Zaagsel stofzuiger voor houtzagerijen en schrijnwerkers - Aanbod

Enig resultaat

zaagsel stofzuiger voor schrijnwerkerijen en zaagmachines stofbestrijding met HEPA-filters

Bent u houtbewerker en heeft u vaak last van een houtzagerij of schrijnwerkerij boordevol zaagsel, houtstof en houtsnippers? Dan bent u bij ons aan het juiste adres voor advies op maat! Wij kunnen helpen met het selecteren van een industriële zaagsel stofzuiger die past bij uw houtbewerkingsbedrijf en wensen!

Zaagsel stofzuigers van topkwaliteit

Tijdens houtbewerkingsprocessen worden grote hoeveelheden schaafsel en zaagsel geproduceerd.

stofzuiger voor zaagsel afkomstig van handgereedschap voor houtbewerkingDeze komen in de werkplaats terecht en moeten bijgevolg op één of andere manier teruggewonnen en opgeruimd worden.

Luchtreinigeradvies kan industriële stofzuigers voor zaagsel leveren die de perfecte aanvulling vormen voor zaag-, snij- en schuurmachines om continu houtafval en vrijkomend stof terug te winnen voor een effectieve reiniging van de werkvloer.

Onze HEPA-gecertificeerde modellen minimaliseren het gevaar van inademing van gevaarlijke fijnstof deeltjes (zie volgende paragrafen).

Houtsoorten en zaagsel

Naast de kleine stukjes hout die tijdens de houtbewerking worden geproduceerd, komt er ook grof en fijn houtstof vrij. Dit houtstof kan naast houtmaterie ook bacteriën en schimmel- en mossporen bevatten. Dergelijke micro-organismen worden beter maar niet ingeademd door de medewerkers.

De hoeveelheid en het soort houtstof dat vrijkomt, is afhankelijk van het hout dat wordt gezaagd en de machine die u gebruikt. Volgende zaken spelen bijvoorbeeld een rol:

 • of het hout nog nat of compleet gedroogd is,
 • of het gaat om hardhout, naaldhout of composietplaten,
 • hoe agressief de machinefrees of het mesprofiel is.

Het grootste risico in schrijnwerkerijen is de component fijnstof die vrijkomt tijdens de bewerkingsprocessen. Fijn stof is een stille sluipmoordenaar omdat dit tot in het diepste van onze longen terechtkomt. Hier kan littekenweefsel door ontstaan en de fijnstof deeltjes kunnen zelfs via de longblaasjes in onze bloedbanen glippen…

stofzuiger voor houtmot inzetbaar als handgereedschap voor houtboor bronafzuigingDoor snijden, frezen, schuren en slijpen verspreidt het fijn stof zich ook heel vlot in de rest van de werkplaats.

De luchtstromen faciliteren een gemakkelijke verspreiding van de schadelijke deeltjes.

Het is dus cruciaal om alle houtbewerkingsmachines periodiek en frequent volledig te stofzuigen met een geschikte zaagsel stofzuiger.

Daarbovenop dient u met de stofzuiger ook alle andere zaken (zoals kasten, werkbladen, trappen, richels, leuningen, platformen en vensterbanken) te stofzuigen om fijn stof uit de werkplaats te verwijderen.

De werkruimte schoonmaken is de enige manier om ongezonde stofophoping in de schrijnwerkerij of timmerwerkplaats te voorkomen.

Wat veroorzaakt een hoge blootstelling aan houtstof?

stofzuiger voor zaagsel met krachtige motoren en HEPA filtersysteemHoutbewerking omvat tal van processen die stof veroorzaken. Dit is vervelend voor iedereen, zowel de medewerkers als de klanten (wanneer het gaat om installatie en plaatsing van hout op maat bij de klant).

Het is daarom belangrijk om te begrijpen welke handelingen schadelijk houtstof tot stand doen komen!

