Luchtreiniger kopen
Ultieme gids met tips en tricks om de beste te kopen


Samengesteld voor u door Luchtreinigeradvies

luchtreiniger kopen twee keer nadenken

Luchtreiniger kopen: waarom u beter eerst twee keer nadenkt

1. In tegenstelling tot producenten van luchtreinigers presenteren wij u niet met hoogtechnologische verkooppraatjes die u moeten overtuigen om één bepaalde luchtreiniger te kopen.

Als onafhankelijke partij weten wij bij Luchtreinigeradvies namelijk dat ‘de beste luchtreiniger’ helemaal niet bestaat. 

Waarom niet? Simpelweg omdat elke situatie uniek is met een combinatie van parameters zoals: oorzaken van verontreinigde lucht, gezondheidszorgen, kamergrootte, aanwezigheid van huisdieren, allergieën, etc.

Zo kan u zich inbeelden dat geen enkel toestel ooit 'de beste luchtreiniger' kan zijn die op magische wijze alle mogelijke problemen in elk mogelijk scenario kan oplossen.

2. Vele mensen willen een luchtreiniger kopen om een bepaald probleem op te lossen. Als u een probleem heeft, dan wil u natuurlijk zo snel mogelijk een oplossing vinden. Na een snelle zoekopdracht op internet beseft u al snel dat er heel wat luchtreinigers online te koop zijn met sterk variërende prijzen.

We raden echter af om de eerste de beste luchtreiniger te kopen bij de lokale elektrozaak of van een online webshop.

Volgende termen zullen u proberen verleiden: 

 • de meest populaire luchtreiniger, 
 • de luchtreiniger met de beste beoordelingen,
 • de bestverkochte luchtreiniger,
 • de goedkoopste luchtreiniger, etc.

Deze termen klinken u wellicht interessant in de oren, maar de vraag waarop u eigenlijk een antwoord wilt is: "Welke luchtreiniger kopen voor mijn persoonlijke situatie?"

U zou namelijk niet de eerste zijn die zich achteraf beklaagt dat de luchtreiniger toch niet de ideale oplossing blijkt te zijn voor uw specifieke probleem.

Dit kan te wijten zijn aan een of meerdere van de volgende eigenschappen:

 • Een ondermaatse luchtzuiverende werking,
 • Niet noodzakelijk geschikt voor de ruimte waarin het zal tewerkgesteld worden,
 • Het houdt geen rekening met eventuele allergieën waaraan gezinsleden lijden (inclusief huisdieren),
 • Veelal een belabberde prijs-kwaliteitverhouding, etc.

Omwille van de bovenstaande redenen kan u zichzelf beter eerst wat verdiepen in de wereld van luchtreinigers zodat u goed geïnformeerd een luchtreiniger kopen kan. 

Deze gids informeert u niet alleen over de verschillende types, technologieën en eigenschappen van luchtreinigers maar geeft u ook enkele tips waarmee u best rekening houdt alvorens u een luchtreiniger gaat kopen.

Terug naar inhoudstafel

Gezondheids­voordelen van een luchtreiniger kopen

Een luchtreiniger kopen kan je levenskwaliteit aanzienlijk verhogen op verschillende wijzen:

 • Hogere kwaliteit van binnenlucht dankzij schonere, gezuiverde lucht in huis
 • Stijging van uw energiepeil, uw comfort en uw alertheid dankzij de hogere luchtkwaliteit
 • Bestrijding van eventuele gezondheidsproblemen zoals astma en hooikoorts
 • Bestrijding van allergieën bij zowel mensen, als bij huisdieren
 • Bestrijding van allerhande vuile luchtdeeltjes zoals fijnstof, schimmelsporen, huisstofmijten, huisdierallergenen en ongewenste geuren

Waarom een luchtreiniger kopen en hoe werkt zo'n toestel precies?

