huisstofmijt bestrijden luchtreinigeradviesHuisstofmijt bestrijden! Deze snelle gids kan je helpen om meer te leren over de gezondheidsgevaren van de huisstofmijt en hoe je de nadelige gevolgen kan vermijden die ermee gepaard gaan.

Deze video geeft reeds een kort overzicht van de gedetailleerde info verderop deze pagina:

Hoewel huisstofmijten kleine wezentjes zijn, toch kunnen ze grote problemen veroorzaken voor mensen die last hebben van astma en allergische reacties.

Deze microscopisch kleine beestjes delen woonruimtes met mensen en dieren en voeden zich met de onzichtbare dode huidschilfers van huisdieren en van mensen die elke dag worden afgeworpen.

Huisstofmijt bestrijden is nodig om problemen te vermijden zoals een piepende ademhaling, astma-aanvallen en andere gezondheidsproblemen.

Waarom zijn huisstofmijten overal? | Huisstofmijt bestrijden

Bijna overal waar mensen wonen en werken, liggen ook wel een paar huisstofmijten op de loer. Je zult ze niet zien, maar ze zijn zeker aanwezig.

Het zijn kleine beestjes, nauwelijks een kwart millimeter lang, die eruitzien als kleine stofdeeltjes voor het blote oog.

Nadat ze zich voeden met kleine stukjes organisch materiaal, zoals kleine dode huidschilfers van huisdieren, produceren ze microscopisch kleine uitwerpselen die ernstige allergische reacties bij gevoelige mensen kunnen veroorzaken.

Tijdens hun levensduur van enkele weken, kan elke huisstofmijt tot 2000 van deze deeltjes produceren!

Als je dit combineert met de uitstekende voortplanting van de huisstofmijt, dan heb je het perfecte recept voor allergieën en ademhalingsproblemen.

Dat is precies de reden waarom huisstofmijten zo gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid en waarom huisstofmijt bestrijden zo belangrijk is!

Wat veroorzaakt de allergische reactie? | Huisstofmijt bestrijden

De uitwerpselen die door mijten worden geproduceerd, bevatten een verscheidenheid aan allergenen die kunnen leiden tot niezen, piepende ademhaling, ontstoken huid, loopneus, rode ogen en jeuk.

Als je immuunsysteem gevoelig is voor deze allergenen, dan zal het deze “verkeerd interpreteren” als ziekteverwekkende kiemen en zal je immuunsysteem starten met de productie van antistoffen om ze te bestrijden.

De resulterende chemische reactie zorgt voor de verschillende soorten van ongemak geassocieerd met huisstofmijt allergie.

Voor mensen die reeds lijden aan astma of andere ademhalingsproblemen, kunnen de gezondheidsrisico’s zelfs nog aanzienlijk erger zijn!

Hoe kan je huisstofmijt bestrijden?

Huisstofmijt bestrijden kan nogal moeilijk zijn, vooral omdat je nooit echt helemaal van ze verlost kan zijn. Echter, er zijn vele manieren om ze bij je thuis onder controle te houden.

Matrassen en beddengoed zijn de meest populaire plaatsen voor huisstofmijten om samen te komen. Studies van matrassen in huis hebben aangetoond dat elke gram stof meer dan 2500 mijten kan bevatten!

Hoewel stofzuigen een goede manier is om je slaapkamer er netjes en opgeruimd te doen uitzien, stimuleert het alleen de huisstofmijten door ze in de lucht te lanceren, waardoor ze nog meer ruimte krijgen om zich te verspreiden en voort te planten.

Huisstofmijt bestrijden kan met speciale bestrijdingsmiddelen, zoals pesticiden die beschikbaar zijn in poedervorm.

Echter, we zouden dit enkel maar aanraden als laatste redding als alle andere middelen tevergeefs waren. Het gebruik van deze pesticiden komt namelijk met het risico op mogelijke neveneffecten die nogal ongemakkelijk kunnen zijn voor jou en je gezin.

Huisstofmijt bestrijden op 6 manieren

Je kan verschillende slimme keuzes maken waarmee je huisstofmijt bestrijden kan en waarmee je ze uit de buurt houdt van jou en je gezin.

Dit zijn enkele stappen die je zou kunnen overwegen als je last hebt van gezondheidsproblemen door huisstofmijten:

#1 Was kledij en beddengoed regelmatig

Zorg ervoor dat alle beddengoed en kledij regelmatig gewassen wordt. Wassen in heet water, evenals drogen bij hoge temperatuur, zal ook helpen huisstofmijt bestrijden in deze stukken textiel.

