Asbest stofzuiger aankopen voor saneren & opzuigen van schadelijke asbestvezels

Toont alle 3 resultaten

asbest stofzuiger sanering decontaminatie in lijn met wetgeving

Van plan om te investeren in een degelijke asbest stofzuiger met de nodige certificaten?

Op deze pagina kan u meer te weten komen over:

 • Asbest stofzuigers klasse H,
 • Hoe u zo’n asbeststofzuiger kunt gebruiken om de hoeveelheid vrijkomende asbestvezels te minimaliseren tijdens afbraak- en sloopwerken,
 • Hoe u zo’n asbest stofzuiger kunt gebruiken om gecontamineerde en besmette items en ondergronden veilig te reinigen van asbestvezels,
 • Uit welke asbest stofzuigers ons assortiment bestaat, en
 • Waarom asbestwetgeving sowieso moet gerespecteerd worden (een asbest stofzuiger is hiervoor cruciaal)

Een asbest stofzuiger (klasse H HEPA-stofzuiger) met de juiste keuringscertificaten is zeker en vast een bruikbaar en noodzakelijk hulpmiddel tijdens asbestsaneringswerken.

Hieronder ontdekt u er alles over:

Renovaties en afbraakwerken – Verhoogd risico op asbestvezels

Tijdens sloop- en afbraakwerken bestaat er steeds een risico dat u asbesthoudende materialen moet afbreken en/of verwijderen. Dit kan u echter niet naar eigen believen doen. Om te werken met asbest en om asbest af te breken en te verwijderen, dient u de asbestwetgeving te respecteren.

Asbestvezels die vrijkomen tijdens het afbreken van asbesthoudende materialen zijn namelijk zodanig schadelijk dat er een streng wettelijk kader voor werd ontworpen.

De huidige asbestwetgeving in zowel Nederland als België focust op het beperken van de blootstelling aan asbestvezels alsook op het nauwkeurig en voorzicht afvoeren van de schadelijke en gezondheidsbedreigende asbeststoffen.

Een asbest stofzuiger kan onder het tweede deel van dit wettelijk kader geplaatst worden (slim asbest opruimen en doordacht afvoeren van schadelijke asbestvezels zonder de gemeenschap in gevaar te brengen).

Met behulp van een professionele en gekeurde asbest stofzuiger kan u probleemloos asbesthoudende materialen en asbestvezels gaan afvoeren.

Luchtreinigeradvies is vertrouwd met de asbestwetgevingen van zowel België als Nederland. We zijn op de hoogte van de regels, eisen en verplichtingen voor wat betreft het opzuigen en verwijderen van asbesthoudende materialen.

Bovendien hebben we een ruim gamma van kwaliteitsvolle en betrouwbare, gekeurde asbest stofzuigers in ons gamma die volledig aan alle wetgevingen en regels voldoen.

Asbest gevaren en aandachtspunten

asbeststofzuiger containment gevaren beperken saneren schadelijke asbest vezels h certificaat

 • Asbestvezels kunnen dodelijke longziektes en longkanker veroorzaken. Inademing ervan moet echt vermeden worden (jaren later kunnen de gevolgen nog de kop opsteken).
 • Tijdens het stofzuigen gedurende asbestwerkzaamheden dient u heel voorzichtig te werk te gaan. Bij bruuske bewegingen kan u asbestvezels heel gemakkelijk in de lucht doen belanden (waardoor ze zwevend worden en opgaan in het in te ademen luchtmengsel).
 • Gebruik in geen geval een stofzuiger voor particulier gebruik in de strijd tegen asbest. Zelfs een stofzuiger voor particulier gebruik met ingebouwde HEPA-filter is niet geschikt voor asbestsanering. Een stofzuiger H-klasse voor particulier gebruik is niet in staat om alle asbestvezels vast te houden en blaast dus sowieso een deel van de opgezogen asbestvezels terug de lucht in.
 • Investeer enkel in een professionele asbest stofzuiger die in zijn geheel gekeurd is voor asbestwerkzaamheden. Een fout die vaak gemaakt wordt, is dat men enkel afgaat op de HEPA-filter die in de stofzuiger steekt. Indien deze HEPA-filter gekeurd is voor asbestwerkzaamheden, bent u hiermee nog niet zeker dat uw stofzuiger geschikt is voor asbestwerkzaamheden. Het gehele toestel (behuizing inclusief motor en filtersysteem) moet gekeurd zijn voor asbestsanering en NIET enkel de HEPA-filter(s) binnenin de stofzuiger!