De volgende activiteiten kunnen leiden tot hoge concentraties houtstof en schadelijke blootstelling hieraan, soms gedurende langere perioden:

 • houtbewerkingen, met name zagen, frezen, schuren, schaven en draaien;
 • schuren, met de machine en/of manueel met de hand;
 • het gebruik van perslucht om (hout)stof van meubels en andere voorwerpen af te blazen voordat u gaat verfspuiten (dit is te vermijden want het is beter om het stof af te zuigen en te elimineren uit de lucht en omgeving);
 • het met de hand monteren van bewerkte of geschuurde onderdelen;
 • bewerkingen met betrekking tot de verwerking van composietplaten, bijvoorbeeld vezelplaat met een middelhoge dichtheid (MDF). Dit MDF is een geperst board met een middelhoge dichtheid en wordt gemaakt uit zeer fijngemalen houtvezels welke vermengd worden met kunstharslijm;
 • het afzuigen van houtstof van stofafzuigsystemen;
 • het periodiek schoonmaken van de werkplaats, met name tijdens het vegen en/of tijdens het gebruik van krachtige perslucht om neergedaald stof weg te blazen (opnieuw te vermijden omdat dit het stof niet uitschakelt of elimineert).

Risico’s van zaagsel in de houtwerkplaats

De onvermijdelijke aanwezigheid van zaagsel, houtsnippers, schaafsel, houtmot en houtstof in de houtbewerkingsindustrie vormt een constant en ernstig risico voor de gezondheid van de schrijnwerkers en timmermannen.

Gezondheidsgevaren

Vooral houtstof is een stof die gevaarlijk is voor onze gezondheid omdat het ernstige, niet-omkeerbare gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Voorbeelden van zo’n schade aan de gezondheid zoals huidaandoeningen, benauwdheid, verstopping van de neus, sinusitis, astma, longemfyseem en zelfs neus- en longkanker.

De manier waarop het ademhalingsstelsel reageert op de ingeademde houtdeeltjes, hangt in grote mate af van de plaats waar het fijn stofdeeltje zich vestigt en nestelt.stofzuiger voor zaagsel en houtstof stofbeheersing in houtbewerkingsindustrie

Zo kan irriterend stof dat zich in de neus nestelt tussen de neushaartjes, leiden tot een ontsteking van het slijmvlies.

Maar als het deeltje in de diepste luchtpijpvertakkingen terechtkomt, kan een ontsteking van de luchtpijp of de longen (bronchitis) worden waargenomen. De belangrijkste reacties van de long vinden plaats in de diepste delen van dit orgaan.

Fijnstof deeltjes die zo ver komen, hebben de neiging om zich in de longblaasjes of dichtbij het einde van de luchtwegen te nestelen. Stof dat zo diep in je longen komt (en dat kan), kan onomkeerbare schade veroorzaken (zoals littekenweefsel dat op zijn beurt aanleiding geeft tot onder andere longemfyseem).

Brand- en explosiegevaar

De licht ontvlambare aard van houtstof vereist het gebruik van stofafzuigsystemen om te voorkomen dat stof, houtmot en spaanders zich in de werkomgeving ophopen.

Houtsnippers en zaagsel moeten waar mogelijk zo frequent mogelijk bij de bron worden opgezogen met een geschikte zaagsel stofzuiger die uitgerust is met een adequaat filtersysteem.

Gecentraliseerde afzuigsystemen en/of industriële stofzuigers voor zaagsel en houtkrullen zijn noodzakelijke veiligheidsmaatregelen.

Als u niet zeker weet welk systeem u nodig heeft voor uw houtbewerkingsfirma, dan kan u gerust contact opnemen met ons. Wij zijn u graag van dienst en nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Toepassingen in de houtindustrie

De houtindustrie is een vrij grote sector die zich uitstrekt van industrieel houtwerk tot en met op maat gemaakte en artistieke producties in ateliers en schrijnwerkerijen.schaafselstofzuiger voor timmerwerkplaats zaagmachine voor houten platen

Houtstofafzuiging is verplicht omdat er veel potentiële risico’s verbonden zijn aan houtstof.

Er zijn ook potentiële gezondheidsrisico’s aan verbonden zoals huid- en ademhalingsstoornissen veroorzaakt door houtstof.

Daarom is het belangrijk dat houtbewerkers, schrijnwerkers en timmermannen alsook de fabrikanten en houtgroothandels ervoor zorgen dat de houtproductiefaciliteiten zijn uitgerust met houtbewerkingsstofzuigers die droog houtstof met de nodige zorg en aandacht elimineren en opzuigen.

