schimmelallergie luchtreinigeradvies

Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan een of andere vorm van schimmelallergie. Dit type allergie vertaalt zich in allergische rhinitis, een ontsteking van het neusslijmvlies. En dit kan je tot op de werkvloer achtervolgen!

Jaarlijks worden dokterspraktijken en ziekenhuizen overstelpt met mensen die last hebben van symptomen van een ontsteking van het neusslijmvlies.

In veel gevallen kan een schimmelallergie niet alleen snel behandeld worden, ze kan ook perfect vermeden worden!

Om in staat te zijn om een schimmelallergie te vermijden dienen we te begrijpen wat de allergische reactie veroorzaakt en wat de symptomen van deze reactie zijn.

Wat veroorzaakt een schimmelallergie?

Een schimmelallergie wordt veroorzaakt door schimmelsporen. Dit zijn zwevende deeltjes schimmel welke dikwijls microscopisch klein zijn.

De schimmel die deze schimmelsporen loslaat in de lucht groeit goed in warme, vochtige en donkere plaatsen in jouw huis.

Zo groeit schimmel aan kruissnelheid in kastjes in badkamers, op lades van jouw koelkast of op sneden brood in jouw keukenkast. Schimmels kunnen ook buiten groeien zoals op de bodem of op een hoop bladeren welke al lange tijd vochtig zijn.

Indien je allergisch bent voor schimmelsporen kan het inademen ervan perverse gevolgen hebben voor jouw gezondheid.

Hoe bepaal je of je last hebt van een schimmelallergie

Er bestaan een aantal vaak voorkomende symptomen welke geassocieerd worden met schimmelallergie. In het algemeen steken deze symptomen de kop op kort nadat je in aanraking komt met de schimmelsporen.

Symptomen van een schimmelallergie zijn:

  • Lichte oorontsteking
  • Regelmatig niezen
  • Jeukende en/of waterige ogen
  • Postnasale drip (overproductie van neusslijm dat tot in de keelholte loopt)
  • Verstopte neus
  • Jeukende keel
  • Vaak hoesten

Sommige personen die lijden aan schimmelallergie kunnen deze symptomen ervaren gedurende specifieke periodes in het jaar. Andere mensen die last hebben van zo’n allergie worden het hele jaar door met deze symptomen geconfronteerd.

Indien je aan astma lijdt, is de kans bestaande dat je een astma-aanval kan ontwikkelen door blootstelling aan schimmelsporen.

Algemene symptomen van zo’n astma-aanval zijn ademtekort, benauwd gevoel rond de borststreek en een piepende ademhaling. Meer info over luchtreinigers tegen astma lees je op de pagina over de beste luchtreinigers tegen astma.

Tien tips om schimmelgroei te vermijden en tegen te gaan

Er zijn veel dingen die je kan doen om de ontwikkeling en groei van schimmels in huis tegen te gaan.

Door de groei ervan te bestrijden, beperk je de kans op ziek worden en bescherm je de gezondheid van jouw gezin.

Hieronder vind je tien dingen die je kan doen om jouw gezin en jezelf te beschermen.

Tip 1. Hoe het koel en droog

Schimmels houden van vochtige en warme omgevingen. Het is precies daarom dat badkamers het ultieme paradijs voor schimmels zijn. Hou jouw woning droog en koel en je beperkt automatisch de kans dat schimmels kunnen groeien.

Zorg voor voldoende verluchting en zet dus een raam open na een stomende douche of warm bad. Zo creëer je een omgeving die ongunstig is voor schimmels om in te groeien.

Tip 2. Poets geregeld jouw badkamer en keuken

In deze twee vertrekken wordt het vaakst schimmel aangetroffen. Het is dus logisch dat je deze plaatsen op regelmatige basis een stevige poetsbeurt dient te geven.

Op deze manier kan je het best vermijden dat schimmelallergie jouw gezondheid bedreigt.

Controleer zeker kasten en lades en bekijk of er geen schimmel in groeit.  Terwijl je deze plaatsjes poetst, maak je het best gebruik van een schoonmaakmiddel dat een anti-schimmelmiddel bevat.

Dit helpt ook om schimmelgroei in de toekomst tegen te werken.

Tip 3. Hou vervaldata goed in het oog

Verwijder resoluut alle voedingsmiddelen die hun houdbaarheidsdatum overschreden hebben. Dergelijke voedingsmiddelen bevatten namelijk een verscheidenheid aan schimmels en bacteriën.

Tracht ook om voedingswaren goed te verpakken om schimmelgroei tegen te gaan. Zo kan je goed afsluitende plastic dozen gebruiken om alles zorgvuldig op te bergen.

Indien je merkt dat er een snede brood beschimmeld is, neem dan het hele brood weg en verwijder het uit jouw woning. Vermijd contaminatie en besmetting en kies voor de korte pijn: onmiddellijke verwijdering uit jouw woning.

Tip 4. Gebruik een kwalitatieve luchtreiniger

Een luchtreiniger in jouw woning hebben is essentieel om schimmelsporen te bestrijden. Een goede luchtreiniger is specifiek ontworpen om dergelijke kleine partikels uit de binnenlucht te zuiveren. Mensen die allergisch zijn voor schimmels kunnen hierdoor zuivere lucht zonder schimmelsporen inademen.

Los van schimmelsporen filtert een luchtreiniger ook andere allergenen uit de lucht zoals allergenen afkomstig van:

Conclusie: Een luchtzuiveringsapparaat is de perfecte investering om gezonde binnenlucht te garanderen voor het hele gezin. Je haalt er alle allergenen mee uit de vervuilde binnenlucht en je creëert er dus pure binnenlucht mee.

Vergeet niet onze uitgebreide gids over een luchtreiniger kopen door te nemen. Of zit je met een prangende vraag? Contacteer ons dan voor advies op maat, vrijblijvend en snel.

[cta id=”15406″ align=”none”]

Tip 5. Laat jouw woning controleren

Er bestaan professionele firma’s die met een speciaal toestel de schimmelniveaus in jouw woning komen opmeten. Op deze manier kan je de vertrekken identificeren die jouw aandacht verdienen.

Dergelijke bedrijven kunnen ook jouw spouwmuur en isolatie checken om te bekijken of er geen schimmel tussen jouw muren zit en groeit.

Tip 6. Hou de schimmelkalender in het oog

Er bestaat een schimmelkalender welke weergeeft wanneer de niveaus van schimmel in de buitenlucht hoog en risicovol zijn.

Tijdens deze periodes is het belangrijk om op te letten indien je allergisch bent voor schimmels. Tracht binnen te blijven wanneer je kan.

Tip 7. Gebruik schimmelremmende verf

Verf jouw binnenmuren met een schimmelremmende verf. Dit zorgt ervoor dat schimmels zich moeilijker kunnen ontwikkelen.

Indien er zich in het huis een kamer bevindt met een vochtigheidsprobleem, overweeg dan om de ramen en vloeren te isoleren. Hierdoor verhinder je ook schimmelgroei.

Tip 8. Droog waterschade onmiddellijk

Droog alles zo snel mogelijk op indien je woonplaats werd getroffen door waterschade. Hoe langer het vochtig blijft, hoe meer kans je loopt dat er zich schimmels en meeldauw gaan ontwikkelen. Tracht bijvoorbeeld om de natte items buiten te doen drogen.

Indien het gaat om zaken die niet verplaatsbaar zijn, tracht dan een ventilator of ontvochtiger in te schakelen voor wat luchtcirculatie. Hiermee versnel je het droogproces.

Indien je na waterschade last begint te krijgen van een muffe geur, wees dan maar zeker dat er zich schimmel ontwikkelt. Vaak kan je schimmel eerst ruiken en pas later visueel vaststellen.

In zo’n geval ga je zo snel mogelijk op zoek naar de oorzaak en verwijder je het item uit jouw woning.

Tip 9. Gooi alles weg waar schimmel op staat

Alles waar schimmel op staat gooi je weg. Indien dit onmogelijk is, gebruik dan warm water in combinatie met een anti-schimmel schoonmaakmiddel. Je kan ook azijn gebruiken om schimmel op een natuurlijke manier te doden.

Tip 10. Vermijd stapels natte bladeren en potplanten

Dit is een tip voor mensen die allergisch zijn voor schimmels en die houden van tuinieren. Let op voor grote hopen vochtige bladeren en potplanten welke te veel water te verwerken kregen. Dit zijn twee broeiplaatsen van schimmel buitenshuis.

Hier hangen dus zonder twijfel ook schimmelsporen in de lucht. Vermijd deze plaatsen indien mogelijk.

Wees proactief en niet reactief | Schimmelallergie bestrijden

Indien je denkt dat iemand van jouw gezin allergisch is voor schimmels, contacteer dan zo snel mogelijk jouw arts. Jouw arts kan dan de situatie bekijken en eventueel medicatie voorschrijven.

Hou ook rekening met de tips hierboven om de kans op schimmelgroei te minimaliseren.

Of je nu allergisch bent voor schimmels of niet, op het gebied van schimmels in huis kan je niet proactief genoeg zijn.

Volg de stappen hierboven en bestrijd schimmels en schimmelgroei in alle vormen. Hiermee vergroot je de kans dat de symptomen van schimmelallergie zelfs nooit de kop opsteken!

Tot slot nog wat extra schimmelig leesmateriaal