Luchtreiniger kopen
Ultieme gids met tips en tricks om de beste te kopen


Samengesteld voor u door Luchtreinigeradvies

luchtreiniger kopen twee keer nadenken

Luchtreiniger kopen: waarom u beter eerst twee keer nadenkt

1. In tegenstelling tot producenten van luchtreinigers presenteren wij u niet met hoogtechnologische verkooppraatjes die u moeten overtuigen om één bepaalde luchtreiniger te kopen.

Als onafhankelijke partij weten wij bij Luchtreinigeradvies namelijk dat ‘de beste luchtreiniger’ helemaal niet bestaat. 

Waarom niet? Simpelweg omdat elke situatie uniek is met een combinatie van parameters zoals: oorzaken van verontreinigde lucht, gezondheidszorgen, kamergrootte, aanwezigheid van huisdieren, allergieën, etc.

Zo kan u zich inbeelden dat geen enkel toestel ooit 'de beste luchtreiniger' kan zijn die op magische wijze alle mogelijke problemen in elk mogelijk scenario kan oplossen.

2. Vele mensen willen een luchtreiniger kopen om een bepaald probleem op te lossen. Als u een probleem heeft, dan wil u natuurlijk zo snel mogelijk een oplossing vinden. Na een snelle zoekopdracht op internet beseft u al snel dat er heel wat luchtreinigers online te koop zijn met sterk variërende prijzen.

We raden echter af om de eerste de beste luchtreiniger te kopen bij de lokale elektrozaak of van een online webshop.

Volgende termen zullen u proberen verleiden: 

 • de meest populaire luchtreiniger, 
 • de luchtreiniger met de beste beoordelingen,
 • de bestverkochte luchtreiniger,
 • de goedkoopste luchtreiniger, etc.

Deze termen klinken u wellicht interessant in de oren, maar de vraag waarop u eigenlijk een antwoord wilt is: "Welke luchtreiniger kopen voor mijn persoonlijke situatie?"

U zou namelijk niet de eerste zijn die zich achteraf beklaagt dat de luchtreiniger toch niet de ideale oplossing blijkt te zijn voor uw specifieke probleem.

Dit kan te wijten zijn aan een of meerdere van de volgende eigenschappen:

 • Een ondermaatse luchtzuiverende werking,
 • Niet noodzakelijk geschikt voor de ruimte waarin het zal tewerkgesteld worden,
 • Het houdt geen rekening met eventuele allergieën waaraan gezinsleden lijden (inclusief huisdieren),
 • Veelal een belabberde prijs-kwaliteitverhouding, etc.

Omwille van de bovenstaande redenen kan u zichzelf beter eerst wat verdiepen in de wereld van luchtreinigers zodat u goed geïnformeerd een luchtreiniger kopen kan. 

Deze gids informeert u niet alleen over de verschillende types, technologieën en eigenschappen van luchtreinigers maar geeft u ook enkele tips waarmee u best rekening houdt alvorens u een luchtreiniger gaat kopen.

Terug naar inhoudstafel

Gezondheids­voordelen van een luchtreiniger kopen

Een luchtreiniger kopen kan je levenskwaliteit aanzienlijk verhogen op verschillende wijzen:

 • Hogere kwaliteit van binnenlucht dankzij schonere, gezuiverde lucht in huis
 • Stijging van uw energiepeil, uw comfort en uw alertheid dankzij de hogere luchtkwaliteit
 • Bestrijding van eventuele gezondheidsproblemen zoals astma en hooikoorts
 • Bestrijding van allergieën bij zowel mensen, als bij huisdieren
 • Bestrijding van allerhande vuile luchtdeeltjes zoals fijnstof, schimmelsporen, huisstofmijten, huisdierallergenen en ongewenste geuren

Waarom een luchtreiniger kopen en hoe werkt zo'n toestel precies?

Een voortdurend slechte luchtkwaliteit binnenshuis is geen pretje. Het liefst van al wilt u gewoon zo snel mogelijk deze ongewenste situatie verhelpen en opnieuw zuivere lucht ademen.

De ramen openen om de binnenlucht te verversen helpt wel tijdelijk de gevolgen van het probleem te verhelpen maar doet de oorzaak van het probleem niet verdwijnen.

Een luchtreiniger kopen kan dan een oplossing bieden aangezien deze ook de oorzaak van het probleem effectief kan bestrijden.

