sigarettengeur verwijderen luchtreinigeradviesBen je bezorgd om de impact van het opsteken van een sigaret binnenshuis? Of ben je het gewoon moe dat jouw huis naar één grote asbak ruikt en wil je de sigarettengeur verwijderen?

In deze gevallen kan je verschillende zaken ondernemen om de rook en de stank van deze ‘stinkstokken’ te verwijderen.

We weten allemaal dat roken niet goed is voor onze gezondheid. Je weet waarschijnlijk ook dat het inademen van omgevingslucht die vermengd is met tabaksrook (afkomstig van sigaretten, sigaren of pijpen) even gevaarlijk is.

Je hoeft daarvoor zelfs niet de persoon te zijn die rookt. Dit fenomeen van inademen van tabaksrook in de omgevingslucht staat ook bekend als passief roken.

Gevaren van passief roken | Sigarettengeur verwijderen

Tabaksrook in de omgevingslucht kan worden ingeademd door niet-rokers. In zo’n geval zijn deze niet-rokers passief aan het roken.

Deze lucht bestaat dan zowel uit rook die door de roker wordt uitgeademd en uit rook die afkomstig is van de brandende tabak die in de sigaret zit.

Ook al hebben rokers niet de intentie om anderen rondom hen schade toe te brengen, toch is dit het resultaat wanneer ze binnen roken.

Passief roken kan bijvoorbeeld longkanker en tal van andere ziektes veroorzaken. Dit komt omdat een mengsel van omgevingslucht en tabaksrook bijna 4 000 chemische bestanddelen bevat.

Een groot deel van deze chemische bestanddelen staan ervoor bekend om deze ziektes te veroorzaken. Ze verstoppen ook de luchtwegen en lokken zelfs astma-aanvallen uit in bepaalde gevallen.

We maakten ook een specifieke pagina met voornamelijk Amerikaanse onderzoeksresultaten over tweedehandsrook en de gezondheidsrisico’s ervan voor mensen.

Omwille van deze ernstige gevolgen van passief roken is het essentieel om kort op de bal te spelen wanneer het gaat om de hoeveelheid tabaksrook die in jouw woning terechtkomt.

Open de ramen en zorg voor verluchting

Een van de gemakkelijkste manieren om passief roken te minimaliseren is door de ramen te openen. Zo laat je verse lucht binnen. En ook al kan deze techniek niet alle rook uit jouw huis verwijderen, het zal alleszins helpen.

Het is een goed begin om de rook uit de binnenlucht te verwijderen. Bovendien kan je op deze manier onmiddellijk de ongezonde stank van sigarettengeur verwijderen.

Indien het te koud of te warm is buiten om jouw ramen te openen, raden we aan om een deur of raam te openen op intervalbasis.

Door het raam of de deur niet permanent open te laten kan je de impact op jouw energierekening binnen de perken houden. Tegelijkertijd kan je ook de sigarettengeur verwijderen uit de binnenlucht, zij het aan een tragere snelheid.

Indien je zelf rookt is het ook verstandig om een raam te openen en jouw rook naar buiten te blazen in plaats van in het vertrek van jouw woning of flat.

Hierdoor kan je als roker al voorkomen dat er grote hoeveelheden sigarettenrook opstapelen binnenshuis. Het zal wel niet verhinderen dat jouw woning naar rook ruikt, maar het zal zeker helpen.

Gebruik een luchtreiniger

Hou er rekening mee dat je door het openen van ramen en deuren, zelfs op regelmatige basis, nooit volledig kunt verlost zijn van alle sigarettengeur binnenshuis.

Indien je zelf rookt of iemand van jouw huisgenoten rookt, kan je er goed aan doen om een luchtreiniger in huis te halen.

Zo’n toestel is ontwikkeld om de stank en de gevolgen van tabaksrook in de omgevingslucht te verlichten.

Deze zuiveringssystemen zuigen binnenlucht aan, zuiveren deze lucht en laten de gezuiverde lucht vervolgens terug circuleren in de kamer.

Op het moment dat de lucht wordt aangezogen door de luchtreiniger, worden de schadelijke partikels uit deze verontreinigde binnenlucht verwijderd.

Een luchtreiniger is dus in staat om de schadelijke gezondheidsgevolgen van passief roken tot een minimum te herleiden. Bovendien is dit niet alles!

Met een luchtreiniger kan je namelijk ook de stank van sigarettengeur verwijderen. Deze stank is heel typisch voor woningen waar rokers in wonen.

Gebruik maken van een luchtreiniger is zonder twijfel de meest effectieve manier om jouw binnenlucht te zuiveren van sigarettenrook en vele andere schadelijke stoffen.

Sigarettengeur verwijderen

Een luchtreiniger mag dan wel de meest effectieve manier zijn om de kwaliteit van jouw binnenlucht op te krikken, je kan ook nog andere dingen doen om die rookgeur te verwijderen.

Tabaksrook die in de omgevingslucht hangt kan zich vastzetten op de muren, de tapijten en de gordijnen.

Tabaksrook is hardnekkig en kan en zal die hardnekkige geur verstrikken in jouw woning. Hieronder kan je vijf tips vinden om verlost te zijn van deze geuren in jouw woning:

  • Verzamel alle gordijnen, lakens, handdoeken en andere linnen die in jouw huis aanwezig zijn. Was ze grondig alvorens ze terug te hangen of leggen. Je zou ook een luchtverfrisser kunnen gebruiken om de geurtjes te maskeren. Pas wel op met synthetische geuren!
  • Was de plafonds, vloeren, vensterbanken en andere oppervlaktes in jouw woning met een mengsel van water en bleekmiddel.
  • Overweeg om alle muren en deuren opnieuw te beschilderen. Een vers laagje verf zal de indringende geurtjes verdrijven.

Bovenop deze strategieën kan je een dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse routine aannemen om de sterke en unieke geur van sigaretten te minimaliseren.

Hierbij denken we aan:

  • De deuren en ramen openen voor een paar uren,
  • Een kleine hoeveelheid azijn toevoegen aan de wasmachine wanneer je jouw kleren wast,
  • Regelmatig stofzuigen en stoomreinigen of dieptereinigen van de tapijten.

Conclusie

Ben je de stank van sigaretten moe? Belangrijker nog, ben je bezorgd om de gevolgen van het inademen van tabaksrook die in jouw omgevingslucht hangt?

Anders gezegd, maak je je zorgen om de gezondheidsgevolgen van passief roken?

Met behulp van een luchtreiniger en een strategie van regelmatig de deuren en ramen openen kan je succesvol de sigarettengeur verwijderen uit jouw woonplaats.

Op deze manier kan je de impact van passief roken onder controle houden en minimaliseren.

Vraag hulp aan ons

Ben je op zoek naar richtlijnen om een geschikte luchtreiniger te vinden? Of vraag je je af hoe je de beste luchtreiniger selecteert voor jouw situatie?

Is het allemaal wat ingewikkeld en veel, dan kan je ons steeds vrijblijvend contacteren voor een advies op maat, de klok rond!

Bij Luchtreinigeradvies geloven we namelijk in een persoonlijke aanpak.