luchtzuiveringssystemen voor verschillende soorten kamers en ruimtes in huis

Elke kamer in uw huis wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Elke kamer heeft dus te maken met andere partikels en vervuilende stoffen in de binnenlucht. Dit betekent dat elke kamer een specifieke methode van luchtreiniging vereist die niet noodzakelijk dezelfde is als in de andere kamers in huis. Vandaar dat er tal van verschillende luchtzuiveringssystemen op de markt zijn.

Welke luchtreiniger is de beste voor een bepaalde kamer in huis? Hieronder ontdekt u ons uitgebreid antwoord op deze veelgestelde vraag!

Luchtzuiveringssystemen voor specifieke partikels & allergenen

Enkele veelgestelde vragen die u waarschijnlijk herkent zijn de volgende:

  • Welke luchtreiniger is de beste optie voor de keuken?
  • Zijn er luchtzuiveringssystemen die perfect zijn voor op de slaapkamer?
  • Waarop moet ik specifiek letten bij het kiezen van een luchtreiniger voor een kinderkamer?
  • Is er een luchtreinigingstoestel verkrijgbaar dat specifiek ontworpen werd om kachel- en houtrook te neutraliseren in de woonkamer?
  • Wat is de beste luchtreiniger om muffe en irriterende geuren uit de lucht te filteren in de keuken?

U kan een degelijk antwoord vinden op de bovenstaande vragen indien u begrijpt hoe luchtzuiveringssystemen precies werken.

In eerste instantie moet u namelijk weten welke luchtzuiveringstechnologieën effectief zijn in het verwijderen van specifieke verontreinigende stoffen en allergenen. Vervolgens kunt u voor elke kamer in uw huis een passende luchtreiniger selecteren.

Opgelet: Dit betekent niet dat u voor elke kamer een aparte luchtreiniger moet kopen. De meeste moderne luchtreinigers zijn gemakkelijk te verplaatsen van kamer naar kamer.

Dergelijke compacte mobiele luchtreinigingssystemen kan u dus steeds verplaatsen en meenemen in een ruimte naar keuze. Hierdoor kan u dus steeds zelf beslissen, wat ervoor zorgt dat u het best passende luchtzuiveringssysteem voor elke kamer kunt gebruiken.

Parameters om rekening mee te houden bij luchtzuivering

Bij het kiezen van de beste luchtreiniger voor een kamer in huis, dient u rekening te houden met verschillende belangrijke parameters:

Grootte van de kamer

Een grotere ruimte zal een luchtreiniger nodig hebben die in staat is om een grotere hoeveelheid lucht te reinigen. Helaas bestaat er geen betrouwbare maatstaf om te bepalen wat het beste is. De industriestandaard, CADR (Clean Air Delivery Rate), heeft namelijk beperkingen.

De CADR parameter is ontworpen om de hoeveelheid schone lucht te meten die door een luchtreiniger stroomt, maar bevoordeelt eigenlijk toestellen met grote ventilatoren en hoge snelheden.

CADR focust op een algemene daling van de concentratie van sommige specifieke deeltjes, maar meet niet noodzakelijk hoe effectief het toestel in kwestie is in het verwijderen van de meest voorkomende soorten verontreinigende stoffen. Een grote, krachtige ventilator maakt een luchtreiniger niet noodzakelijk effectiever.

Dit gezegd zijnde: Indien u de lucht in een grotere ruimte wilt reinigen, zullen luchtzuiveringssystemen met een zeer lage CADR-waarde de klus hoogstwaarschijnlijk niet kunnen klaren.

Functie van de kamer

De manier waarop u een kamer gebruikt, kan van invloed zijn op uw keuze van het luchtzuiveringssysteem. Een ruimte waar u liever films bekijkt of rustig leest, kan een slechte plek zijn voor een luidruchtige luchtreiniger.

Ook in een slaapkamer is het interessanter om een luchtreinigingssysteem te selecteren dat geluidsarm is.

Een keukenruimte waarin je vaak kookt en maaltijden bereidt, of een eetkamer waarin geregeld maaltijden met sterke geuren worden geconsumeerd, kan een andere luchtreiniger nodig hebben dan een kamer waarin je hobby’s uitoefent.

Ventilatie

Een ruimte met een goed ventilatiesysteem, zoals een keuken met krachtige afzuigkap en ingebouwde ventilator of grote schuif- of kantelramen, kan de specifieke vereisten voor een luchtreiniger beïnvloeden.

Dergelijke zaken bieden namelijk de mogelijkheid om de ramen te openen of de ventilator aan te zetten om zich te ontdoen van geuren of andere vervuilende stoffen, terwijl andere kamers deze optie misschien niet hebben en een speciale behoefte hebben aan een bepaald type luchtreiniger.

