Stofzuiger voor hout als mobiele zaagselafzuiging

Enig resultaat

stofzuiger voor hout als mobiele zaagselafzuiging schrijnwerkerij

Een stofzuiger voor hout voor industrieel gebruik komt van pas in werkomgevingen waar houtstof aanwezig is.

Houtsnippers en zaagsel kunnen een belemmering vormen voor precisiewerk als ze niet regelmatig en effectief worden verwijderd. Bovendien vormt dergelijk houtstof ook een gezondheidsbedreiging voor de medewerkers.

Financieel haalbaar alternatief voor dure centrale stofafzuigsystemen

Grotere industriële houtwerkplaatsen hebben centrale stofafzuigsystemen die aangesloten zijn op alle belangrijke houtbewerkingsgereedschappen om het zaagsel tot een minimum te beperken.

stofzuiger voor houtmot en houtsnippers luchtreinigeradviesNaast het schoner houden van de werkoppervlakken van het gereedschap, helpen deze stofafzuigsystemen ook om zaagsel uit de motoren van het gereedschap te houden, wat de levensduur van de machines verlengt.

Het probleem met zo’n centrale stofafzuiging is niet zelden de budgettaire impact ervan… Zo’n oplossing vergt een heel groot budget en dit is vooral voor kleine en middelmatige ondernemingen, zelfstandigen en hobbyisten vrij vervelend.

Professionele houtbewerkers die op kleinere schaal werken, hebben dikwijls slechts een beperkte werkruimte alsook een beperkt budget ter beschikking om zaagsel en houtstof te bestrijden. Dit maakt de installatie van een volledig gecentraliseerd houtstofafzuigsysteem onmogelijk.

De oplossing voor zulke situaties met pakken zaagmeel? Een mobiele en verplaatsbare stofzuiger voor houtbewerking (ook wel een draagbare houtwerkplaatsstofzuiger genoemd).

Waarom is het noodzakelijk om houtstof onder controle te houden?

Gezondheidsrisico’s

Houtstof is een stof die gevaarlijk is voor de gezondheid omdat het ernstige en permanente gezondheidsproblemen kan veroorzaken, waaronder:

Brandveiligheidsrisico’s

houtstofzuiger voor zaagsel in schrijnwerkerij tijdens houtbewerkingHoutstof, houtsnippers en zaagsel zijn brandbaar en kunnen in bepaalde situaties brand of een explosie veroorzaken.

Elk jaar worden gebouwen zwaar beschadigd of vernield door houtstofbranden.

Een kwalitatief sterke stofzuiger voor hout kan dus het brandrisico beperken door de bron van zo’n potentiële brand, het houtstafval, periodiek op te zuigen en af te voeren.

Arbeidsongevallenrisico’s

Het is ook zinvol om houtstof vanuit een zakelijk en kostenbesparend oogpunt onder controle te houden.

Periodiek en stelselmatig houtstof opzuigen met een geschikte industriële stofzuiger voor hout zorgt er namelijk voor dat u minder tijd nodig heeft om houtmot op te ruimen voor, tijdens en na de bewerkingen.

Bovendien wordt het risico op uitglijden en struikelen op de werkvloer herleid tot het absolute minimum. Hoe minder houtstof er ronddwaalt, hoe kleiner de kans dat er medewerkers uitglijden of struikelen ten gevolge van houtstof dat de betonnen ondergrond glad maakt.

Tips voor het kiezen van een verplaatsbare houtwerkplaats stofzuiger

mobiele stofzuiger voor hout stofbestrijding HEPA voor schrijnwerkerij timmerwerkplaatsEen houtwerkplaatsstofzuiger kan een handige en budgettair haalbare reinigingsoplossing zijn.

Deze stofzuigers voor hout zijn veelzijdig inzetbaar in diverse industriële en professionele omgevingen.

De grotere modellen zijn bovendien ook relatief krachtig. Ze zijn dus in staat om kleine stukjes hout en houtsnippers op te zuigen die samen met fijn zaagsel op de vloer en de werktafel zijn gevallen.

