lucht zuiveren in huis luchtreinigeradviesLucht zuiveren in huis kan een bewuste beslissing zijn om gezondheidsrisico’s voor jouw familie en jezelf te beperken.

Fijnstof inademen zonder er bij stil te staan kan een groot gezondheidsrisico betekenen zowel binnenshuis als buitenshuis in bepaalde steden. Fijnstof is namelijk schadelijk voor de menselijke gezondheid.

Gezondheidsrisico’s van fijnstof | Lucht zuiveren in huis

Iedereen is beter af zonder het inademen van fijnstof, zoveel is duidelijk. Toch zijn er bepaalde bevolkingsgroepen die echt wel ernstig risico lopen:

  • Jongeren
  • Ouderen (senioren)
  • Mensen met astma
  • Mensen met allergieën
  • Mensen met hart- en vaatziektes
  • Mensen met longproblemen (zoals longemfyseem bijvoorbeeld)

De symptomen die mensen vertonen na het inademen van grote dosissen fijnstof zijn:

  • Hoesten
  • Irritatie van de ogen
  • Benauwdheid
  • Beklemmend gevoel rond de borststreek

Zo zijn er verschillende gevallen bekend van westerse toeristen die ziek werden na enkele uren te vertoeven in bepaalde Chinese steden met hoge concentraties fijnstof. Dit fenomeen noemt men dan gewoon vergiftiging door het inademen van slechte lucht.

Het zijn vooral de kleinere partikels in de lucht met een grootte kleiner dan 2,5 micron welke voor de grootste bedreiging zorgen! Deze fijne partikels penetreren de longen met mogelijks zware gevolgen voor de menselijke gezondheid.

Wat is fijnstof? | Lucht zuiveren in huis

Fijnstof is een mengsel van allerlei microscopische deeltjes en de concentratie van fijnstof in de lucht is altijd hoger in de buurt van drukke wegen!

Blootstelling aan deze hoge concentraties van fijnstof zorgt voor een grotere kans dat deze deeltjes jouw bloedstroom binnendringen! De allerfijnste deeltjes komen in de longen terecht en kruipen in de longblaasjes. Via deze longblaasjes komen ze terecht in de bloedstroom.

Van zodra deze fijne deeltjes in de bloedstroom terechtkomen, ontstaat er een moeilijk in kaart te brengen kettingreactie in het menselijk lichaam.

Maar om het ruw te schetsen: de fijnstofdeeltjes lokken ontstekingen en reacties in het lichaam uit. Voorts doen ze de bloedvaten van het menselijk lichaam lichtjes dichtslibben. Dit kan op zijn beurt leiden tot ernstige aderverkalking.

Lees nog meer details over de schadelijke gevolgen van fijnstof en over luchtreinigers als oplossing op onze specifieke pagina.

[cta id=’15406′]

Stad versus platteland | Lucht zuiveren in huis

Er is ook een causaal verband tussen de hoeveelheid smog of een vervuild stuk van een stad enerzijds en de concentratie fijnstof binnenshuis anderzijds.

Met andere woorden, op het platteland leven heeft zijn voordelen op het gebied van fijnstof in de binnenlucht van jouw woning.

De lokale resultaten voor Nederland en België van een groot onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn ook verbijsterend…

Sporten en fijnstofpieken | Lucht zuiveren in huis

Op sommige momenten tijdens het jaar krijgen we af te rekenen met zogenaamde fijnstofpieken! Op zo’n momenten is een heus smogalarm van kracht.

Op zulke momenten is het aangeraden om niet buiten te sporten. De reden? Wanneer je sport en een lichamelijke inspanning levert, adem je vaker en veel dieper in.

En dat net op het moment dat de concentratie fijnstof in de buitenlucht piekt. Buitenshuis sporten tijdens een fijnstofpiek zorgt voor meer fijnstof in de longen!

En fijnstof dat terechtkomt in de longen doet het ristico stijgen op longkanker, astma, aderverkalking, hart- en vaatziektes en problemen met het zenuwstelsel. Het fijnstof zorgt in eerste instantie namelijk voor ontstekingsreacties in het bloed.

Ook het zenuwstelsel, inclusief de hersenen, ondervindt een impact van deze hardnekkige en levensbedreigende fijnstofdeeltjes. Deze triggeren namelijk ook reacties en ontstekingen in de hersenen zelf.

Kortom: buiten sporten tijdens een smogalarm (ook wel fijnstofpiek genoemd) is niet verstandig. Dan sport je beter binnen of wacht je gewoon tot het smogalarm niet meer van kracht is.

Fijnstofdeeltjes in toom houden | Lucht zuiveren in huis

De concentraties fijnstof in de buitenlucht kan je zelf jammer genoeg niet beïnvloeden. Dit wordt bepaald door industrie, wegennetwerken, roet afkomstig van dieselwagens, enzovoort.

Gelukkig kan je de concentraties fijnstof in de binnenlucht van jouw woning wel controleren, beperken en in toom houden! Dit kan met behulp van een kwalitatieve luchtreiniger die past bij jouw woonsituatie, klachten en verlangens.

Wees je ervan bewust dat enkel bepaalde luchtreinigers in staat zijn om fijnstofdeeltjes te ‘vangen’ en om deze uit de binnenlucht te filteren. Hoe je een luchtreiniger moet gebruiken binnenshuis kan je bestuderen op onze specifieke pagina hieromtrent.

Bijkomende tip: Vermijd dat mensen binnenshuis een sigaret roken en vermijd de verbranding van hout in een open haard. Dit zijn vermijdbare bronnen van fijnstof in huis!

Woon je in een buurt waar vele gezinnen met hout verwarmen tijdens de wintermaanden? Of verwarmen jullie zelf met hout met behulp van een inbouwhaard, open haard of kachel?

Lees dan zeker de interessante pagina Rookbestrijding met luchtreinigers en leer bij over de schadelijke houtrook en de sluipmoordenaar hierin vervat (fijnstof).

Oplossing om fijnstof te bestrijden | Lucht zuiveren in huis

Aarzel niet om vrijblijvend advies aan te vragen online! Op deze manier kunnen we de situatie optimaal bekijken en luisteren naar de problemen en behoeftes.

Een bepaalde oplossing die werkt in alle situaties bestaat niet. Alles hangt af van jouw specifieke situatie!