Ben je op zoek naar manieren om de kwaliteit van de binnenlucht die je inademt in je woning of flat te verbeteren?
De supertip, eentje die massaal wordt toegepast door een groot deel van de bevolking, is om de ramen dagelijks even open te zetten. Zo kan er verse lucht de woning binnenstromen.
Maar wat kan je nog doen om de kwaliteit van de binnenlucht te stimuleren?
Inhoudsopgave
- 1 TIP 1 – De voor de hand liggende tip
- 2 TIP 2 – Plaats een luchtzuiverende plant in je woning
- 3 TIP 3 – Hou de luchtvochtigheid tussen 30% en 50%
- 4 TIP 4 – Hou je woning proper en netjes
- 5 TIP 5 – Vermijd synthetische geurtjes
- 6 TIP 6 – Jaag rokers naar buiten
- 7 TIP 7 – Maak gebruik van een luchtreiniger
- 8 Oplossing op maat om kwaliteit van de binnenlucht te verbeteren
TIP 1 – De voor de hand liggende tip
Alvorens we starten met de niet zo voor de hand liggende tips om de kwaliteit van de binnenlucht te verbeteren, bespreken we eerst de meest voor de hand liggende tip: de ramen openen.
Tracht hier een gewoonte van te maken! Het is een goed begin omdat het zorgt voor lagere concentraties giftige chemicalien en koolfstofdioxide.
Over het algemeen is de kwaliteit van de lucht binnenshuis verschillende malen slechter dan de buitenlucht.
Bepaalde alledaagse activiteiten en handelingen kunnen de kwaliteit van de binnenlucht ernstig verslechten. In zulke situaties moet je zelfs niet wachten tot de volgende ochtend om de vensters even te openen!
Vervuilingspieken kunnen zich voordoen in verschillende, op het eerste gezicht zelfs banale, situaties:
- Wanneer je een nieuw meubel bestaande uit geperst hout in huis brengt
- Wanneer je de muren een nieuw likje verf hebt gegeven
- Wanneer je een ontvettingspray gebruikt hebt in de keuken
- Na intensief stofzuigen met een stofzuiger zonder ingebouwd filtersysteem (een stofblazer van bioaerosols als het ware)
- Na hevig gebruik van deodorants, haarlak, andere haarproducten, enzovoort
Daarnaast kan de kwaliteit van de binnenlucht ook gewoon achteruitgaan omwille van het gebrek aan schoonmaken.
Het advies is dus simpel: Open de ramen dagelijks minstens vijf à tien minuten. Doe dit zelfs indien je meent dat er niets mis is met de kwaliteit van jouw binnenlucht.
Open de ramen ook steevast wanneer jij of iemand anders een activiteit uitvoert waardoor de kwaliteit van de binnenlucht achteruit kan gaan.
TIP 2 – Plaats een luchtzuiverende plant in je woning
Sinds een baanbrekende studie van de NASA (Nationaal Adviescomité voor Luchtvaart in de Verenigde Staten) uit 1989 weten we dat sommige huisplanten luchtzuiverende eigenschappen hebben.
In deze studie werd vastgesteld dat bepaalde kamerplanten in staat zijn om schadelijke stoffen uit onze binnenlucht te filteren.
Meer bepaald werd door de NASA aangetoond dat ze effectief de binnenlucht reinigen van trichloorethyleen, benzeen en formaldehyde.
Het zijn de bladeren en het wortelstelsel van de kamerplanten die bepaalde Vluchtige Organische Stoffen absorberen!
Opgelet: Denk niet dat je met enkele van zulke kamerplanten alles zult oplossen… De filteringsgraad van dergelijke kamerplanten is laag.
Dit betekent dat kamerplanten nooit alle luchtvervuiling binnenshuis kunnen oplossen. Beschouw ze eerder als een deel van de oplossing om de kwaliteit van de binnenlucht op te krikken!
We maakten speciaal voor jou een inspirerend overzicht van tien luchtzuiverende planten voor binnenshuis.
TIP 3 – Hou de luchtvochtigheid tussen 30% en 50%
Door de luchtvochtigheid tussen deze onder- en bovengrens te houden ben je optimaal bezig. Zo beperkt je de groei van schimmels binnenshuis.
