huidschilfers honden luchtreinigeradvies

Huidschilfers honden: wat zijn deze precies en wat is hun impact op onze gezondheid?

Een uiteenzetting over deze bron van hondenallergenen vind je hieronder, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek!

Wat zijn het? | Huidschilfers honden

Huidschilfers van honden zijn kleine, zelfs microscopische, huidcellen die de honden verliezen. Net zoals mensen hebben honden een huid welke constant nieuwe huidcellen aanmaakt.

Dit brengt met zich mee dat er ook oude huidcellen worden afgestoten. Deze oude huidcellen zijn de huidschilfers van honden die dan in de woning en de lucht binnenshuis terechtkomen.

Deze kleine stukjes hondenhuid kunnen allergische reacties veroorzaken bij mensen die extreem gevoelig zijn voor deze fijne deeltjes.

In welke vorm komen hondenallergenen voor? | Huidschilfers honden

De meest voorkomende allergieën voor honden worden veroorzaakt door twee soorten eiwitten:

 • Can f 1 eiwitten, en
 • Can f 2 eiwitten

Beide eiwitten worden geproduceerd en verspreid door honden. Deze eiwitten kunnen beschouwd worden als hondenallergenen. Ze veroorzaken allergische reacties bij bepaalde mensen die er overgevoelig voor zijn.

Meer specifiek zitten deze eiwitten in de huidschilfers van honden. Deze huidschilfers zijn microscopisch klein waardoor ze in de binnenlucht gaan zweven.

Het gevolg hiervan is dat deze huidschilfers, inclusief de eiwitten Can f 1 en Can f 2, dus worden ingeademd en in onze longen terechtkomen.

Bijkomende bronnen van deze hondenallergenen zijn het speeksel en de urine van honden. Beide zijn vloeibaar maar kunnen opdrogen. De opgedroogde resten zijn ook vederlicht en microscopisch klein.

Deze opgedroogde resten, inclusief de eiwitten, kunnen dus ook gewoon in de lucht gaan rondzweven om vervolgens ingeademd te worden.

Mensen die lijden aan een vorm van hondenallergie ademen dan de allergenen in, met alle symptomen van dien.

Hardnekkige eigenschappen | Huidschilfers honden

Huidschilfers van honden zijn heel licht en bijzonder klein. Ze kunnen zich gewoon gaan vermengen in de binnenlucht en gaan rondzweven in de lucht.

In vergelijking met allergenen verspreid door kakkerlakken en huisstofmijten blijven ze ook veel langer in de lucht hangen.

Omwille van hun microscopische grootte kleven de allergenen van honden gemakkelijk aan meubels, stoffen, tapijten en gordijnen. Huidschilfers van honden verspreiden zich overal in huis en tot ver daarbuiten.

Studies hebben aangetoond dat huidschilfers van honden zich zelfs verspreiden tot in scholen, ziekenhuizen en woningen en gebouwen waar totaal geen honden aanwezig zijn.

Daarnaast wees wetenschappelijk onderzoek uit dat er een verband bestaat tussen de blootstelling aan hondenallergenen enerzijds en astma bij kinderen die gevoelig zijn voor honden anderzijds.

Voor meer gedetailleerde informatie van dit wetenschappelijk onderzoek kan u de studie van Kanchongkittiphon et al. hier bekijken.

Hoe beïnvloeden ze de gezondheid? | Huidschilfers honden

Sommige mensen lijden aan allergieën of allergische astma die veroorzaakt worden door huidschilfers van honden of katten. Voor deze personen kan het inademen van hondenallergenen ademhalingsproblemen veroorzaken.

Op de lange termijn kan het zelfs leiden tot longfibrose en de onherstelbare afname van de longcapaciteit.

Enkele symptomen van een allergie voor de huidschilfers van honden zijn:

 • Huiduitslag,
 • Waterige ogen,
 • Benauwdheid,
 • Een loopneus,
 • Nies- en hoestbuien, en
 • Een verstopte neus.
 • Jeuk en geïrriteerde ogen zijn ook symptomen.

Hoe hou je hondenallergenen onder controle? | Huidschilfers honden

Gezinnen waarin een of meerdere gevoelige personen leven kunnen de kwaliteit van de binnenlucht het best beschermen door huisdieren uit het huis te verwijderen.