Stofzuigtips voor asbest

 • Inspecteer de industriële asbest stofzuiger op grondige wijze alvorens er mee aan de slag te gaan. Check of de stofzuigunit goed werkt, voldoende zuigkracht biedt en niet beschadigd is.
 • Vooraleer u gaat stofzuigen is het interessant om de vuile werkplek te inspecteren. U doet er goed aan om grotere stukken puin, afval, plastiek en hout manueel op te rapen en in een geschikte afvalzak te steken. Zo spaart u de stofzuiger en verlengt u de levensduur van de filters in het toestel.
 • Stofzuig voorzichtig. Het is vrij gemakkelijk om asbestvezels om te woelen en zwevend te maken. Eens ze in zwevende staat zijn, vermengen ze zich met het luchtmengsel en kunnen ze jammer genoeg gemakkelijker in de menselijke longen terechtkomen.
 • Let op met water en vocht. Een HEPA-stofzuiger van de H-klasse kan in bepaalde gevallen gebruikt worden voor het opzuigen van vochtige materialen maar niet voor het opzuigen van water.
 • Vloeren, tapijten en stoffen dient u onder handen te nemen met een geschikt accessoire voor harde (vloer)oppervlakten.
 • Check de stofzuiger regelmatig op schade na het stofzuigen.

Stofzuiger voor asbest als controlemaatregel

U kan een H-klasse asbest stofzuiger inschakelen voor het onder controle houden van asbestvezels via afzuiging aan de bron. Voorbeelden van asbest stofzuigen aan de bron zijn:

 • Schaduw stofzuigen: Dit is een stofzuigtechniek waarbij u het uiteinde van de aanzuigslang vlakbij het actiepunt houdt. Een toepassing hiervan is wanneer u de mond van de aanzuigslang positioneert net onder het werkgebied (bijvoorbeeld tijdens het verwijderen en uitvijzen van een vijs uit een asbestplaat).
 • Lokale stofafzuiging aan het snijpunt: Dit is een techniek waarbij u een stofafzuigkap rond het werkgereedschap zoals een boor plaatst. Tegelijkertijd sluit u de mond van de aanzuigslang aan op deze afzuigkap. De afzuigkap zorgt ervoor dat er geen stof kan ontsnappen en dat alle vuile en schadelijke asbestpartikels worden afgezogen via de afzuigkap en de mond van de aanzuigslang.

Mogelijke problemen tijdens asbest stofzuigen

Een vaak voorkomend probleem tijdens asbest opruimen al stofzuigend is een dalende zuigkracht van de asbest stofzuiger. Zo’n dalende zuigkracht van de stofzuiger kan verschillende oorzaken hebben:

 • Indien u met een hele lange verlengkabel werkt, kan er een te laag voltage worden geleverd.
 • De afvalbak van de stofzuiger zit vol en dient te worden leeggemaakt.
 • De aanzuigslang van de industriële asbest stofzuiger zit geblokkeerd. Het probleem tijdens asbestsaneringswerken is dan dat er asbest kan vrijkomen wanneer u de aanzuigslang probeert te deblokkeren. Leg dus grote voorzichtigheid aan de dag en ga niet als wild en onstuimig met de geblokkeerde slang gaan rondzwaaien.

Leegmaken en schoonmaken van de asbeststofzuiger

asbest stofzuiger bescherming tegen kankerverwekkende asbestvezels professionele stofzuiger met certificaten

Tracht om de asbeststofzuiger nooit zelf schoon te maken binnenin indien u niet weet hoe met asbest om te gaan.

