matras reinigen luchtreinigeradviesMisschien heb je wel net een zware verbouwing, zweetbuien en een resem stofwolken achter de rug. Of misschien heeft een van jullie beiden last van een ernstige vorm van de alom bekende ‘poetsziekte’. Het kan ook zijn dat jij of jouw partner allergisch zijn aan het ongedierte dat in jouw bed leeft… Voor al deze gevallen maakten we deze uitgebreide pagina ‘Matras reinigen + ultiem plan om slaapkamer te zuiveren’.

Na het lezen van deze pagina weet je hoe je jouw matras in de diepte kan reinigen en hoe je jouw slaapkamer kan zuiveren. Matras reinigen? Deze pagina is ideaal om een ideale slaapomgeving te creëren waar alles in het teken staat van rust en gezondheid.

Een goede nachtrust is cruciaal voor het menselijk lichaam. Zo kom je innerlijk tot rust en laad je de batterijen op voor de volgende dag. Het is daarom belangrijk om een veilige en gezonde omgeving ter beschikking te hebben om de nacht in door te brengen.

Allergenen zoals de huisstofmijt (en meer bepaald hun uitwerpselen) kunnen de nachtrust van de personen in de slaapkamer verstoren. Iemand die lijdt aan een huisstofmijtallergie en geconfronteerd wordt met huisstofmijten heeft namelijk moeilijkheden met:

 • In slaap te vallen,
 • In slaap te blijven, en
 • Op te staan ’s morgens

Daarnaast kunnen chemicaliën de hormonenbalans van de inwoners verstoren en leiden tot grote gezondheidsproblemen.

Zuiver jouw bed

Zuiver jouw beddengoed

Zelfs indien je vlijtig jouw lakens weet te wassen zonder een beurt over te slaan, dan nog is de kans groot dat je de bedsprei en de donsdekens vergeet. Was dit resterende beddengoed, inclusief jouw matrasbeschermer, om de maand. Opteer voor heet water om de micro-organismen uit te roeien.

Het is niet altijd mogelijk maar wat ook een goeie oplossing is is om jezelf te trakteren op iets nieuws. Waarom schaf je geen nieuwe set katoenen lakens aan welke niet behandeld zijn met pesticiden en formaldehyde?

Zuiver jouw matras | Matras reinigen

Jouw matras verdient jouw aandacht. Een propere en comfortabele matras is essentieel voor een goede nachtrust. Alhoewel geurtjes en huisstofmijt onvermijdbare gevolgen zijn van dagelijks matrasgebruik, kunnen regelmatige schoonmaakbeurten deze ongemakken wel helpen minimaliseren.

Volg de volgende drie essentiële tips om jouw matras proper te houden!

Matras reinigen? Drie tips:

Tip 1 – Matras reinigen

Tracht beide zijden van jouw matras een maal per maand te stofzuigen. Jouw matras stofzuigen helpt om stof te verwijderen en om de voedingsbron (zoals menselijke huidschilders) van de huisstofmijt weg te nemen.

De uitwerpselen van honderdduizenden van deze huisstofmijten kunnen voor allergische reacties en irritatie zorgen bij de bewoners die in het bed slapen.

Je bestrijdt de huisstofmijt dus onrechtstreeks door te focussen op de voedingsbron van deze micro-organismen. De reden ligt voor de hand: deze mijten kun je niet zomaar opzuigen, ze zijn uitgerust met een soort mini-zuignappen.

Wat je dient te onthouden over dit stofzuigen mbt jouw matras reinigen is het volgende:

 • Een gewone klassieke stofzuiger is eigenlijk een combinatie van een stofzuiger en stofspuwer. Hiermee werken is het probleem verleggen. Je kan beter opteren voor een anti-allergeen stofzuiger die het vuil opzuigt en binnen houdt, en enkel propere lucht uitblaast.
 • Denk ook eens na over de dikte van jouw matras. Met een klassieke stofzuiger kan je de oppervlakte van jouw matras afstoffen maar ook niet meer dan dat. Matras reinigen op een ernstige manier? Overweeg dan gebruikt te maken van een krachtige elektronische dieptereiniger die je in combinatie met een anti-allergie stofzuiger kan inschakelen om optimaal en doeltreffend te werk te gaan.

Tip 2 – Matras reinigen

Tracht jouw matras af en toe te verluchten in de buitenlucht op een zonnig plekje. Op deze manier laat je alle vocht opdrogen, vermijd je schimmels en kan je storende geuren verjagen.

Conclusie: jouw matras reinigen doe je deels buiten door gebruik te maken van moeder natuur in al haar vormen.

Tip 3 – Matras reinigen

Tracht jouw matras even te verluchten wanneer je het beddengoed vervangt. Zet een raam open wanneer je de lakens verwijdert en laat de matras vervolgens een tijdje ‘ademen’.

Zuiver jouw hoofdkussens

Kun je je niet meer voor de geest halen hoe lang het geleden is dat je jouw hoofdkussens gewassen hebt? Dan is de kans groot dat het eigenlijk te lang geleden is.