Bestaansreden van luchtreinigers

Een luchtreiniger reinigt de lucht, dat is nogal logisch. Maar waarom zou u uw lucht laten reinigen door zo'n toestel? Is uw lucht dan niet proper genoeg?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen een luchtreiniger kopen, maar alle hebben ze te maken met gezondheid.

Meer en meer worden luchtreinigers namelijk erkend als onmisbare hulpstukken in ons dagelijkse leven om onze gezondheid te beschermen en te verbeteren.

Ze worden niet enkel in de persoonlijke leefomgeving gebruikt (woningen) maar ook in publieke sectoren zoals in scholen, ziekenhuizen, restaurants, kantoren, hotels en laboratoria.

Luchtreinigers kunnen niet alleen ongewenste geurtjes en zichtbare stofdeeltjes uit de lucht filteren, ze kunnen ook de onzichtbaar kleine - en heel schadelijke - stofdeeltjes verwijderen uit de binnenlucht.

Van muffe geurtjes ten gevolge van huisdieren, tabaksrook, houtrook, schimmels in huis...

Tot onzichtbaar kleine allergenen die in de lucht zweven waardoor de symptomen van bv. allergieën en astma kunnen verzacht worden.

Hoe werken luchtreinigers?

Luchtreinigers kunnen vuile luchtdeeltjes uit uw binnenlucht filteren. Denk hierbij niet enkel aan de zichtbare stofdeeltjes die je soms ziet ronddwarrelen, maar ook aan microscopisch kleine vuile luchtdeeltjes.

U kan luchtreinigers kopen in allerlei vormen, maten, kleuren en gewichten. U kan ook kiezen uit verschillende filtertechnieken en moderne technologieën.

De werking van een luchtreiniger kunnen we op vereenvoudigde manier beschrijven in 3 fases:

 • Fase 1: 
  Het toestel zuigt de vervuilde binnenlucht aan
 • Fase 2: 
  Deze vervuilde lucht wordt gezuiverd door het apparaat
 • Fase 3: 
  Waarna de gezuiverde lucht opnieuw in de ruimte wordt gebracht

Fase 2 van deze vereenvoudigde voorstelling is waar de toestellen sterk van elkaar verschillen.

De gebruikte reinigingstechniek en de efficiëntie hiervan varieert namelijk enorm.

De efficiëntie van luchtreinigers wordt getest op basis van hun capaciteit om 3 soorten deeltjes uit de lucht te reinigen, namelijk:

 • pollen,
 • sigarettenrook, en
 • stof.

(Deze tests resulteren dan in een zogenaamde CADR-waarde)

Afhankelijk van de efficiëntie van de luchtreiniger is het mogelijk om de kleinste vuile luchtdeeltjes uit uw binnenlucht te halen zoals allergenen, tabaksrook, houtsrook, bacteriën en andere onzichtbare deeltjes die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Men ziet echter al snel het bos door de bomen niet meer met zo'n ruim aanbod aan luchtreinigers op de markt van verschillende types en verschillende efficiëntie.

Welke heeft u nodig in uw specifieke situatie? Hoe efficiënt moet deze zijn om de oorzaak van uw probleem succesvol aan te pakken? Waarop moet u letten?

Het is geen bos maar een jungle waarin u zich moet oriënteren en het is niet makkelijk om de juiste keuze te maken. Dit is precies waar Luchtreinigeradvies u kan helpen met gratis advies voor uw probleem.

Verschillende 
types luchtreinigers

Luchtreinigers zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en maten maar om te beginnen kunnen we ze opdelen in twee types:

Als deel van centraal ventilatiesysteem

Bij het bouwen of verbouwen van een woning wordt ervoor gezorgd dat er voldoende ventilatie mogelijk is.

Dit kan worden bereikt door een centraal ventilatiesysteem te voorzien in huis, geplaatst door professionele vakmannen.

Dit ventilatiesysteem kan dan ook over een luchtreinigende functie beschikken zodat het systeem de kamers niet alleen voorziet van verse lucht maar ook zuivere lucht.

Luchtreiniger kopen als alleenstaande eenheid

Niet alle woningen beschikken over een centraal ventilatiesysteem (met degelijke luchtreinigende functie).

U kan daarom ook gewoonweg een luchtreiniger kopen als alleenstaande eenheid.

Deze kan dan een vaste plaats in huis krijgen en gaat dan deel uitmaken van het interieur.

Of het kan een makkelijk verplaatsbaar model zijn op wieltjes of zelfs een draagbaar model.

