Werken luchtreinigers echt? Kunnen luchtzuiveraars met andere woorden echt grof en fijn stof, houtrook, sigarettenrook, schimmelsporen en talrijke soorten allergenen uit de binnenlucht filteren?
Op deze pagina ontdekt u de waarheid en niets anders dan de waarheid. We doorprikken sexy marketingbeloftes en gaan tot op het bot met een eerlijke analyse over wat wel en niet klopt.
Inhoudsopgave
- 1 Luchtreinigers: Aantrekkelijke en verleidelijke beloftes
- 2 Hoe werken luchtzuiveraars en werken luchtreinigers echt?
- 3 Wat zouden luchtzuiveraars uit de lucht moeten filteren?
- 4 Dus… moet ik een luchtreiniger kopen?
- 5 Wat is een HEPA filter?
- 6 Waaraan moet een goede luchtzuiveraar voldoen? (Werken luchtreinigers echt?)
- 7 Wat zijn andere manieren om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren?
- 8 Interesse in luchtreinigeradvies op maat?
Luchtreinigers: Aantrekkelijke en verleidelijke beloftes
Het propositievoorstel van een luchtreiniger is een verleidelijke belofte: Een apparaat dat ontworpen is om de lucht in uw huis te zuiveren en alle onzuiverheden zoals geuren, rook, stof en huidschilfers van huisdieren te verwijderen.
Gezien het feit dat de concentraties van bepaalde verontreinigende stoffen vijf keer hoger kunnen zijn in de binnenlucht dat in de buitenlucht, kan een luchtreiniger dus voor iedereen interessant zijn.
Helaas is de realiteit minder rooskleurig: Niet alle luchtreinigers voldoen noodzakelijkerwijs aan de marketinghype… En dus is “Het hangt ervan af” het eerlijke antwoord op de vraag: “Werken luchtreinigers echt?”
Hoe werken luchtzuiveraars en werken luchtreinigers echt?
Luchtreinigers bestaan meestal uit een filter (of meerdere filters) en een ventilator die lucht aanzuigt en circuleert. Als de aangezogen (vuile) lucht door de filter passeert, worden vervuilende stoffen en deeltjes opgevangen en wordt de schone lucht weer naar buiten geduwd in de leefruimte.
De filters zijn meestal gemaakt van papier, vezels (vaak glasvezel of polyester) of gaas en moeten regelmatig worden vervangen om de efficiëntie te garanderen.
Dat betekent dat u naast de aankoopprijs van een luchtreiniger ook rekening moet houden met de operationele kosten en de onderhoudskosten voor het vervangen van de filters.
Operationele kosten van luchtreinigers
De operationele kosten (elektriciteitsverbruik) kunnen oplopen tot 50 à 60 euro per jaar, aangezien u luchtreinigers bij voorkeur constant moet laten werken om er maximaal voordeel uit te halen.
Het effectieve elektriciteitsverbruik hangt natuurlijk voor een groot deel af van het soort toestel, het merk en op welke stand u het toestel het vaakst gebruikt…
Onderhoudskosten van luchtreinigers
Filters vervangen betekent een extra kost op jaarbasis. Alles hangt af van de graad van vervuiling, de verzadigingssnelheid van de filters in kwestie, het al dan niet aanwezig zijn van een voorfilter die de hoofdfilter ontlast, enzovoort.
In elk geval kan de jaarlijkse filterkost uiteenlopen van enkele tientallen tot enkele honderden euro, afhankelijk van de situatie en het type toestel en merk. Hoe vaak u de filters moet vervangen, hangt af van het type en het soort gebruik van de luchtreiniger.
Sommige filters zijn herbruikbaar en uitwasbaar (vaak zijn dit de voorfilters), maar ze vereisen zorgvuldig onderhoud. Herbruikbare, uitwasbare voorfilters zijn over het algemeen beter in het verwijderen van grotere deeltjes uit de lucht, zoals grof stof en haartjes.
UV-licht en ionisatie
Er zijn ook luchtreinigers op de markt die uitgerust zijn met een gefaseerd filtersysteem, inclusief een UV-licht filter.
Dergelijke Ultraviolet Licht filters zijn in staat om biologische onzuiverheden zoals schimmelsporen of bacteriën te vernietigen, maar sommige toestellen met deze filtertechnologie vereisen een hoger wattage en een grotere blootstelling om efficiënt te zijn.
Andere luchtzuiveraars gebruiken ionisatoren – negatieve ionen binden zich aan stofdeeltjes en allergenen en verhogen de algemene effectiviteit van de luchtreiniger.
Opgelet met ozon als schadelijk neveneffect
Als u geïnteresseerd bent in het kopen van een luchtreiniger die uitgerust is met een ionisatie fase, zorg er dan voor dat het toestel geen ozon als schadelijk bijproduct produceert.
Ozon is een gas dat commercieel op de markt wordt gebracht als hulp bij de afbraak van vervuilende stoffen. Ozon is een longirriterend middel en het kan zijn dat het reeds bestaande astmacondities verder kan verergeren. Vraag dus steeds na of de luchtreiniger in kwestie schadelijke hoeveelheden ozon produceert.
