wat is cadr van luchtreiniger

CADR staat voor Clean Air Delivery Rate van een luchtreiniger.

De CADR meet het volume propere lucht dat per minuut geproduceerd wordt door een draagbare en verplaatsbare luchtreiniger.

Industriestandaard

De CADR wordt beschouwd als de internationale industriestandaard voor luchtreinigers.

Deze maatstaf werd begin de jaren tachtig van de twintigste eeuw ontworpen door de AHAM (Association of Home Appliance Manufacturers) uit de Verenigde Staten.

Eind de jaren tachtig werd deze maatstaf benoemd tot de Amerikaanse nationale standaard.

Dankzij deze standaard zijn consumenten zoals jijzelf in staat om luchtreinigers met elkaar te vergelijken. En dit aan de hand van een uniform berekende CADR-waarde per luchtreinigingstoestel!

De parameters van de CADR – Details

De CADR van een luchtreiniger wordt geschat door de luchtstroom te vermenigvuldigen met de filterefficiëntie.

Meer bepaald houdt de C.A.D.R. rekening met:

 • De grootte van de partikels die uit de lucht worden gefilterd
 • Het percentage van deze partikels dat uit de lucht wordt verwijderd
 • Het totale volume van de luchtstroom dat door de luchtreiniger passeert

De Clean Air Delivery Rate-waarde focust op de drie meest voorkomende partikels in de binnenlucht. Hierdoor wordt elke luchtreiniger dus eigenlijk getest op drie CADR-waardes:

 1. Pollen
 2. Fijnstof
 3. Tabaksrook

Een luchtreiniger voorzien van een AHAM-label vertoont dus drie verschillende Clean Air Delivery Rate-waardes.

Aangezien de tests doorgaan in dezelfde testomstandigheden voor elke luchtreiniger, hebben de drie CADR-waardes een een minimum- en maximumwaarde:

 • 10 – 450 voor de Clean Air Delivery Rate-waarde van partikels tabaksrook
 • 10 – 400 voor de Clean Air Delivery Rate-waarde van fijnstofdeeltjes
 • 25 – 450 voor de Clean Air Delivery Rate-waarde van pollen

Hoe CADR interpreteren?

Algemeen

De Clean Air Delivery Rate van een luchtreiniger geeft weer hoe goed irriterende en vervuilende partikels uit de lucht worden gefilterd door het toestel.

Aan de hand van de CADR-waarde kan je dus afleiden hoe goed of slecht een bepaalde luchtreiniger presteert.

Hoe hoger de CADR-waarde van een luchtreiniger, hoe effectiever de luchtreiniger is op het gebied van verontreiniging uit de lucht filteren.

Elke luchtreiniger krijgt een officieel etiket waarop de volgende twee zaken worden vermeld:

 • De CADR-waarde
 • De afmetingen van de binnenruimte waarvoor de luchtreiniger geadviseerd wordt (lees hier waarom de grootte van de kamer(s) een rol speelt).

Voorbeeld

Zoals je nu wel weet is een hoge CADR beter dan een lage CADR. Hoe hoger de CADR-waardes, hoe beter de luchtreiniger de binnenlucht zuivert.

Stel dat je een luchtreiniger op het oog hebt met een CADR-waarde van 350 voor partikels afkomstig van tabaksrook.

Dan wil dit zeggen dat deze luchtreiniger de partikels tabaksrook zal verminderen tot hetzelfde concentratieniveau dat zou bereikt worden indien men +/- 350 kubieke meter pure lucht zou toevoegen per minuut.

Hoe wordt de CADR gemeten?

De Clean Air Delivery Rate waarde van een luchtreiniger wordt gemeten en berekend in gestandaardiseerde testkamers. Zo worden alle producenten en hun producten gelijkwaardig behandeld.

Het bijkomend voordeel is dat consumenten er zeker van kunnen zijn dat de Clean Air Delivery Rate-waarde niet gemanipuleerd werd door luchtreinigerproducenten.