De luchtreiniger kan dan makkelijk worden verplaatst van de ene kamer naar de andere, afhankelijk van waar deze nodig is.

Voor- en nadelen

Beide types komen elk met voor- en nadelen wat betreft kostprijs, capaciteit en efficiëntie:

Kostprijs

Het zal u niet verbazen dat een centraal ventilatiesysteem in huis de duurste optie is en ook aardig wat bouwkundige aanpassingen vereist.

Het voordeel is wel dat men met een centraal systeem een totaaloplossing kan bekomen voor de luchtbehandeling in huis: verwarming, koeling, ventilatie én luchtreiniging kunnen gecombineerd worden.

Een alleenstaande luchtreiniger is goedkoper dan een centraal systeem omdat geen aanpassingen vereist zijn aan uw woning en omdat het toestel ook niet zo groot en niet zo krachtig hoeft te zijn.

Het aanbod alleenstaande luchtreinigers is ook veel ruimer en gevarieerder waardoor u makkelijk een flexibele oplossing kan vinden voor uw specifieke situatie.

Capaciteit

Centrale systemen worden ontworpen op maat van uw huis en zijn daarom per definitie steeds krachtig genoeg om het hele huis te voorzien van de vereiste hoeveelheid verse lucht.

Alleenstaande luchtreinigers beschikken daarentegen steeds over een beperkte capaciteit.

Dit betekent dat één toestel slechts een bepaalde hoeveelheid lucht - oftewel een beperkt volume - efficiënt kan reinigen.

Als het toestel zou worden gebruikt in een ruimte waarvan het volume groter is dan de capaciteit van het toestel, dan zal het toestel de lucht niet optimaal kunnen reinigen.

Tot slot komen we bij de efficiëntie: hoe grondig kan de lucht gereinigd worden?

alleenstaande luchtreiniger kopen

Efficiëntie

Het niveau van filtering van centrale systemen laat veelal te wensen over. Dit is niet echt verwonderlijk omdat zo'n systemen vooral geïnstalleerd worden omwille van andere functies zoals verwarming, koeling en ventilatie.

Luchtreiniging wordt beschouwd als minder belangrijk dan deze andere functies met als gevolg dat de efficiëntie van deze systemen niet kan tippen aan die van alleenstaande luchtreinigers.

Alleenstaande luchtreinigers zijn namelijk ontworpen met slechts één doel voor ogen: om de lucht te reinigen en dit op een zo efficiënt mogelijke wijze.

Deze toestellen zijn bijgevolg veel doeltreffender wat betreft filtering van de allerkleinste vuile luchtdeeltjes zoals allergenen en andere microscopisch kleine partikels.

Terug naar inhoudstafel

Eigenschappen van luchtreinigers

Technologieën in luchtreinigers


Wilt u een luchtreiniger kopen dan kan u kiezen uit luchtreinigers die verschillende technologieën gebruiken.

De twee meest voorkomende technologieën om de lucht te reinigen zijn mechanische reiniging en elektrostatische reiniging.

Beide technologieën kunnen gecombineerd worden door eenzelfde luchtreiniger, dit heet dan een hybride.

Mechanische reiniging steunt meestal op het gebruik van zogenaamde HEPA-filters, dit is de industriestandaard wat betreft het filteren van miniscule deeltjes uit de lucht.

(HEPA: High Efficiency Particulate Air)

Eenvoudig uitgelegd: vuile lucht wordt door heel fijn gaas geforceerd waarbij de vuile luchtdeeltjes letterlijk blijven hangen in de mazen van het net.

Op die manier kunnen ongewenste vuile luchtdeeltjes worden opgevangen zoals pollen, allergenen afkomstig van huisdieren en huisstofmijten en zelfs schadelijke deeltjes uit tabaksrook.

Elektrostatische reiniging steunt op de aantrekkingskracht tussen vuile luchtdeeltjes enerzijds en het filtermateriaal anderzijds.

Er wordt een elektrische lading gebruikt om de aantrekking te verhogen waardoor meer vuile luchtdeeltjes kunnen gevangen worden.

 • Passieve elektrostatische luchtreinigers worden bij de productie voorzien van elektrisch geladen filtermateriaal. Hierdoor is de efficiëntie van de luchtreiniger hoog in het begin, maar daalt deze gedurende de levensloop van het toestel doordat de lading langzaam maar zeker verloren gaat.
 • Actieve elektrostatische luchtreinigers daarentegen blijven voortdurend efficiënt omdat het filtermateriaal of de luchtdeeltjes continu geladen blijven tijdens het gebruik.

