huisdierallergie geurtjes allergenen verwijderen luchtreinigeradviesVol euforie en blijdschap kom je thuis met de nieuwste aanwinst van het gezin! Of het nu een schattige puppy is of een lief speels katje, het maakt niet uit, het is feest! En waar je tijdens dit feestje helemaal geen rekening mee houdt is een huisdierallergie. Zo’n allergie wordt gekenmerkt door hoest- en niesbuien en jeukaanvallen.

Jouw nieuwe huisdieren doen er heus niet om… Maar bij bepaalde personen met allergieën en astma kunnen ze wel voor heel wat irritatie zorgen. En de rondzwevende allergenen van honden en katten kunnen zelfs irritatie veroorzaken bij bewoners die niet allergisch zijn.

Huisdierallergenen zijn de oorzaak | Huisdierallergie

Vele mensen denken ten onrechte dat het de pels en haren van hun huisdieren zijn die de allergische reacties veroorzaken.

De allergische reacties worden namelijk veroorzaakt door huisdierallergenen! Dit zijn microscopisch kleine deeltjes die in de binnenlucht van jouw woning rondzweven.

Deze huisdierallergenen die rondzweven zijn afkomstig van:

  • Huidschilfers van honden, cavia’s, konijnen en katten
  • Opgedroogde speekselresten
  • Opgedroogde urineresten
  • Opgedroogde resten van uitwerpselen en ontlasting, bijvoorbeeld van vogels
  • Stof afkomstig van veren

Deze fijne deeltjes zijn zodanig klein en licht dat ze kunnen zweven in de lucht. Deze huisdierallergenen worden vervolgens ingeademd door de gezinsleden en kunnen een breed gamma van allergieën en ademhalingsproblemen veroorzaken bij gevoelige personen.

Ook de geurtjes en stoffen afkomstig van urine en uitwerpselen kunnen hinder veroorzaken.

Huisdierallergie komt vaak voor

Het meest voorkomende advies dat artsen aan mensen met allergische symptomen geven luidt als volgt:

Neem afscheid van jouw huisdieren en zoek een nieuwe thuis voor hen!

In realiteit zijn Lassie de hond of Sheba de kat dikwijls volwaardige gezinsleden… Hierdoor wordt dit courante advies genegeerd door de gezinsleden. Gelukkig bestaan er ook tactieken om jouw blootstelling aan honden- en kattenallergenen te verminderen.

Gebruik een luchtreiniger tegen huisdierallergie

Allergenen afkomstig van huisdieren zijn extreem licht en klein. Ze zweven rond in de binnenlucht en mengen zich met de reeds aanwezige lucht. Hierdoor kunnen ze gevangen worden met behulp van een kwaliteitsvol luchtreinigingssysteem.

Kies alleszins voor een systeem dat uitgerust is met de juiste technologie en hierdoor in staat is om ultrafijne deeltjes uit de lucht te verwijderen. Hou ook steeds rekening met de onderhoudsvereisten van het toestel en de filters in kwestie.

Bekijk ook eens onze pagina die uitlegt hoe een luchtreiniger uw allergie kan helpen verzachten.

Wens je wat meer informatie en een passende oplossing voor jouw probleem? Contacteer ons dan gerust!

[cta id=’15406′]

Hoe huisdierallergenen bestrijden? | Huisdierallergie

Een effectief plan om huisdierallergenen in jouw huis te bestrijden moet alleszins een gedisciplineerd schema van poetsbeurten omvatten.

Geregeld poetsen zorgt ervoor dat huisdierallergenen zich minder gemakkelijk kunnen vastklitten aan meubels, beddengoed en allerlei stoffen materialen in huis.

Om deze allergenen van meubels, vloerbedekking en allerlei stoffen te halen, dien je een veelzijdige aanpak te hanteren:

Was jouw beddengoed wekelijks

Elke week jouw lakens wassen zet je op de goede weg. Zo vermijd je dat huisdierallergenen zich kunnen opstapelen in jouw beddengoed. Was altijd met heet water.

Was jouw huisdieren geregeld | Huisdierallergie

Tracht jouw huisdieren regelmatig te wassen met water en een geschikte shampoo. Zo spoel je dode huidcellen weg en vermijd je dat deze in de lucht gaan zweven. Dagelijks kan je de vacht van jouw huisdier ook eens afstoffen met een vochtige doek. Ook zo kan je dode huidcellen opruimen.

Tracht jouw huisdier, of het nu een hond of kat is, ook geregeld te kammen in de buitenlucht.

