stoflong luchtreinigeradviesStoflong: Wat is het? Wat zijn de oorzaken, symptomen en risico’s? Kan het genezen en voorkomen worden?

Antwoorden op al deze vragen vind je op deze uitgebreide informatiepagina.

Wat is stoflong?

Stoflong of pneumoconiose is een verzamelnaam voor een aantal beroepsgerelateerde longaandoeningen die worden veroorzaakt  door het inademen van fijne stofdeeltjes.

Bij inademing van deze stofdeeltjes komen deze vast te zitten in het longweefsel waar ze niet vernietigd of verwijderd kunnen worden door het lichaam.

Bijgevolg ontstaan er ontstekingen en vervolgens littekenweefsel, ook wel longfibrose of bindweefselvorming genoemd.

Het resultaat na lange blootstelling gedurende meerdere (tientallen) jaren is een verminderde longcapaciteit aangezien het bloed steeds minder zuurstof kan opnemen via de longen.

Ook gaan de longen steeds minder elastisch worden doordat er zich zodanig veel littekenweefsel heeft gevormd.

Oorzaken van stoflong

Er zijn verschillende types stoflong, afhankelijk van het mineraal stof dat de stoflong veroorzaakt, bijvoorbeeld:

  • Kwartsstof (kristallijn silica) veroorzaakt silicose (bestrijd kankerverwekkend kwartsstof op de werkvloer met een professionele stofzuiger voor kwartsstof)
  • Steenkoolstof of roet veroorzaakt anthracose (mijnwerkerslong)
  • Asbest veroorzaakt asbestose (voor asbestsaneringswerkzaamheden is een H-gecertificeerde stofzuiger voor asbest een echte must – bekijk ons aanbod via de link)
  • Talk veroorzaakt talcose

Vandaag de dag is kwarts of kwartsstof nog de grootste oorzaak van stoflong, wat dan silicose wordt genoemd.

Kwarts is van nature aanwezig in verschillende natuursteensoorten maar ook in zand, een vaak gebruikte grondstof in de bouwindustrie.

Blootstelling aan kwartsstof komt dus vooral voor bij bewerking van kwartshoudende bouwmaterialen. Enkele voorbeelden zijn zandsteen, kalkzandsteen, cellenbeton, betonsteen, baksteen, cement, asfalt, Beton Ciré en natuursteen.

Talcose komt minder voor en asbestose werd een halt toegeroepen dankzij een verbod op asbesthoudende bouwmaterialen. Bekijk in dit kader ook zeker eens de diepgaande infopagina over asbest stofzuigers voor asbestsanering.

De mijnwerkerslong was vroeger vaak voorkomend, maar is vandaag verleden tijd in België en Nederland aangezien alle mijnen bij ons reeds tientallen jaren geleden werden gesloten.

Er kunnen echter wel degelijk nog mensen lijden aan asbestose en mijnwerkerslong vanwege hun langdurige blootstelling vroeger, ook al is dit nu reeds tientallen jaren geleden.

Symptomen van stoflong

Doordat bepaalde gebieden van de longen beschadigd geraken door littekenweefsel, vermindert de longcapaciteit.

De longen kunnen op deze plaatsen namelijk niet meer op normale wijze de zuurstof uit de ingeademde lucht in het bloed brengen.

De longen worden minder elastisch door het littekenweefsel en ademhalen vergt meer inspanning.

In eerste instantie heeft men nog geen ademhalingsproblemen (slechts weinig littekenweefsel) maar heeft men wel last van het ophoesten van sputum.

Dit is slijm dat vanuit de longen wordt opgehoest omdat de luchtwegen geïrriteerd zijn (bronchitis).

Later komen (chronisch) hoesten en ernstige kortademigheid (door veel littekenweefsel) vaak voor als symptomen van stoflong.

Bijkomende risico’s van stoflong

Er bestaat geen remedie om stoflong te genezen. Het kan zelfs nog slechter worden gedurende de eerstvolgende jaren na het stoppen van de blootstelling aan fijne stofdeeltjes.

Dit in tegenstelling tot wanneer de blootstelling aan het stof kan worden stopgezet in een vroeg stadium van de longaandoening.

Dan kan het zijn dat het littekenweefsel zich niet verder gaat uitbreiden.

Langdurig inademen van kleine hoeveelheden fijne stofdeeltjes verhoogt ook de kans op chronische vernauwing van de luchtwegen (COPD).

Vanwege de beschadiging van de longen door het littekenweefsel, vergt ademhalen meer inspanning. Hierdoor moet het hart extra gaan werken, waardoor het risico op hartfalen ook stijgt.

