kattenallergie luchtreinigeradviesIn wat volgt kan je meer leren over de tekenen en symptomen van een kattenallergie en wat je kan doen om ze te voorkomen of te verzachten.

Indien je lijdt aan een of andere allergie is het niet altijd gemakkelijk om de oorzaak ervan te ontdekken. En al zeker niet wanneer er een huisdier in jouw huis woont. Dit komt omdat er in huis ook andere allergenen zijn, afkomstig van bv. huisstofmijt en schimmels.

Het is daarom belangrijk om jouw huisarts te contacteren indien je denkt dat je aan kattenallergie lijdt. Zo kan je samen met een expert vaststellen of je al dan niet last hebt van een katten- en/of hondenallergie.

Het kan emotioneel zwaar zijn om onder ogen te zien dat jouw lieve kleine harige vriend jouw gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Toch zijn er ook mensen met een kattenallergie die ervoor kiezen om verder door het leven te gaan samen met hun kat. Je kan namelijk stappen ondernemen om de symptomen van jouw allergie te minimaliseren.

Wat veroorzaakt kattenallergie?

Wanneer je last hebt van een kattenallergie maakt jouw natuurlijk afweersysteem antistoffen aan om stoffen te bestrijden die jouw lichaam kunnen beschadigen. Voorbeelden van zulke schadelijke stoffen zijn virussen en bacteriën.

Bij mensen die lijden aan een kattenallergie maakt hun immuunsysteem eigenlijk een beoordelingsfout. Het immuunsysteem van mensen met een kattenallergie beschouwt allergenen verkeerdelijk als schadelijk.

Daardoor gaat het natuurlijk afweersysteem antistoffen aanmaken om de allergenen te bestrijden. Dit proces kan onder andere leiden tot jeuk, een lopende neus en astma.

Allergenen afkomstig van jouw kat komen uit verschillende bronnen:

  • Huidschilfers van jouw kat (dode huid),
  • Hun speekselklieren,
  • Urine.

Inademen van huidschilfers van jouw kat of in contact komen met allergenen afkomstig van de speekselklieren of urine kan leiden tot een allergische reactie.

Huidschilfers van katten behoren tot de kleinste partikels van de belangrijkste allergenen voor mensen. Ze kunnen kleiner zijn dan huisstofmijten en zijn vergelijkbaar met de huidschilfers van honden met een grootte tussen 0,3 en 0,9 micron.

Bovendien zijn huidschilfers van katten spijtig genoeg ook klein genoeg om te gaan rondzweven in de lucht. Op deze manier komen ze dan terecht op jouw muren, in jouw tapijten, stofferingen, kledij en zelfs in jouw longen…

Deze allergenen zijn dus overal in jouw huis aanwezig! Straffer nog, ze kunnen nog maanden na het overlijden van jouw liefste kat gezondheidsproblemen veroorzaken bij jezelf of bij jouw familieleden.

[cta id=’15406′]

Symptomen kattenallergie

Je hoeft zelf geen kat in huis te hebben om te worden blootgesteld aan de allergenen afkomstig van katten. Zo kunnen de allergenen getransporteerd worden door andere mensen via hun kledij.

Vaak voorkomende symptomen van kattenallergie komen vaak tevoorschijn kort nadat je in contact bent gekomen met huidschilfers, speeksel of urine van katten.

Dit contact kan dan zwelling en jeuk veroorzaken in de weefsels rond de neus en ogen. Dit gaat dan vaak gepaard met geïrriteerde of zelfs ontstekende ogen en een verstopte neus.

Wanneer je een speelse krab mocht ontvangen van jouw kat kan de huid rond de krab rood uitslaan. Sommige mensen kunnen ook uitslag ontwikkelen op hun gezicht, op hun hals of op de borst.

Huidschilfers van katten die in de longen terechtkomen, kunnen leiden tot moeilijk ademhalen, hoesten en zelfs een piepende ademhaling. Dit is vooral het geval bij mensen die aan een ernstige vorm van kattenallergie lijden.

Kattenallergieën kunnen ook leiden tot chronische astma in bepaalde gevallen.

