klimaatverandering luchtreinigeradvies

Klimaatverandering, zoals de vrees voor de opwarming van de aarde, kan allergieën verergeren op allerlei manieren.

Deze gids geeft je een betere kijk op hoe de klimaatverandering allergieën beïnvloedt en geeft je eveneens tips over hoe je allergische symptomen kan vermijden die worden veroorzaakt door irriterende stoffen in de omgeving.

Een van de belangrijkste uitdagingen van mensen met een allergie is namelijk de dagelijkse bedreiging van potentieel irriterende stoffen in de omgeving.

Pollen, stof in huis, fijnstof en andere fijne deeltjes kunnen een groot aantal allergische symptomen activeren. Vele van deze symptomen kunnen je belemmeren om normale activiteiten uit te voeren en kunnen zelfs je levenskwaliteit verminderen.

De negatieve effecten van klimaatverandering voor mensen met allergieën: Nu en in de toekomst

Klimaatverandering kan smogvervuiling vergroten, pollen allergieën verergeren en de symptomen van astma verergeren.

De warmere omstandigheden die worden veroorzaakt door de opwarming van de aarde hebben ook een direct effect op de luchtkwaliteit, waardoor het onveilig wordt voor mensen met een allergie om zich buiten te wagen tijdens dagen met lage luchtkwaliteit.

Sterker nog, sommige studies hebben aangetoond dat pollen allergie en astma vaker voorkomen op wereldschaal in de afgelopen jaren. Dit wordt voornamelijk toegeschreven aan de klimaatverandering.

Als gevolg van deze geleidelijke verandering in weerspatronen, temperaturen, en het algemene klimaat, starten seizoensgebonden allergieën meestal vroeger in het jaar en duren ze ook langer.

Een van de belangrijkste nadelen van klimaatverandering is een verhoogde productie van koolstofdioxide.

Deze verhoogde niveaus van CO2 leiden tot een overvloed van ambrosia, dat is een plantensoort die verantwoordelijk is voor een van de meest voorkomende stuifmeelallergenenDit onkruid is ook bekend als een irritant voor astmalijders.

De stijging van de uitstoot van koolstofdioxide en de stijgende temperaturen kunnen ook de allergeniciteit van schimmelsporen verhogen, dat wil zeggen dat schimmelsporen nog sterkere allergische reacties kunnen veroorzaken.

Deze almaar stijgende temperaturen van onze aardbol leiden ook tot een toename van ozon, smog en van fijnstof op de begane grond.

Dit kan een verscheidenheid aan symptomen, zoals pijn in de borst, longontsteking en hoesten veroorzaken, om er maar een paar te noemen.

Dit neveneffect van klimaatverandering kan ook de longfunctie belemmeren, waardoor het moeilijker wordt om te ademen. Dit is vooral problematisch voor diegenen die lijden aan astma-aanvallen.

Extreme weersomstandigheden die veroorzaakt worden door de opwarming van de aarde, zoals droogte of een overvloed aan neerslag, kunnen ook uitdagingen zijn voor mensen met allergieën.

Droogte, veroorzaakt door klimaatverandering, resulteert namelijk in een verhoogde productie van stofdeeltjes terwijl ongewone, overmatige neerslag kan leiden tot een overproductie van schimmelsporen.

4 tips om allergische symptomen te voorkomen, veroorzaakt door irriterende stoffen in de omgeving

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de negatieve effecten van de klimaatverandering op je allergische symptomen te minimaliseren.

Hier zijn vier tips om de symptomen te voorkomen van allergieën die je gezondheid beïnvloeden.

#1 Het beperken van je activiteiten in de buitenlucht

Dit geldt met name voor dagen waarbij de luchtkwaliteit bijzonder laag kan zijn.

Als je je toch naar buiten moet wagen op deze dagen, probeer dit dan te doen in de late namiddag. Dit is namelijk de tijd van de dag wanneer pollen niveaus meestal lager zijn.

Nog een ideale tijd om activiteiten in de buitenlucht te doen, is na een zware regen. Zorg ervoor dat je het lokale weerbericht in het oog houdt, aangezien meteorologen ook vaak het niveau van verschillende allergenen in de lucht meegeven.

#2 Gebruik een luchtreiniger in huis

Door een luchtreiniger in huis te gebruiken, verwijder je een groot deel van de irriterende stoffen in de lucht die jouw allergische symptomen kunnen veroorzaken.

Met een luchtreiniger kan je:

Ook tijdens het rijden in de auto hou je indien mogelijk de ramen dicht en schakel je de airconditioning in om allergenen afkomstig uit de buitenlucht te verminderen.

[cta id=’15406′]

#3 Zorg ervoor dat je huis schimmelvrij blijft

Klimaatverandering kan ook een impact hebben op diegenen die lijden aan schimmel allergieën.

Het is daarom belangrijk om de aanwezigheid van schimmel in je huis te verminderen door het grondig te inspecteren, door eventueel schimmelwerende verf te gebruiken en/of te verzekeren dat alle schimmelgevoelige oppervlakken droog worden gehouden.

Elk gebied van je huis dat donker, vochtig en warm is, is een voedingsbodem voor schimmels, zoals bijvoorbeeld de ruimte onder je wastafel in je badkamer.

Je kan ook enkele gunstige kamerplanten in huis houden, zo kan je schimmel bestrijden met klimop of je kan kiezen uit nog meer luchtzuiverende planten.

#4 Vermijd tuinieren of werken in de tuin

Om allergische symptomen te voorkomen, kan het verstandig zijn om het werken in de tuin te beperken en eventueel minder te gaan tuinieren. Het harken van bladeren of het maaien van het gras kan namelijk net je symptomen erger maken.

Als je het tuinieren niet kan laten of je kan het niet langer uitstellen, dan zouden we aanraden om een neus- en mondmasker te dragen bij het werken in de tuin of om het te doen op een koelere namiddag.

Wie loopt er risico?

Jonge kinderen en ouderen die een allergie hebben lopen meer risico om getroffen te worden door allergieën veroorzaakt door klimaatverandering.

Echter, allergielijders van alle leeftijden zouden de nodige voorzorgsmaatregelen moeten nemen om hun blootstelling aan allergenen in de omgeving te beperken.

Als je merkt dat je allergische symptomen steeds vaker voorkomen of ernstiger worden, dan kan je best je arts consulteren in verband met mogelijke medische opties die kunnen helpen om je symptomen te bestrijden.

Mocht je extra vragen hebben of je had graag persoonlijke advies gewenst in verband met luchtreinigers, dan kan je ons gerust contacteren voor een vrijblijvend advies.