schimmelsporen doden doe je met een luchtreiniger luchtreinigeradvies

Waarom zou je rondzwevende schimmelsporen doden?

Rondzwevende schimmelsporen mengen zich met jouw binnenlucht. Vervolgens adem je deze binnenlucht in en dit kan schadelijk zijn voor jouw gezondheid!

Indien je in een vochtig klimaat leeft of al eens waterschade hebt gehad, heb je waarschijnlijk al eens last gehad van schimmel in huis. Het kan ook zijn dat jouw badkamer gewoon niet genoeg geventileerd geraakt.

Een klein beetje vocht in combinatie met slechte ventilatie zorgen ervoor dat schimmel al na een paar uur ontstaat. In eerste instantie is deze schimmelvorming niet waarneembaar met het blote oog.

Je kan de schimmelvorming in eerste instantie enkel ruiken. Je ruikt dan gewoon een muffe geur. Ook in kelders steekt zo’n typische muffe geur snel de kop op. Bekijk in deze context zeker eens de specifieke pagina Muffe geur in kelder verwijderen met behulp van een kwalitatieve luchtreiniger.

Pas in een later stadium kan je de schimmelvorming zien en de kolonies ook echt zien groeien. Op hetzelfde moment kunnen luchtstromen wel schimmelsporen ‘oppikken’ uit deze kolonies.

Deze schimmelsporen zijn zodanig klein dat ze onzichtbaar zijn voor het menselijke oog.

Ze zweven rond en kunnen zich nestelen in andere vochtige plaatsen. Dit soort vochtige plaatsen zijn de ideale kweekplaats voor schimmels die ontstaan uit de schimmelsporen.

Wat is schimmel? | Schimmelsporen doden

Schimmels zijn micro-organismen, een soort zwammen, die rottende organische materialen afbreken. Dit afbraakproces is positief voor de natuur aangezien het meststoffen produceert om nieuwe groei te stimuleren.

Schimmels spelen ook een belangrijke rol in het op smaak brengen van belegen kazen en werden ook gebruikt om levensreddende antibiotica zoals penicilline te maken.

Onder de juiste omstandigheden kunnen schimmels dus een echte meerwaarde betekenen.

Echter, schimmels kunnen ook heel destructief en gevaarlijk zijn. Dezelfde natuurlijke krachten die rottende organische materialen afbreken kunnen zich ook gaan voeden met hout, isolatie, leder en gipsplaten.

Schimmel groeit perfect in een vochtige en warme omgeving. Indien deze omstandigheden aanwezig zijn, kan schimmelgroei op de lange termijn structurele schade aanbrengen aan jouw huis.

Dure zaken zoals meubels, matrassen en tapijten kunnen zodanig aangetast worden door de bijtende effecten van schimmel dat ze een industriële schoonmaak nodig hebben. Of in extreme gevallen zijn ze gewoon niet meer te redden en zijn ze rijp voor de vuilnisbak.

Volgende zaken verhogen de kansen op schimmelgroei in jouw huis:

 • Leven in een vochtig klimaat
 • Een opeenvolging van lange regendagen
 • Verdamping van water binnenshuis
 • Slechte ventilatie en verluchting

Sommige schimmels kunnen enkel overleven en zich voortplanten indien de luchtvochtigheid hoger is dan 55%.

Vandaar dat ventilatie belangrijk is: zo kan de vochtigheid sneller het huis verlaten en dient de luchtvochtigheidsgraad niet zo hoog op te lopen.

Gezondheidsoverwegingen | Schimmelsporen doden

Het grootste probleem doet zich voor wanneer schimmelsporen losbreken van schimmelkolonies en hierdoor in de binnenlucht terechtkomen.

Schimmels gebruiken schimmelsporen om zich voort te planten, net zoals planten hiervoor pollen gebruiken.

Zelfs nadat je de zichtbare schimmelkolonies hebt opgeruimd, blijven deze schimmelsporen in de binnenlucht rondzweven. Haartjes en snot in de neusgaten helpen om stofdeeltjes uit de luchtwegen te houden.

Echter, schimmelsporen zijn te klein om opgevangen te worden door diezelfde haartjes en snot. Deze schimmelsporen zijn zodanig klein dat ze in de longen terechtkomen.

Bovendien is het moeilijk om ze opnieuw uit te ademen. Schimmelsporen kunnen zich ook nestelen in longweefsel.

Sommige mensen kunnen beter tegen schimmelsporen dan anderen. Vaak worden reacties op schimmelsporen verward met de gevolgen van een verkoudheid of van hooikoorts.

Mensen die allergisch zijn voor schimmelsporen kunnen last hebben van specifieke symptomen. Vaak kunnen deze toenemen naarmate dat de tijd verstrijkt en de blootstelling aan de schimmelsporen aanhoudt.

Gevoeligheid voor schimmelsporen verhoogt namelijk bij verlengde blootstelling. Ook mensen die lijden aan astma hebben meer last wanneer ze schimmelsporen inademen.

Andere gevoelige mensen voor schimmelsporen zijn kinderen, senioren, mensen met chronische longziektes zoals longfibrose en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Enkele symptomen van mensen die lijden aan schimmelallergie zijn:

 • Ademtekort
 • Hoesten
 • Moeilijkheden hebben met ademhalen
 • Piepende ademhaling
 • Jeukende huid of uitslag
 • Pijnlijke of geïrriteerde keel
 • Rode of geïrriteerde ogen

Indien het immuunsysteem van een bepaalde persoon verzwakt is, kan deze persoon een infectie oplopen van de sinussen, de longen of de huid bij het inademen van schimmelsporen.