Filters in luchtreinigers


We kunnen eerst een onderscheid maken tussen luchtreinigers met filters die u periodiek moet vervangen enerzijds, en luchtreinigers met uitwasbare filters die u kan hergebruiken anderzijds.

Beide types luchtfilters komen met voor- en nadelen die we hieronder bespreken.

De uitwasbare filters:

 • Deze hoeft u slechts eenmaal aan te kopen en kunt u daarna hergebruiken, dit bespaart u een onderhoudskost.
 • Deze presteren echter veelal onvoldoende op vlak van het doeltreffend filteren van de kleinste deeltjes uit de lucht.

De vervangbare filters:

 • Deze moet u periodiek vernieuwen, bv. elke 6 of 12 maanden, dit betekent een onderhoudskost.
 • U bent zeker dat u steeds alle vuile deeltjes kan elimineren door simpelweg de hele filter te vervangen.

Onder de vervangbare filters kunnen we nog verder onderscheid maken tussen bijvoorbeeld HEPA-filters (zoals eerder besproken), pollen filters om hooikoorts te verlichten en zelfs filters met actieve koolstof (actief koolstoffilters) om ongewenste geuren te bestrijden.

Wilt u een luchtreiniger kopen, maar bent u niet zeker welk type luchtreiniger met welke technologie en met welke filters u nodig heeft?

Hier komt Luchtreinigeradvies op de proppen met gratis persoonlijk advies op maat van uw situatie. Contacteer ons gerust als u met vragen zit! Dit kan snel en volledig vrijblijvend via de knop hieronder.

Geluidsniveau van luchtreinigers


Opdat een luchtreinigingsapparaat de lucht zou kunnen zuiveren, moet de lucht eerst in het apparaat geraken.

Luchtreinigers zuigen de lucht aan met behulp van een ventilator binnenin het toestel.

Deze ventilator werkt als een pomp die de vuile lucht uit de kamer aanzuigt, zodat het toestel deze lucht kan reinigen, om dan de gereinigde lucht terug de kamer in te blazen.

Hoe hoger u het toestel schakelt, hoe meer lucht het toestel zal aanzuigen om te reinigen. Hierdoor moet de ventilator sneller draaien, wat soms gepaard gaat met een onaangenaam geluidsniveau.

Wilt u bijvoorbeeld een luchtreiniger kopen voor in de slaapkamer, dan wenst u wellicht een toestel dat zo geruisloos mogelijk functioneert zodat uw nachtrust niet verstoord wordt.

Sommige luchtreinigers zijn dan ook speciaal ontworpen om zo stil mogelijk te werken. Let er wel op dat een stillere luchtreiniger niet noodzakelijk ook nog eens de meest efficiënte reiniging kan bieden.

Capaciteit van luchtreinigers


Zoals reeds aangehaald hebben alleenstaande luchtreinigers een beperkte capaciteit, in tegenstelling tot centrale luchtbehandelingssystemen die per definitie krachtig genoeg zijn voor het hele huis omdat ze ontworpen zijn op maat van uw woning.

Een alleenstaande luchtreiniger heeft echter een bepaalde bovengrens wat betreft de hoeveelheid lucht die deze kan reinigen.

De productinfo van een luchtreiniger vermeldt daarom een aanbevolen maximale kamergrootte waarin de luchtreiniger efficiënt kan werken.

Deze kamergrootte kan worden uitgedrukt in oppervlakte (m²: vierkante meter) of in volume (m³: kubieke meter).

De oppervlakte van een kamer kan u berekenen door de breedte te vermenigvuldigen met de lengte.

(Bv: een kamer van 4m breed en 6m lang heeft een oppervlakte van 24m²)

Het volume van de kamer kan u berekenen door de oppervlakte van de kamer te vermenigvuldigen met de hoogte van de vloer tot het plafond.

(Bv: een kamer met 24m² oppervlakte en een hoogte van 2,5m heeft een volume van 60m³)

Wilt u een bepaalde luchtreiniger kopen maar de productinformatie vermeldt enkel oppervlakte en geen volume dan werd er reeds een standaard kamerhoogte ingerekend ter vereenvoudiging (bv. 2,4m).

Let op als u heel hoge plafonds heeft omdat deze standaard oppervlaktes, vermeld in de productinformatie, dan niet relevant zullen zijn voor uw situatie.