Wat zouden luchtzuiveraars uit de lucht moeten filteren?
Welke partikels zou een luchtreiniger precies uit de lucht moeten halen? En doen luchtreinigers dat daadwerkelijk ook? Werken luchtreinigers echt met andere woorden?
De meeste filters op de markt zijn ontworpen om deeltjes zoals stof en pollen op te vangen, maar vangen geen gassen zoals VOS (Vluchtige Organische Stoffen) of radon op. Dat zou een adsorptiemiddel vereisen, zoals actieve kool. Gelukkig zijn er luchtreinigers op de markt die over een gefaseerd filtersysteem beschikken (inclusief actieve koolstoffilter).
Bepaalde overheidsorganen wereldwijd waarschuwden reeds dat de functionaliteit van luchtreinigers beperkt is in termen van het uitfilteren van gassen, en dat je vaak filters moet vervangen voor een optimale functionaliteit.
Nuancering – Werken luchtreinigers echt?
Met andere woorden, terwijl vele luchtreinigers goed zijn voor het wegfilteren van verontreinigende deeltjes uit de lucht (stof, houtrook, sigarettenrook, sigarenrook, pollen, huisdierallergenen, huisstofmijtallergenen, schimmelsporen, enzovoort), zijn zij niet noodzakelijk zeer goed voor het verwijderen van gasvormige verontreinigende stoffen zoals VOS of radon uit de lucht die zich door het gebruik van lijmen, verven of schoonmaakproducten in huis kunnen opstapelen. Allergenen die zich in stoffen meubels of tapijten hebben genesteld, worden er ook niet door onderschept.
Bovendien zal de doeltreffendheid en effectiviteit van luchtzuiveraars in reële omstandigheden deze van gecontroleerde omstandigheden in een labo waarschijnlijk niet evenaren (waar bepaalde beweringen en marketingslogans naar verwijzen!).
Realiteit versus Labo – Werken luchtreinigers echt?
De locatie, de installatie, het luchtvolumedebiet en de het aantal uren in werking zullen allemaal variëren, net als de omstandigheden qua luchtvervuiling in de ruimte.
Bovendien zijn er ook nog andere dingen in uw huis die de effectiviteit kunnen beïnvloeden, zoals ventilatie (open of gesloten ramen), en er komen voortdurend nieuwe deeltjes en partikels in de lucht, dus de lucht kan niet zo gefilterd zijn als de beweringen u doen geloven.
Indien u zich zorgen maakt over schimmel, raden wij u aan een luchtontvochtiger of luchtbevochtiger (ook combitoestellen bestaan) te kopen om het juiste vochtigheidsniveau in uw huis te behouden en schimmelgroeiproblemen te voorkomen.
Luchtzuiveraars zelf voorkomen geen schimmelgroei, dus het is noodzakelijk om de bron van vocht te elimineren die de groei van schimmels mogelijk maakt. Er bestaan wel bepaalde luchtzuiveraars die uitgerust zijn met schimmel- en vochtbestendige filters (deze zijn ideaal om schimmelsporen uit de lucht te filteren).
Dus… moet ik een luchtreiniger kopen?
Voordat u dat doet, moet u weten dat luchtzuiveraars geen miraculeus wondermiddel zijn. Er is beperkt medisch bewijs (maar het bestaat wel, bekijk bijvoorbeeld het wetenschappelijk onderzoek van het UZ Gent) dat luchtzuiveraars direct bijdragen aan het verbeteren van uw gezondheid of het verlichten van allergieën en ademhalingssymptomen.
Dat is deels te wijten aan het feit dat het zeer moeilijk is om de effecten van bekende verontreinigende stoffen in uw huis te scheiden van andere milieu- en genetische factoren. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen van de inrichting en ventilatie in uw huis voor u, naast eventuele schadelijke stoffen in uw huis?
Astma en allergie – Werken luchtreinigers echt?
Maar als u een allergie– of astmapatiënt bent, kan een luchtzuiveringsinstallatie met gefaseerd filtersysteem inclusief een HEPA-filter nuttig voor u zijn. De verklaring? Net omdat zo’n toestel goed is in het verwijderen van fijne deeltjes en irriterende partikels uit de lucht in huis.
Werken luchtreinigers echt? Het antwoord op deze vraag hangt af van de specifieke situatie. Neem contact op voor gratis advies op maat!
Bekijk in de context van het vraagstuk: “Werken luchtreinigers echt?” zeker en vast ook eens onze gedetailleerde gids over Luchtreinigers Kopen.
Wat is een HEPA filter?
HEPA is een afkorting voor High Efficiency Particulate Air. HEPA filters vangen deeltjes van verschillende grootte op in een meerlagig gaas, meestal gemaakt van zeer fijne glasvezel draden (veel dunner dan de grootte van een menselijk haar!) met verschillende mazen qua grootte.
