Schimmel in huis is gevaarlijk en kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten. De gevolgen van schimmel in huis worden op deze pagina uiteengezet.
Je krijgt een overzicht van de gezondheidsklachten van schimmel in huis en je krijgt een antwoord op de vraag: “Wat te doen tegen schimmel in huis?”.
Inhoudsopgave
Schimmel en gezondheid
Hoe hebben schimmels een invloed op mensen?
Schimmels zijn normaal gezien geen binnenhuisprobleem, tenzij er rondzwevende schimmelsporen op een vochtige of natte plaats neerdwarrelen en er beginnen groeien.
Schimmels hebben het potentieel om gezondheidsproblemen te veroorzaken. Ze produceren namelijk allergenen (stoffen die na inademing ervan ernstige allergische reacties kunnen veroorzaken).
We spreken van gevaarlijke schimmels wanneer ze grote hoeveelheden potente allergenen in de lucht verspreiden!
Schimmel of schimmelsporen aanraken of inademen kan leiden tot allergische reacties bij gevoelige personen.
De allergische reacties op schimmel lijken op symptomen van hooikoorts (pollenallergie):
- Niesbuien
- Een lopende neus
- Een verstopte neus
- Sinusproblemen,
- Een jeukende neus
- Een jeukende keel
- Rode ogen
- Waterige ogen
- Jeukende huid
- Huiduitslag
Allergische reacties op schimmel komen vaak voor. Ze kunnen zich onmiddellijk voordoen maar kunnen eveneens vertraagd de kop opsteken.
Schimmelhaarden en de schimmelsporen die ze in onze binnenlucht verspreiden, kunnen ook astma-aanvallen uitlokken bij astmapatiënten. Het gaat in zulke gevallen over astmapatiënten die allergisch zijn voor schimmels.
Daarbovenop kan blootstelling aan schimmelsporen voor irritatie zorgen bij alle personen, zowel diegenen met een allergie als diegenen zonder bekende allergieën:
- Geïrriteerde ogen
- Geprikkelde en geïrriteerde huid
- Een gevoelige en geïrriteerde neus,
- Een geïrriteerde keel,
- Overgevoelige en geïrriteerde longen
Opgelet: Bovenstaande uiteenzetting beschrijft niet alle mogelijke gezondheidsgevolgen verbonden aan schimmelblootstelling. Contacteer sowieso een specialist indien je ernstige gezondheidsproblemen ervaart.
Schimmelblootstelling en astma
Schimmelblootstelling kan astma-aanvallen uitlokken bij gevoelige mensen die aan astma lijden.
Astmalijders moeten er in elk geval alles aan doen om niet in contact te komen met schimmelhaarden en hun schimmelsporen.
Lees meer over zaken die astma kunnen uitlokken op Allergische astma bestrijden en Luchtkwaliteit in huis verbeteren en kinderastma verlichten.
Tien schimmelweetjes
Hier lijsten we speciaal voor jou 10 schimmelweetjes op die je zou moeten kennen!
- Mogelijke gezondheidseffecten ten gevolge van schimmelblootstelling zijn astmasymptomen, allergische reacties en andere ademhalingsproblemen.
- Er bestaat geen manuele manier om alle schimmel en schimmelsporen te verwijderen uit je leefomgeving binnenshuis. De manier om schimmelvorming binnenshuis in te perken is door de vochtigheid onder controle te houden. Eventueel kan je ook een kwaliteitsvol luchtzuiveringsapparaat aanschaffen en installeren in je huis om rondzwevende schimmelallergenen uit de binnenlucht te filteren.
- Indien je last hebt van schimmelkolonies op school, op je werk of in je huis, dan moet je de schimmelhaard verwijderen. Elimineer ook mogelijke bronnen van vocht en damp.
- Zit je met een waterlek of een probleem met de waterleidingen? Los het dan op of contacteer een loodgieter om het op lossen. Door het probleem te laten escaleren kan je schimmelvorming immers nooit beperken. Nederlanders op zoek naar een goede loodgieter kunnen onder andere op de volgende websites terecht:
- Verlaag de vochtigheid binnenshuis tot 30 à 60% om schimmelgroei te beperken. Je kan dit vochtigheidspercentage bereiken via een combinatie van ingrepen en acties:
- Verlucht badkamers en bergingsruimtes waarin de droogkast en wasmachine staan grondig en vaak.
- Verhoog de ventilatie in de woning. Maak eventueel een luchtstroom door enkele verschillende ramen open te zetten.
- Zet altijd de afzuiginstallatie (dampkap) aan wanneer je iets kookt op het fornuis.