Diagnose van kattenallergie

Er bestaan twee manieren om vast te stellen of je aan een kattenallergie lijdt: een priktest of een bloedtest. Contacteer jouw huisarts hieromtrent.

Priktest

Bij een priktest gebruikt de dokter vloeistofdruppeltjes met allergeen en een propere naald waarmee hij jouw huid krast. Normaal gebeurt dit op de binnenzijde van de voorarm.

Eerst worden de verschillende vloeistofdruppeltjes aangebracht. Vervolgens krijg je een prikje in de huid, door de druppel heen.

Na een tijdje worden symptomen zoals verharding, zwelling, uitslag en roodheid opgemeten. De reactie van de huid bevestigt dus een allergie voor een specifiek allergeen. Kattenallergieën veroorzaken in het algemeen rode, jeukende bobbeltjes.

Bloedtest

Een bloedtest is ideaal voor mensen die geen priktest kunnen ondergaan omwille van reeds bestaande huidproblemen. In dit geval zal jouw dokter een bloedtest aanbevelen.

Jouw bloed wordt afgenomen door jouw dokter en wordt opgestuurd naar het laboratorium voor onderzoek. Concreet wordt het bloed onderzocht op antistoffen als een reactie op allergenen zoals huidschilfers van katten.

Behandeling van kattenallergie

  • De allergenen vermijden is de meest voor de hand liggende oplossing. Toch is dit niet altijd mogelijk.
  • Contacteer jouw huisarts voor eventuele medicatie of immuuntherapie.
  • Een neusspoeling met zout water kan helpen om de neus vrij te maken en om verstoptheid en niezen te verminderen. Je kan deze neusspoelingen verkrijgen bij jouw apotheker.

Verminderen en verzachten van kattenallergie

Het vermijden van kattenallergenen is de beste manier om niet te lijden aan een kattenallergie.

Maar jouw kat eruit gooien is voor velen een brug te ver! Dikwijls maakt een kat gewoon deel uit van het gezin en wil je er zelfs niet aan denken om ze weg te doen…

Wat zijn dan strategieën om de symptomen van jouw kattenallergie tot een minimum te herleiden?

  • Heb je een kater, dan kan je hem laten castreren. Gecastreerde katers produceren minder allergenen.
  • Maak van jouw slaapkamer een kattenvrije zone.
  • Was jouw handen nadat je jouw kat hebt aangeraakt.
  • Stofzuig regelmatig met een stofzuiger die de opgezogen lucht ook effectief filtert en zuivert, in de plaats van al het fijnstof en de allergenen opnieuw uit te spuwen!
  • Maak van jouw woning een nette omgeving met veel hout, tegels en propere muren. Verwijder zoveel mogelijk gestoffeerd meubilair en tapijten.
  • Geef jouw kat af en toe een bad. Gebruik hiervoor specifieke shampoo voor katten en gebruik zeker geen shampoo die voor mensen bedoeld is.
  • Schakel een persoon zonder kattenallergie in om de kattenbak schoon te maken en de kat te kammen.
  • Kies voor een kattenras dat minder allergenen produceert (lagere productie van Fel D1 eiwit allergeen) zoals de Balinees, de Sphynx, de Oosterse korthaar en de Siberische kat.

Tip voor extreme gevallen

Indien je lijdt aan een extreme en zeer ernstige vorm van kattenallergie zijn bovenvermelde strategieën maar een doekje voor het bloeden…

In zo’n geval ga je best op zoek naar een nieuwe thuis voor jouw kat. Uiteindelijk zal iedereen gelukkiger zijn op het einde van de rit.

Kattenallergie bestrijden binnenshuis?

Wij hebben ervaring met gezinssituaties waar een of meerdere mensen aan een vorm van kattenallergie lijdt en waar toch nog steeds een of meerdere katten leven.

Alles verschilt van situatie van situatie, maar op een verstandige wijze te werk gaan qua schoonmaken en het zuiveren van jouw binnenlucht kan jouw gezondheid en allergie enkel ten goede komen!

Neem gerust contact met ons op om een contactmoment bij je thuis te organiseren!

Dan overlopen we samen de problemen, jouw verlangens en de mogelijke oplossingen (want elke oplossing heeft zowel voor- als nadelen).