Bovendien ga je op die manier ook de ongebreidelde groei van huisstofmijtkolonies tegen. Zij vervuilen onze binnenlucht met hun uitwerpselen en karkassen, welke echte allergenen zijn.
Bepaalde schimmels produceren allergenen (bepaalde schimmelsporen) en mycotoxines… Deze kunnen ongewenste effecten hebben op de menselijke gezondheid. Tien goede tips om schimmelallergie te voorkomen lees je hier.
Zo wees een wetenschappelijke studie uit dat er een verband bestaat tussen de blootstelling aan schimmel binnenshuis en problemen met de bovenste luchtwegen.
Details van deze studie van het Institute of Medicine vindt u hier.
Voorbeelden van deze ongewenste gezondheidseffecten zijn:
- Een lopende of verstopte neus
- Huidirritaties
- Geïrriteerde ogen
- Astma-aanvallen
- Ademhalingsproblemen, enzovoort
Tot slot nog enkele richtlijnen om de vochtigheid in je woning binnen de perken te houden:
- Zet een raam open wanneer de droogkast in werking is
- Zorg ervoor dat er nergens een waterlek is in je woning
- Schaf een vochtigheidsmeter aan
- Zet altijd een raam open tijdens of na het koken
- Zet ook altijd een raam open tijdens of na het douchen of het nemen van een relaxerend bad
- Opteer eventueel voor een luchtontvochtiger indien de situatie oncontroleerbaar is
- Indien je een airconditioningsysteem hebt, vergeet dan niet om de opvangbakjes geregeld leeg te maken. En indien uw klimaatregeling versleten zou zijn, kunt u beter op zoek gaan naar een nieuwe oplossing met aandacht voor het binnenhuisklimaat. Bekijk bijvoorbeeld eens Daikin Airco indien u op zoek bent.
TIP 4 – Hou je woning proper en netjes
Alles verslijt en de tand des tijds verwoest quasi alles. Deze aftakeling van materialen en producten is soms heel duidelijk merkbaar. Zo kan je de vorm van je zitbank gaandeweg zien veranderen.
De vulling verliest de oorspronkelijke vorm, het beschermingsmateriaal (stof of (kunst)leer) begint te verslijten, enzovoort. Voor andere materialen is de slijtage dan weer minder duidelijk.
Maar het stof dat ontstaat door de dagelijkse aanwezigheid van mensen en dieren blijft alom aanwezig. Het stof nestelt zich werkelijk overal, in alle hoekjes, kantjes en spleetjes.
Op alle onmogelijke plaatsjes tref je deze hardnekkige vuiligheid aan… Ook in je slaapkamer kan stof je parten spelen.
Dus. Het is de logica zelve dat je door alles netjes te houden veel vooruitgang kan boeken.
Geregeld schoonmaken en je leefomgeving binnenshuis proper houden, leidt tot een verbeterde kwaliteit van de binnenlucht!
Tot slot nog enkele tips:
- Stofzuig de vloeren minstens 1 maal per week. Doe dit op doordachte wijze met een anti-allergeen stofzuiger. Een voorbeeld hiervan is de anti-allergeen Majestic van FilterQueen. En hou rekening m§et de volgende stofzuigtips om allergische reacties te beperken!
- Dweil de vloerbedekking ook minstens 1 maal per week
- Heeft u een schattig dwergkonijntje? Lees dan hoe u de hardnekkige geur van konijnen uit uw binnenlucht kunt verwijderen.
- Gebruik een deurmat aan elke deur die naar buiten leidt. Zo vermijd je dat vuil van buiten je woning binnenkomt. Maak deze geregeld schoon op dezelfde manier zoals je tapijten schoonmaakt.
- Vraag bezoekers om hun schoenen uit te doen aan de ingang of in de hal wanneer ze op bezoek komen.
- Extra schoonmaaktips om allergische reacties te beperken
TIP 5 – Vermijd synthetische geurtjes
Synthetische geuren beheersen ons leven, ook al beseffen we dit vaak niet! Ze zitten in luchtverfrissers, wasproducten, parfums, handzeep, enzovoort.