Voor de houtbewerkingsector zijn er een aantal belangrijke parameters die u zeker en vast in beschouwing dient te nemen bij het selecteren van een geschikte stofzuiger voor hout:

Luchtstroomcapaciteit

Bij de keuze van een hout stofzuiger is de luchtstroom parameter het eerste waaraan u aandacht dient te besteden. Indien de stofzuiger voor hout namelijk niet over een motor beschikt die groot en krachtig genoeg is, zal u niet het gewenste zuigkrachteffect bekomen.

stofzuiger voor hout boormachine fijn stof houtbewerkingOm het grootste deel van het zaagmul en houtstof dat uw houtbewerkingsgereedschap produceert op te zuigen en af te voeren, heeft u met andere woorden nood aan een stofzuiger voor hout met een voldoende hoge luchtstroomcapaciteit.

Vergelijk dus steeds de luchtstroomcapaciteit (uitgedrukt in kubieke meter per uur) van verschillende stofzuigers voor hout. In het algemeen zal een stofzuiger met een hogere Ampère ook een hogere luchtstroomcapaciteit bieden (opgelet: in sommige gevallen is deze richtlijn echter niet correct).

Diameter en lengte van de luchtslang

Controleer of de luchtslang lang genoeg is om rond, op en onder uw grootste houtbewerkingsgereedschap te werken. Ga ook na hoe de slang kan bevestigd worden aan een houtzaagmachine indien gewenst (voor houtstofafzuiging aan de bron).

Bekijk of u eventueel een accessoire kit kunt aankopen om al uw elektrisch houtbewerkingsgereedschap te koppelen aan uw stofzuiger voor hout en zaagsel. Denk bijvoorbeeld aan een adapter om de stofverzamelpoort van een houtzaagmachine te verbinden met de luchtslang.

Mobiel met laag zwaartepunt

Selecteer in elk geval een industriestofzuiger voor hout met een verplaatsbaar, mobiel onderstel. Dit onderstel dient dus uit gelast staal te bestaan en te zijn uitgerust met niet-schurende zwenkwielen.

De stofzuiger dient doordacht te zijn ontworpen met aandacht voor een laag zwaartepunt. Een stofzuiger voor hout met een laag zwaartepunt is namelijk cruciaal om ervoor te zorgen dat het toestel niet kantelt tijdens het stofzuigen en het verplaatsen van de unit.

In vele scenario’s trekt een medewerker namelijk aan de luchtslang om de stofzuiger in de juiste richting te begeleiden.

Wanneer een stofzuiger voor hout via de slang wordt verplaatst en verrold, kan deze vrij snel omkantelen indien het zwaartepunt van de stofzuiger te hoog is. Dit is onwenselijk en dus dient u sowieso een houtstofzuiger voor houtmot te selecteren met een laag zwaartepunt.

Geluidsniveau

Het is verstandig om een houtstofzuigeenheid te vinden die niet te luidruchtig is. Sommige modellen zijn namelijk wel krachtig maar vereisen dat de gebruiker gehoorbescherming draagt om de werkplaats schoon te maken en te stofzuigen.

Hoewel u dit misschien aanvaardbaar vindt, kan het soms een gedoe zijn, vooral wanneer u slechts een klein stukje wilt opruimen of wanneer er nog andere medewerkers aan de slag zijn in dezelfde werkplaats.

Filtersysteem moet geschikt zijn voor licht stof

De meeste H-gecertificeerde stofzuigers zijn ongeschikt om houtstof te gaan bestrijden in de schrijnwerkerij. Dit komt door het uiterst lage soortelijk gewicht van houtstof.

