luchtkwaliteit meten in huis luchtreinigeradviesOok al bestaat er geen algemeen aanvaarde definitie van luchtkwaliteit binnenshuis, toch is het belangrijk om even stil te staan bij dit concept. Zo moet je trachten te begrijpen hoe bepaalde rondzwevende en verontreinigende deeltjes in jouw huis jouw gezondheid kunnen beïnvloeden. Hoe de luchtkwaliteit meten in huis komt dus ook aan bod op deze pagina!

Elke situatie is anders en ook elke persoon is anders. Dit betekent dat een bepaalde leefomgeving comfortabel kan zijn voor persoon A terwijl persoon B in diezelfde omgeving last heeft van een vervelende lichamelijke reactie.

Het doet er eigenlijk niet toe of je al dan niet last hebt van bepaalde allergische reacties in vergelijking met jouw medebewoners. De luchtkwaliteit van jouw leefplaats verbeteren dient namelijk altijd een prioriteit te zijn.

Er wordt wel aandacht besteed aan proper water en veilige voedingsmiddelen… Waarom zou je dan niet nadenken over de lucht die je constant inademt om in leven te blijven?

Soms kan het jammer genoeg wel wat tijd kosten om de link te leggen tussen jouw symptomen en de armtierige binnenlucht die je inademt. Het is vaak zo dat binnenlucht op een subtiele manier invloed heeft op jou.

In veel gevallen beseffen de personen in kwestie zelfs niet dat hun symptomen het effect zijn van slechte binnenlucht. Daarom is het belangrijk om te doen wat je kunt om de kwaliteit van jouw binnenlucht te verbeteren.

Op deze pagina vind je meer uitleg over hoe je bepaalde problemen kunt ontdekken. Je kan hier ook inspiratie opdoen over hoe je de kwaliteit van de lucht in jouw woning kunt opkrikken.

In wat volgt krijg je een overzicht van enkele tekenen die je kunnen helpen om de kwaliteit van jouw binnenlucht te bepalen.

Besteed aandacht aan allergische symptomen | Luchtkwaliteit meten in huis

Vaak laten mensen zich verleiden om een allergische reactie toe te wijzen aan wispelturig weer of een verandering van seizoenen. Wat deze mensen vaak vergeten is dat allergische symptomen evengoed een gevolg kunnen zijn van een verontreinigde binnenlucht.

Heel wat mensen ervaren, bewust of onbewust, een allergische reactie op pollen, fijnstof, schimmelsporen, huidschilfers van huisdieren, enzovoort. Vaak is het zo dat de concentraties van dergelijke allergenen hoger liggen binnenshuis dan buitenshuis.

Potentiële allergische symptomen zijn een verstopte neus, hoest- en niesbuien, waterige ogen, hoofdpijn en een loopneus.

Wees alert wanneer je last hebt van dergelijke symptomen. Hou goed in het oog wanneer deze symptomen de kop opsteken en wanneer ze opnieuw verdwijnen.

Zo heb je waarschijnlijk te maken met een binnenlucht van slechte kwaliteit indien de symptomen de kop opsteken van zodra je de woning of werkplek binnenwandelt.

Dit vermoeden wordt nog versterkt wanneer deze symptomen opnieuw verdwijnen nadat je de ruimte in kwestie hebt verlaten.

Hou nieuwe of ongewone symptomen in het oog | Luchtkwaliteit meten in huis

Vaak zijn lichamelijke reacties op een slechte binnenlucht gematigd en mild. In sommige gevallen kan het lichaam echter extreem reageren. We denken hierbij aan blootstelling aan asbestdeeltjes, chemicaliën en schadelijke schimmelsporen.

Zo is de kans groot dat je te maken hebt met een ernstig probleem indien je last hebt van de volgende verschijnselen:

 • Vermoeidheid
 • Duizeligheid
 • Braken
 • Huiduitslag
 • Koortsaanvallen
 • Spierpijn
 • Misselijkheid
 • Ademtekort
 • Rillingen
 • Haarverlies

Neem direct contact op met jouw arts indien je vermoedt dat je in dit scenario verkeert. Enkel zo kan je jouw probleem snel en effectief aanpakken. Spreek ook over alle symptomen die je ervaart.

