luchtkwaliteit in huis verbeteren kinderastma verlichten luchtreinigeradviesLuchtkwaliteit heeft een grote impact op de gevolgen van astma bij een kind. Gelukkig zijn er eenvoudige methoden die je kunt implementeren waarmee je de luchtkwaliteit in huis verbeteren kan en waarmee je de symptomen van kinderastma verlichten kan.

Als ouder wil je natuurlijk al het mogelijke doen om de omgeving van je kind te verbeteren en hun onaangename symptomen van astma te verminderen.

Daarom geven wij je hierbij een heleboel praktische tips!

Kakkerlakken: Mogelijke oorzaak van allergenen van kinderastma

De meeste mensen willen niet nadenken over kakkerlakken en hebben al zeker geen zin om over kakkerlakken te praten als ongewenste gasten in hun eigen huis.

Echter, als je kind last heeft van allergieën of kinderastma, dan is het cruciaal om maatregelen te treffen om te controleren op de aanwezigheid van kakkerlakken. Verwijder deze uit je huis met de gezondheid van je kind in het achterhoofd.

Ontbindende kakkerlakken en uitwerpselen van kakkerlakken zijn de bron van stofdeeltjes die klein genoeg zijn om te circuleren in de lucht. Voor veel mensen kan het inademen van dit afval een allergische reactie veroorzaken.

Je kan voorkomen dat deze krachtige allergenen je huis binnenkomen door omgevingen te vermijden waar kakkerlakken graag in vertoeven.

Kakkerlakken verbergen zich graag in rommel en kunnen zich nestelen in stapels papier of in donkere hoekjes.

Je huis en in het bijzonder de kamer van je kind proper houden en vrij van rommel en etensresten kan helpen om de kans op kakkerlakken te verlagen.

Als je vreest dat je een kakkerlakkenplaag in huis hebt, dan laat je best zo snel mogelijk een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf komen.

Zorg voor een huisstofmijt-onvriendelijke omgeving

Net als kakkerlakken vertoeven huisstofmijten graag in rommelige omgevingen. Huisstofmijten zijn micro-organismen die leven van de dode huidcellen die mensen en huisdieren elke dag achterlaten.

Zachte, poreuze oppervlakken zoals je sofa of je bed zijn ideale verzamelplekken voor mijten en hun uitwerpselen. Dit kan een belangrijke oorzaak zijn van de astmasymptomen voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijten.

Wil je huisstofmijten vermijden, dan kan je zorgen voor zo weinig mogelijk rommel en objecten met poreuze ondergronden, zoals ook pluchen speelgoed.

Omdat huisstofmijten graag genieten van een feestmaal aan onze huidcellen, vertoeven ze maar al te graag in ons beddengoed. Hierdoor daalt de luchtkwaliteit in huis en wordt kinderastma erger bij het slapen gaan.

Je kan je luchtkwaliteit in huis verbeteren door gebruik te maken van een matrasbeschermer die gemaakt is van een niet-poreus of hypoallergeen materiaal.

Wees voorzichtig indien je kind ook gevoelig is voor andere stoffen. Zoek naar een stof zoals biologisch katoen die de huid niet irriteert en geen chemicaliën bevat.

Deze beschermers kunnen weerstaan aan het veelvuldig wassen en drogen bij hoge temperatuur, wat nodig is om huisstofmijten te doden.

Waterbestendige beschermers zijn ook beschikbaar om de matras te beschermen tegen vlekken. Voor je gemak kan je tevens zoeken naar een beschermer dat de hele matras omsluit en voorzien is van een rits.

Verminder allergenen in bed met hypoallergeen beddengoed & verlicht zo kinderastma

Je kan de luchtkwaliteit in huis verbeteren door te starten in de slaapkamer.

Hypoallergeen beddengoed is beschikbaar voor alle delen van het bed en kan een uitstekende manier zijn om de luchtkwaliteit in de slaapkamer van je kind te verbeteren.