Naast de kamergrootte is het aantal luchtverversingen per uur ook belangrijk.

(Bv. 3 luchtverversingen per uur betekent dat het toestel een bepaald kamervolume 3 maal per uur volledig kan verversen)

Uw binnenlucht wordt namelijk voortdurend gebombardeerd met vuile luchtdeeltjes. De idee is dat een luchtreiniger deze vuile luchtdeeltjes kan reinigen aan een sneller tempo dan het tempo waaraan deze worden geïntroduceerd, anders kan de hoeveelheid vuile lucht niet verminderen.

De capaciteit (of kracht) van een luchtreiniger wordt dus beïnvloed door de maximaal aanbevolen kamergrootte en het aantal mogelijke luchtverversingen per uur.

Hoe groter uw kamer en hoe meer u de lucht wenst te verversen per uur, hoe meer capaciteit het toestel zal moeten hebben (hoe krachtiger het toestel zal moeten zijn).

(Bv. een luchtreiniger voor een kinderslaapkamer zal een lagere capaciteit vereisen dan een luchtreiniger voor een groot kantoor waarin ook nog eens meerdere mensen werken)

Efficiëntie van luchtreinigers


U leest deze gids omdat u geïnteresseerd bent in een luchtreiniger kopen om uw binnenlucht te reinigen zodat u kan genieten van gezonde, zuivere lucht.

Het spreekt voor zich dat u een luchtreiniger wil kopen die ook daadwerkelijk goed is in het reinigen van de binnenlucht.

De efficiëntie van een luchtreiniger is de mate waarin het toestel fijne deeltjes uit de lucht kan filteren.

Hoe kleiner de vuile luchtdeeltjes die door het toestel kunnen gereinigd worden, hoe efficiënter de luchtreiniger.

Het zal u niet verbazen dat de meest efficiënte luchtreinigers een hoger prijskaartje hebben dan toestellen die hiervoor een onvoldoende scoren.

De vereiste efficiëntie is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en omgevingsfactoren.

Hierdoor kan een gemiddelde luchtreiniger voldoende zijn voor de ene persoon terwijl deze slechts een halfbakken en ondermaatse oplossing is voor iemand anders.

Als u het moeilijk heeft om uit te vissen welke luchtreiniger een goede oplossing kan zijn voor uw specifiek probleem, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Bij Luchtreinigeradvies kunt u namelijk gratis advies bekomen op basis van uw persoonlijke situatie.

Vraag snel uw gratis advies aan en kom te weten welke luchtreinigers voor u geschikt zijn.

Gebruikskost van luchtreinigers


Wilt u een luchtreiniger kopen dan gaat u wellicht ook prijzen vergelijken.

De aankoopkost van een luchtreiniger is echter niet het enige waar u aandacht aan kan besteden.

Zo kan u geconfronteerd worden met een onderhoudskost omdat u periodiek de filters moet vervangen om ervoor te zorgen dat het toestel optimaal blijft werken.

Deze kost is onvermijdelijk tenzij de filters van het toestel uitwasbaar zijn en u ze kunt hergebruiken.

De prijs en levensduur (bv. goed voor 6 of 12 maanden) van nieuwe filters zijn afhankelijk van het merk en type van het toestel.

Deze informatie vraagt u beter na zodat u een goed geïnformeerde beslissing kan nemen.

Denk ook eens na over de energiekost die de aankoop van een luchtreiniger met zich meebrengt.

Productbrochures en bijhorende verkooppraatjes kunnen namelijk vol lof zijn over de technische specificaties van het toestel.

Wees er u echter van bewust dat deze specificaties veelal gebaseerd zijn op resultaten van tests in laboratoria waar de toestellen continu in werking zijn om de gewenste efficiëntie mogelijk te maken.

Ook omwille van uw persoonlijke situatie kan het nodig zijn dat de luchtreiniger voortdurend gebruikt wordt om voldoende te reinigen.

Voortdurend gebruik, de klok rond, zal uiteraard meer energie verbruiken in tegenstelling tot periodiek gebruik van bijvoorbeeld slechts enkele uren per dag.

U wilt dus niet alleen een luchtreiniger kopen die binnen uw budget valt qua aankoopprijs maar die liefst ook nog eens energiezuinig is.

Waarborg van luchtreinigers


Luchtreinigers komen niet alleen in verschillende vormen, maten, kleuren en types. Ze komen ook met verschillende kleine lettertjes.