Zo kan je samen met jouw arts op zoek gaan naar de oorzaak en eventueel iets doen aan jouw binnenlucht.

Wees voorzichtig met jouw longen | Luchtkwaliteit meten in huis

Je speelt met vuur indien je jouw allergische symptomen niet aanpakt en laat sluimeren. Bepaalde allergenen (zoals die vervat in ontlasting van vogels) en chemicaliën in jouw binnenlucht kunnen jouw longen aantasten.

In de beginfase ontsteken jouw longblaasjes en de kleinste luchtwegen. De symptomen hiervan zijn dan deze van bronchitis (ontsteking van de grotere luchtwegen).

Zulke symptomen kunnen dus te wijten zijn aan een gebrekkige kwaliteit van de binnenlucht.

In extreme gevallen laat men de dokter gewoon links liggen en hypothekeert men de normale werking van de longen. Na een bepaalde tijd kan zo’n probleem chronisch worden en kan er zelfs verlittekening optreden in de longen.

Hierbij ontstaat littekenweefsel (longfibrose) en vermindert de capaciteit van de longen. Lichamelijke inspanningen worden hierdoor een stuk moeilijker!

In elk geval dien je dus een arts te contacteren om het probleem niet te laten escaleren. Daarnaast kan je ook investeren in een luchtreinigingssysteem voor in jouw woning of flat.

Dergelijke toestellen zijn speciaal ontwikkeld om allergenen, chemicaliën en microben uit de binnenlucht te filteren.

Een gouden raad: Vat de koe bij de horens bij dergelijke allergische symptomen en longproblemen.

Vang kleine problemen op en los ze op alvorens ze zich ontwikkelen tot grote gezondheidsproblemen zoals longfibrose. De gezondheid van jouw gezin is essentieel en onbetaalbaar!

Vergeet jouw omgeving niet | Luchtkwaliteit meten in huis

Onderzoek steeds potentiële oorzaken van jouw gezondheidssymptomen. In eerste instantie dien je jouw onmiddellijke leefomgeving onder de loep te nemen.

Misschien zijn er bepaalde factoren in jouw woning of werkplaats aanwezig die jouw problemen kunnen veroorzaken?

Misschien is men een nieuw gebouw aan het bouwen in de buurt en is dit de oorzaak? Bouwwerken, renovaties en productie kunnen een aantal chemicaliën en fijne partikels uitstoten in de lucht.

Deze fijne deeltjes kunnen gemakkelijk de woning binnenkomen via kieren, buizen, ramen, kieren, spleten en het ventilatiesysteem.

Dit is zeker het geval in de werkomgeving waar je quasi geen controle hebt over wat er allemaal gebeurt in de kamer naast jou.

Indien je in een buurt woont waar er heel veel mensen dicht bij elkaar wonen (hoge bevolkingsdichtheid), hou dan zeker de acties van jouw buren in het oog.

Zo kan het zijn dat zij hun tuintje of oprit sproeien met insecticiden, dat ze hun huis verven, of dat ze nog andere chemicaliën gebruiken. Deze stoffen kunnen namelijk als fijne deeltjes jouw huis binnenglippen en jouw binnenlucht vervuilen.

Tijdens de wintermaanden is overlast van de houtkachel van de buren een probleem dat ook vaak voorkomt!

Hou dus ten alle tijde jouw omgeving in de gaten. Je kan al ver geraken in het identificeren van een probleem indien je kleine veranderingen in jouw omgeving opmerkt.

En van zodra je weet wat jouw allergie veroorzaakt, kan je een beter idee krijgen van hoe je jezelf kunt beschermen.

Kijk uit met verbouwingen en herstellingswerken | Luchtkwaliteit meten in huis

Zoals hierboven besproken kunnen jouw buren de oorzaak zijn van een slechte binnenluchtkwaliteit.

Maar de schuld in andermans schoenen schuiven is gemakkelijk, nietwaar? Durf zeker eens in de spiegel kijken en vraag je af of je zelf niet de problemen veroorzaakt…

Denk na over jouw verbeteringen aan de berging, jouw verbouwingswerken of andere veranderingen in jouw woonplaats. Misschien heb je de oude vloerbedekking vervangen? Hierdoor kunnen schadelijke asbestvezels vrijkomen – een stofzuiger voor asbest is dus een must voor renovatiebedrijven bijvoorbeeld. Of misschien heb je wel geschilderd?

