Luchtreiniger kopen
Ultieme gids met tips en tricks om de beste te kopen


Samengesteld voor u door Luchtreinigeradvies

luchtreiniger kopen twee keer nadenken

Luchtreiniger kopen: waarom u beter eerst twee keer nadenkt

1. In tegenstelling tot producenten van luchtreinigers presenteren wij u niet met hoogtechnologische verkooppraatjes die u moeten overtuigen om één bepaalde luchtreiniger te kopen.

Als onafhankelijke partij weten wij bij Luchtreinigeradvies namelijk dat ‘de beste luchtreiniger’ helemaal niet bestaat. 

Waarom niet? Simpelweg omdat elke situatie uniek is met een combinatie van parameters zoals: oorzaken van verontreinigde lucht, gezondheidszorgen, kamergrootte, aanwezigheid van huisdieren, allergieën, etc.

Zo kan u zich inbeelden dat geen enkel toestel ooit 'de beste luchtreiniger' kan zijn die op magische wijze alle mogelijke problemen in elk mogelijk scenario kan oplossen.

2. Vele mensen willen een luchtreiniger kopen om een bepaald probleem op te lossen. Als u een probleem heeft, dan wil u natuurlijk zo snel mogelijk een oplossing vinden. Na een snelle zoekopdracht op internet beseft u al snel dat er heel wat luchtreinigers online te koop zijn met sterk variërende prijzen.

We raden echter af om de eerste de beste luchtreiniger te kopen bij de lokale elektrozaak of van een online webshop.

Volgende termen zullen u proberen verleiden: 

 • de meest populaire luchtreiniger, 
 • de luchtreiniger met de beste beoordelingen,
 • de bestverkochte luchtreiniger,
 • de goedkoopste luchtreiniger, etc.

Deze termen klinken u wellicht interessant in de oren, maar de vraag waarop u eigenlijk een antwoord wilt is: "Welke luchtreiniger kopen voor mijn persoonlijke situatie?"

U zou namelijk niet de eerste zijn die zich achteraf beklaagt dat de luchtreiniger toch niet de ideale oplossing blijkt te zijn voor uw specifieke probleem.

Dit kan te wijten zijn aan een of meerdere van de volgende eigenschappen:

 • Een ondermaatse luchtzuiverende werking,
 • Niet noodzakelijk geschikt voor de ruimte waarin het zal tewerkgesteld worden,
 • Het houdt geen rekening met eventuele allergieën waaraan gezinsleden lijden (inclusief huisdieren),
 • Veelal een belabberde prijs-kwaliteitverhouding, etc.

Omwille van de bovenstaande redenen kan u zichzelf beter eerst wat verdiepen in de wereld van luchtreinigers zodat u goed geïnformeerd een luchtreiniger kopen kan. 

Deze gids informeert u niet alleen over de verschillende types, technologieën en eigenschappen van luchtreinigers maar geeft u ook enkele tips waarmee u best rekening houdt alvorens u een luchtreiniger gaat kopen.

Terug naar inhoudstafel

Gezondheids­voordelen van een luchtreiniger kopen

Een luchtreiniger kopen kan je levenskwaliteit aanzienlijk verhogen op verschillende wijzen:

 • Hogere kwaliteit van binnenlucht dankzij schonere, gezuiverde lucht in huis
 • Stijging van uw energiepeil, uw comfort en uw alertheid dankzij de hogere luchtkwaliteit
 • Bestrijding van eventuele gezondheidsproblemen zoals astma en hooikoorts
 • Bestrijding van allergieën bij zowel mensen, als bij huisdieren
 • Bestrijding van allerhande vuile luchtdeeltjes zoals fijnstof, schimmelsporen, huisstofmijten, huisdierallergenen en ongewenste geuren

Waarom een luchtreiniger kopen en hoe werkt zo'n toestel precies?

Een voortdurend slechte luchtkwaliteit binnenshuis is geen pretje. Het liefst van al wilt u gewoon zo snel mogelijk deze ongewenste situatie verhelpen en opnieuw zuivere lucht ademen.

De ramen openen om de binnenlucht te verversen helpt wel tijdelijk de gevolgen van het probleem te verhelpen maar doet de oorzaak van het probleem niet verdwijnen.

Een luchtreiniger kopen kan dan een oplossing bieden aangezien deze ook de oorzaak van het probleem effectief kan bestrijden.

Bestaansreden van luchtreinigers

Een luchtreiniger reinigt de lucht, dat is nogal logisch. Maar waarom zou u uw lucht laten reinigen door zo'n toestel? Is uw lucht dan niet proper genoeg?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen een luchtreiniger kopen, maar alle hebben ze te maken met gezondheid.

Meer en meer worden luchtreinigers namelijk erkend als onmisbare hulpstukken in ons dagelijkse leven om onze gezondheid te beschermen en te verbeteren.

Ze worden niet enkel in de persoonlijke leefomgeving gebruikt (woningen) maar ook in publieke sectoren zoals in scholen, ziekenhuizen, restaurants, kantoren, hotels en laboratoria.

