Woon je op een appartement in een dorpskern of in het centrum of de rand van de stad? Of in een (rij)woning in de stad of een dichtbebouwde regio? Dan kan het zijn dat je net zoals vele andere bewoners te kampen hebt met vervelende kookluchtjes tijdens en na het koken. Wel, deze geurende en doordringende walm kan je gelukkig de baas met een geschikte luchtzuiveraar die kookluchtjes verwijderen kan.
Hieronder lees je alles over de voordelen van een luchtreiniger inzake de bestrijding en het verwijderen van storende kookgeurtjes in huis of op appartement.
Inhoudsopgave
- 1 Afzuigkap vaak ontoereikend qua kookluchtjes verwijderen
- 2 Ongewenste effecten van kookluchtjes
- 3 Adsorptie via actieve kool om kooklucht te verwijderen
- 4 Balanceer luchtverversingen op uurbasis & energieverbruik
- 5 Kookluchtjes verwijderen in aparte keuken met deur
- 6 Kookgeur verwijderen in open keuken zonder deur
- 7 Focus op kwaliteitsvolle luchtreiniger tegen kookgeur
- 8 Kookluchtjes verwijderen met luchtreiniger? Contacteer Luchtreinigeradvies
Afzuigkap vaak ontoereikend qua kookluchtjes verwijderen
In de meeste appartementen is in de keuken een keramische of inductie kookplaat geïnstalleerd. Veelal zijn er vier afzonderlijke hitteplaatsen in de kookplaat ingebouwd.
En wat gebeurt er vaak ik zo’n geval? Je doet aan multitasking en je zet dus meerdere potten en pannen op het kookfornuis. Er ontstaat dus aardig wat vochtige damp door het koken, stomen, bakken, braden, grillen, pocheren, enzovoort.
Het kan ook zijn dat je een air fryer gebruikt en/of een krachtige oven… Ook deze toestellen verspreiden een typische kooklucht in het hele huis en appartement.
Best wel vervelend wanneer je niet graag hebt dat jouw kledij naar een gerecht gaat ruiken…
Tegelijkertijd is een doorsnee afzuigkap vaak niet krachtig genoeg voor een kookplaat met vier hittebronnen. Bovendien komt het vaak voor dat zo’n dampkap slecht gepositioneerd werd.
Met andere woorden, in flatgebouwen en appartementen komt het vaak voor dat de afzuigkap te ver van of niet gecentreerd genoeg boven de kookplaat hangt.
Ongewenste effecten van kookluchtjes
Woon je op een appartement en heb je buren op dezelfde verdieping? Dan herken je zeker en vast de situatie waarbij je via de lift of trap in de gang van jouw verdieping aankomt.
En je plots heel goed kan ruiken wat een van jouw buren aan het koken is…
Kookluchtjes vermengen zich in de binnenlucht en verspreiden zich via spleten en kieren naar aanpalende ruimtes. De geurmoleculen vermengen zich in het luchtmengsel en verspreiden zich vlot in alle ruimtes.
De geur in deze kooklucht blijft hangen in kledij, gordijnen, tapijten, stoffen zitbanken, stoelen, zetels, enzovoort. Dit kan heel vervelend zijn omdat jouw kleren plots doordrongen zijn van een specifieke kookgeur…
Storend indien je van plan was om een bepaalde set de dag erna opnieuw aan te trekken om te gaan werken.
Het is nogal wiedes dat dit eigenlijk een ongewenste situatie is die moet opgelost worden om comfortabeler te kunnen leven in jouw stekje.
Adsorptie via actieve kool om kooklucht te verwijderen
Een chemisch proces genaamd adsorptie is de oplossing voor storende kookluchtjes in huis of in jouw appartement. Adsorptie treedt op aan het grensvlak van twee fasen zoals gas-vloeistof, vloeistof-vloeistof, vast-vloeistof of vast-gas.
Bij adsorptie hechten de moleculen van een gas zoals een luchtmengsel of vloeistof zich aan het oppervlak van een vaste stof (actieve koolstoffilter) of vloeistof en bedekken deze daardoor met een laagje.
Kookgeur verwijderen doe je met actieve koolstof. Bij adsorptie via een actieve koolstoffilter in een luchtreiniger wordt een stof uit een luchtmengsel gehaald door middel van binding aan een vaste stof (de actieve koolstoffilter).
De stoffen hechten zich aan het oppervlak van de vaste stof, in dit geval de actieve koolstoffilter.
Met andere woorden, een actieve koolstoffilter zorgt ervoor dat storende geurtjes en geurmoleculen zich aan deze actieve koolstoflaag gaan binden.
Kies dus steeds voor een luchtreiniger die uitgerust is met een kwaliteitsvolle actieve koolstoffilter en die bovendien past bij de luchtinhoud van uw kamer(s) in kwestie (voldoende hoog aantal luchtwisselingen per uur).
Balanceer luchtverversingen op uurbasis & energieverbruik
Hoe hoger de stand van de luchtreiniger, hoe harder de ventilator binnenin het toestel moet draaien. Dit gaat gepaard met een hoger energieverbruik. Daarom dien je goed na te denken over hoe je de luchtreiniger een maximale impact en effectiviteit kunt laten hebben…
Hierbij dien je in elk geval rekening te houden met de indeling en inrichting van jouw flat of woning. Hoe groot zijn de ruimtes in kwestie en wat is de plafondhoogte? Wat is de totale te reinigen luchtinhoud?
Het is belangrijk om een toestel te selecteren dat in staat is om de binnenlucht (waarin de kookgeur hangt) meerdere malen per uur te reinigen.
