pollenfilter of actief koolstoffilter luchtreinigeradvies

Kies je best voor een luchtreiniger met pollenfilter of actief koolstoffilter?

Een luchtreiniger om hooikoorts mee te bestrijden en verlichten dient in realiteit meerdere filterfases te omvatten en kan absoluut beide types filters bevatten.

Hier bespreken we de gelijkenissen en verschillen tussen beide filters zodat jij een geïnformeerde keuze kan maken.

Pollenfilter of actief koolstoffilter: gelijkenissen

Zowel de pollenfilter als de actief koolstoffilter zijn voorbeelden van mechanische filters.

Dit type filters reinigt de lucht als volgt:

  • het luchtreinigingstoestel forceert de vuile lucht doorheen deze filters,
  • deze filters hebben een hele fijne vezelstructuur met hele kleine mazen,
  • de vuile luchtdeeltjes komen vast te zitten in deze filters,
  • de luchtstroom die aan de andere kant door de filters komt, is nu gereinigd.

Pollenfilter of actief koolstoffilter: verschillen

Beide filters worden echter gebruikt voor verschillende doeleinden.

Zo kan je al raden dat een pollenfilter gebruikt wordt om de lucht te zuiveren van pollen, oftewel stuifmeel dat afkomstig is van bloemen en planten.

Personen die allergisch zijn aan deze pollen, hebben last van zogenaamde hooikoorts of pollen allergie. Voor hen is een pollenfilter uiteraard heel interessant zodoende hun allergie draaglijker te maken.

Een actief koolstoffilter daarentegen wordt vooral gebruikt om gasvormige vuiltjes uit de lucht te filteren zoals tabaksrook, koolstofmonoxide, ammoniak, ozon of vieze geurtjes.

Dit type filter is voorzien van zogenaamde actieve koolstof deeltjes. Deze deeltjes hebben namelijk een heel poreuze structuur waardoor ze heel goed gasvormige vuiltjes kunnen absorberen zoals tabaksrook.

Daarom kan een actief koolstoffilter uitermate interessant zijn als component van je luchtreiniger bij mensen die roken of in situaties waar men tabaksrook wenst te reinigen uit de binnenlucht.

Pollenfilter of actief koolstoffilter: niet OF maar EN

Een pollenfilter EN een actief koolstoffilter kunnen uiteraard samen gebruikt worden voor optimale efficiëntie wat betreft luchtreiniging!

Heb jij bijvoorbeeld last van hooikoorts en rookt er bovendien ook iemand bij je thuis? Dan is een combinatie van een pollenfilter met een actief koolstoffilter iets voor jou.

Wens je meer informatie of persoonlijk advies op basis van jouw behoeften? Aarzel dan niet om gratis advies aan te vragen!