Afhankelijk van de ernst van de allergie kan in overleg met de arts een beslissing genomen worden. Er kan dan beslist worden of een hond in huis voor een echte bedreiging van de gezondheid zorgt.

Indien beslist wordt om een nieuwe woonplaats voor de hond(en) te zoeken, hou dan rekening met de hardnekkigheid van hondenallergenen. Zoals hierboven vermeld blijven hondenallergenen gedurende een lange tijd in de binnenlucht zweven.

Wees dus niet verbaasd dat je maanden na het verwijderen van de hond toch nog allergische symptomen opmerkt. Dit is normaal: hondenallergenen kunnen tot maanden na de verhuis van de hond in huis blijven zweven.

Indien beslist wordt om de hond(en) als huisdier te behouden, hou dan rekening met de volgende tips:

Tips om allergie te beperken | Huidschilfers honden

Mensen die aan een lichte vorm van allergie lijden kunnen verder leven met de hond(en) in het gezin. Je kan de symptomen en ongemakken van deze allergie beperken door volgende tips te implementeren:

 • Verwijder tapijten indien mogelijk. Indien je tapijten in de woning wil behouden, leer dan hoe je een tapijt moet reinigen en overweeg een stofzuiger met dieptereiniger. Kortom: Huidschilfers honden bestrijden? Verwijder tapijten!
 • Vermijd stoffen zitbanken en ander stoffen meubilair. Verkies kunststof of (kunst)leder. Focus ook op harde vloerbedekking die gemakkelijk zowel nat als droog kan schoonmaken.
 • Laat de hond vaak buiten en kam de hond dagelijks. Op deze manier verwijder je dode haren en huidschilfers en komen deze niet terecht in de binnenlucht.
 • Geef jouw hond geregeld een natte wasbeurt. Hiermee verwijder je dode huidcellen welke dan niet in de binnenlucht kunnen gaan zweven.
 • De ultieme manier om de binnenlucht te behandelen is het inschakelen van een toestel dat ervoor werd uitgevonden: een luchtreiniger. Kom op andere pagina’s van deze website meer te weten over hoe je werkt met zo’n luchtzuiveraar, wat het precies is en hoe je een aankoopbeslissing maakt voor een luchtreiniger. De beste luchtreiniger bestaat niet, alles hangt af van de situatie! Hoe een luchtreiniger helpt tegen allergie leest u hier.
 • Sta de hond niet toe om in de zitbanken of op stoelen te springen.
 • Kweek discipline en poets de woning geregeld. Zo vermijd je dat stof en allergeendeeltjes zich opstapelen in de leefruimtes. Opteer voor een anti-allergeen stofzuiger in plaats van een ordinaire stofzuiger die eigenlijk alle allergenen en schadelijke deeltjes opnieuw uitspuwt. Meer informatie over het aankopen van een stofzuiger voor huisdieren lees je op deze pagina.
 • Zet geregeld een raam open en zorg dat de woning geregeld kan ademen.

Andere huisdieren kunnen ook de oorzaak zijn | Huidschilfers honden

Naast honden kunnen ook andere huisdieren huidschilfers verspreiden die de oorzaak van allergieën bij jouw gezinsleden zijn. We denken hierbij aan katten, cavia’s en vogels.

Hou er ook rekening mee dat al deze huisdieren huidschilfers verliezen welke dienen als voedingsbron voor nog een andere allergeenproducent: een leger huisstofmijten.

Deze huisstofmijten verspreiden allergenen via hun uitwerpselen en hun karkassen. Een luchtreiniger tegen huisstofmijtallergenen is dus best wel interessant.

Vraag om advies op maat

Aarzel niet om ons te contacteren voor een persoonlijk advies. Wij geloven in een persoonlijke aanpak, vrijblijvend en kosteloos.

Afhankelijk van jouw specifieke situatie, leefomgeving, klachten, allergieën en verlangens formuleren wij dan een aantal oplossingen.

De sterkte van het team van Luchtreinigeradvies? Onze onafhankelijkheid.

Wij matchen elke situatie met toestellen die het best passen bij jouw situatie.

Wij hebben geen enkel exclusiviteitscontract afgesloten waardoor we in staat zijn om onafhankelijk van producenten de beste oplossingen voor de klant te formuleren!