Luchtreinigers kunnen niet alleen ongewenste geurtjes en zichtbare stofdeeltjes uit de lucht filteren, ze kunnen ook de onzichtbaar kleine - en heel schadelijke - stofdeeltjes verwijderen uit de binnenlucht.

Van muffe geurtjes ten gevolge van huisdieren, tabaksrook, houtrook, schimmels in huis...

Tot onzichtbaar kleine allergenen die in de lucht zweven waardoor de symptomen van bv. allergieën en astma kunnen verzacht worden.

Hoe werken luchtreinigers?

Luchtreinigers kunnen vuile luchtdeeltjes uit uw binnenlucht filteren. Denk hierbij niet enkel aan de zichtbare stofdeeltjes die je soms ziet ronddwarrelen, maar ook aan microscopisch kleine vuile luchtdeeltjes.

U kan luchtreinigers kopen in allerlei vormen, maten, kleuren en gewichten. U kan ook kiezen uit verschillende filtertechnieken en moderne technologieën.

De werking van een luchtreiniger kunnen we op vereenvoudigde manier beschrijven in 3 fases:

 • Fase 1: 
  Het toestel zuigt de vervuilde binnenlucht aan
 • Fase 2: 
  Deze vervuilde lucht wordt gezuiverd door het apparaat
 • Fase 3: 
  Waarna de gezuiverde lucht opnieuw in de ruimte wordt gebracht

Fase 2 van deze vereenvoudigde voorstelling is waar de toestellen sterk van elkaar verschillen.

De gebruikte reinigingstechniek en de efficiëntie hiervan varieert namelijk enorm.

De efficiëntie van luchtreinigers wordt getest op basis van hun capaciteit om 3 soorten deeltjes uit de lucht te reinigen, namelijk:

 • pollen,
 • sigarettenrook, en
 • stof.

(Deze tests resulteren dan in een zogenaamde CADR-waarde)

Afhankelijk van de efficiëntie van de luchtreiniger is het mogelijk om de kleinste vuile luchtdeeltjes uit uw binnenlucht te halen zoals allergenen, tabaksrook, houtsrook, bacteriën en andere onzichtbare deeltjes die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Men ziet echter al snel het bos door de bomen niet meer met zo'n ruim aanbod aan luchtreinigers op de markt van verschillende types en verschillende efficiëntie.

Welke heeft u nodig in uw specifieke situatie? Hoe efficiënt moet deze zijn om de oorzaak van uw probleem succesvol aan te pakken? Waarop moet u letten?

Het is geen bos maar een jungle waarin u zich moet oriënteren en het is niet makkelijk om de juiste keuze te maken. Dit is precies waar Luchtreinigeradvies u kan helpen met gratis advies voor uw probleem.

Verschillende 
types luchtreinigers

Luchtreinigers zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en maten maar om te beginnen kunnen we ze opdelen in twee types:

Als deel van centraal ventilatiesysteem

Bij het bouwen of verbouwen van een woning wordt ervoor gezorgd dat er voldoende ventilatie mogelijk is.

Dit kan worden bereikt door een centraal ventilatiesysteem te voorzien in huis, geplaatst door professionele vakmannen.

Dit ventilatiesysteem kan dan ook over een luchtreinigende functie beschikken zodat het systeem de kamers niet alleen voorziet van verse lucht maar ook zuivere lucht.

Luchtreiniger kopen als alleenstaande eenheid

Niet alle woningen beschikken over een centraal ventilatiesysteem (met degelijke luchtreinigende functie).

U kan daarom ook gewoonweg een luchtreiniger kopen als alleenstaande eenheid.

Deze kan dan een vaste plaats in huis krijgen en gaat dan deel uitmaken van het interieur.

Of het kan een makkelijk verplaatsbaar model zijn op wieltjes of zelfs een draagbaar model.

De luchtreiniger kan dan makkelijk worden verplaatst van de ene kamer naar de andere, afhankelijk van waar deze nodig is.

Voor- en nadelen

Beide types komen elk met voor- en nadelen wat betreft kostprijs, capaciteit en efficiëntie:

Kostprijs

Het zal u niet verbazen dat een centraal ventilatiesysteem in huis de duurste optie is en ook aardig wat bouwkundige aanpassingen vereist.

Het voordeel is wel dat men met een centraal systeem een totaaloplossing kan bekomen voor de luchtbehandeling in huis: verwarming, koeling, ventilatie én luchtreiniging kunnen gecombineerd worden.

Een alleenstaande luchtreiniger is goedkoper dan een centraal systeem omdat geen aanpassingen vereist zijn aan uw woning en omdat het toestel ook niet zo groot en niet zo krachtig hoeft te zijn.

Het aanbod alleenstaande luchtreinigers is ook veel ruimer en gevarieerder waardoor u makkelijk een flexibele oplossing kan vinden voor uw specifieke situatie.