Een voortdurend slechte luchtkwaliteit binnenshuis is geen pretje. Het liefst van al wilt u gewoon zo snel mogelijk deze ongewenste situatie verhelpen en opnieuw zuivere lucht ademen.

De ramen openen om de binnenlucht te verversen helpt wel tijdelijk de gevolgen van het probleem te verhelpen maar doet de oorzaak van het probleem niet verdwijnen.

Een luchtreiniger kopen kan dan een oplossing bieden aangezien deze ook de oorzaak van het probleem effectief kan bestrijden.

Bestaansreden van luchtreinigers

Een luchtreiniger reinigt de lucht, dat is nogal logisch. Maar waarom zou u uw lucht laten reinigen door zo'n toestel? Is uw lucht dan niet proper genoeg?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen een luchtreiniger kopen, maar alle hebben ze te maken met gezondheid.

Meer en meer worden luchtreinigers namelijk erkend als onmisbare hulpstukken in ons dagelijkse leven om onze gezondheid te beschermen en te verbeteren.

Ze worden niet enkel in de persoonlijke leefomgeving gebruikt (woningen) maar ook in publieke sectoren zoals in scholen, ziekenhuizen, restaurants, kantoren, hotels en laboratoria.

Luchtreinigers kunnen niet alleen ongewenste geurtjes en zichtbare stofdeeltjes uit de lucht filteren, ze kunnen ook de onzichtbaar kleine - en heel schadelijke - stofdeeltjes verwijderen uit de binnenlucht.

Van muffe geurtjes ten gevolge van huisdieren, tabaksrook, houtrook, schimmels in huis...

Tot onzichtbaar kleine allergenen die in de lucht zweven waardoor de symptomen van bv. allergieën en astma kunnen verzacht worden.

Hoe werken luchtreinigers?

Luchtreinigers kunnen vuile luchtdeeltjes uit uw binnenlucht filteren. Denk hierbij niet enkel aan de zichtbare stofdeeltjes die je soms ziet ronddwarrelen, maar ook aan microscopisch kleine vuile luchtdeeltjes.

U kan luchtreinigers kopen in allerlei vormen, maten, kleuren en gewichten. U kan ook kiezen uit verschillende filtertechnieken en moderne technologieën.

De werking van een luchtreiniger kunnen we op vereenvoudigde manier beschrijven in 3 fases:

 • Fase 1: 
  Het toestel zuigt de vervuilde binnenlucht aan
 • Fase 2: 
  Deze vervuilde lucht wordt gezuiverd door het apparaat
 • Fase 3: 
  Waarna de gezuiverde lucht opnieuw in de ruimte wordt gebracht

Fase 2 van deze vereenvoudigde voorstelling is waar de toestellen sterk van elkaar verschillen.

De gebruikte reinigingstechniek en de efficiëntie hiervan varieert namelijk enorm.

De efficiëntie van luchtreinigers wordt getest op basis van hun capaciteit om 3 soorten deeltjes uit de lucht te reinigen, namelijk:

 • pollen,
 • sigarettenrook, en
 • stof.

(Deze tests resulteren dan in een zogenaamde CADR-waarde)

Afhankelijk van de efficiëntie van de luchtreiniger is het mogelijk om de kleinste vuile luchtdeeltjes uit uw binnenlucht te halen zoals allergenen, tabaksrook, houtsrook, bacteriën en andere onzichtbare deeltjes die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Men ziet echter al snel het bos door de bomen niet meer met zo'n ruim aanbod aan luchtreinigers op de markt van verschillende types en verschillende efficiëntie.

Welke heeft u nodig in uw specifieke situatie? Hoe efficiënt moet deze zijn om de oorzaak van uw probleem succesvol aan te pakken? Waarop moet u letten?

Het is geen bos maar een jungle waarin u zich moet oriënteren en het is niet makkelijk om de juiste keuze te maken. Dit is precies waar Luchtreinigeradvies u kan helpen met gratis advies voor uw probleem.