Op deze pagina leest u waarom een luchtreiniger tegen huisstofmijt een belangrijke rol kan spelen in het voorkomen van allergische reacties.
We gaan van start met hoe huisstofmijten nu precies leven en wat nu precies onze menselijke gezondheidsproblemen veroorzaakt.
Daarna bespreken we hoe een luchtreiniger huisstofmijt en meer specifiek de allergenen van de huisstofmijt kan helpen bestrijden.
Inhoudsopgave
Natuurlijke habitat van de huisstofmijt
Huisstofmijten zijn microscopisch kleine organismen die leven in zachte materialen zoals matrassen, dekens, tapijten, hoofdkussens, kledij, gordijnen, stoffen meubels, enzovoort.
Ze houden van vochtige plaatsen zoals matrassen en donsdekens omwille van het aanwezige vocht (nachtelijk zweten van mensen) en de warmte van de menselijke lichamen.
De diertjes zelf bijten ons niet en doen eigenlijk geen vlieg kwaad. Ze voeden zich met dode menselijke huidcellen. Ze vinden hun voedsel (onze dode huid) overal in huis maar vooral in bed en in de matras. Met andere woorden, huisstofmijten zijn geen agressieve parasieten en ze bijten, steken en krabben niet…
Maar hoe kan dat dan? Deze microscopisch kleine beestjes doen niets verkeerd… En toch veroorzaken ze dan allergische reacties bij mensen?
Oorzaak van onze gezondheidsproblemen
Huisstofmijten zijn micro-organismen. En zoals u wel weet moet elk levend organisme, groot of klein (en in dit geval microscopisch klein), ontlasting kwijt.
En het is net deze ontlasting die de allergische reacties bij mensen oproept. Stel het u voor als een gigantisch leger huisstofmijten. Miljoenen microscopisch kleine organismen die alle dagen ontlasting verspreiden. Ontlasting die allergenen bevat en dus allergische reacties kan opwekken…
Ook de microscopisch kleine karkassen van huisstofmijten bevatten deze allergenen.
Conclusie: de uitwerpselen en de dode lijfjes van de huisstofmijten zitten barstensvol allergenen. Zowel de uitwerpselen als de karkassen zijn bovendien microscopisch klein waardoor ze in de lucht opgaan.
Met andere woorden, deze allergenen zweven rond in de binnenlucht en zitten vermengd in de lucht die we inademen.
Indicaties van huisstofmijtallergie
In het onderstaande lijstje maakten we een opsomming van de meest voorkomende symptomen van een allergie voor huisstofmijten:
- ‘s Ochtends wakker worden met een verstopte neus
- Opstaan met geel snot in de neus
- Een rode, geïrriteerde en pijnlijke keel
- Ogen die geïrriteerd en branderig aanvoelen
- Last hebben van een onverklaarbare loopneus
- Onverklaarbare niesbuien op de vreemdste momenten
- Moeilijk te verklaren jeuk op bepaalde plaatsen van het lichaam
- Gevoelige luchtwegen
- Onverklaarbaar moeten hoesten bij het inademen
- Een benauwd gevoel en een ademhaling die bemoeilijkt wordt
- Kleverige ogen
- Waterige ogen
- Slapeloosheid (de voorgaande symptomen hebben een negatieve invloed op uw nachtrust)
- Astma-aanvallen in het geval u reeds een astmapatiënt bent
Vanzelfsprekend kan het ook zijn dat u last heeft van een andere allergie…
Er is eigenlijk maar een manier om het uit te zoeken en zeker te zijn. En dat is een bezoekje aan uw huisarts brengen.
Huisstofmijtallergenen in uw woning bestrijden
De preventie van allergische reacties op huisstofmijten staat in vele gezinnen op een laag pitje. Vaak wordt er te weinig aandacht besteed aan bepaalde allergische reacties. Bijvoorbeeld uit onwetendheid of omwille van moedeloosheid.
Hierboven las u reeds enkele vaak voorkomende symptomen van een allergie voor huisstofmijten.
Laten we nu even focussen op de preventie van huisstofmijtallergie. Wat kan je nu allemaal doen om allergenen afkomstig van de huisstofmijtkolonies in uw woning te bestrijden?
De volgende pagina over huisstofmijten geeft een mooi overzicht van tips om effectief en efficiënt huisstofmijtallergenen aan te pakken.
