veermijt luchtreinigeradviesDe veermijt is een micro-organisme, net zoals de huisstofmijt, dat leeft in de veren van vogels. Veermijten zijn een grote bron van allergenen voor vogelliefhebbers.

Het levenswerk en wetenschappelijk onderzoek van Schöne, Schmäschke en Sachse bracht enorm veel interessante zaken aan het licht!

Deze onderzoekers maakten gebruik van verse kadavers om ze post-mortem te onderzoeken met de microscoop op zoek naar veermijten. Meestal ging het om ‘verkeersslachtoffers’ en vogels die tegen ramen of muren waren gevlogen.

Daarnaast gebruikten de drie onderzoekers ook levende vogels die op bezoek kwamen in de praktijk. Ze onderzochten ook stalen geplukte veren van nog levende vogels.

Biologie van de veermijt

Relatief weinig is geweten over veermijten. Wereldwijd worden jaarlijks nog nieuwe soorten veermijt ontdekt door onderzoek. Er bestaan meer dan 2000 verschillende soorten veermijten.

Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en karakteristieken. Zelfs indien ze qua uiterlijk goed op elkaar lijken zit er verschil op aangezien ze dikwijls slechts leven in een of enkele vogelsoort(en).

Leefwijze van de veermijt

Veermijten voeden zich met huidschilfers en partikels van de veren. Deze micro-organismen leven gedurende de hele levenscyclus in het gevederte van vogels. Ze leven quasi overal zoals in de veren van de staart en de vleugels.

De voorplanting van de veermijt is een seksueel proces. De meeste veermijten leggen eitjes na de bevruchting. Sommige veermijten leggen geen eitjes af na de bevruchting maar baren larven.

Dikwijls worden de eitjes afgelegd aan de onderkant van kleine veertjes. Slechts sporadisch worden eitjes afgelegd aan de bovenkant van een veer. Het eitje ontwikkelt en uiteindelijk verlaat een larve het eitje.

Zowel larven als volwassen veermijten gebruiken de veren als ‘woonplaats’.

Veermijten zijn bestand tegen lange periodes van lage temperaturen.  Ze kunnen zelfs enkele dagen temperaturen onder nul graden Celsius verdragen!

Verspreiding van de veermijt

Meestal verspreiden veermijten zich van de ene op de andere vogel tijdens het voortplantingsseizoen.

Vogels en hun jongen hebben dan veel intens contact, wat ideaal is voor de veermijt om zich te verspreiden!

Nadelige gevolgen van de veermijt

Veermijten zijn voor sommige mensen een allergeen dat een allergische reactie veroorzaakt. Een van de belangrijkste wetenschappelijke studies hieromtrent is deze van Colloff MJ, Merrett TG, Merrett J, McSharry C en Boyd G.

Deze onderzoekers hadden met studie slechts één doel: onderzoeken of veermijten allergenen produceren die een klinische impact en relevantie hebben voor mensen die vogels houden als huisdieren.

Deze studie wees uit dat veermijten een belangrijke bron zijn van relevante allergenen voor duivenmelkers.

Met andere woorden, de onderzoekers stelden vast dat allergische reacties veroorzaakt werden bij de vogelliefhebbers door deze veermijten.

Tips om gevolgen van veermijt onder controle te houden

De onderzoekers wijzen op twee geneesmiddelen die alle veermijten doden na acht dagen behandeling. Deze producten zijn Ivermectin Merial van Ivomec en Selamectin Pfizer van Stronghold.

Er wordt aangeraden om de behandeling na 14 dagen te herhalen om zeker ook alle larven uit te roeien.

De veermijten produceren allergenen die allergische reacties kunnen veroorzaken bij leden van jouw gezin of bij jezelf! Deze allergenen vermengen zich in de binnenlucht van de woning.

Vervolgens wordt deze binnenlucht, die gecontamineerd is met deze veermijtallergenen, ingeademd. En deze inhalatie van die allergenen is het begin van de allergische reactie.

[cta id=”15406″ align=”none”]

Concreet kan je dus een geschikte luchtzuiveraar aanschaffen welke deze allergenen uit de lucht filtert. Je plaatst dit toestel in de ruimte dichtbij de vogelkooi en de kwaliteit van jouw binnenlucht zal extreem verbeteren.

Meer informatie over hoe je zo’n toestel gebruikt vind je hier.

Neem ook een kijkje in onze ultieme aankoopgids over luchtreinigers.

Vraag om Luchtreinigeradvies

Er zijn tientallen types en merken op de markt en wat voor gezin A de beste oplossing is, is dat niet noodzakelijk voor gezin B.

Elke situatie is anders en daarom ga je best niet over een nacht ijs bij de aanschaf van zo’n toestel.

Wil je onafhankelijk advies specifiek voor jouw situatie? Aarzel dan niet en contacteer ons voor een vrijblijvend advies.

Het team van Luchtreinigeradvies staat met plezier voor jullie klaar.