Met andere woorden, het toestel moet voldoende luchtreinigingscapaciteit bieden om voldoende snel en krachtig de lucht compleet te verversen.
Het houdt bijvoorbeeld geen steek om voor een kleiner toestel te kiezen (dikwijls een slaapkamermodel) indien je de luchtreiniger wenst in te schakelen in een open woonkamer + keuken van 70 vierkante meter.
Kookluchtjes verwijderen in aparte keuken met deur
Indien je een aparte keuken met deur in jouw appartement of woning hebt, is het simpel. Tijdens het koken hou je de deur gesloten en je plaatst de luchtreiniger ergens op het aanrecht waar hij niet in de weg staat.
In dit geval kan je gaan zoeken in het aanbod luchtreinigers zonder supergrote Clean Air Delivery Rate en luchtreinigingscapaciteit.
Het voordeel van een aparte afsluitbare keuken is dat de totale te reinigen luchtinhoud beperkter is. Dit zorgt ervoor dat een luchtreiniger sneller de totale luchtinhoud helemaal kan filteren.
En dat is interessant om maximaal effect te behalen bij kookgeurtjes verwijderen met een luchtreiniger.
Bovendien scheelt dit een pak qua benodigd budget daar een toestel met gemiddelde capaciteit voldoende is voor zo’n afsluitbare keuken.
Tip: Woonachtig in Nederland en op zoek naar keukeninspiratie voor uw nieuwbouw- of renovatieproject? Bezoek dan zeker eens de website van Van Den Hazel Keukens.
Kookgeur verwijderen in open keuken zonder deur
In vele modernere appartementen en flats wordt er gewerkt met grotere open ruimtes. Concreet lopen de keuken en woonkamer in zo’n geval ineen zonder scheidingsmuur of deur.
In dit geval kan je nog steeds met een luchtreiniger werken zonder supergrote Clean Air Delivery Rate.
Maar dan moet je deze wel op het aanrecht plaatsen en vlakbij de kookplaat om zoveel mogelijk kooklucht aan te zuigen (en de afzuigkap bij te staan in haar werk).
Maar vergis je niet: kooklucht verspreidt zich heel vlot en eigenlijk heb je in zo’n geval dus een luchtreiniger met een wat hogere capaciteit en Clean Air Delivery Rate nodig.
Daarnaast dien je ook nog met tal van andere factoren rekening te houden (zie volgend ondertiteltje) bij het kooklucht verwijderen met een luchtreiniger…
Focus op kwaliteitsvolle luchtreiniger tegen kookgeur
Bij Luchtreinigeradvies focussen we steeds op kwaliteit en duurzame oplossingen voor de middellange tot lange termijn. Het is belangrijk om een goede afweging te maken tussen een aantal belangrijke parameters:
- Geluidsniveau van de luchtreiniger (Wat is een stille luchtreiniger?)
- Gewicht van het toestel
- Filtersysteem (gefaseerd en met welke fases precies?)
- Onderhoudskosten van het toestel (hoe vaak dien je de filterset van het toestel te vervangen?)
- Wat is de garantieperiode die van toepassing is op deze luchtreiniger?
- Hoeveel energie verbruikt het luchtzuiveringstoestel? (Kookluchtjes verwijderen met een luchtreiniger is natuurlijk interessant maar niet als het handenvol geld aan elektriciteit kost).
- Is het mogelijk om het toestel op automode te zetten?
- Heeft het toestel een slaapmodus (om te gebruiken in de slaapkamer tijdens uw nachtrust?)
- Wat is de Clean Air Delivery Rate van het toestel? Kan het toestel voldoende snel de luchtinhoud van de ruimte(s) in kwestie reinigen?
- Wat met de HEPA-filter? Wat voor type HEPA-filter steekt er in het toestel? H11? H12? H13? Het is belangrijk dat u een luchtreiniger selecteert met minstens een HEPA H-13 filter of beter.
- Zitten er optionele snufjes ingewerkt zoals een functie aromatherapie om natuurlijke geurtjes te verspreiden indien gewenst?
- Of zit er misschien een automatische functie in die met een sensor de hoeveelheid fijnstofdeeltjes meet
- En wat met de filterverzadiging? Wens je een filterverklikker die je aangeeft wanneer de filterset verzadigd is en toe is aan vervanging?
Zoals je ziet: het is nog niet zo gemakkelijk om jouw huiswerk goed en grondig te maken bij de selectie van een goede geschikte luchtreiniger met één doel: kookgeurtjes verwijderen!
Kookluchtjes verwijderen met luchtreiniger? Contacteer Luchtreinigeradvies
Je kan ons steeds vrijblijvend om advies vragen wanneer je niet goed meer weet waar te beginnen…
Het aanbod luchtreinigers is behoorlijk overweldigend en misschien kan je wel wat hulp gebruiken indien kooklucht verwijderen jouw voornaamste doel is.
Afhankelijk van jouw specifieke situatie, wensen en klachten doen wij je dan enkele voorstellen waar we in alle eer en geweten kunnen achter staan.
Aarzel niet en vraag om gratis advies, je spaart er een pak opzoekwerk en getwijfel mee uit! Wij luisteren naar jouw wensen en problemen en trachten dan een geschikte oplossing voor te stellen.
Kookluchtjes verwijderen met een degelijke luchtreiniger is jouw doel? Wel, het is belangrijk om verschillende zaken ten opzichte van elkaar af te wegen.
Wij helpen je daar mee en we doen dit dagelijks met veel plezier. Aarzel niet en neem contact op met ons.