Dit zijn allemaal zaken die de puurheid van jouw binnenlucht kunnen verpesten.

Indien je met een klassieke stofzuiger werkt (in plaats van met een veel betere anti-allergie stofzuiger), dan blaas je op de koop toe nog eens al deze fijne partikels doodleuk opnieuw de binnenlucht in!

Negatieve gevolgen voor jouw gezondheid kunnen snel de kop opsteken dan. Om dergelijke problemen te vermijden dien je na grote werken een grote schoonmaak te houden. Wees 100% zeker dat je alles genoeg geventileerd hebt.

In zo’n situatie is het ook verstandig om een luchtzuiveraar aan te schaffen. Dit toestel helpt je om de luchtkwaliteit in jouw woning of flat te verbeteren.

Zo’n zuiveraar haalt namelijk potentieel schadelijke rondzwevende deeltjes uit de lucht.

Lees eventueel ook meer over anti-fijnstof luchtreinigers, anti-allergie luchtreinigers en anti-huisstofmijt luchtreinigers.

Elimineer andere boosdoeners | Luchtkwaliteit meten in huis

Stel dat jouw buren rustig zijn gebleven en niets verkeerd hebben gedaan qua uitstoot. Stel dat jouw gezin ook in vakantiemodus is en bijgevolg ook niets van bijzondere werken heeft uitgevoerd aan, rond of in de woning.

Hou er dan rekening mee dat er nog een aantal andere bronnen bestaan die jouw allergische symptomen kunnen verklaren. Enkele hiervan zijn geluid, licht of temperatuur.

Deze kunnen allemaal leiden tot slapeloosheid, hoesten, niezen, geïrriteerde ogen en andere lichamelijke kwaaltjes.

Alvorens te concluderen dat jouw binnenlucht vervuild is, dien je te checken of het niet een van deze bronnen is die jou lichamelijke ongemakken bezorgt!

Hou de ventilatie en luchtstromen in het oog | Luchtkwaliteit meten in huis

Hou inconsistenties in jouw werkplek en woning in het oog. Het kan zijn dat bepaalde ruimtes veel kouder of warmer worden dan andere ruimtes. In zo’n geval heb je een ventilatieprobleem en kan de puurheid van jouw luchtstroom beïnvloed worden!

Daarnaast hou je ook best de luchtvochtigheidsgraad in de verschillende vertrekken in het oog. Vochtigheid of extreem droge lucht kunnen ook een probleem met de binnenlucht aanduiden.

Een ontvochtiger of bevochtiger kunnen jou eventueel helpen om de luchtvochtigheid terug op een niveau te brengen dat goed is voor de bewoners of werknemers.

Contacteer Luchtreinigeradvies | Luchtkwaliteit meten in huis

Neem contact op met ons indien je enkele van de bovenstaande tekenen vaststelt. Op basis van uw situatieschets kunnen we enkele suggesties doen om de luchtkwaliteit in jouw huis te verbeteren.

We stellen hierbij samen een actieplan op om het probleem op te lossen.

Conclusie | Luchtkwaliteit meten in huis

De kwaliteit van jouw binnenlucht is belangrijk. Jouw luchtkwaliteit meten in huis is ook belangrijk.

Een slechte binnenluchtkwaliteit heeft een invloed op jouw algemene gezondheid en het comfort in jouw leefomgeving.

Sommige allergische symptomen kunnen mild zijn maar daar ligt het probleem niet. Het probleem is dat milde symptomen op termijn kunnen escaleren en voor ernstige gezondheidsproblemen zoals longfibrose zorgen.

Om dergelijke ernstige gezondheidsproblemen te vermijden kan je volgende zaken doen:

 • Gebruik een kwaliteitsvolle luchtreiniger en onderhoud de filters van het toestel
 • Gebruik een stofzuiger met ingebouwd luchtreinigingssysteem

Allergisch? Wil je jouw luchtkwaliteit meten in huis en eventueel actie ondernemen? Contacteer dan zonder aarzelen het team van Luchtreinigeradvies.