huidschilfers katten luchtreinigeradviesRaadpleeg Google en bezoek enkele websites die het hebben over allergieën en veroorzakers van astma. Typ bijvoorbeeld de zoekterm ‘huidschilfers katten’ eens in. Wat vind je dan tijdens jouw zoektocht?

Vaak vind je een lijstje met aanbevelingen en tips. Op deze lijstjes staat het vermijden van huidschilfers van katten en andere huisdieren altijd bovenaan.

Misschien lijdt iemand van jouw gezin aan een allergie of aan astma… Dan vraag je je misschien af of huidschilders van katten en allergenen van katten een echte bedreiging zijn voor de gezondheid van jouw gezin.

Wat kan er gedaan worden om de bedreiging te beperken en jullie gezondheid te beschermen?

Op websites, forums en sociale media kan je snel vaststellen dat er heel wat verschillende visies en meningen bestaan over kattenallergenen.

Dit is het gevolg van desinformatie en mythes die bovendien nooit gestaafd werden door feiten en statistieken. Vaak ontbreekt gewoon een degelijke kennis van allergische gezondheidszorg.

Zo stellen sommigen dat huidschilfers van katten gewoon kattenhaar is. Anderen beweren dat het gewoon opgedroogde speekselresten zijn. Nog anderen beweren dat er kattenrassen bestaan die helemaal geen huidschilfers verliezen.

Daarnaast zijn er ook een pak mensen die zichzelf of andere allergische personen gewoon blootstellen aan huidschilfers van katten…

Deze mensen veronderstellen dat huidschilfers van katten en allergenen van katten gewoon een klein ongemak zijn in plaats van een ernstige bedreiging voor de gezondheid.

Omwille van al deze redenen concludeerden wij dat het tijd was om klare wijn te schenken. Op deze pagina kan je dus meer lezen over wat huidschilfers van katten precies zijn en hoe ze een probleem vormen.

Wat zijn het? | Huidschilfers katten

Huidschilfers van katten zijn simpelweg dode huidcellen van een kat. Elk levend wezen met een huid produceert huidschilfers.

Wij als mensen bijvoorbeeld verliezen continu huidcellen in de vorm van schilfers. Soms kunnen we ze waarnemen als schilferige resten op onze droge huid of als roos op ons hoofd tussen ons haar.

Ook katten verliezen continu huidcellen en produceren dus ook huidschilfers. De haren die een kat verliest zijn geen huidschilfers.

De lengte van het haar van de kat heeft geen invloed op de hoeveelheid huidschilfers die de kat produceert. Ook opgedroogd partikels van speeksel van een kat zijn geen huidschilfers.

Huidschilfers van een kat zijn dode huidcellen die deze kat verliest in het kader van de normale groeicyclus van de huid.

Groeicyclus huidschilfers katten

Nieuwe huidcellen worden continu aangemaakt in het onderste gedeelte van de opperhuid. Deze ‘groeien’ zich gradueel een weg naar de oppervlakte van de opperhuid.

Tegelijkertijd sterven andere cellen aan de oppervlakte van deze opperhuid af en worden ze afgestoten.

Door de band genomen heeft de huid van katten en honden een groeicyclus van +/- drie weken.

Kortom, al deze feiten maken brandhout van de bewering dat er kattenrassen zouden bestaan die 100% vrij zijn van huidschilfers. De eerste kat zonder huid moet namelijk nog gemaakt worden in het laboratorium!

Alle kattenrassen hebben ongeveer dezelfde groeicyclus van de huid. Uitzonderingen op de regel zijn katten die een versnelde groeicyclus van de huid hebben.

Dit resulteert dan in een productie van huidschilfers die boven het gemiddelde ligt!

Een leuk weetje is ook dat oudere katten in het algemeen meer huidschilfers produceren dan jonge katten.

Wat is het probleem? | Huidschilfers katten

Het probleem van huidschilfers van katten bestaat uit verschillende facetten. Los van het feit dat huidschilfers dienen als drager voor allergenen zijn er bijkomende aspecten verbonden aan de huidschilfers.

Zo zijn huidschilfers van katten een voedselbron voor huismijten. Huisstofmijten zijn een secundaire bron van allergenen in de zin dat ze allergenen verspreiden via hun ontlasting en via hun opgedroogde karkassen na overlijden.

Dit betekent dat we niet alleen moeten denken aan huidschilfers en allergenen, maar ook aan de gezondheidsgevolgen van groeiende populaties huisstofmijten.

Tips om deze microscopische organismen te bestrijden vind je hier.

De grootte | Huidschilfers katten

Alle huidschilfers van huisdieren zijn klein. Maar huidschilfers van katten zijn microscopisch klein. Hierdoor is het lastig om ze te bestrijden en onder controle te houden!

Het menselijke oog is in staat om partikels zo klein als 0,01 millimeter (of 10 micron) te onderscheiden. Echter, 75% van de huidschilfers van katten zijn tussen de 0,005 millimeter en 0,01 millimeter groot.

De resterende 25% van de huidschilfers van katten zijn qua grootte zelfs kleiner dan of gelijk aan 0,0025 millimeter.

Met andere woorden, de overgrote meerderheid van de huidschilfers van katten kunnen wij als mensen niet waarnemen met het blote oog.

Bovendien gaan deeltjes van zo’n grootte gemakkelijk op in de lucht. Ze mengen zich met de binnenlucht en blijven voor lange tijd in zwevende modus.

