wat is een allergie luchtreinigeradviesEen groot deel van de wereldbevolking is gevoelig voor een of meerdere allergenen welke een allergische reactie kunnen veroorzaken. Ondanks het feit dat allergieën zo vaak voorkomen is de oorzaak ervan vaak mysterieus en vaag voor diegenen die er last van hebben. Dus: Wat is een allergie eigenlijk?

Allergieën zijn wijdverspreid geraakt gedurende de laatste decennia. Dit is te wijten aan de stijging van vervuilende deeltjes in de lucht (luchtverontreiniging) en een drastische wijziging in onze voedingspatronen.

Op deze pagina kan je meer antwoorden vinden op bepaalde vragen over allergieën. Mensen die last hebben van een bepaalde allergie kunnen hier ook meer informatie vinden over de mogelijke oorzaak van hun probleem.

Wat is een allergie en wat veroorzaakt een reactie?

Mensen die vermoeden dat ze allergisch zijn, zitten vaak met een pak vragen. Een van de meest voorkomende vragen is: Wat is een allergie? De reden ligt voor de hand… Een allergie heeft dikwijls een ernstige invloed op het dagelijkse leven en het comfort van de persoon die er last van heeft.

Hierdoor is het interessant om de aard en het mechanisme van allergische reacties te kennen. Hierdoor ben je in staat om het probleem vast te stellen en op zoek te gaan naar een geschikte behandeling.

Een allergie is een reactie van jouw immuunsysteem (ook afweersysteem genoemd) op bepaalde allergenen. Deze reactie is abnormaal te noemen aangezien de allergenen waarop het lichaam reageert onschuldige stoffen zijn.

Voorbeelden van dergelijke onschuldige allergenen zijn pollen, huisstofmijten, huidschilfers van honden en katten, verenstof van vogels, fijnstof en schimmels. Daarnaast bestaan er ook voedselallergieën die tot uiting komen door de inname van bepaalde voedingsmiddelen.

Het menselijk lichaam kan op verschillende manieren in contact komen met allergenen. In de meeste gevallen worden de allergenen ingeademd of ingeslikt.

In sommige gevallen kunnen bepaalde mensen een allergische reactie ervaren wanneer hun huid in contact komt met het allergeen.

[cta id=’15406′]

Hoe reageert het menselijk lichaam op een allergeen?

Wanneer jouw lichaam wordt blootgesteld aan een allergeen, begint het IgE-antilichamen aan te maken. Deze antilichamen hechten zich vervolgens vast aan de mestcellen in jouw lichaam.

Deze mestcellen bevinden zich in jouw luchtwegen en darmen. Hierdoor zijn deze delen van jouw lichaam het gevoeligst voor allergenen.

De allergenen die jouw lichaam binnenkomen binden zich vervolgens met de antilichamen, welke zichzelf eerder hebben vastgehecht aan de mestcellen.

Hierdoor ontstaat een chemische reactie in de mestcellen. Deze mestcellen produceren chemische stoffen welke vrijkomen in de bloedsomloop van jouw lichaam.

De meest bekende chemische stof die hierbij vrijkomt is histamine. En het is precies deze histamine die symptomen veroorzaakt welke vaak geassocieerd worden met allergieën.

Vaak voorkomende symptomen van allergieën | Wat is een allergie?

Er zijn een aantal symptomen welke kunnen ontstaan ten gevolge van een allergische reactie. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Jeukende neus
 • Loopneus
 • Eczema
 • Hoesten
 • Niezen
 • Verstopte neus
 • Huiduitslag
 • Netelroos
 • Waterige ogen
 • Jeukende ogen
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Astma

Drie gradaties symptomen | Wat is een allergie?

In het algemeen wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen drie gradaties van symptomen:

 • Milde symptomen
 • Middelmatige symptomen
 • Hevige symptomen

Milde symptomen zorgen er enkel voor dat de persoon in kwestie zichzelf een beetje raar voelt. Het voelt aan als een beginnende griep of verkoudheid.

Gematigde symptomen leveren quasi dezelfde effecten op als een ziekte. Je hebt last van hoofdpijn, misselijkheid en een algemeen gevoel van onbehagen. Jouw dagelijkse bezigheden worden verstoord.

Hevige symptomen leveren pijn en een heel oncomfortabel gevoel op. In zo’n gevallen is medische interventie vaak noodzakelijk.

Behandelingsplan opstellen | Wat is een allergie?

Elk allergeen veroorzaakt een andere reactie bij mensen die allergisch zijn. Zo kan persoon A met hevige symptomen te maken krijgen terwijl persoon B enkel af te rekenen krijgt met milde symptomen wanneer beide personen worden blootgesteld aan pollen.

Sommige andere personen die allergisch zijn kunnen zelfs helemaal geen reactie ontwikkelen bij blootstelling aan diezelfde pollen.

Contacteer in elk geval jouw arts indien je vermoedt dat jijzelf of iemand van jouw gezin aan allergieën lijdt. Dit is de eerste stap om het probleem op een professionele manier vast te stellen. Na de diagnose kan je dan een behandelingsplan bepalen in samenspraak met jouw arts.

De bedoeling van zo’n behandelingsplan is om de allergische symptomen te verminderen of zelfs te doen verdwijnen.

Het is alleszins een verstandig idee om heel aandachtig vast te stellen hoe jouw lichaam reageert op verschillende types allergenen. Hou hierbij ook rekening met de ernst van de eventuele allergische reactie. Op deze manier krijg je een goed idee van welke allergenen jouw allergische reacties veroorzaken en in welke mate ze dat doen.

Deel vervolgens jouw bevindingen met jouw arts. Zo kunnen jullie samen op een effectieve manier de diagnose maken.

Door zo’n proces te hanteren vergroot je de kans om jouw allergische symptomen te verlichten en om met minder last en hinder door het leven te gaan.

Luchtreiniging is een deel van de oplossing | Wat is een allergie?

Luchtreinigers zijn toestellen die speciaal ontwikkeld zijn om allergenen uit de lucht te filteren. Dit betekent dat allergische personen er alle baat bij hebben om een luchtreiniger in huis te halen.

Zo’n toestel garandeert dat je gezuiverde en gezonde lucht inademt. Geef luchtvervuiling en allergenen geen kans en ga proactief te werk met een goede luchtreiniger.

Een luchtreiniger kopen doe je het best via een gestructureerde aankoopbeslissing. DE beste luchtreiniger bestaat niet: Alles hangt af van jouw leefomgeving, jouw gezin, klachten, verlangens en allergieën.

Daarnaast denk je best ook aan een gestructureerde manier van schoonmaken. Ga doordacht te werk en gebruik een stofzuiger met ingebouwd luchtzuiveringssysteem. Vermijd stofblazers!

Luchtreinigeradvies komt met plezier vrijblijvend langs om jouw specifieke situatie te bekijken en om een passende oplossing voor te stellen. Wij zijn onafhankelijk, hebben geen exclusiviteitscontracten met producenten afgesloten en geloven in oplossingen op maat.