verenstof luchtreinigeradviesVerenstof komt in de binnenlucht terecht op verschillende manieren.

Dit is het geval wanneer een vogel zijn veren opschudt, wanneer hij met zijn vleugels klappert, wanneer hij rondvliegt of via de opgedroogde ontlasting en uitwerpselen.

Dit rondzwevende verenstof komt dan terecht in tapijten, stoffen meubilair, op meubels en op de muren en ramen. Sommige partikels verenstof zijn zodanig klein en licht dat ze permanent in de binnenlucht blijven rondzweven.

Dit heeft tot gevolg dat ze kunnen worden ingeademd door de gezinsleden. Met andere woorden, verenstof dringt zelfs de longen van mensen en huisdieren binnen.

Mensen die lijden aan een vogel allergie kunnen ook allergisch zijn aan andere allergenen afkomstig van vogels! Naast verenstof kan iemand van jouw gezin ook allergisch zijn aan veermijt of aan de eiwitten die in de ontlasting van de vogels zitten.

Symptomen van verenstof allergie

Indien je allergisch bent aan verenstof kan er een allergische reactie ontstaan in jouw longen. De longblaasjes en de kleine luchtwagen kunnen gaan ontsteken. De longblaasjes zijn verantwoordelijk om zuurstof uit de lucht op te nemen.

Symptomen zijn:

 • Koude rillingen
 • Koortsaanvallen
 • Hoestbuien
 • Spierpijn
 • Benauwdheid
 • Rare geluiden afkomstig uit de longen
 • Vermoeidheid
 • Gewichtsverlies op lange termijn

Door deze ontsteking verloopt het ademhalingsproces moeilijker en lastiger. Indien dit probleem niet onmiddellijk wordt aangepakt samen met jouw huisarts wordt het chronisch.

En dit type chronische allergie in de longen lijdt uiteindelijk tot longfibrose.

Hierbij ontstaat er verlittekening in de longen waardoor ze capaciteit verliezen. Dit heeft natuurlijk ernstige gevolgen voor jouw verdere leven en inspanningsmogelijkheden.

Verenstof allergie vaststellen

Het is verstandig om jouw huisarts te contacteren indien je jouw vermoedens hebt. Samen kunnen jullie onderzoeken wat nu effectief het probleem is… In welke mate ben je allergisch voor vogels en welke soort allergenen veroorzaken jouw problemen?

Zoals eerder gesteld kan je gevoelig zijn voor verschillende types allergenen:

 • Allergenen in verenstof
 • Allergenen geproduceerd door veermijt
 • Allergenen (eiwitten) in de ontlasting van de vogel(s)

Stel dat blijkt dat je hoofdzakelijk lijdt aan een allergie voor verenstof, dan kan je in actie schieten.

[cta id=’15406′]

Tips om verenstof allergie te vermijden

Dagelijkse acties

Je kan de volgende acties dagelijks ondernemen:

 • Verwijder de ontlasting en etensresten uit de kooi
 • Overweeg om met krantenpapier te werken op de bodem van de kooi. Elke dag ververs je dan gewoon deze onderlaag.
 • Maak de zitstokken en zitplaatsen van jouw vogel(s) proper. Gebruik warm water en biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel
 • Maak het drinkbakje en het eetbakje schoon met heet water. Ververs het drinkwater.

Tips voor mensen met een allergie voor verenstof

Indien je aan een milde(re) vorm van allergie lijdt, dan is de kans groot dat je jouw dierbare vogels kan houden. Overleg met jouw arts hieromtrent.

In zo’n gevallen zal je wel dagelijks de discipline moeten opbrengen om enkele minuten tijd te spenderen aan het schoonmaken. Het doel van schoonmaken is om zoveel mogelijk verenstof te verwijderen.

Zowel het verenstof dat zich in de vogelkooi bevindt als het verenstof dat zich buiten de vogelkooi bevindt moet eraan geloven.

De achterliggende logica is de volgende: Hoe meer je van dit verenstof verwijdert, hoe minder fijne verenstofpartikels kunnen gaan rondzweven in jouw binnenlucht!

Al hangt dit natuurlijk ook af van het materiaal dat je gebruikt om schoon te maken (zie hieronder)!

Wanneer je allergisch bent zou je ook deze bijkomende acties dagelijks moeten ondernemen:

 • Hou de ruimte waarin de kooi staat kraaknet. Stofzuig de vloer, de vensterbanken, de plinten, het meubilair en de muren geregeld. Opnieuw geldt dezelfde regel als hierboven: gebruik een stofzuiger die geen bedreiging vormt voor jouw gezondheid.
 • Plaats een luchtzuiveringsapparaat dichtbij de vogelkooi in dezelfde ruimte. Een degelijke luchtzuiveraar beschermt de gezondheid van zowel jouw gezinsleden als die van jouw vogel(s). Dit komt doordat dit toestel actief allergenen en fijnstof uit de binnenlucht filtert. Het inhaleren van zuivere, allergenenvrije binnenlucht is cruciaal, zeker indien er iemand van het gezin allergisch is.

Contacteer het team van Luchtreinigeradvies indien je een oplossing op maat ambieert.

Elke situatie is anders dus ga niet over een nacht ijs wanneer je actief de kwaliteit van jouw binnenlucht wilt gaan verbeteren!

Vraag een vrijblijvend advies aan, wij analyseren uw situatie en formuleren met plezier passende oplossingen.