Wat de meeste mensen zeker niet beseffen is dat de gassen die uit deze producten vrijkomen en verdampen helemaal niet onschuldig zijn.
U leest het goed! De gassen die uit deze producten verdampen zijn in vele gevallen schadelijke Vluchtige Organische Stoffen. En verpesten de kwaliteit van de binnenlucht!
De veiligheidstesten op deze producten zijn ook zodanig ontworpen dat ze enkel controleren of er huidirritatie kan ontstaan.
De mogelijke gevaren van dergelijke producten door inhalatie worden vaak helemaal niet in kaart gebracht zelfs!
Enkele tips om de kwaliteit van de binnenlucht te verbeteren:
- Stop met het gebruiken van bepaalde aerosol producten die een mist van fijne partikels doen vrijkomen (voorbeelden zijn haarlak en luchtverfrissers)
- Kies voor geurloze alternatieven of opteer voor producten met geuren van natuurlijke afkomst voor je was- en schoonmaakbehoeften
- Heb je last van ongewenste geurtjes, bijvoorbeeld in je koelkast? Kies dan voor een natuurlijk middeltje! Strooi bakpoeder in een kommetje en plaats dit in de ruimte. Je vindt nog meer info hieromtrent op Geurhinder in huis oplossen en Stank in huis verwijderen.
- Overweeg om een citroen in schijfjes te snijden om voor frisse geuren te zorgen in de woonkamer en de binnenlucht op natuurlijke wijze te parfumeren! Bekijk ook de specifieke tips om vieze geuren in huis te bestrijden!
TIP 6 – Jaag rokers naar buiten
Een brandende sigaret stoot een mix van honderden giftige stoffen uit. Het is zodanig giftig dat zelfs tweedehandsrook een schadelijk effect heeft op passieve rokers.
De allerbeste optie is gewoonweg stoppen met roken. Tegenwoordig is er ook veel sensibilisering vanuit de overheid. Gebruik je gezond verstand en gun je longen rust.
Ooit een familielid zien aftakelen door longkanker, ten gevolge van levenslang roken? Denk hieraan en draai je knop om.
Stop. De. Waanzin.
Indien je niet klaar bent om te stoppen met roken, wees dan op zijn minst begaan met je medemensen. Passief roken kan ook ernstige gezondheidsgevolgen met zich meebrengen!
De kwaliteit van de binnenlucht is essentieel en niet iets om slordig mee om te springen!
- Stop met roken binnenshuis.
- Vraag dat rokers buiten gaan en de deur sluiten alvorens hun sigaret op te steken
- Overweeg een luchtreiniger om sigarettenrook te bestrijden (meer info hier)
Bent u of iemand uit uw gezin ziek en maakt u gebruik van medicinale wiet? Of heeft u overlast van buren die vaak joints roken? Lees dan gerust meer info over luchtreinigers voor wietrook en cannabisgeur.
TIP 7 – Maak gebruik van een luchtreiniger
De bovenstaande zes tips zijn allemaal uitstekend. Wil je echter voor een optimale oplossing gaan? Eentje waarmee je de binnenlucht optimaal filtert? Opteer dan voor een luchtreiniger om de lucht te zuiveren in huis.
[cta id=”15406″]
Enkel zo kan je zeker zijn van een zuivere binnenlucht. Voor meer informatie over het probleem en de oplossing van luchtzuivering in huis, klik hier.
Neem gerust contact op met ons om je specifieke situatie en probleem voor te leggen. Wij helpen je met plezier verder.
Je kan ook gerust een kijkje nemen op de volgende interessante pagina’s over luchtreinigers:
- Wat zijn luchtreinigers?
- Wat is de beste luchtreiniger?
- Luchtzuiveringsapparaat kopen: Een gids voor consumenten
- Luchtzuiveringstoestel kopen: Waarvoor opletten?
- Luchtzuiveraar kopen: Hoe begin je eraan?
Oplossing op maat om kwaliteit van de binnenlucht te verbeteren
Kom te weten waarom elke situatie anders is en waarom je dus nood hebt aan een persoonlijke oplossing qua luchtreiniging.
Wij van Luchtreinigeradvies zijn een onafhankelijke partij, niet gebonden aan exclusiviteitscontracten met fabrikanten.