Stoflong verhoogt ook de kans op tuberculose en longkanker (zo is kwarts bijvoorbeeld kankerverwekkend).

Diagnose en behandeling van stoflong

De aanwezigheid van stoflong kan onderzocht worden met behulp van röntgenfoto’s en scans.

De ernst van de zaak kan dan worden bepaald door te onderzoeken in welke mate de longfunctie reeds werd aangetast.

Zoals eerder vermeld kan stoflong niet worden genezen. De bestaande behandeling is enkel gericht op het verzachten van de symptomen.

Zo kunnen ontstekingen in de longen bestreden worden met antibiotica en corticosteroïden.

Ademhalen kan vergemakkelijkt worden zoals bij astma door de luchtwegen te verwijden met behulp van luchtwegverwijders, ook wel bronchodilatantia genoemd, als inhalator of in tabletvorm.

In extreme gevallen kan extra zuurstof worden toegediend bij mensen met ernstig tekort aan zuurstof.

Preventie van stoflong

Een preventief onderzoek kan nooit kwaad! Praat erover met je arts of specialist.

De kans bestaat namelijk dat er reeds tekenen van stoflong gevonden worden na röntgenonderzoek, ook al heb je zelf nog weinig of geen klachten.

Zo kan je reeds vroeg ingrijpen en de gevolgen van je blootstelling beperken.

Stoflong voorkomen kan je het best door inademing van fijne stofdeeltjes te vermijden voor bouwvakkers.

Dit betekent dat allerlei soorten bedrijven baat kunnen hebben bij een professionele anti-stof luchtreiniger op de werkplaats.

Denk aan aannemingsbedrijven, wegenwerkbedrijven, bouwfirma’s, bouwpromotoren van residentieel vastgoed, ontwikkelaars van commercieel vastgoed, bouwpromotoren van opbrengsteigendommen, steenzagerijen,  bouwmarkten, enzovoort.

Hou daarom je (werk)omgeving zo veel mogelijk stofvrij en maak gebruik van een stofmasker.

Specifieke tips om stoflong door kwartsstof (silicose) te vermijden:

  • Bouwmaterialen het best bewerken in een buitenomgeving (bv. zagen en slijpen) of in een werkplaats met voldoende afzuiging.
  • Watertoevoer bij het zagen of slijpen zal ook voor minder kwartsstof in de lucht zorgen.
  • Van plan om een renovatie door te voeren of nieuwe installaties te laten installeren? Overweeg dan de BIM Installatietechniek welke zeker interessant is voor toepassingen in de gezondheidszorg.
  • Draag een stofmasker op de werf, ook als je niet zelf werkt met het kwartshoudend materiaal. Je kan namelijk in de directe omgeving ook worden blootgesteld aan het stof van een ander.
  • Investeer in een duurzame bouwstofzuiger met ingebouwde luchtreinigingssysteem. Een voorbeeld:
  • Investeer in een kwalitatieve luchtreiniger tegen fijnstofdeeltjes voor op de werf. Voor bouwvakkers bestaan er professionele luchtreinigers specifiek ontworpen voor op de werf. Denk in deze context aan de industriële luchtreinigers van Pullman Ermator en Trotec.

Hopelijk ben je nu iets wijzer geworden wat betreft dit onderwerp!

Andere interessante info over fijnstof

Bezoek onze infohoek voor antwoorden op andere vragen of oplossingen voor jouw probleem.

Wens je over te gaan tot de aankoop van een geschikte luchtreiniger, lees dan de ultieme aankoopgids boordevol tips en tricks.

Je kan ons ook steeds contacteren met specifieke vragen, wij zullen je graag en zo goed mogelijk verder helpen!

Ook voor buitenlandse klanten mogelijk

Opmerking: Wij leveren ook luchtzuiveringsoplossingen voor de vastgoedsector in het buitenland!

Wenst u een (industriële) oplossing om fijnstof te bestrijden voor uw bouwactiviteiten in het buitenland?

Bent u bijvoorbeeld actief in de bouwsector in Frankrijk, waar u buitenverblijven of pure opbrengsteigendommen (lokaal gekend als investissements immobiliers) aankoopt, verbouwt en verkoopt? Met veel grof en fijn stof dat vrijkomt ten gevolge van de bouwactiviteiten?

Of bent u actief in het Verenigd Koninkrijk waar u residentieel vastgoed als investering (lokaal gekend als property investments) op de markt brengt? En waarbij uw medewerkers dus ook blootgesteld worden aan fijne deeltjes kwartsstof en cement?

Aarzel dan niet en vraag vrijblijvend meer info aan om aan stofbestrijding te doen op de werf. Zo kan u stoflong optimaal vermijden voor uw medewerkers.