Schoonmaken | Huidschilfers katten

Vanzelfsprekend is dit een groot probleem voor het schoonmaken van de woonplaats of wanneer je actief huidschilfers en allergenen wilt gaan bestrijden! Zo hebben studies aangetoond dat stofzuigers gemakkelijk kattenallergenen in de lucht kunnen blazen.

Met andere woorden, personen die aan astma lijden en aanwezig zijn in een ruimte waar men aan het schoonmaken is met een klassieke stofzuiger lopen een ernstig risico. Ze lopen het risico om afgevoerd te worden naar de spoedafdeling van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Dit komt omdat de blootstellingsniveaus aan huidschilfers van katten en kattenallergenen de hoogte inschieten tijdens het stofzuigen met een klassieke stofzuiger.

Dergelijke toestellen met verouderde technologie spuwen de ingezogen allergenen en huidschilfers gewoon weer uit…

Het is daarom aangeraden dat elk gezin met een kat als huisdier gebruik maakt van een kwalitatieve stofzuiger die allergenen bestrijdt.

Het grootste verschil met de meer bekende stofzuigers van op televisie en de massareclame is dat ze de verspreiding van kattenallergenen controleren en tegengaan. Een speciale aankoopgids omtrent stofzuigers voor huisdieren vind je hier.

Afhankelijk van de technologie en de filtersystemen kunnen dergelijke stofzuigers de hoeveelheid allergenen in de woning herleiden tot een absoluut minimum. Een anti-allergeen stofzuiger is echter niet voldoende.

Om optimaal en effectief te werk te gaan dien je ook te denken aan een kwalitatieve luchtreiniger voor de rondzwevende partikels, waarover hieronder meer.

Risico op longfibrose | Huidschilfers katten

Het feit dat de meeste huidschilfers van katten zo klein zijn dat ze zelfs niet waarneembaar zijn met het blote oog heeft ook verregaande gezondheidsgevolgen. Aangezien deze huidschilfers zo klein zijn kunnen ze namelijk de menselijke longen penetreren.

Mensen die allergisch zijn voor bepaalde kattenallergenen, vervat in deze huidschilfers van katten, kunnen dan ernstige schade lijden in de longen.

Mensen die allergisch zijn en gedurende een lange periode worden blootgesteld aan huidschilfers van katten krijgen af te rekenen met ontstekingen in de longen. Meer bepaald in en rond de longblaasjes en in de kleinste luchtwegen.

Bij langdurige blootstelling gaat deze ontsteking over in littekenvorming of verlittekening. Dit fenomeen staat ook ook bekend als longfibrose en heeft als voornaamste negatief gevolg dat de persoon in kwestie een deel van de longcapaciteit verliest.

Met andere woorden, permanente longschade is het gevolg bij allergische personen die langdurig binnenlucht vermengd met kattenallergenen inademen.

Aandachtspunten | Huidschilfers katten

Vooral ouders van allergische kinderen dienen stil te staan bij de perverse gevolgen van huidschilfers van katten. De longen van kinderen zijn namelijk in volle ontwikkeling en zijn in het algemeen gevoeliger voor luchtverontreiniging.

De kleine grootte van de huidschilfers van katten brengt nog een ander probleem met zich mee. Ze hebben de neiging om vast te kleven aan oppervlaktes omwille van moleculaire hechting in de plaats van zwaartekracht of wrijving.

Deze moleculaire hechting zorgt ervoor dat deze partikels echt kleverige eigenschappen hebben. Kledij die in aanraking is gekomen met katten dient bijvoorbeeld goed gewassen te worden om alle allergenen en huidschilfers van de katten te verwijderen.

Deze moleculaire hechting van huidschilfers van katten verklaart waarom kattenallergenen worden aangetroffen in woningen, scholen, kantoorruimtes en overheidsgebouwen waar nog nooit een kat is binnengewandeld!

Huidschilfers katten gezocht? Je hoeft niet ver te zoeken, je treft ze werkelijk overal aan!

Duurzame oplossing | Huidschilfers katten bestrijden

Omwille van de grootte van de partikels van huidschilfers van katten heb je niet veel keuze bij de bestrijding ervan. De beste keuze voor de vermindering van de hoeveelheid rondzwevende huidschilfers van katten in de binnenlucht is een luchtreiniger.

Er bestaan verschillende types luchtreinigers, ook op het gebied van technologische processen. Ben je op zoek naar de beste luchtreiniger om op een veilige en effectieve manier huidschilfers van katten uit de lucht te verwijderen, lees dan meer informatie hier.

Meer informatie over kattenallergenen vind je op deze pagina. Tips om het aankoopproces te doorlopen zijn ook beschikbaar. En vergeet niet meer te lezen over hoe een luchtreiniger uw allergie kan helpen inperken.

Elke situatie is anders: de gezinssamenstelling, de regio, huisdieren, grootte van de woning, onderhoudsvereisten, specifieke hobby’s of allergieën, klachten, overlast en behoeftes.

Wat de beste luchtreiniger is voor familie A is niet noodzakelijk de beste oplossing voor familie B!

Contacteer ons gerust voor een vrijblijvend advies.

Bij Luchtreinigeradvies kan je altijd terecht voor een onafhankelijke oplossing, geselecteerd op basis van jouw situatie.

Wij zijn onafhankelijk en hebben geen enkel exclusiviteitscontract afgesloten met producenten van luchtreinigers. Deze onafhankelijkheid is onze sterkte en jouw voordeel!