- Maak eventueel gebruik van een ontvochtiger.
- Indien er meubilair of bepaalde bouwmaterialen vochtig of nat zijn, maak ze dan schoon en droog ze zeker binnen de 48 uren. Op deze manier kan je schimmelvorming voorkomen.
- Maak harde oppervlakken schimmelvrij met water en detergent. Droog het proper gemaakte oppervlak daarna volledig af. Let op: Bepaalde absorberende materialen waar schimmel is ingeslopen vervang je beter! We denken hierbij bijvoorbeeld aan beschimmelde platen aan het plafond die beschadigd werden door een waterlek in de badkamer op het verdiep erboven.[cta id=”15406″]
- Vermijd condensatie. Doe dit door extra te gaan isoleren! Verminder potentiële condensatie op koude oppervlakken door isolatie toe te voegen (bijvoorbeeld rond ramen, leidingen, in spouwmuren, onder het dak, onder vloeren, enzovoort).
- Het kan zijn dat je in bepaalde vertrekken of kamers in je woning een blijvend vochtprobleem hebt. In zo’n geval is er één ding dat je nooit mag doen: tapijt installeren. Voorbeelden van zo’n ruimtes zijn kamers waarin drinkfonteinen, gootstenen en lavabo’s in geïnstalleerd zijn. En in kelders kan er een sterke, muffe geur ontstaan die u eventueel kan aanpakken met een geschikte luchtreiniger voor kelderruimtes tegen muffe geur en schimmelsporen.
- Schimmel kan je praktisch overal in huis vinden. Schimmels kunnen werkelijk op quasi alles groeien, op voorwaarde dat er voldoende vocht aanwezig is!
Er bestaan schimmels die kunnen groeien op hout, papier, tapijt, voedsel, verf, enzovoort.
Enkele vaak voorkomende schimmelsituaties
Enkele vaak voorkomende schimmelsituaties:
- Schimmel achter behang
- Schimmel onder houten vloer
- Schimmel in kledingkast en op kleren
- Schimmelinvasie in de slaapkamer
- Schimmel in kast
- Schimmel in de douche
- Schimmel onder de vloer
- Schimmelhaarden in de kelder
- Schimmel op de muren
- Schimmel in muur (in de spouw bijvoorbeeld)
- Schimmelhaard in de kruipruimte
- Stinkende schimmels in de kelders
- Schimmel in de badkamer (gevaarlijk)
- Schimmel in de keuken in de koelkast op etenswaren
Schimmellucht in huis verwijderen
Kom je na een vermoeiende werkdag thuis in een woning of appartement waar een typische muffe schimmelgeur hangt?
Stop dan met het inademen van schimmels en ga de schimmelgeur in huis verwijderen!
Dit doe je door de schimmelhaard aan te pakken en te verwijderen, alsook door rekening te houden met volgende tips en tricks om ongewenste geuren te verbannen uit je huis:
- Stank in huis verwijderen
- Geurhinder in huis oplossen
- Muffe geur in de kelder verwijderen
- Vieze geurtjes in huis verwijderen
- Muffe geur in huis neutraliseren
Schimmelsporen verwijderen in het kader van voedselveiligheid
Bent u met uw bedrijf actief in de sector van voedingsmiddelen? Dan dient u de wetgeving (en de HACCP richtlijnen) te respecteren en de voedselveiligheid te waarborgen.
Adequate luchtreiniging kan een rol spelen voor bepaalde rondzwevende partikels. Contacteer ons gerust voor advies op maat van uw bedrijf.
Andere interessante info over schimmels
Aangezien schimmelhaarden een veel voorkomend probleem zijn, maken wij er een erezaak van om je te wapenen tegen deze vervelende en lelijke organismen:
- Schimmelsporen doden met een luchtreiniger
- Schimmels in huis bestrijden met klimop
- Schimmels in slaapkamer bestrijden: Waarom en stappenplan
- Schimmelallergie voorkomen en je gezondheid beschermen: 10 tips!
Gratis advies voor luchtreiniging op maat
Word je ziek door schimmelkolonies in huis? Of is schimmelsporen inademen dagelijkse kost voor jou en jouw gezin?
Zoals je nu wel weet is zo’n situatie in huis echt slecht voor de gezondheid.
Vraag ons gerust vrijblijvend advies om je binnenlucht doeltreffend en efficiënt te gaan zuiveren. Elke situatie is anders wat betekent dat een advies op maat je geen windeieren zal leggen!
Wij zijn onafhankelijk en bij ons staat de klant centraal.
Luchtreinigeradvies is uw partner om op zoek te gaan naar de beste luchtreiniger voor jouw situatie.