Zo’n filter is luchtdicht en bestaat uit een dichte plaat van kleine vezels, geperst en verzegeld in een metalen of plastic frame. De ventilator van de luchtreiniger zuigt gecontamineerde lucht aan in de filter en de deeltjes in de aangezogen lucht worden op drie manieren opgevangen en onderschept in de filter:
- Grotere deeltjes (degenen groter dan de vezels) worden gevangen via impact (deeltjes komen in de vezel terecht en blijven steken),
- Middelgrote deeltjes worden onderschept door middel van interceptie (deeltjes raken de vezel en worden onderschept), en
- Ultrafijne deeltjes worden onderschept door diffusie (terwijl de microscopisch kleine deeltjes aan het zigzaggen gaan in de filter, raken ze uiteindelijk een vezel van de filter en blijven ze erin kleven).
Waaraan moet een goede luchtzuiveraar voldoen? (Werken luchtreinigers echt?)
Werken luchtreinigers echt? Zeker en vast indien u rekening houdt met de volgende richtlijnen tijdens het selecteren van een luchtreinigingstoestel:
- CADR-waarde (Clean Air Delivery Rate). Dit meet de reinigingssnelheid van de luchtreiniger voor het verwijderen van rook, stof en pollen. Kijk voor een CADR van minstens 300, boven de 350 is echt geweldig.
- Luchtvolumedebiet. Voor een goede werking heeft u een model nodig dat ontworpen is om de ruimte in kwestie vlot te reinigen (meerdere luchtverversingen per uur). Kies een model dat ontworpen is voor een grotere luchtinhoud dan de luchtinhoud van de ruimte waarvoor u het gaat aanschaffen. Zo kan u toch een voldoende hoog aantal luchtverversingen per uur halen op een lagere en stillere stand (wat ook voordeliger is qua elektriciteitsverbruik).
- Echte HEPA. Echte HEPA-filters zijn effectief in het verwijderen van ultrafijne deeltjes (denk aan: fijn stof, huidschilfers van honden, huidschilfers van katten, huidschilfers van andere huisdieren, pollen, schimmels en andere veel voorkomende allergenen in huis). De industrienorm hiervoor is dat de luchtreinigingsunit in staat moet zijn om minstens 99,97% van de deeltjes met een diameter van 0,3 micron of groter te verwijderen in een laboratoriumomgeving. Vergeet niet dat het belangrijk is om op te merken dat de werkelijke effectiviteit van deze apparaten in realiteit lager is omdat er voortdurend nieuwe partikels en verontreinigende stoffen in de ruimte bijkomen. Let dus op met verbloemde termen en omschrijvingen zoals “HEPA-achtig” of “HEPA-type”. Dergelijke termen worden meestal gebruikt als marketingtrucs om consumenten te overtuigen om het toestel te kopen. Het belangrijkste is dat het wel degelijk om een geteste en gekeurde HEPA-filter gaat.
Wat zijn andere manieren om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren?
Het beste advies is om de bron van de binnenluchtvervuiling aan te pakken en uw huis te ventileren.
Als u op zoek bent om het werk van uw luchtreiniger te verlichten en aan te vullen of indien u wenst te zien of u ook zonder kunt overleven, raden wij u aan om de volgende stappen te overwegen. Ze kunnen helpen om de concentraties irriterende stoffen en partikels in de binnenlucht te verminderen:
- Als het mogelijk is, houdt u uw ramen open om te voorkomen dat er zich irriterende stoffen in de kamers opstapelen (wanneer de luchtreiniger(s) niet werken!). Creëer een sterkere tocht door de ramen aan de weerszijden van de kamer te openen indien mogelijk.
- Stofzuig vaak en gedisciplineerd. Als u uitkijkt naar een nieuwe stofzuiger, kies dan voor een stofzuiger die geschikt is voor allergenenbestrijding en ook HEPA-gecertificeerd is. Deze zijn beter in het opvangen van stof en partikels en spuwen deze niet terug uit in de lucht (dit is het probleem van bioaerosols waar vele standaard stofzuigers mee kampen)
- Vervang regelmatig de filters om de stofzuigapparatuur goed te onderhouden en de effectiviteit ervan te maximaliseren.
- Gebruik een afzuigventilator in de keuken (en, indien mogelijk, ook in de bad- en wasruimte). Zet hem aan voordat u de oven voorverwarmt of de branders of kookplaat aansteekt, en laat hem een paar minuten na het koken nog aanstaan. Zo vermindert u vochtvorming en beperkt u de kans op schimmelgroei.
- Het lijkt misschien logisch en de evidentie zelve, maar minimaliseer het gebruik van (geur)kaarsen of het aansteken van houtvuren en verbied het roken in huis. Het verminderen en minimaliseren van vervuilende bronnen in huis is een 100% zekere manier om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren.
Interesse in luchtreinigeradvies op maat?
Bent u op zoek naar de juiste luchtreiniger voor uw situatie en wensen? En zit de vraag: “Werken luchtreinigers echt?” nog steeds in uw achterhoofd?
Contacteer ons dan geheel vrijblijvend en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Samen bespreken we de situatie en trachten we een passende oplossing te vinden.