Genoeg redenen dus: Schimmelsporen doden is een noodzaak.

De rol van luchtzuivering bij schimmelsporen doden

Een van de meest effectieve beschermingen tegen de bedreiging van een schimmelinvasie is om gebruik te maken van luchtreinigers.

Dit komt omdat schimmelsporen zich in de jouw binnenlucht verspreiden op zoek naar andere vochtige plaatsjes om nieuwe schimmelkolonies te doen ontstaan.

Deze schimmelsporen zijn microscopisch klein en komen in jouw longen terecht wanneer je de binnenlucht van jouw woning inademt. Op deze manier bedreigen ze jouw gezondheid.

Deze schimmelsporen verwijderen zal jouw woning en meubels beschermen en zal je ook veel beter doen voelen.

Types luchtreinigers

Er bestaan verschillende types luchtreinigers.

Sommige luchtreinigers stoten negatieve ionen uit welke zich binden aan fijne deeltjes in de lucht. Hierdoor vallen deze fijne partikels op de grond.

Het probleem hiermee is dat de partikels opnieuw de lucht kunnen ingaan wanneer men over de vloer wandelt of wanneer er een luchtverplaatsing plaatsvindt.

Andere luchtreinigers stoten ozon uit om schimmelsporen te doden. Dit is echter niet optimaal aangezien grote hoeveelheden ozon een bedreiging vormen voor zowel mens als dier.

De meest effectieve luchtreiniger op het gebied van schimmelsporen doden is een luchtreiniger met kwalitatief hoogstaande mechanische filters. Deze modellen zuigen de lucht aan, forceren die door een serie van filters en blazen vervolgens gezuiverde lucht uit in de kamer.

De effectiviteit van zo’n toestel hangt af van de capaciteiten van het filtersysteem. Zulke modellen worden namelijk beoordeeld op basis van de grootte van het grootste partikel dat door het filtersysteem kan glippen.

De serie van filters kan eventueel ondersteund worden door een koolstoffilter welke instaat voor het bestrijden van ongewenste geuren en stank.

Met zo’n voorfilter van koolstof kan je dus ook de muffe geur van schimmel neutraliseren. Wens je meer informatie omtrent deze luchtreinigers? Contacteer ons!

Je kan ook een vrijblijvend advies op maat aanvragen online via ons contactformulier. We bekijken jouw situatie in detail en stellen verschillende oplossingen voor.

[cta id=”15406″ align=”none”]

Enkele tips: Schimmelsporen doden met een luchtreiniger

Luchtreinigers zijn het meest effectief wanneer ze permanent draaien. Gelukkig verbruiken de meeste toestellen weinig elektriciteit.

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de filters van een luchtreiniger. Deze moeten af en toe vervangen worden om optimale filterresultaten te garanderen.

Toestellen van niveau zijn in staat om met deze filters ook andere fijne deeltjes zoals fijnstof, pollen, huidschilfers van huisdieren en sigarettenrook te verwijderen. Je kan ook meer informatie lezen over luchtreinigers tegen rook van kachels, luchtreinigers tegen rook van sigaretten en anti-fijnstof luchtreinigers.

Het resultaat van werken met een luchtreiniger in jouw woning? Een propere omgeving met minder allergenen en irriterende deeltjes: ideaal voor mensen die lijden aan astma of last hebben van bepaalde allergieën. En met een voorfilter van koolstof ruikt de lucht ook verser dan ooit!

Luchtreinigers zijn in de meeste gevallen draagbaar en verplaatsbaar en kunnen om het even waar ingeschakeld worden.

Zo kan je ze plaatsen in ruimtes waar vaak schimmelkolonies worden aangetroffen. Zo kun je de rondzwevende schimmelsporen doden alvorens ze andere plaatsen en vertrekken kunnen vervuilen en verzieken.

Een luchtreiniger in de slaapkamer verzekert je dan weer van propere lucht tijdens jouw welverdiende nachtrust. Let wel op: kies voor een toestel dat geruisloos operationeel kan zijn.

Contacteer ons voor meer informatie hieromtrent! Wij hebben ervaring met specifieke toestellen die geschikt zijn voor de slaapkamer.

De voordelen van filtratie | Schimmelsporen doden

Voor de specifieke details van filters en filtersystemen verwijzen we je graag naar onze specifieke pagina.

Een propere, gezondere omgeving | Schimmelsporen doden

Wil je propere en verse binnenlucht? Kies dan voor een kwalitatief hoogstaande luchtreiniger met mechanische filtering.

Geef de voorkeur aan een model waar ook een voorfilter uit koolstof in verwerkt zit. Met de aanschaf van zo’n toestel kan je microscopisch fijne deeltjes uit jouw lucht halen.

Je kan schimmelsporen doden met zo’n luchtreiniger en op die manier kan je vermijden dat ze in jouw longen terechtkomen.

Bovendien vermijd je op deze manier ook dat ze andere schimmelkolonies kunnen veroorzaken op andere plaatsen in jouw woning.

Luchtreinigers zijn de beste bescherming tegen schimmel: ze bieden permanente bescherming voor jouw gezin, jouw huisdieren, jouw woning en jouw meubels.

Schimmelsporen doden doe je simpelweg met een kwalitatieve luchtzuiveraar. De ultieme aankoopgids om een geschikte luchtreiniger te selecteren lees je hier.

Extra lectuur over schimmels

Schimmel binnenshuis slecht voor gezondheid! Effecten & 10 weetjes onder de loep!

Denk ook eens aan klimop als bijkomende schimmelsporendoder!

Schimmelallergie voorkomen en jouw gezondheid beschermen: 10 tips