overlast houtkachel van de buren preventie luchtreinigeradvies

Overlast houtkachel van de buren? Misschien herken je het wel… Meerdere malen per week last hebben van de houtstook van jouw buren… Leuk is anders helaas.

Deze vorm van overlast manifesteert zich zowel in verstedelijkte gebieden als op het platteland. De stank en irriterende geur is één ding. De gezondheidsgevolgen van deze blootstelling aan rook van kachels en haarden zijn bovendien desastreus (lees er hier meer over)…

Hout stoken in woonwijken is zowel in Nederland als in België nog niet afdoende gereglementeerd. Meer informatie over de stand van zaken qua reglementering en de Europese Ecodesign-regeling leest u hier.

Kortom: burgers dienen zichzelf te beschermen en zelf preventieve maatregelen te nemen.

Overlast houtkachel van de buren – Neveneffecten

Rook van houtkachels kan langs kieren, spleten, deuren, ventilatieroosters en ramen binnensluipen en voor overlast zorgen binnenshuis.

Vaak voorkomende klachten van mensen die op een vervelende manier kennismaken met houtrook zijn de volgende:

  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Oogirritatie
  • Keelirritatie
  • Hoestbuien
  • Zweetaanvallen

Een houtkachel is slecht voor de gezondheid want op de lange termijn zijn de gevolgen nog veel drastischer.

Lees zeker ook eens de volgende Engelstalige informatie over Wood Smoke and Your Health.

Houtrook overlast intenser tijdens de wintermaanden

Vooral bij bepaalde windrichtingen en mistig weer kan de rook direct in jouw woning binnen slaan.

Overlast van de houtkachel van de buren is bovendien vooral een probleem tijdens de winter. Er is dan soms sprake van temperatuurinversie met stagnerende lucht tot gevolg.

In normale omstandigheden neemt de temperatuur van de lucht af met toenemende hoogte. Een temperatuurinversie daarentegen wordt gekenmerkt door warmere lucht hogerop met koudere lucht eronder.

Zo’n situatie van temperatuuromkering blokkeert de normale atmosferische luchtstroming.

Zo’n temperatuurinversie zorgt met andere woorden voor slecht zicht, hogere concentraties luchtverontreiniging en smog. In de onderste luchtlaag dichtbij de grond vindt namelijk  geen menging plaats met lucht in de hogere luchtlagen.

Hierdoor kan de verontreinigde lucht niet weg uit de onderste luchtlaag en blijft de luchtverontreiniging in onze ademhalingsruimte hangen. Waardoor de overlast van de houtkachel van de buren nog heviger is.

Overlast houtkachel van de buren beperken – Tips

Buren kunnen met houtkachels, inbouwhaarden en open haarden voor veel overlast zorgen in de buurt.

Tracht steeds een constructief gesprek op te starten met jouw buren indien je echt veel last hebt van hun gestook. Staan je buren niet open voor een dialoog, dan zou je ze eventueel kunnen laten verbieden om nog te stoken…

Opgelet, in de praktijk is het quasi onmogelijk om iemand te verbieden om zijn/haar kachel of haard te gebruiken. Je zou contact kunnen opnemen met de bevoegde wijkagent maar wees realistisch…

De kans dat zo’n verbod echt wordt opgelegd aan jouw houtstokende buren is klein.

Ook de regelgeving is verouderd, zelfs op Europees niveau, waardoor nog vele mensen met verouderde toestellen branden.

Overweeg dus om actief aan preventie te doen. En koop een geschikte kwalitatieve luchtreiniger aan.

Hoe het geschikte luchtzuiveringstoestel selecteren?

Wens je jouw gezin te beschermen tegen de schadelijke afvalstoffen die houtstook met zich meebrengt?

Hou dan rekening met de specifieke kenmerken van uw woonst…

Wat is de oppervlakte en hoe hoog is het plafond? Met andere woorden, hoeveel kubieke meter lucht dient het toestel te reinigen? Voor wat grotere ruimtes dien je zeker eens de volgende ioniserende luchtreiniger te bekijken.

Heb je specifieke voorkeuren qua ingebouwde geluidsdemping in de luchtreiniger? Bekijk dan zeker eens het volgende naslagwerk over stille luchtreinigers alsook de volgende lucht ionisator.

Het toestel dient ook over een ingebouwde actieve koolstoffilter te beschikken om storende geuren van houtrook te adsorberen.

En wat voor garantietermijn heb je voor ogen? Er zijn zelfs toestellen op de markt die een fabrieksgarantie van 20 jaar aanbieden.

Lees hier meer diepgaande informatie over hoe slim een luchtreiniger aankopen.

Contacteer ons – Overlast houtkachel van de buren

Wens je specifieke informatie te ontvangen over de diverse mogelijkheden om het risico tot inademing van de schadelijk stoffen van houtrook te beperken?

Aarzel dan niet om ons te contacteren voor een vrijblijvend advies op maat om uw probleem overlast houtkachel van de buren op te lossen.