Een houtbewerkingsstofzuiger wordt meestal gebruikt voor:

 • Het reinigen en het afzuigen van stof van houtbewerkingsmachines zoals houtschuurmachines, zaagmachines, cirkelzaagmachines, houtbeitels, houtfrezen en allerlei handgereedschap voor houtbewerking
 • Het schoonmaken van de werkomgeving en de vloer met behulp van een robuust vloermondstuk en stevige stang
 • Het opzuigen van schaafkrullen en houtmot afkomstig van cirkelzagen, polijstmachines en andere apparatuur
 • Zaagsel stofzuigers zijn het meest effectief wanneer de machine (cirkelzagen, schuurmachines en andere houtbewerkingsmachines) in gebruik is voor een continue afzuiging aan de bron bij de machine die stof en zaagsel produceert.

Video | Zaagsel stofzuiger voor houtbewerkingsindustrie

Voordelen van zaagsel stofzuigers

 • Verzekert de productkwaliteit (propere werktafels en machines zorgen voor meer precisiewerk en een betere afwerkingsgraad)
 • Zorg voor een schoner bedrijf (een krachtige unit maakt het aangenaam voor de medewerkers om de houtbewerkingsmachines vlot en snel geregeld te stofzuigen)
 • Efficiëntie verhogend (propere machines zorgen voor een snellere en vlottere uitvoering van de bewerkingen)
 • Korter reinigingsproces (een degelijke zaagsel stofzuiger is in staat om snel en krachtig alle houtstof en zaagsel snel op te zuigen)
 • Verhoogt de veiligheid (minder houtsnippers en zaagsel zorgen voor een lager brandrisico)

Bent u dus op zoek naar een oplossing om continu zaagsel terug te winnen uit de zaag- en schuurmachines in uw houtzagerij? Dan kan u bij ons terecht om een oerdegelijke industriële zaagsel stofzuiger te integreren in uw werkplaats.

Met behulp van zo’n mobiele krachtige unit kan u al het zaagsel en schaafsel continu recupereren, opzuigen en afvoeren. Op deze manier verzamelt u geen grote hoeveelheden houtafval op, naast en onder de machines en bespaart u tijd voor de reiniging aan het einde van de werkcyclus.

Bovendien is constant stofzuigen op en aan de houtbewerkingsmachines zeer belangrijk om de houten onderdelen perfect schoon en klaar te maken voor verdere afwerkingsfases zoals de verf- of lakfase.

Onze industriële zaagsel stofzuigers zijn HEPA gecertificeerd en verhogen de veiligheid voor alle medewerkers, net omdat de gevaarlijke fijne deeltjes uit de binnenlucht kunnen worden gefilterd.

Algemene reiniging van de productieruimtes

Afval, houtkrullen en poeder worden perfect weggeveegd en opgezogen door het gebruik van een zaagsel stofzuiger in combinatie met het bijhorende vloergereedschap.

Dit vloermondstuk en bijhorende stang is perfect voor compacte en kleine werkplekken, maar ook voor grotere werkplekken. Een ongelooflijke tijdswinst ligt dus binnen handbereik!

Onze zaagsel stofzuigers zijn dus even goed inzetbaar als mobiele en krachtige werkplaatsstofzuiger!

Industriële stofzuiger met absoluutfilters

Onze zaagsel stofzuigers zijn perfect voor het terugwinnen van grote hoeveelheden houtkrullen, houtstof en zaagsel dat op, naast en onder de houtbewerkingsmachines ligt.

Ze zijn namelijk uitgerust met een groot voorfilteroppervlak en extra HEPA absoluut filter(s) voor meer veiligheid en een filtratie om U tegen te zeggen. Elk toestel is compleet H-gecertificeerd in zijn geheel, in combinatie met afzonderlijk geteste en gekeurde HEPA-filters.

Fijnstof krijgt hierdoor gewoon geen kans meer!

Inzetbaar als centraal stofzuigsysteem voor houtstof

Veel houtbewerkingsmachines en/of de omvang van de installatie kunnen het noodzakelijk maken om een centraal afzuigsysteem te creëren voor de bestrijding van houtstof. Houtstof inademen moet vermeden worden!

Eén enkele mobiele industriële zaagsel stofzuiger kan u volledige controle geven over het houtstof dat in de atmosfeer vrijkomt. Wij kunnen u helpen met verschillende afzuigoplossingen voor de houtindustrie.

Interesse? Aarzel niet en bekijk de verschillende stofzuigers uit ons gamma op deze pagina of neem direct contact op met ons voor advies en/of een demonstratie bij u ter plaatse.