Zo kan de waarborg of garantie van een luchtreiniger variëren van bijvoorbeeld 2 jaar, 5 jaar, 10 jaar, tot zelfs 20 jaar!

Deze waarborg kunnen we aanzien als maatstaf voor de kwaliteit van het toestel in kwestie.

Hoe langer de garantieperiode, hoe hoger ook de kwaliteit van het toestel.

Als producent zou u namelijk zelf ook geen 20 jaar garantie kleven op een toestel van lage kwaliteit, wetende dat u dan een hoog risico loopt op talrijke herstellingen en de onvoorziene kosten die daarbij horen voor u als producent.

Wat betreft andere elektronische apparaten vinden we een garantieperiode van 2 jaar tegenwoordig 'normaal'.

Wilt u echter een degelijke luchtreiniger kopen, kijk dan uit naar een toestel dat ook een degelijke waarborg kan bieden.

Luchtreiniger kopen: Tips & tricks

Hou volgende tips in het achterhoofd bij uw zoektocht naar een geschikte luchtreiniger:

 • Kies voor een toestel met de vereiste efficiëntie, bepaald door uw specifieke probleem.
 • Zorg ervoor dat het apparaat over voldoende capaciteit beschikt voor uw persoonlijke situatie en omgeving.
 • Hou er rekening mee dat sommige toestellen een onaangenaam geluidsniveau produceren.
 • Vergelijk niet enkel de aankoopkost maar ook de gebruikskost van de toestellen.
 • Let op de kleine lettertjes: de waarborg of garantieperiode is een maatstaf voor de kwaliteit.

Als gebruiker verdient u een luchtreiniger die voldoet aan uw wensen en die op maat is van uw situatie.

Contacteer ons voor gratis advies en gun uw gezondheid de beste kans op verbetering aan een aanvaardbare prijs.

Luchtreiniger kopen: Kies een oplossing op maat

Bij Luchtreinigeradvies investeren we veel in het delen van kennis via onze website in de vorm van leerrijke en gedetailleerde informatie.

U kan ook bij ons terecht indien u op zoek bent naar een oplossing op maat voor uw specifieke probleem.

Wij zijn een onafhankelijke partij zonder exclusiviteitscontracten met producenten van luchtreinigers.

Hierdoor zijn wij steeds in staat om uw situatie objectief te analyseren en u een gepaste oplossing op maat te bieden die voldoet aan uw wensen.

Wilt u weten welke luchtreiniger een goede keuze zou zijn voor uw persoonlijke situatie? Wacht dan niet langer, wij helpen u met gratis advies binnen de 24 uur!

Gratis en vrijblijvend

advies op maat

Luchtreiniger kopen op maat van uw vuile lucht

Deeltjes die allergische reacties veroorzaken (allergenen) en deeltjes die ziektes kunnen verwekken (pathogenen) hebben vanzelfsprekend een negatieve invloed op onze gezondheid met mogelijks ernstige gevolgen.

Het potentieel gezondheidsrisico van andere vuile luchtdeeltjes kunnen we doorgaans categoriseren aan de hand van de grootte van het vuile luchtdeeltje.

luchtreiniger kopen vuile lucht deeltjes grootte

Verschillende luchtreinigingstechnieken hebben een variërende efficiëntie wat betreft het verwijderen van verschillende vuile stofdeeltjes met variërende deeltjesgrootte.

Daarom is het belangrijk dat u een idee hebt van welke vuile luchtdeeltjes u precies wenst te verwijderen zodat u een luchtreiniger kopen kan die wel degelijk ook goed is in het efficiënt reinigen van dit type deeltje uit uw binnenlucht.

Deeltjes die in de lucht zweven kunnen gecategoriseerd worden als kleine, middelgrote en grote deeltjes.

Hieronder meer gedetailleerde informatie over elk van deze deeltjes en hoe deze te bestrijden:

(1 µm = 1 micron = 1 micrometer
= 1000 keer kleiner dan een millimeter
)

 • Kleine deeltjes
 • Middelgrote deeltjes​​​​
 • Grote deeltjes
 • Pathogenen

Middelgrote deeltjes (tussen 0,3 en 0,9 µm)

Voorbeelden zijn:

 • huisstof,
 • textielstof,
 • huidschilfers van huisdieren,
 • huisstofmijten en hun uitwerpselen,
 • vele bacteriën,
 • uitlaatgassen,
 • schimmelsporen, en
 • deeltjes afkomstig van laserprinters en kopieermachines.