Soorten verontreinigende stoffen

Denk aan de meest voorkomende soorten vervuiling in de kamers in huis.

Vaak voorkomende huishoudelijke vervuilende stoffen kunnen in enkele hoofdcategorieën worden ingedeeld:

Terwijl er nog andere soorten verontreinigende of irriterende stoffen bestaan, zijn deze categorieën nuttig voor het maken van algemene beslissingen over welke luchtzuiveringssystemen in een kamerruimte moet worden gebruikt.

Soorten luchtzuiveringssystemen

Er bestaan verschillende luchtzuiveringstechnologieën en de ene technologie is geschikter dan de andere, afhankelijk van de specifieke soorten verontreinigende stoffen en partikels die moeten bestreden worden.

Ionisatoren / Ozongeneratoren

Ioniserende luchtreinigers zijn ontworpen om rondzwevende deeltjes te verwijderen door de verontreinigende stoffen in de lucht een elektrische lading mee te geven.

Als neveneffect produceren sommige van deze toestellen echter ozon, wat een irriterende en prikkelende stof is. Volgens gezondheidsorganisaties kan ozon astma verergeren, de longontwikkeling belemmeren en andere ademhalingsproblemen veroorzaken.

Het is dus belangrijk om na te gaan of het toestel in kwestie schadelijke, meetbare concentraties ozon uitstoot of niet. Er bestaan namelijk ook ioniserende luchtreinigers zonder schadelijke ozonuitstoot (wegens een uitstoot die zo verwaarloosbaar klein is dat deze niet meetbaar is en als onschadelijk wordt beschouwd).

Ozongeneratoren creëren eenvoudigweg ozon. Deze ozon kan een reactie veroorzaken met bepaalde Vluchtige Organische Stoffen in de lucht en deze hierdoor uit de lucht verwijderen. Het wordt niet aangeraden om dergelijke pure ozongeneratoren op regelmatige basis te gebruiken aangezien ozon zelf een vervuilende stof is.

HEPA filters

Een HEPA filter is ontworpen volgens officiële richtlijnen en specificaties. Er bestaan verschillende gradaties in HEPA-filters.

Een HEPA H-13 filter bijvoorbeeld filtert 99,97 procent van alle deeltjes met een diameter groter of gelijk aan 0,3 micron uit de lucht.

HEPA filters zijn ontworpen om fijne deeltjes uit de lucht te verwijderen zoals (fijn) stof, huidschilfers van huisdieren, sommige elementen van tabaksrook en houtrook.

HEPA filters onderscheppen deeltjes met behulp van hun filteroppervlak en zijn niet capabel om gassen zoals Vluchtige Organische Stoffen uit de lucht te verwijderen.

Luchtzuiveringssystemen op basis van HEPA-filters geraken op termijn verzadigd (HEPA filters dienen dus periodiek te worden vervangen).

Actieve koolstoffilters

Deze filters gebruiken een type actieve kool om Vluchtige Organische Stoffen en moleculen van storende geuren uit de lucht te verwijderen via een proces genaamd adsorptie.

Actieve koolstoffilters zijn niet effectief in het verwijderen van vervuilende en irriterende partikels (hiervoor heeft u HEPA nodig) en ze moeten regelmatig worden vervangen om effectief te blijven. Ze geraken namelijk net zoals andere filters (bvb HEPA) verzadigd.

UV filters

UV filtertechnologie maakt gebruik van UV licht in combinatie met een laag titaniumdioxide. Deze filtertechniek steunt op een reactie tussen beide welke bekend is als fotokatalytische oxidatie.

Deze reactie zorgt ervoor dat schadelijke deeltjes en stoffen uit de omgeving  onschadelijk worden gemaakt.

Hybride luchtzuiveringssystemen

Hybride luchtreinigers combineren verschillende technologieën hierboven vermeld in één luchtreinigingssysteem. Dergelijke hybride luchtzuiveringssystemen kunnen effectief zijn voor het bestrijden van meerdere soorten verontreinigende stoffen tegelijkertijd.

Sommige hybride toestellen met multi-fase luchtfiltersysteem hebben het nadeel dat ze getypeerd worden door een frequente filtervervanging en/of door een slechte luchtstroom.

Gelukkig is dit niet altijd het geval – Er bestaan ook hybride luchtzuiveringssystemen waarop deze nadelen niet van toepassing zijn. Contacteer ons gerust voor meer informatie!

Kamer per kamer onder de loep

Babykamer / kinderkamer

Vluchtige Organische Stoffen zijn een belangrijk aandachtspunt in baby- en kinderkamers, vooral omdat nieuwe babymeubels chemische stoffen/gassen kunnen afgeven die schadelijk zijn voor een ontwikkelend en groeiend kind.

Een luchtzuiveringsinstallatie die Vluchtige Organische Stoffen en onaangename geuren kan neutraliseren (via actieve koolstoffilter) is daarom aangeraden.