Hoofdkussens zijn magneten voor huidschilfers, nagelresten, haartjes en de micro-organismen die er zich mee voeden: de huisstofmijten.

Bekijk het etiket van jouw hoofdkussen voor de ideale wasbeurt. De meeste hoofdkussens kunnen gewassen worden met de wasmachine. Je kan bijvoorbeeld twee hoofdkussen samen een wascyclus laten ondergaan. Droog de hoofdkussens vervolgens in een omgeving met gematigde temperatuur.

Zuiver de lucht

Open de ramen en verlucht de ruimte

Een goede verluchting en ventilatie is essentieel om de binnenlucht op een acceptabel gezond niveau te brengen.

Stof, allergenen en chemische stoffen stapelen zich op in huis en indien je nooit verlucht kan je wel verstaan dat dit nefast is voor jouw gezondheid. Laat de lucht rustig in en uit het huis stromen.

Schaf een luchtreiniger aan

Een goede luchtreiniger haalt kleine schadelijke partikels uit de lucht. Er bestaan tientallen modellen van luchtreinigers, allemaal met verschillende specificaties op het gebied van bereik, type filters, graad van luchtzuivering, technologie, verbruik, onderhoud en design.

Zo’n toestel is zonder twijfel een gezonde investering voor jouw gezondheid. Contacteer ons gerust voor meer informatie en een vrijblijvende consultatie ter plaatse bij je thuis!

Kweek luchtzuiverende kamerplanten

Een bekend onderzoek van de NASA uit 1989, gebaseerd op data van een periode van 2 jaar, bekeek in detail de eigenschappen van luchtzuiverende planten. Het rapport ‘Interior landscape plants for indoor air pollution‘ focuste op hoe men luchtvervuiling binnenshuis kon oplossen.

Dit rapport werd samengevat op een andere pagina waar je 10 luchtzuiverende planten voorgeschoteld krijgt.

De conclusie is eenvoudig:

 • Sommige kamerplanten die niet te veel licht vereisen hebben de capaciteit om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren. Ze doen dit door organische verontreinigende stoffen uit de lucht te halen.
 • Meer specifiek blijkt vooral de grond- en wortelzone heel effectief in in het verwijderen van organische chemicaliën. Het wordt dus aangeraden om de blootstelling van de lucht aan deze wortel- en grondzone te maximaliseren.

Enkele kamerplanten die je in huis kan kweken omwille van hun luchtreinigende eigenschappen zijn:

 • Sansevieria kamerplanten,
 • Philodendron,
 • Drakenbloedboom (Dracaena Marginata),
 • Varens,
 • Lepelplant (Spathiphyllum),
 • Bamboepalm (Chamaedorea seifrizii),
 • Aglaonema, enz.

Zuiver de omgeving

Verwijder smartphones, tablets en laptops

Elektronische apparaten kunnen ’s nachts op een vervelende manier licht verspreiden. Iedereen kent wel het fenomeen waarbij je in het bed ligt met de gordijnen toe. Je denkt rustig naar dromenland te dwalen maar dat is dan buiten jouw laptop of smartphone gerekend… Deze apparaten kunnen zelfs met slechts één lampje veel frustratie opwekken.

Het is wetenschappelijk bewezen dat dergelijke lichtbronnen de productie van het hormoon melatonine in de hersenen vertragen. Melatonine heeft de functie van rust en herstel en is eigenlijk de tegenpool van adrenaline. Het wordt geproduceerd wanneer het donker wordt en regelt onze biologische klok.

Conclusie: vermijd dat jouw elektronische gadgets zoals laptops, smartphones en tablets met hun lampjes jouw nachtrust negatief beïnvloeden.

Zuiver jouw kamersprays en kaarsen

Let op voor bepaalde sprays en plugins voor stopcontacten welke een lekkere geur verspreiden. Je geeft beter de voorkeur aan natuurlijke geuren om jouw woning en slaapkamers te verfrissen.

Zo kan je natuurlijke kaarsen gebruiken en kan je kiezen voor aromatherapie met natuurlijke extracten zoals lavendel of den.

Zuiver jouw reinigingsproducten

Hoe minder schadelijke stoffen je in jouw slaapkamer brengt, hoe minder reinigings- en filterwerk je hebt. Start met het elimineren van de bronnen en opteer voor veilige maar effectieve schoonmaakproducten.

Was de ramen met een natuurlijk schoonmaakmiddel, vervang insecticiden door niet-giftige oplossingen en reinig tapijten op een natuurlijke wijze in plaats van met chemische of schadelijke producten!

Advies | Matras reinigen en slaapkamer zuiveren

Wens je graag vrijblijvend advies van het team van Luchtreinigeradvies voor concrete oplossingen inzake jouw matras reinigen en jouw slaapkamer zuiveren?

Aarzel dan niet om het online formulier in te vullen. Wij nemen vervolgens snel contact met jou op om je verder te helpen.