schimmel in huis luchtreinigeradvies

Schimmel in huis is een eerder vervelend gevolg van Moeder Natuur. Of de schimmel nu tevoorschijn komt als kleine groene haartjes op jouw oud brood of als zwarte harige bolletjes op de leidingen in jouw kelder, niemand wil schimmel in huis zien!

Veel mensen beseffen niet dat schimmels ook voedsel diep kunnen penetreren. Zo kunnen voedingswaren dus meer schimmel bevatten dan dat aan de oppervlakte zichtbaar is.

Enerzijds heb je mensen die volledig immuun zijn voor schimmels. Deze mensen zijn in staat om schimmels op te eten en in te ademen zonder dat ze er lichamelijke gevolgen van ervaren.

Anderzijds bestaan er ook mensen die allergisch zijn voor schimmels. Voor deze mensen is de impact van schimmel natuurlijk een heel ander verhaal!

Symptomen | Allergisch voor schimmel in huis

Mensen die allergisch zijn voor schimmel kunnen zowel milde als ernstige symptomen vertonen. Voorbeelden van milde symptomen zijn huiduitslag, benauwdheid en jeuk.

Voorbeelden van ernstige symptomen zijn koorts of een bedrukt gevoel rond de borststreek.

Indien iemand allergisch is voor schimmel en tegelijkertijd aan astma of een chronische longziekte (denk aan longemfyseem bijvoorbeeld of COPD) lijdt, loopt deze persoon nog een groter risico. In sommige gevallen kan schimmel namelijk een longontsteking veroorzaken.

Oplossingen | Schimmel in huis bestrijden

Schimmel is eigenlijk een soort zwam of paddenstoel die goed groeit in warme, vochtige omgevingen. Het zijn organismen die zich zowel geslachtelijk als ongeslachtelijk voortplanten. De geslachtelijke voortplanting vindt plaats via de uitstoot van schimmelsporen.

Deze schimmelsporen kunnen overleven in moeilijke omstandigheden. Sommige mensen dienen van hun huisarts medicatie in te nemen om symptomen van hun schimmelallergie tegen te gaan.

Andere mensen opteren voor luchtreinigers die geschikt zijn voor het bestrijden van schimmel in huis. Met behulp van een geschikt toestel beschermen ze hiermee hun familie voor de schadelijke symptomen die kunnen optreden.

Gelukkig is er ook nog een natuurlijke manier om schimmelsporen in de binnenlucht te bestrijden. De meeste personen met een allergie voor schimmels zijn zich niet bewust van deze natuurlijke oplossing: Klimop.

Klimop | Een natuurlijk bestrijdingsmiddel voor schimmelallergenen

Klimop is een groenblijvende klimplant uit de klimopfamilie. Klimop vind je vaak terug tegen bomen en muren in de buitenlucht en groeit goed op voedselrijke grond.

Een studie “What is English Ivy?” wees uit dat klimop, naast het overwoekeren van bomen en gebouwen, ook sterk is in schimmelsporen uit de lucht halen. De studie werd in 2005 gepresenteerd op de jaarlijkse vergadering van het Amerikaanse Instituut van Allergie, Astma en Immunologie.

De studie bewijst de effectiviteit van klimop in het doden van schimmelsporen in de lucht. De studie werd uitgevoerd door twee verschillende containers te vullen.

Een container werd gevuld met beschimmeld brood en de andere met uitwerpselen van honden. Dan werd gemeten hoeveel partikels zich in de lucht verspreidden.

Vervolgens werden er klimopplanten in beide containers geplaatst. Na twaalf uren werd er opnieuw gemeten hoeveel partikels er zich in diezelfde lucht bevonden.

De resultaten van de studie zijn verbluffend:

  • De klimop haalde gemiddeld 94% van de partikels afkomstig van de uitwerpselen uit de lucht, en
  • Het niveau van schimmelsporen in de lucht daalde met maar liefst 78,5%.

Het zijn vooral de wortels en de bodem van de klimop die het zuiverende werk verrichten.

Er dient wel nog meer bijkomend wetenschappelijk onderzoek te worden verricht om klimop met 100% zekerheid aan te raden als natuurlijke luchtzuiveraar.

Momenteel is het niet aangeraden om voor klimop te kiezen in de plaats van een luchtreiniger om schimmel in huis en meer bepaald in de binnenlucht te bestrijden.

Voor- en nadelen van klimop

Klimop, ook bekend als Hedera Helix, is een gemakkelijk te onderhouden klimplant (houtige liaan). Klimop zie je heel vaak op gevels en bomen groeien.

Vele mensen planten klimop ook als bodembedekker. Eenmaal geplant dient men er niet meer naar om te kijken. De plant groeit heel sterk en gemakkelijk en is een kampioen in overwoekeren.

Tegelijkertijd is deze ‘zorgeloze’ aard van klimop ook de reden waarom vele tuinliefhebbers aanraden om klimop niet in jouw tuin te planten. En indien je het wel riskeert, hou de plant dan zeker in toom.

Snoei geregeld en zorg dat ze geen andere planten of delen van jouw tuin gaat overwoekeren.

Klimop is namelijk een agressieve groeier en overwoekert heel gemakkelijk andere planten, struiken en bomen. Een goed voorbeeld zijn bepaalde bomen die helemaal overwoekerd worden door klimop.

Deze bomen missen hierdoor zonnestralen en voedingsmiddelen en op lange termijn kan de boom sterven! Wanneer er zware wind is, is het risico op omvallen van de overwoekerde boom ook groter.

Het grootste gevaar van klimop is dat deze plant giftig is voor zowel mens als dier. Let dus zeker op met kleine kinderen en huisdieren. Indien een mens of een huisdier klimop heeft opgegeten kunnen de volgende symptomen optreden:

  • Diarree
  • Maagklachten
  • Verwijde pupillen
  • Ademhalingsproblemen
  • Koorts
  • Gebrek aan coördinatie
  • In extreme gevallen: coma

Indien je vermoed dat iemand van jouw gezin klimop heeft gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met de arts (of dierenarts in geval van een huisdier die de klimop heeft opgegeten).

Klimop aanschaffen om schimmel in huis te bestrijden

Indien je beslist om klimop aan te schaffen als binnenplant, hou dan zeker rekening met de risico’s!

Klimop is giftig waardoor het verstandig is om de plant weg te houden van kinderen en huisdieren die de bessen of de blaadjes zouden kunnen opeten.

Klimop kan helpen om schimmelsporen uit jouw binnenlucht te filteren maar deze plant zou niet mogen gebruikt worden als een volledige vervanger van een kwalitatieve luchtreiniger.

Klimop dien je eerder te beschouwen als een bijkomend wapen voor jouw strijd tegen schimmel in huis.

Andere schimmellectuur

Er zijn nog veel andere dingen die je kan doen om te vermijden dat schimmel in jouw woning gaat groeien. Zo kan je schimmel in de slaapkamer bestrijden met behulp van specifieke tips en een degelijke luchtreiniger.

Vergeet ook niet om wat aandacht te besteden aan:

Voor een overzicht van nog negen andere luchtzuiverende kamerplanten, bekijk de pagina over luchtzuiverende planten.