Deze deeltjes vormen het grootste risico voor onze gezondheid omdat ze klein genoeg zijn om zich een weg te banen door de trilhaartjes (cilia) in de neusholte en luchtwegen tot in de longen, maar ze zijn te groot om makkelijk opnieuw uitgeademd te worden.

De kans is dus groter dat deze middelgrote deeltjes vast komen te zitten in het longweefsel met alle gevolgen van dien.

Zo worden deze ervan verdacht de oorzaak te zijn voor een hele resem gezondheidsproblemen, van hoofdpijn en duizeligheid tot hart- en vaatziekten en zelfs kanker.

U wilt een luchtreiniger kopen met een hoge efficiëntie tegen deze middelgrote deeltjes als er reeds sprake is van ademhalingsaandoeningen, als allergenen een zorg zijn en als astma veroorzaakt wordt door huidschilfers van huisdieren, schimmel of stofmijtallergenen.

HEPA-filters zijn doorgaans goed in het opvangen van deze middelgrote deeltjes, hoewel de efficiëntie varieert afhankelijk van merk en model.

Hou er rekening mee dat de efficiëntie van eender welke luchtreiniger kan verschillen voor deeltjes van verschillende grootte.

Daarom hanteren sommige luchtreinigers een combinatie van verschillende reinigingstechnieken, bv. mechanische reiniging met behulp van HEPA-filters én elektrostatische reiniging daarbovenop.

Hierdoor slaagt men erin om efficiënter vuile luchtdeeltjes te vangen van verschillende groottes.

Luchtreiniger kopen op maat van uw leefomgeving

Omstandigheden binnenshuis kunnen nogal verschillen, van de aanwezigheid van stof en vochtigheid tot de aanwezige types stofdeeltjes.

Als u bezorgd bent om uw gezondheid en ademhaling of die van anderen, sta dan even stil bij welke vuile luchtdeeltjes hierop een impact kunnen hebben.

Uw specifieke leefomgeving binnenshuis kan ook een impact hebben op de prestaties van een luchtreiniger en het vereiste onderhoud.

Stof

Sommige luchtreinigers beschikken over een voorfilter die helpt om grote stofdeeltjes tegen te houden alvorens deze de HEPA-filters zouden kunnen doen verstoppen.

U kan ook zelf stof tegenhouden door filters te installeren over in- en uitgangen van centrale verwarming, ventilatie en airconditioningsystemen.

luchtreiniger kopen hoge relatieve luchtvochtigheid

Vochtigheid

Leefomgevingen met hoge relatieve vochtigheidsgraad (meer dan 70%) vormen een probleem als er sprake is van een verstoord immuunsysteem en als schimmel en schimmelsporen de oorzaak zijn van allergieën of astma.

Absorberende HEPA-filters nemen vochtigheid op uit de lucht en vormen een ideale broeihaard voor schimmel en bacteriën.

Om deze broeihaard tegen te gaan, raden sommige producenten van luchtreinigers aan om de filters preventief te steriliseren of om speciale chemische additieven toe te voegen.

U kan dan natuurlijk beter meteen een luchtreiniger kopen met filters die gemaakt zijn uit een waterafstotend materiaal zoals polypropyleen.

Dit waterafstotende (of hydrofobe) filtermateriaal zorgt ervoor dat er in de eerste plaats geen vocht kan worden opgenomen.

Waterafstotende filters presteren bovendien even goed als waterabsorberende HEPA-filters terwijl ze wel droog blijven en dus geen broeihaard kunnen vormen voor schimmels of bacteriën.

Tabaksrook

Vanwege z'n doordringendheid en complexe samenstelling is tabaksrook een ware uitdaging voor luchtreinigers, net zoals andere gasvormige vervuilende stoffen.

Tabaksrook is een van de drie vervuilende stoffen die gebruikt worden als maatstaf bij het testen van luchtreinigers. De twee andere zijn pollen en fijnstof.

Als er tabaksrook aanwezig is in de leefomgeving, dan wil u een luchtreiniger kopen die een hoge CADR-score heeft voor tabaksrook.

Hoe hoger de CADR-waarde voor een van de drie stoffen, hoe beter de luchtreiniger in staat is om deze bepaalde stof uit de lucht te verwijderen.