Partikels zoals stof en huidschilfers van huisdieren kunnen ook gezondheidsproblemen veroorzaken, wat betekent dat een hybride luchtreiniger een goede keuze kan zijn.

Vermijd ioniserende luchtzuiveringssystemen indien ze ozon produceren (omdat ozon niet goed is voor de ontwikkeling van de longen). Houd ook rekening met het geluidsniveau van de luchtreiniger. Uit een studie van Hugh et al. is namelijk gebleken dat een te hoog niveau van witte ruis schadelijk kan zijn voor baby’s.

Vergeet ook niet de stabiliteit van het luchtzuiveringssysteem onder de loep te nemen. Een luchtreinigingssysteem dat gemakkelijk kan kantelen is niet veilig voor kinder- en babykamers van kleine kinderen.

Meer informatie leest u op de pagina’s die hier dieper op ingaan: luchtreinigers voor babykamers en luchtreinigers voor kinderkamers.

Woonkamer

In de meeste woonkamers staan er veel meubels en liggen er vaak tapijten. Bovendien zijn het traditioneel de meest drukbezochte ruimtes in de woning.

De combinatie van enerzijds stofhaarden zoals tapijten en stoffen meubilair die als ware magneten voor stofdeeltjes functioneren en drukke passage anderzijds, betekent dat er enorm veel stof in tapijten en stoffen meubilair terechtkomt.

Wanneer mensen erover wandelen (tapijten) of erin ploffen (stoffen zitbanken) komen er ontegensprekelijk pakken stofdeeltjes vrij die vervolgens in de lucht gaan rondzweven.

Een HEPA filter om dergelijke deeltjes uit de lucht te filteren kan handig zijn. Deze dienst wel periodiek vervangen te worden omdat deze na verloop van tijd verzadigd geraken.

Indien uw woonkamer uitgerust is met veel gloednieuw tapijt of meubilair, kunnen er gasvormige chemische stoffen vrijkomen in uw binnenlucht. In zo’n geval kan een actieve koolstoffilter interessant zijn om de vrijkomende Vluchtige Organische Stoffen en onaangename geuren uit de lucht te adsorberen.

Een actieve koolstoffilter is ook handig om een afzuigkap in de keuken bij te staan om kookgeurtjes weg te werken, alsook om de typische geur van huisdieren weg te werken.

In elk geval, ook een actieve koolfilter dient periodiek vervangen te worden wegens verzadiging die optreedt.

Rookruimte

Vanzelfsprekend heeft niet iedereen een rookkamer in huis (dit is eerder iets voor horecazaken). Toch kan het zijn dat iemand van uw gezin geregeld een sigaret, sigaar of pijp opsteekt.

Indien dit het geval zou zijn, tracht dan de impact van de schadelijke tabaksrook te beperken tot slechts één ruimte. Deze strategie wordt uitvoerig besproken op onze pagina waar uitvoerig wordt gesproken over een aparte rookruimte met luchtreiniger tegen sigarenrook.

In deze ruimte kan u werken met luchtzuiveringssystemen die uitgerust zijn met een actieve koolstoffilter om de Vluchtige Organische Stoffen uit te schakelen. Deze kan de giftige chemicaliën in tabaksrook en de irriterende geur ervan adsorberen.

Een actieve koolstoffilter alleen is echter onvoldoende. Tijdens het roken komen er namelijk ook verhoogde concentraties fijnstof vrij in de binnenlucht. Het wetenschappelijk onderzoek door Sahu et al. illustreert dit.

U heeft dus nood aan een hybride luchtzuiveringssysteem dat ook is uitgerust met een geschikte HEPA filter.

Slaapkamer

Stof en huisstofmijt (en ook huisstofmijt uitwerpselen) zijn een groot probleem in de slaapkamer omdat deze in kussens, beddengoed en matrassen zitten en allergieën en astma kunnen verergeren.

Andere allergenen zoals pollen kunnen zich ook ophopen in de slaapkamer.

Een goede HEPA-filter kan helpen met de bestrijding van fijne stofdeeltjes in een slaapkamer. Maar deze kan geen Vluchtige Organische Stoffen aanpakken die afkomstig zijn van matrassen of meubels.

Een luchtreiniger die uw slaap onderbreekt, is geen goede keuze als luchtreiniger voor een slaapkamer. Geef dus de voorkeur aan een stil luchtzuiveringssysteem of een toestel dat constant een lichte witte ruis genereert op de slaapkamer.

Keuken / eetkamer

Sterke voedselgeuren zijn hier het voornaamste probleem en die geuren worden veroorzaakt door Vluchtige Organische Stoffen en moleculen afkomstig van het koken van voedsel.