Huisstofmijten zijn niet het enige mogelijke allergeen in je beddengoed.

Bij het woelen en draaien in gewoon beddengoed worden namelijk ook andere allergenen zoals pollen, huidschilfers van huisdieren en schimmels in de lucht gebracht. Hierdoor wordt ademhalen moeilijker voor mensen met allergieën of astma.

Hypoallergeen beddengoed gemaakt van katoen, zijde of wol, of anti-microbe beddengoed gemaakt van schuim, polyester of latex, zal de aanwezigheid van allergenen in het bed van je kind verminderen of elimineren.

Er zijn allerlei producten beschikbaar met hypoallergene eigenschappen: van kussens en kussenslopen, matrassen en matrashoezen, tot lakens en dekbedden.

Nogmaals, wees voorzichtig bij het kiezen van materialen. Zorg dat de stof of de dampen die ermee verbonden zijn niet de sinussen van je kind gaan irriteren.

Algemeen gesproken kan je de luchtkwaliteit in huis verbeteren door de aanwezigheid van allergenen te verminderen. In de slaapkamer van je kind zal dit meteen ook leiden tot een betere nachtrust.

Gezonde vochtigheid vergemakkelijkt ademhalen

Je kan ook de luchtkwaliteit in huis verbeteren door de luchtvochtigheid te regelen. Dit kan namelijk een belangrijk effect hebben op de aanwezigheid van allergenen en de ademhaling van een kind (inclusief kinderastma).

Vochtige lucht is zwaarder en moeilijker om in te ademen. Vochtige lucht kan ook huisstofmijten en schimmels bevatten en de groei ervan bevorderen.

Gebruik een ontvochtiger om de vochtigheidsgraad lager dan 50% te houden.

Dit zal zorgen voor minder fijne stofdeeltjes in de lucht en dus ook voor minder allergenen die via de lucht in de longen van je kind kunnen geraken.

Het zal ook de groei van schimmels en de bijhorende schimmelsporen tegengaan die eerder een vochtige omgeving verkiezen.

Minimaliseer huidschilfers van huisdieren

Net als ons eigen haar, kan de dikke vacht van honden en katten pollen, vuil en stof met zich meedragen. Huisdieren verliezen ook huidschilfers, die een belangrijke oorzaak van allergieën en astmasymptomen kunnen zijn.

Als je op zoek bent naar manieren om de hoeveelheid huidschilfers van huisdieren te verminderen waaraan je kind wordt blootgesteld tijdens het slapen, hou dan alle huisdieren steeds uit de slaapkamer.

Regelmatig wassen van het beddengoed helpt ook om huidschilfers van huisdieren te verminderen die de slaapkamer worden binnengebracht.

Je huisdieren en hun vacht goed verzorgen kan uiteraard ook helpen bij het voorkomen van de verspreiding van huidschilfers, maar zal het niet helemaal stoppen.

Je kan bestaande huidschilfers van huisdieren in je huis verminderen door gebruik te maken van een anti-allergie stofzuiger met dieptereiniger.

Lees aankooptips voor zo’n stofzuiger en lees ook waarom je de uitstoot van bioaerosols door met jouw gewone stofzuiger te werken moet vermijden.

Je hebt nood aan een stofzuigtoestel dat in staat is om allergenen op te zuigen, zoals huidschilfers van huisdieren, en deze te elimineren uit je huis.

Luchtkwaliteit in huis verbeteren door binnenlucht te reinigen

Je kan ook een luchtreiniger gebruiken om verontreinigende stoffen en irriterende stoffen in de binnenlucht te verminderen.

Zo kan je de luchtkwaliteit in huis en in de slaapkamer verbeteren, waar zo’n toestel veel gebruikt wordt omdat het een goede nachtrust bevordert.

Functie van een luchtreiniger

Luchtreinigers elimineren microscopisch kleine deeltjes zoals pollen, fijnstofdeeltjes, bacteriën, allergenen van huisstofmijtenschimmels en andere vuile stofdeeltjes terwijl ze je huis voorzien van frisse, schone lucht.

