oude woning renoveren kelder leegpompen

Een oude woning renoveren: waar begin je mee?

Nu de woningmarkt steeds krapper wordt, kan het de moeite waard zijn om zelf een oude woning op te knappen.

Schaf een woning voor een lage prijs aan en voer zelf onderhouds- en renovatiewerkzaamheden uit.

Denk aan het leegpompen van een ondergelopen kelder, het reinigen van de smerige lucht binnen de woning, het plaatsen van nieuwe ramen en/of een nieuw dak, de integratie van strakke moderne kunststof profielen, het plaatsen van een nieuwe badkamer met nieuw sanitair, de installatie van een keuken met kookeiland en een zwevende afzuiging, het opnieuw aanleggen van de tuin, enzovoorts.

In dit artikel vertellen we je meer over de eerste stappen die je bij het vernieuwen van een verouderde woning kunt ondernemen. Het is belangrijk om je hier goed op voor te bereiden!

Zorg bijvoorbeeld voor het juiste gereedschap en de juiste werkkleding om de kans op ongelukken te verkleinen.

Pomp een ondergelopen kelder leeg in de oude woning

Start met het leegpompen van een ondergelopen kelder als je voor het opknappen van een oude woning kiest.

Vaak staat de kelder blank doordat leidingen geknapt zijn in de winter, doordat er sprake is van ernstige slijtage aan de dakbedekking van de woning, enzovoorts.

Een dompelpomp inschakelen is in zo’n situatie de slimste oplossing. Met een dompelpomp kan de kelder binnen een uur worden leeggepompt, afhankelijk van de kwaliteit van de dompelpomp. Houd er rekening mee dat de dompelpomp bestand moet zijn tegen vuil.

Schakel expert in bij elektriciteitsstoringen

Het gebeurt wel vaker tijdens afbraak- en renovatiewerken. Plots valt de stroom uit of heeft u kortsluiting… Het kan zijn dat u een kabel geraakt heeft tijdens de afbraakwerken.

Of dat de stokoude meterkast overbelast is door de werken. Oude meterkasten hebben het moeilijk om vele elektrische apparaten tegelijkertijd te voorzien van stroom.

Kent u zelf onvoldoende van elektriciteit? Dan schakelt u maar beter als de bliksem een elektricien uit de buurt in.

Zo zal u niet lang zonder stroom zitten en bent u zeker dat het probleem vakkundig en veilig zal opgelost worden. Nederlanders kunnen onder andere op de volgende websites terecht om direct een professionele elektricien in te schakelen:

Investeer in een industriële stofzuiger

Tijdens zware werken zoals boren, slijpen, kappen, drillen, schuren, frezen enzovoort komt er heel wat ongewenst en schadelijk stof vrij. Denk aan kwartsstof, betonstof, cementstof, lijmstof, schuur- en freesstof, enzovoort.

Er bestaan krachtige bouwstofzuigers met ingebouwd luchtreinigingssysteem om dergelijke schadelijke stoffen uit de binnenlucht te filteren.

Daarbovenop zijn bepaalde modellen zelfs geschikt om direct aan elektrische handgereedschappen te koppelen met behulp van een koppelstuk (universeel of op maat). Laat u inspireren op de volgende pagina’s:

Let op met afbraakwerken van asbesthoudende materialen

Vroeger werd asbest in heel wat bouw- en isolatiematerialen verwerkt. Tijdens afbraakwerken kan het zijn dat u dus asbestvezels doet vrijkomen in de binnenlucht.

Hou er steeds rekening mee dat deze enorm schadelijk zijn voor het menselijk lichaam en bijzonder zware ziektes kunnen triggeren.

Voor renovatie-, bouw- en asbestsaneringsbedrijven is het daarom werkelijk cruciaal om over de juiste tools en hulpmiddelen te beschikken.

Een hulpmiddel dat een echte meerwaarde biedt op het vlak van opruimen van asbestvezels, is een stofzuiger voor asbest met H-certificaat (check ons assortiment).

Gezien de ernst van blootstelling aan asbestvezels, dient men steeds met de grootste voorzichtigheid te werk te gaan tijdens afbraakwerken van oude bouw- en isolatiematerialen.

Een asbest stofzuiger kopen die geschikt is om de asbestvezels op te ruimen en uit de opgezogen lucht te filteren, is een uitstekende investering.

Maak gebruik van een luchtreiniger in je nieuwe huis

Naast de ondergelopen kelder zullen er meer complicaties opspelen bij het opknappen van een oude woning. Denk bijvoorbeeld ook aan de vervelende lucht die hier kan hangen! De lucht is vaak het gevolg van bijvoorbeeld schimmels, die op de muren in de woning gevormd zijn.

Deze schimmels komen voort uit het vocht wat in de muren en plafonds van de oude woning getrokken is. Deze schimmelkolonies verspreiden vervolgens microscopisch kleine schimmelsporen in de binnenlucht. Dit brengt een muffe geur én een gezondheidsrisico met zich mee!

Door een luchtreiniger in te zetten, zal de lucht aangenamer worden en geen schimmelsporen meer bevatten! Zo kun je met een prettiger en zekerder gevoel aan het opknappen van de oude woning beginnen.

Tip voor een oude woning renoveren: Kies voor een luchtreiniger met filtersysteem dat bestand is tegen vochtigheid! Niet elke luchtreiniger is voorzien van filters die tegen vochtigheid kunnen!

De volgende luchtreinigers zijn uitermate geschikt voor uw verbouwing:

Luchtreinigeradvies op maat

Contacteer ons gerust voor luchtreinigeradvies op maat indien een oude woning renoveren op de agenda staat.

Bekijk ook zeker en vast eens volgende pagina’s met bijkomende informatie over luchtreinigers voor renovaties: