder jouw gebruik van pesticiden tegen onkruid. Verminder ook jouw gebruik van olieverf en bepaalde schoonmaakmiddelen. Bij het gebruik van deze zaken komen er Vluchtige Organische Stoffen vrij, ook gekend als VOS. Deze VOS zijn schadelijk voor de gezondheid en zijn een component van smog.
  • Overweeg om te investeren in groene energie. Koop met andere woorden groene energie die je opwekt met behulp van water, zon en wind. Dergelijke groene energie creëert geen smog.
  • Investeer in een slimme stofzuiger die fijnstof uit de lucht filtert in plaats van het opnieuw uit te spuwen (gevaarlijke bioaerosols). Er zijn veel misverstanden omtrent stofzuigers: hier vind je meer info.
  • Opteer voor LED-lampen of spaarlampen in de plaats van klassieke, energieverspillende gloeilampen.

Actuele metingen fijnstof

Fijnstof is ook een belangrijke oorzaak van smog. Smog is eigenlijk een soort van mist die bestaat uit gewone lucht en rook, fijnstof, ozon en vluchtige organische stoffen.

Wil je weten hoe het precies zit met het fijn stof, stikstofdioxide, ozon en andere stoffen in jouw buurt? Belgen kunnen hier een kijkje nemen en Nederlanders kunnen hier de actuele metingen raadplegen.

Luchtreinigeradvies

Heb je vragen over luchtreiniging binnenshuis en hoe je gezonde lucht kan bekomen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Het team van Luchtreinigeradvies staat tot uw dienst voor een vrijblijvend luchtreinigeradvies op maat.