Daarom kan een luchtreiniger tegen astma een goed idee zijn om jouw kind dat aan astma lijdt te ontlasten.

Elke luchtreiniger heeft een beperkte capaciteit en zal dus enkel efficiënt werken in ruimtes die niet te groot zijn voor de capaciteit van het toestel.

Lees in dit kader zeker eens waarom kamergrootte belangrijk is en lees ook meer over de belangrijke parameter Clean Air Delivery Rate van een luchtreiniger.

Luchtzuivering op slaapkamer van uw kinderen

Overweeg dus om simpelweg een luchtreiniger te plaatsen op de slaapkamer van uw oogappel(s). Lees er meer info over op de volgende pagina’s:

Nog niet overtuigd? Lees dan waarom astmalijders en luchtreinigers een perfecte match kunnen zijn.

[cta id=’15406′]

Minimaliseer chemicaliën en geurstoffen

Dampen in de binnenlucht kunnen een negatief effect hebben op mensen met astma en dus ook op kinderastma.

Hoewel veel chemicaliën en geurstoffen geen allergenen zijn, zijn ze wel irriterend en veroorzaken ze gelijkaardige allergie-achtige symptomen en astma.

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om deze reacties te verminderen:

  • Schakel over naar biologische, hypoallergene vezels, zoals katoen. Dit zal chemische resten elimineren op vezels die symptomen van astma kunnen veroorzaken.
  • Stop met het gebruiken van huidverzorgingsproducten met geurstoffen, met inbegrip van zeep en lotions.
  • Vermijd chemische luchtverfrissers of brandende kaarsen.
  • Verban en vermijd sigarettenrook. De gevolgen van tweedehandsrook en derdehandsrook voor passieve rokers zoals kinderen zijn desastreus. Astma is slechts één van de nefaste gevolgen van blootstelling aan deze rook. Baby’s die eraan blootgesteld worden zijn ook de pineut (met risico op overlijden en orgaanschade tot gevolg!). Een luchtreiniger tegen deze sigarettenrook kan zeker een optie zijn indien jullie last hebben van buren of gezinsleden die de binnenlucht verpesten met hun sigarettenrook.

Elk product met een geur, of het nu geparfumeerd is of chemisch, kan irriterend zijn voor kinderen en symptomen veroorzaken van hun kinderastma.

Je kan ook de luchtkwaliteit in huis verbeteren door de luchtcirculatie te verhogen en regelmatig te verluchten, waardoor vieze luchtjes niet binnenshuis gevangen blijven.

Ontdek hier waarom een een gemiddeld energieneutraal huis nefast kan zijn voor kinderen met astma!

Luchtkwaliteit in huis verbeteren en zo kinderastma verlichten

Er zijn veel eenvoudige manieren om kinderastma te verlichten tijdens het slapen.

Een douche voor het slapengaan zal helpen om allergenen te verwijderen van de huid en uit het haar, terwijl het wekelijks wassen van beddengoed ook zal helpen om allergenen in de slaapomgeving te verminderen.

Zorg ervoor dat je de medische aanbevelingen navolgt van je arts. Deze kunnen jou en je kind helpen om een actieplan te volgen dat astmasymptomen kan voorkomen, opsporen en eventueel behandelen.

De luchtkwaliteit in huis verbeteren en dan specifiek in de slaapkamer van je kind kan de kans en ernst van astma-aanvallen verminderen. Hierdoor zal niet alleen jouw kind maar ook jijzelf van een betere nachtrust kunnen genieten.

Advies over luchtreinigers verkrijgbaar

Bij Luchtreinigeradvies geloven we in een persoonlijke aanpak omdat elke situatie anders is.

Wens je graag persoonlijk advies, aarzel dan niet om een vrijblijvend advies aan te vragen.

Wij analyseren jouw situatie met veel plezier om je zo verder te helpen!