Deze waarde wordt door een onafhankelijk orgaan vastgesteld!

Opgelet! Zeker niet alle luchtreinigers krijgen een rating via dit CADR-systeem.

Luchtreinigerproducenten zijn namelijk niet verplicht om dit Amerikaanse CADR-label aan hun producten toe te voegen.

Negatieve punten van CADR als leidraad

Clean Air Delivery Rate waardes zijn ongetwijfeld waardevol voor consumenten op zoek naar een geschikte luchtreiniger.

Toch mogen deze CADR-waardes niet als de heilige graal beschouwd worden! Voorzichtigheid is aangeraden!

[cta id=”15406″]

Je kan namelijk misleid worden door enkel en alleen af te gaan op de CADR-waardes van een luchtreiniger!

Clean Air Delivery Rate waardes brengen bepaalde zaken namelijk niet in rekening:

 • Effectieve filtering van fijne deeltjes wordt niet gereflecteerd. Consumenten worden niet geïnformeerd over de capaciteiten van de luchtreiniger op het gebied van filtratie van de allerfijnste deeltjes! Deze zijn nochtans talrijk aanwezig en bovendien zijn ze de meest gevaarlijke! Vele luchtreinigers filteren heel goed de grotere deeltjes maar zijn bijna compleet incompetent om de kleinste deeltjes uit circulatie te halen!
 • De reiniging van gassen zoals gevaarlijke Vluchtige Organische Stoffen wordt niet in rekening gebracht. De drie CADR-waardes refereren naar deeltjesachtige vervuiling, wat iets compleet anders is dan gasachtige luchtvervuiling. Luchtreinigers verschillen enorm op het gebied van capaciteiten om deze gasachtige luchtvervuiling aan te pakken.
 • De dalende effectiviteit van het toestel wordt niet in rekening gebracht. De testen zijn te kort waardoor geen rekening wordt gehouden met dalende effectiviteit naarmate de tijd vordert.
 • De CADR-waardes worden berekend op basis van testen met het toestel op de hoogste stand. In de praktijk schakelen consumenten hun luchtreinigingstoestel echter in op lagere standen. Bijvoorbeeld om de geluidshinder of het elektriciteitsverbruik te verminderen. Deze lagere stand kan dan wel de efficiëntie van de luchtreiniger negatief beïnvloeden. Indien je op zoek bent naar een luchtreiniger die past bij jouw allergie voor geluid, overweeg dan de muisstille lucht ionisator Guardian Angel. Bekijk ook zeker en vast onze gedetailleerde infopagina over stille luchtreinigers en de situaties waarin ze van pas kunnen komen!

Als consument kan je deze waardes terugvinden voor een groot aantal merken…

Toch zijn er heel wat steengoede en gerespecteerde bedrijven in de luchtreinigingssector die geen CADR-waardes meegeven aan hun luchtreinigers!

Dit zou je als consument niet mogen afschrikken om deze te overwegen! In sommige gevallen zijn deze onafhankelijk getest door laboratoria en/of wetenschappers.

Conclusie over Clean Air Delivery Rate

Deze waarde is een handige maatstaf om de effectiviteit van luchtreinigers te meten!

Als potentiële aankoper mag je dit cijfer dus niet negeren. Echter, beschouw dit cijfer ook niet als de enige belangrijke factor om de waarde van een luchtreinigingstoestel in te schatten!

De Clean Air Delivery Rate is een van de vele factoren waarmee je rekening dient te houden! Niet meer, niet minder.

Daarnaast dien je rekening te houden met:

Hulp nodig?

Contacteer ons gerust met je prangende vragen. Dit is geen gemakkelijke materie dus je kan misschien wel wat hulp gebruiken om de juiste keuze te maken.

We zijn je graag van dienst met een gratis advies, gebaseerd op uw persoonlijke situatie!