Dit betekent dat de traditionele filtersystemen, die deels teren op de werking van zwaartekracht en een kantelende klep voor het direct down disposal systeem, ontoereikend zijn voor lichter stof zoals houtstof (of polyesterstof).stofzuiger voor houtbewerking zaagsel en houtstof met HEPA

Voor de doeltreffende bestrijding van houtstof op de werkvloer is dus iets speciaals nodig: Een stofzuiger voor hout ZONDER bodemklep.

Een standaard bodemklep in een cycloon stofzuiger en houtstof gaan niet samen. Het houtstof vormt na een korte tijd een prop bovenop de klep, waardoor er vroeg of laat vervelende verstoppingen ontstaan.

Houtstof is namelijk te licht om de bodemklep te doen openvallen (dit geldt dus ook voor alle andere zeer lichte stofsoorten zoals bijvoorbeeld polyesterstof).

Bekijk in deze context zeker en vast de S26H met emmer en zonder bodemklep. Dit is dé oplossing indien u op zoek bent naar een budgettair haalbare en mobiele stofzuiger voor uw houtbewerkingsbedrijf.

Andere aandachtspunten

Industriële stofzuigsystemen die ontworpen zijn voor houtbewerking hebben meestal een paar extra functies die heel nuttig zijn. Een van zo’n functies is een schakelaar die kan worden ingesteld om automatisch aan te gaan wanneer u het aangesloten houtbewerkingsgereedschap inschakelt.

Hoewel dit zeker geen vereiste is en dikwijls met een meerprijs komt, is het een functie die zeker en vast geapprecieerd wordt door mensen die houden van technologische snufjes.

Een ander belangrijk aandachtspunt van een stofzuiger voor hout is de aard en het type filtersysteem waarmee de stofzuiger is uitgerust. Een HEPA-filtersysteem is qua bestrijding van houtstof en het vermijden van houtstof inademen een absolute must.

Dit type HEPA filtersysteem is geschikt om de hoeveelheid houtstof te verminderen dat langs het filtersysteem komt en via het filterend afzuigsysteem van de stofzuiger terug de lucht wordt ingeblazen.stofzuiger voor houtstof van houtschuurmachine

Opgelet: Geef steeds voorrang aan een stofzuiger voor hout die in zijn geheel H-gekeurd is.

Een stofzuiger voor hout die alleen is uitgerust met individueel geteste en gekeurde HEPA-filters is onvoldoende om zorgeloos houtstof te bestrijden op de werkvloer. Het stofzuigtoestel voor hout dient in zijn geheel H-gekeurd te zijn.

Andere aandachtspunten die een rol kunnen spelen tijdens de selectieprocedure zijn de lengte van het netsnoer, de manier waarop de stofzuiger functioneert qua zakwisselsysteem (of zelfs zonder zak maar eerder met een direct down disposal systeem wat minder stofoverlast garandeert), welke accessoires en opzetstukken er verkrijgbaar zijn, enzovoort.

Video | Stofzuiger voor hout en zaagsel

Voordelen van industriële stofzuigers in de houtindustrie

Als schrijnwerker of timmerman heeft u hoogstwaarschijnlijk een pak houtbewerkingsmachines in uw atelier staan. Deze zorgen stuk voor stuk voor reststof, houtsnippers, zaagsel, fijn stof, enzovoort.

Ons gamma van stofzuigers voor hout biedt de volgende drie voordelen:

Verhoging productie-efficiëntie

Het is mogelijk om een professionele cycloonstofzuiger voor hout te gebruiken op en rond houtbewerkingsmachines.

Bovendien is er in elke schrijnwerkerij nood aan een propere werkomgeving om de efficiëntie van het productieproces te optimaliseren en de kwaliteit van de houtproducten zo hoog mogelijk te houden.

Dankzij een degelijke en krachtige houtstofzuiger vormen zaagsel en houtsnippers niet langer een probleem voor een timmerwerkplaats.

Neutralisatie schadelijk houtstof

Het potentieel giftig karakter van sommige houtpoeders en houtstoffen vereist stofzuigers met gecertificeerde filtratie-eigenschappen (TÜV).