Het beste luchtreinigingssysteem voor de keuken is er een dat Vluchtige Organische Stoffen kan elimineren (met behulp van geactiveerde houtskool (koolstof)).

Fijne partikels die ontstaan tijdens het koken zijn ook een probleem in de keuken. Natuurlijk moet u ervoor zorgen dat de ventilator in uw keukenafzuiging goed werkt (belangrijk om een gedeelte rechtstreeks aan de bron af te zuigen).

Badkamer

Een ventilator is erg belangrijk in de badkamer. Zo’n ventilator verwijdert sterke geuren, maar nog belangrijker, deze werkt ook vocht weg. Vochtophoping in een badkamer kan gemakkelijk leiden tot schimmelvorming.

Als uw badkamer niet of onvoldoende geventileerd wordt, kan een luchtreiniger wel de onaangename geuren verwijderen (bestrijding van geurmoleculen met behulp van actieve koolstoffilter). Een luchtreiniger verwijdert echter geen vocht.

Indien schimmel een probleem wordt, kan een luchtreiniger die deeltjes uit de lucht verwijdert een goede keuze zijn aangezien schimmelsporen groot genoeg zijn om door fijnstof filters te worden onderschept.

UV-licht in combinatie met Titanium dioxide biedt complete zekerheid in zo’n geval en zorgt voor de complete eliminatie van schimmelsporen en andere onzuiverheden.

Indien u beslist om een luchtzuiveringsysteem met HEPA filter te gebruiken, dient u regelmatig deze filter te vervangen aangezien de mogelijkheid bestaat dat de schimmel zich na verloop van tijd op de filteroppervlakte kan nestelen en vermenigvuldigen.

Opgelet: een polypropyleenfilter in de plaats van een klassieke HEPA filter biedt het voordeel dat de filtratie in bepaalde gevallen beter is en belangrijker: dat vocht er geen impact op heeft. Polypropyleen is waterbestendig en schimmelgroei op vochtige filtervezels is onmogelijk.

Samengevat: Het is een kwestie van te zoeken in de luchtzuiveringssystemen die uitgerust zijn met een multi-fase filtersysteem (actieve koolstof, HEPA of polypropyleen filter en ingebouwde UV-technologie, aangezien deze laatste schimmel en andere organische deeltjes zoals bacteriën volledig vernietigt).

Kelder

Een kelder is vergelijkbaar met een badkamer, in die zin dat vocht en schimmel vaak de voornaamste problemen zijn waar u mee te maken krijgt. Goede ventilatie en het inschakelen van een ontvochtiger zijn ook goede zetten indien u overweegt om een luchtzuiveringssysteem voor de kelder aan te kopen.

Het beste luchtreinigingssysteem voor een kelder kan pas aangeduid worden na analyse van de functie van de kelder. Voor wat wordt de kelder gebruikt? Als u uw kelder beschouwt en gebruikt als een woonkamer, lees dan de ondertitel woonkamer van hierboven.

Als u de kelderruimte meer als een werkplaats, hobby- of stockageruimte beschouwt, kan u een luchtreiniger nodig hebben die fijne deeltjes uit de lucht verwijdert (voor houtbewerking of sommige hobby’s die veel stof genereren), of een die beter is in het verwijderen van Vluchtige Organische Stoffen (voor hobby’s met verf en lijm).

Conclusie

Door goed na te denken over hoe u de kamers in uw huis gebruikt en de soorten verontreinigende stoffen die in elke kamer vrijkomen en er zich opstapelen, kunt u gemakkelijker bepalen welke luchtreiniger de beste is voor uw slaapkamer, woonkamer, kinderkamer, keuken, kelderruimte, badkamer, enzovoort.

Aarzel niet om ons te contacteren voor vrijblijvend advies over geschikte luchtzuiveringssystemen voor uw situatie!

Onze oplossingen – Luchtzuiveringssystemen

Een goede binnenluchtkwaliteit is belangrijk voor uw huis en wij kunnen u helpen schone lucht in te ademen in de kamers waar uw gezinsleden en uzelf veel tijd doorbrengen.

Wij kunnen u helpen bij het selecteren van de juiste luchtreiniger die verontreinigende fijne stofdeeltjes kan opvangen met filters (HEPA of polypropyleen), grotere deeltjes verwijdert met een voorfilter, Vluchtige Organische Stoffen elimineert met een actieve koolstoffilter en de kleinste organische deeltjes vernietigt met UV-filtertechnologie.

Wij bieden een uitgebreid assortiment verplaatsbare luchtzuiveringssystemen van hoge kwaliteit aan, die afhankelijk van uw activiteiten en gebruik naar verschillende ruimtes en  kamers kunnen worden meegenomen.

Geïnteresseerd? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen om uw luchtzuiveringsbehoeften te bespreken en een advies op maat te verkrijgen.