Ook op de volgende pagina’s over huisstofmijt bestrijden en huisstofmijtallergie bestrijden kan u een pak inspiratie op het gebied van bestrijding en preventie vinden. Gebruik deze tips om huisstofmijtallergenen zo goed mogelijk te bestrijden.
Lees ook meer over hoe u huisstofmijt in kussens, dekbedden en matrassen kunt bestrijden. En loopt het helemaal uit de hand, dan kan u steeds uw woning ontruimen samen met een professional om alle tapijten en stoffen meubilair voor eens en altijd te verbannen.
Om de rondzwevende allergenen afkomstig van huisstofmijten aan te pakken kan het ook interessant zijn om een luchtreiniger aan te schaffen.
De beste luchtreiniger tegen huisstofmijt
Eerst en vooral dienen we duidelijk te stellen dat de ultieme en beste luchtreiniger tegen huisstofmijt niet bestaat.
Ten eerste dien je een luchtreiniger te beschouwen als een goede toevoeging aan uw totale bestrijdingsplan van de huisstofmijt. Denk niet dat u na de aanschaf ervan niet meer geregeld moet schoonmaken of stofzuigen.
Een luchtreiniger is niet in staat om de voedselbron van huisstofmijten, zijnde menselijke huidschilfers en dode huidcellen, uit uw woning te verwijderen. Een luchtreiniger is wel super om komaf te maken met alle rondzwevende allergenen.
Echter, allergenen die kleven of ergens op liggen worden hier dus niet mee aangepakt. Hier heeft u een anti-allergeen stofzuiger met dieptereiniger voor nodig zoals de Majestic multifunctionele oppervlaktereiniger.
Ten tweede dien je te begrijpen dat uw situatie en leefomgeving dient te bepalen wat de beste luchtreiniger tegen huisstofmijt is.
[cta id=”15406″ align=”none”]
Analyseer jouw leefomgeving
Analyseer eerst hoe jullie leven en wonen:
- Bekijk welke ruimtes moeten voorzien worden van verse lucht. Bekijk het aantal vierkante en kubieke meter. Zorg dat het luchtreinigingstoestel deze luchtinhoud probleemloos kan filteren (genoeg capaciteit van het toestel). Lees op de pagina over kamergrootte en luchtreiniging waarom de oppervlakte van de ruimtes een grote rol speelt.
- Overweeg of het luchtreinigingstoestel ook ‘s nachts op de slaapkamer moet actief zijn. Denk in dit laatste geval aan het geluid en opteer eventueel voor een fluisterstil toestel. Lees dan meer gedetailleerde informatie over stille luchtreinigers. Of lees nog meer info over luchtzuivering in allerlei slaapvertrekken op de volgende pagina’s:
- Wenst u een draagbaar toestel? Wilt u het zonder veel problemen naar boven kunnen dragen?
- Hoe zit het met de CADR van het toestel dat je misschien momenteel op het oog hebt?
- Wenst u een toestel met mechanische of elektrostatische filtering?
- Hecht u belang aan de garantieperiode van het toestel? De garantietermijnen op de motor en fan van luchtreinigers kunnen aanzienlijk variëren…
- Wenst u een wetenschappelijk gekeurd en getest model? Een toestel waarvan de filters bewezen efficiënt zijn qua filtering van de kleinste partikels? De Defender van FilterQueen is zo’n luchtreiniger die wetenschappelijk getest en bekroond werd!
- Wat met de gebruikskost (bestaande uit de energiekosten en de kosten van het onderhoud en vervanging van de filters?)
Deze en nog zoveel andere vragen dienen te worden beantwoord indien u een geïnformeerde keuze wenst te maken over een geschikte luchtreiniger tegen huisstofmijt.
Ontdek nog meer aandachtspunten en cruciale parameters in onze ultieme aankoopgids voor luchtreinigers.
Vraag om advies over luchtreiniger tegen huisstofmijt
Vraag gerust om hulp indien u op zoek bent naar de juiste luchtreiniger tegen huisstofmijt. Misschien bent u niet zeker of wat in de war. Of u ziet door de bomen het bos niet meer.
Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kunnen wij u dan gepast advies over luchtreinigers geven. Geheel vrijblijvend en gratis.