Specifieke bijkomende informatie hieromtrent vind je hier:

Als je ongebruikte kleren in je huis wilt houden, hou ze dan proper en verpak ze in plastic zakken. Vergeet niet dat huisstofmijten zich maar al te graag voeden met dode huidschilfers en andere afvalproducten van menselijke en dierlijke oorsprong. Ze zijn niet geïnteresseerd in propere stukken textiel.

#2 Bescherm jezelf met hypoallergeen beddengoed

Nu je regelmatig je beddengoed gaat wassen, zou je ook kunnen overwegen om een stap verder te gaan en hypoallergeen beddengoed te kopen om een extra beschermingslaag te voorzien tegen huisstofmijten.

Door het strak geweven ontwerp en kleine vezels van de stof is het bijna onmogelijk voor huisstofmijten om door het materiaal te dringen.

Specifieke informatie hieromtrent:

Of je nu een matrasbeschermer of een beschermende kussensloop koopt, dit soort beddengoed is een veilige en betaalbare optie om jezelf te beschermen tegen ongewenste huisstofmijten en schimmels.

#3 Hou de vochtigheid laag

Huisstofmijten houden niet van een droge omgeving. Je kan een ontvochtiger in huis gebruiken als je vochtproblemen hebt.

Dit helpt je niet alleen huisstofmijten bestrijden, maar het belemmert ook de groei van schimmels.

#4 Verwijder tapijten

Huisstofmijt bestrijden kan je makkelijk en effectief doen door eventuele tapijten te vervangen door harde vloeren.

Ze zijn makkelijker schoon te maken en je creëert er een omgeving mee die minder gunstig is voor huisstofmijten. Wenst u uw tapijten toch niet te verwijderen? Leer dan hoe u optimaal een tapijt kunt reinigen.

#5 Afstoffen met vochtige doek

Het schoonmaken van al het stof in huis is uiteraard een goed idee.

Echter, het is nog verstandiger om hierbij een vochtige doek te gebruiken aangezien je hiermee de huisstofmijten minder gaat storen en verspreiden.

#6 Gebruik beddengoed met natuurlijke veren

Het zou verstandig zijn om kussens met natuurlijke veren te gebruiken in plaats van kussens met polyester vezels.

Ondanks een aantal hardnekkige fabeltjes die het tegendeel beweren, hebben wetenschappelijke studies namelijk aangetoond dat huisstofmijten de voorkeur geven aan synthetische materialen en dat ze natuurlijke vulling eerder vermijden.

[cta id=’15406′]

De wasdroger: Jouw geheime wapen

Er is één ding dat absoluut bewezen is dat het huisstofmijt bestrijden kan als de beste. Dit geheime wapen is je wasdroger (oftewel droogtrommel of droogkast), op de hoogste stand!

Als je investeert in volledig wasbare kledij en beddengoed, verminder je de kans op huisstofmijten. Droogtrommel temperaturen van 90 graden Celsius of meer vernietigen huisstofmijten namelijk in een kwestie van minuten!

Een gerelateerde strategie om te hanteren als je huisstofmijt bestrijden gaat, is de relatieve luchtvochtigheid in huis onder de 50% te houden waar mogelijk.

Luchtontvochtigers zijn zeer nuttig in veel gezinssituaties. Vergeet niet dat huisstofmijten houden van warme, vochtige lucht, terwijl ze hete, droge lucht haten.

Hulp voor allergische reacties

Als je nog steeds last hebt van ademhalingsproblemen of allergische reacties, dan zijn er nog extra stappen die je kunt nemen om jezelf het leven aangenamer te maken.

Onthoud dat huisstofmijten een onaangenaam, maar een al te vaak voorkomend deel zijn van de menselijke beschaving. Hoewel het moeilijk is om er geheel komaf mee te maken, zijn er vele middelen beschikbaar om ze te bestrijden.

Met een beetje planning en strategie, kan je veel ongemak vermijden dat veroorzaakt wordt door deze ongewenste gasten in huis, alsook de potentieel gevaarlijke gezondheidsrisico’s die ermee gepaard gaan.

Bij Luchtreinigeradvies geloven we in gratis, waardevolle informatie die kan dienen als oplossing voor jouw problemen. Neem zeker ook een kijkje in onze infohoek voor meer specifieke informatie over allerhande onderwerpen.

Heb je vragen of wens je persoonlijk advies? Aarzel dan niet om ons te contacteren om een gratis, vrijblijvend advies aan te vragen. Wij horen graag van je!