Reinig tapijten geregeld met een diepte- of stoomreiniger

Tapijten kunnen mooi, zacht, gezellig en stijlvol zijn. Helaas zijn ze ook berucht omwille van hun magnetische aanzuigkracht voor allergenen. Met andere woorden, tapijten zijn de hel voor mensen die lijden aan huisdierallergie.

Tapijten trekken allergenen aan, zowel huisdierallergenen als allergenen afkomstig van huisstofmijten. Meer informatie over een geschikte dieptereiniger voor jouw tapijten vind je hier.

Gebruik een stofzuiger die allergenen uit de lucht filtert

Stofzuig minstens twee maal per week jouw tapijten, meubels en gordijnen. Gebruik hiervoor een kwalitatief sterke stofzuiger met efficiënte en effectieve filters. Hierdoor kan je grote hoeveelheden huisdierallergenen uit jouw woning halen.

Gebruik geen klassieke stofzuiger. Deze zijn niet gemaakt om de microscopisch kleine huisdierallergenen uit de lucht te halen. Integendeel, klassieke stofzuigers zonder geavanceerd filtersysteem zuigen ze op om ze daarna weer uit te spuwen.

Tips om de ultieme stofzuiger voor huisdieren te kopen lees je hier.

Verlos jouw vloerbedekking en muren van stof

Haal minstens twee maal per week jouw elektrostatische Swiffer of natte vloermop boven. Doe dit ook om de drie maanden met jouw muren en de bovenkant van de plinten.

Strategie voor de kattenbak | Huisdierallergie

De kattenbak kan voor geuroverlast in huis zorgen. In extreme gevallen kan dit zelfs leiden tot problematische symptomen zoals hoofdpijn of waterige, branderige ogen.

Personen die lijden aan astma lopen de grootste kans op allergische reacties op zo’n kattenbak.

Vermijd de opeenstapeling van geurtjes en stank door de volgende tactieken te hanteren:

Plaats de kattenbak in een goed verluchte ruimte

Kies voor een strategische locatie en zet de kattenbak in een ruimte die goed geventileerd is. Dit zorgt ervoor dat de ammoniakgeur kan verdwijnen met dank aan de verse luchtstroom.

Een gepaste luchtreiniger in de buurt plaatsen doet ook wonderen!

Wijzig de kattenbakvulling bij huisdierallergie

Tracht eens iets anders te gebruiken dan de klassieke kattenbakvulling. Deze veroorzaakt namelijk stof en bevat ook stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken.

Interessante alternatieven zijn anti-allergie varianten zoals kattenbakvulling gemaakt van pijnboom- of cederzaagsel. Deze alternatieve kattenbakvullingen zijn absorberende materialen welke de ammoniak neutraliseren.

Ververs de kattenbak regelmatig

Ammoniak stapelt zich langzaamaan op in de kattenbak. Hierdoor stijgt de concentratie ervan en wordt de geur sterker en sterker. In extreme gevallen kan deze geur echt storende lichamelijke symptomen veroorzaken.

Schep de uitwerpselen minstens een maal per dag uit de kattenbak en ververs de kattenbakvulling om de vijf dagen. Sproei de kattenbakvulling eerst nat alvorens je de kattenbakvulling ververst.

Zo voorkom je dat je veel stof gaat inademen. Eventueel kan je ook handschoenen aandoen voor dit werkje, zeker indien je last hebt van allergische symptomen.

Kweek kamerplanten om jouw binnenlucht te zuiveren | Huisdierallergie

Bepaalde kamerplanten zijn uitermate geschikt om snel en efficiënt stoffen zoals ammoniak uit de lucht te halen! Dit werd aangetoond door de NASA. Wij maakten speciaal een overzicht van de tien beste!

Deze kamerplanten zijn zonder twijfel goed om de kwaliteit van jouw binnenlucht te verbeteren. Toch kan men niet ontkennen dat een luchtreiniger met kwalitatief luchtreinigingssysteem het krachtigste wapen is in de strijd tegen rondzwevende allergenen.

Bovendien zijn huisplanten niet geschikt om alle schadelijke deeltjes uit de lucht te halen. Bepaalde luchtreinigers wel! Aarzel dus niet om advies aan te vragen online.

Opgelet: Vaak zijn deze planten giftig voor mens en dier. Je kan ze dus houden binnenshuis maar je moet zorgen dat jouw hond(en) en kat(ten) er niet aan kunnen!