Al onze industriële stofzuigers voor hout zijn TÜV-gecertificeerd en kunnen worden uitgerust met de meest geschikte HEPA-filters om houtstof te neutraliseren. Het risico op stoflongen door houtstof in te ademen wordt hierdoor alvast tot een minimum beperkt.

Op maat van uw situatie

Van grote houtbewerkingsbedrijven tot meubelmakerijen en kleine ambachtelijke houtzagerijen… Ons gamma van stofzuigers voor houtstof  en zaagsel garandeert verscheidene oplossingen voor diverse problemen in de houtbewerkingssector.

Contacteer ons gerust voor een vrijblijvend advies op maat van uw situatie.

Of u nu aanklopt voor een cycloonstofzuiger voor een houtzaagmachine, een stofzuiger voor een cirkelzaag, een boormachine stofzuiger of een stofzuiger voor een schuurmachine in het atelier, het maakt niet uit. Samen gaan we op zoek naar een geschikte stofzuiger voor uw houtbewerkingsplaats.

Aanbod industriële stofzuigers voor houtstof

Sommige van onze industriële HEPA-stofzuigers voor hout zijn speciaal ontworpen voor timmerwerkplaatsen en de houtverwerkende industrie in het algemeen.

Hierboven werd bijvoorbeeld uiteengezet dat er rekening moet worden gehouden met het beperkte en lage eigengewicht van houtstof. Het filtermechanisme dient aangepast te zijn voor het lichte houtstof.

Ons aanbod houtstofzuigers stelt ook het volgende voorop:

Vlotte reiniging en veiligheid

De houtbewerkingsindustrie produceert veel afval, zaagsel en houtsnippers. Kleine ambachtelijke houtwerkplaatsen of grote timmerwerkplaatsen hebben dezelfde behoefte: het verwijderen van stof, zaagsel en schaafsel om de veiligheid en het precisiewerk van de werknemers te garanderen.

Het is dus onvoldoende om het houtafval op te vangen dat op de grond is gevallen of zich op het werkoppervlak heeft opgestapeld. Er is meer nodig zoals ervoor zorgen dat houtstof inademen op de werkvloer tot het verleden behoort!

Er dient te worden geïnvesteerd in een krachtige industriële stofzuiger met bijhorend HEPA-filtersysteem om schadelijk houtstof te neutraliseren. Hierdoor worden werknemers beschermd en wordt het risico op stoflongen door het inademen van schadelijk houtstof beperkt.

Daarbovenop dient het toestel te zijn uitgerust met een handig afvalverwijderingssysteem zodanig dat er geen pakken houtstof in de atmosfeer terechtkomen bij het afvoeren van het opgezogen houtstof.

Eventueel kan een voorafscheider worden toegevoegd aan de opstelling om voor meer opvangcapaciteit te zorgen. De keuze van uw toekomstige houtsnipperstofzuiger moet worden aangepast aan de grootte en het gewicht van het terug te winnen houtafval.

Geschikt voor specifieke behoeften

Een aantal van onze industriële stofzuigers zijn zeer geschikt om aan alle behoeften van houtbewerkers, houthandels en houtzagerijen te voldoen.

Denk hierbij aan krachtige, mobiele en compacte oplossingen voor de algemene reiniging van productieomgevingen, uitgerust met individueel geteste en gecertificeerde HEPA-filters om de best mogelijke luchtzuivering te garanderen…

Kortom, perfect om het risico op chronische longproblemen bij uw medewerkers en uzelf tot een minimum te beperken.

Interesse in een stofzuiger voor hout? Contacteer ons

Ons aanbod industriële houtstofzuigers bestaat uit stevige en duurzame materialen en componenten.

Bent u actief in de houtbewerking en heeft u dringend advies nodig over een geschikte mobiele stofzuiger voor hout, houtstof, zaagsel, enzovoort?

Aarzel dan niet langer en vraag vrijblijvend een bezoek en gratis demonstratie ter plaatse aan bij u op het bedrijf.