Capaciteit

Centrale systemen worden ontworpen op maat van uw huis en zijn daarom per definitie steeds krachtig genoeg om het hele huis te voorzien van de vereiste hoeveelheid verse lucht.

Alleenstaande luchtreinigers beschikken daarentegen steeds over een beperkte capaciteit.

Dit betekent dat één toestel slechts een bepaalde hoeveelheid lucht - oftewel een beperkt volume - efficiënt kan reinigen.

Als het toestel zou worden gebruikt in een ruimte waarvan het volume groter is dan de capaciteit van het toestel, dan zal het toestel de lucht niet optimaal kunnen reinigen.

Tot slot komen we bij de efficiëntie: hoe grondig kan de lucht gereinigd worden?

alleenstaande luchtreiniger kopen

Efficiëntie

Het niveau van filtering van centrale systemen laat veelal te wensen over. Dit is niet echt verwonderlijk omdat zo'n systemen vooral geïnstalleerd worden omwille van andere functies zoals verwarming, koeling en ventilatie.

Luchtreiniging wordt beschouwd als minder belangrijk dan deze andere functies met als gevolg dat de efficiëntie van deze systemen niet kan tippen aan die van alleenstaande luchtreinigers.

Alleenstaande luchtreinigers zijn namelijk ontworpen met slechts één doel voor ogen: om de lucht te reinigen en dit op een zo efficiënt mogelijke wijze.

Deze toestellen zijn bijgevolg veel doeltreffender wat betreft filtering van de allerkleinste vuile luchtdeeltjes zoals allergenen en andere microscopisch kleine partikels.

Terug naar inhoudstafel

Eigenschappen van luchtreinigers

Technologieën in luchtreinigers


Wilt u een luchtreiniger kopen dan kan u kiezen uit luchtreinigers die verschillende technologieën gebruiken.

De twee meest voorkomende technologieën om de lucht te reinigen zijn mechanische reiniging en elektrostatische reiniging.

Beide technologieën kunnen gecombineerd worden door eenzelfde luchtreiniger, dit heet dan een hybride.

Mechanische reiniging steunt meestal op het gebruik van zogenaamde HEPA-filters, dit is de industriestandaard wat betreft het filteren van miniscule deeltjes uit de lucht.

(HEPA: High Efficiency Particulate Air)

Eenvoudig uitgelegd: vuile lucht wordt door heel fijn gaas geforceerd waarbij de vuile luchtdeeltjes letterlijk blijven hangen in de mazen van het net.

Op die manier kunnen ongewenste vuile luchtdeeltjes worden opgevangen zoals pollen, allergenen afkomstig van huisdieren en huisstofmijten en zelfs schadelijke deeltjes uit tabaksrook.

Elektrostatische reiniging steunt op de aantrekkingskracht tussen vuile luchtdeeltjes enerzijds en het filtermateriaal anderzijds.

Er wordt een elektrische lading gebruikt om de aantrekking te verhogen waardoor meer vuile luchtdeeltjes kunnen gevangen worden.

 • Passieve elektrostatische luchtreinigers worden bij de productie voorzien van elektrisch geladen filtermateriaal. Hierdoor is de efficiëntie van de luchtreiniger hoog in het begin, maar daalt deze gedurende de levensloop van het toestel doordat de lading langzaam maar zeker verloren gaat.
 • Actieve elektrostatische luchtreinigers daarentegen blijven voortdurend efficiënt omdat het filtermateriaal of de luchtdeeltjes continu geladen blijven tijdens het gebruik.

Filters in luchtreinigers


We kunnen eerst een onderscheid maken tussen luchtreinigers met filters die u periodiek moet vervangen enerzijds, en luchtreinigers met uitwasbare filters die u kan hergebruiken anderzijds.

Beide types luchtfilters komen met voor- en nadelen die we hieronder bespreken.

De uitwasbare filters:

 • Deze hoeft u slechts eenmaal aan te kopen en kunt u daarna hergebruiken, dit bespaart u een onderhoudskost.
 • Deze presteren echter veelal onvoldoende op vlak van het doeltreffend filteren van de kleinste deeltjes uit de lucht.

De vervangbare filters:

 • Deze moet u periodiek vernieuwen, bv. elke 6 of 12 maanden, dit betekent een onderhoudskost.
 • U bent zeker dat u steeds alle vuile deeltjes kan elimineren door simpelweg de hele filter te vervangen.

Onder de vervangbare filters kunnen we nog verder onderscheid maken tussen bijvoorbeeld HEPA-filters (zoals eerder besproken), pollen filters om hooikoorts te verlichten en zelfs filters met actieve koolstof (actief koolstoffilters) om ongewenste geuren te bestrijden.

Wilt u een luchtreiniger kopen, maar bent u niet zeker welk type luchtreiniger met welke technologie en met welke filters u nodig heeft?

Hier komt Luchtreinigeradvies op de proppen met gratis persoonlijk advies op maat van uw situatie. Contacteer ons gerust als u met vragen zit! Dit kan snel en volledig vrijblijvend via de knop hieronder.