Hoewel HEPA-filters in staat zijn om sommige partikels van tabaksrook te verwijderen, moet u echter ook weten dat geen enkele HEPA-filter alle chemicaliën uit tabaksrook kan filteren.

Tabaksrook bestaat namelijk uit maar liefst 4000 verschillende chemicaliën!

Vluchtige organische stoffen (VOS)

Deze zijn gasvormige bestanddelen die in de binnenlucht terechtkomen door gebruik van pesticiden, lijmen, oplosmiddelen en schoonmaakmiddelen in huis.

Deze bevatten een ruime waaier aan chemicaliën die als gassen voortkomen uit vaste stoffen en vloeistoffen die gebaseerd zijn op petroleum.

Hoewel vluchtige organische stoffen meestal voorkomen in industriële omgevingen kunnen ze ook voorkomen in woningen:

 • in ateliers waar men aan grafisch ontwerp doet,
 • tijdens het uitoefenen van een hobby waarbij men lijmen en verven gebruikt,
 • bij ontwikkeling van foto's, en
 • bij herstellingswerken van auto's of andere zaken waarbij oplosmiddelen worden gebruikt.

De hoeveelheid aan vluchtige organische stoffen kan stijgen tijdens verbouwings- en decoratiewerken en na het bestrijden van ongedierte of na een grondige schoonmaakbeurt.

Komen enkele van deze vluchtige organische stoffen voor bij u in huis en zoekt u een oplossing hiervoor?

Dan kan u een luchtreiniger kopen met filtermateriaal dat actieve koolstofdeeltjes bevat.

Deze actieve koolstof kan namelijk doeltreffend gasvormige vervuilende deeltjes adsorberen.

Let er echter wel op dat u deze actieve koolstoffilter tijdig vervangt om te vermijden dat deze gasvormige stoffen opnieuw zouden vrijkomen uit een verzadigde filter.

De levensduur van een actief koolstoffilter varieert en kan u vinden in de productinformatie van het toestel.

Luchtreiniger kopen op maat van uw woning

luchtreiniger kopen op maat van uw woning

Vergeet niet na te kijken hoeveel ruimte nodig is om de luchtreiniger te plaatsen in uw woning.

Hoewel er luchtreinigers zijn met verschillende afmetingen, dit is geen indicatie van de efficiëntie van het toestel.

Een groter toestel is dus niet noodzakelijk beter in het reinigen van de lucht dan een kleiner toestel.

Omgekeerd is een kleiner toestel ook niet noodzakelijk minder goed in het zuiveren van uw binnenlucht, vergeleken met een groter model.

Gaat u een luchtreiniger kopen, maak uw keuze dan eerst op basis van efficiëntie en capaciteit, alvorens u de afmetingen van modellen met gelijkaardige efficiëntie gaat vergelijken.

Vergeet ook niet om de gebruiksaanwijzing na te kijken op zoek naar aanbevelingen wat betreft de plaatsing van het toestel.

De meeste toestellen vereisen dat er een zekere afstand wordt gehouden van muren en ramen om een optimale werking te verzekeren.

U kan ten slotte ook rekening houden met het uitzicht van het toestel en hoe het zal integreren in uw interieur.

Wees er u ook van bewust dat het gebruik van een luchtreiniger alleen onvoldoende is om alle vervuilende stoffen te verwijderen die typisch voorkomen in de binnenlucht.

Als u een luchtreiniger echter combineert met regelmatig schoonmaken en ventileren dan is een luchtreiniger een effectief middel om de kwaliteit van uw binnenlucht merkbaar te verhogen.

Vraag uw gratis advies aan!

Een luchtreiniger is een erkend en legitiem hulpmiddel om uw gezondheid te verbeteren.

Wilt u een luchtreiniger kopen? Doe dan eerst uw huiswerk! Onze website staat boordevol leerrijke en gedetailleerde informatie die u kan helpen om de juiste keuze te maken.

U kan zichzelf echter heel wat tijd en opzoekwerk besparen door gewoonweg gratis advies in te winnen bij Luchtreinigeradvies.

Wij geven u vrijblijvend:

 • een aantal geschikte oplossingen voor uw probleem,
 • met voldoende capaciteit voor uw situatie, en
 • die rekening houden met uw gezondheidszorgen.

Bovendien beantwoorden we uw aanvraag binnen de 24 uur!

Uw privacy is belangrijk. Uw persoonsgegevens worden opgeslagen en verwerkt volgens ons Privacybeleid.