 • Verwijder of vervang de zak binnenin de stofzuiger (indien van toepasssing) nooit zelf indien u niet weet wat te doen. U dient dit over te laten aan een competent persoon die dit gecontroleerd kan uitvoeren. Contacteer de leverancier van uw asbeststofzuiger voor doelgerichte richtlijnen of een door de overheid erkende organisatie voor bijstand.
 • Na elk gebruik dient u de buitenkant en behuizing van de stofzuiger met een vochtige vod schoon te maken.
 • De vochtige vod dient u samen met de rest van het asbestafval weg te gooien. Het is helemaal geen goed idee om deze te wassen en te hergebruiken. Gooi ze weg voor de zekerheid.
 • Inspecteer de behuizing, de aanzuigslang en de accessoires op visuele wijze.
 • Hou de aanzuigslang en accessoires apart in een plastieken zak die u labelt met een speciale melding.
 • Vervang de afsluitklep die op de opening van de aanzuigslang zit.
 • Sla alle gecontamineerde accessoires en materialen op in een afgesloten en verzegelde container tot het volgende gebruik.

Aanbiedingen asbest stofzuigers

In ons assortiment zitten verschillende asbest stofzuigers die beschikken over de juiste keuringscertificaten. Het gaat om mobiele units die allen voldoen aan de strenge asbestwetgeving in Nederland én België.

Dankzij hun uitstekende filterprestaties zijn ze dus ook perfect inzetbaar in minder delicate omgevingen voor de bestrijding van kwartsstof, bouwstof, cement- en lijmstof, slijp-, boor-, schuur- en klopstof, enzovoort.

U heeft de keuze uit diverse asbest decontaminatie stofzuigers welke uiteenlopen qua vermogen, luchtvolumedebietcapaciteit, opvangcapaciteit en aandrijving. Werken met asbest met behulp van een gekeurde asbest stofzuiger is mogelijk via ons assortiment.

Opmerking: Quasi alle beschikbare asbest stofzuigers kunnen aangevuld worden met een geschikte voorafscheider waarop de asbest stofzuiger kan aangesloten worden. Met behulp van een passende voorafscheider kan u gemakkelijk de opvangcapaciteit van uw asbest stofzuiger vergroten.

Alle asbest stofzuigers uit ons gamma zijn uitgerust met geavanceerde filtersystemen waardoor ze geen schadelijke asbestvezels meer uitstoten na het opzuigen van asbesthoudende materialen.

Elke asbest stofzuiger is bovendien in zijn geheel gekeurd voor asbestwerkzaamheden. Dit is een groot verschil met sommige andere aanbiedingen waarbij alleen de HEPA-filters gekeurd zijn voor asbestwerkzaamheden.

De asbest stofzuigers uit ons gamma zijn compleet en in hun geheel gekeurd voor asbestsaneringen. U kan dus op beide oren slapen: tijdens het opzuigen en afvoeren van asbesthoudende materialen zal u niet blootgesteld worden aan asbestvezels die terug door de stofzuiger worden uitgeblazen.

Bekijk ons assortiment asbest stofzuigers en ontdek de mogelijkheden:

Wenst u liever advies op maat te ontvangen voor uw specifieke wensen en behoeften?

Wenst u meer te weten over de mogelijkheden van onze industriële asbest stofzuigers voor uw bedrijf? Neem dan gerust contact met ons op!

Interesse in een goede asbest stofzuiger? Contacteer Luchtreinigeradvies

Bent u geïnteresseerd in een degelijke asbest stofzuiger? Dan kan u steeds een afspraak aanvragen. Een expert vertegenwoordiger uit ons team komt dan vrijblijvend bij u langs (zowel in België als Nederland) op het bedrijf.

U kan dan kennismaken met geschikte asbest stofzuigers en ze bovendien ‘voelen’ en ze in werking zien! Neem nu contact met ons op en vraag een afspraak met een van onze specialisten aan!

Opmerking: Afhankelijk van uw specifieke wensen en uiteindelijke bestelling passen wij in bepaalde gevallen kortingen toe.