Houtkachel slecht voor gezondheid? Maar hoe slecht dan precies? En op wie is dit van toepassing?
Houtkachels kunnen je gezondheid schaden. Bescherm dus familie en buren tegen de schadelijke uitstoot van deze houtverbrandende toestellen.
Een stevige stronk hout in het vuur gooien kan een goede oude traditie zijn bij jullie thuis. Velen beseffen echter niet dat de rook afkomstig van zo’n houtkachel schadelijker kan zijn dan op het eerste gezicht lijkt.
Moeten we dan met z’n allen de houtkachel laten staan en in de winter om een co2 neutrale elektrische radiator gaan zitten? Het idee maakt de koude winterdagen een stuk minder gezellig.
Op deze pagina kom je meer te weten…
Inhoudsopgave
Inleiding – Houtkachel slecht voor gezondheid
Vele Nederlanders en Belgen hebben een houtkachel in huis die dienst doet als bijkomende of zelfs als belangrijkste verwarmingsbron.
Anderen genieten dan weer van een houtkachel omwille van het plezier, de gezelligheid van knetterend hout en een opgebouwde traditie.
Wat ook de reden is, in realiteit is de rook van zo’n houtkachel potentieel schadelijk voor de bewoners van het huis alsook voor de omwonenden.
Vooral mensen met bestaande longziektes, cardiovasculaire aandoeningen en diabetes, kinderen en senioren zijn er heel vatbaar voor.
Gezondheidsgevolgen – Houtkachel slecht voor gezondheid
De rook van houtkachels kan zowel gezondheidsgevolgen op korte als lange termijn met zich meebrengen.
Enkele mogelijke gevolgen voor mensen die er langdurig aan blootgesteld worden:
- Hoesten
- Hijgende en piepende ademhaling
- Benauwdheid
- Astma-aanval
- Hartaanval
- Longkanker
- Vroegtijdig overlijden
Het mag dus duidelijk zijn: Bescherming voor houtkachels is eigenlijk cruciaal. Het is dan ook jammer dat deze gezondheidsbedreiging zo weinig aandacht krijgt in de media.
Waarom de houtkachel schadelijk is voor onze gezondheid
Een houtkachel is schadelijk omdat de rook die vrijkomt tijdens het verbrandingsproces vol gevaarlijke partikels en stoffen zit.
Houtrook bevat onder andere:
- Fijnstof vervuiling
- Stikstofmonoxide
- Koolstofmonoxide
- Volatiele Organische Stoffen (VOS) – Gassen die schadelijke stoffen bevatten en die bijdragen tot ozonvervuiling.
- Benzeen, formaldehyde, enzovoort.
De houtrook kan de concentratie fijnstofdeeltjes doen stijgen tot niveaus die onze gezondheid ernstige schade kunnen toebrengen en dit zowel binnen- als buitenshuis.
Zo zijn de fijnstofdeeltjes PM2.5 zo minuscuul dat ze tot diep in onze longen penetreren (zie bijvoorbeeld op longemfyseem).
Erger nog, via de longblaasjes kunnen ze meeglippen in onze bloedstroom. Hierdoor kan dan orgaanschade ontstaan zoals schade aan de longen, de bloedvaten en het hart.
Voor een overzicht van schokkende wetenschappelijke resultaten over houtrook verwijzen we je graag naar deze pagina.
Bescherming voor houtkachel – Tips
Bepaalde gezinnen gebruiken hun houtkachel 24 uur op 24 tijdens de wintermaanden. Dit kan tot houtrook overlast leiden in jouw buurt.
Op sommige dagen wordt een algemeen stookverbod opgelegd. Het is belangrijk dat je dit verbod naleeft.
Indien houtverbranding de luchtkwaliteit in jouw buurt beïnvloedt, overweeg dan volgende zaken ter bescherming van jouw gezondheid:
Binnen blijven
Overweeg om binnen te blijven. Dit is vooral een goede tip voor kinderen, senioren en volwassen met bestaande gezondheidsaandoeningen (longziekte, diabetes, cardiovasculaire aandoeningen, enzovoort).
Op deze manier kunnen ze blootstelling aan houtrook en luchtvervuiling minimaliseren.
Reken niet op een stofmasker
Een klassiek stofmasker of mondkapje helpt niet tegen fijnstofdeeltjes.
Ze zijn ontworpen om enkel de grotere deeltjes tegen te houden. Er bestaan duurdere versies met ingebouwde HEPA filters maar deze zijn niet gemakkelijk te gebruiken voor mensen met een bestaande longaandoening.
Bovendien is het ook gewoon niet comfortabel en sexy is het ook niet.
Zwangere vrouwen dienen op te letten
Zijn jullie gelukkig zwanger? Of zijn jullie plannen aan het maken om een kindje op de wereld te zetten?
Hou dan zeker en vast rekening met de drastische en ingrijpende gevolgen die luchtvervuiling kan hebben gedurende de zwangerschap.
Ontdek er alles over op de pagina over zwanger zijn en vervuilde lucht inademen en ontdek hoe een kwalitatieve luchtreiniger binnenshuis de foetus kan beschermen tegen luchtvervuiling!
Neem preventieve maatregelen voor kinderen
Jonge kinderen zijn veel vatbaarder voor schadelijke rook van kachels.
Hun longen zijn nog in volle ontwikkeling en ze ademen meer lucht (en dus meer vervuilde lucht) in per kilogram lichaamsgewicht dan volwassenen.
Zit je met houtstokende buren opgescheept en ben je juist mama of papa geworden? Dan kan een luchtreiniger voor op de babykamer of voor op de kinderkamer een goed idee zijn.
Sluit de ramen van jouw wagen
Rijd je tijdens de wintermaanden door een buurt waar veel houtrook dichtbij de grond hangt? Hou dan alle ramen gesloten en zorg ervoor dat de ventilatie ingesteld staat op de optie hercirculatie.
Doe geen inspanningen of sportactiviteiten buiten
Neem extra preventieve maatregelen voor kinderen daar hun longen nog niet volgroeid zijn. Ze zijn dus vatbaarder voor de schadelijke gevolgen van kachelrook.
Regelgeving – Houtkachel slecht voor gezondheid
Op Europees niveau werd strengere regelgeving uitgevaardigd om de fabrikanten van houtkachels properdere toestellen te laten maken.
Echter, deze Ecodesign-regeling is nog niet van kracht en dit zal nog een tijdje duren (1 januari 2022)…
Reken dus niet op de nationale overheid of Europa om uw gezondheid te beschermen. Maar schiet zelf in actie door de lucht in huis te zuiveren!
Er zijn namelijk heel wat omwonenden die nog met oudere houtkachels branden. Deze toestellen zijn niet ontworpen volgens de regels die nu gelden. En dus stoten ze veel meer luchtvervuiling uit.
Preventie in huis
Een luchtreiniger tegen rook van kachels en haarden in huis nemen kan een slimme zet zijn. Het is een investering voor de lange termijn en kan je bescherming voor houtkachels bieden.
Houtkachels zijn slecht voor de gezondheid en zelfs indien je zelf niet stookt kan je nog steeds overlast van de houtkachel van de buren ervaren.
Contacteer ons voor advies op maat van uw situatie.
En lees onze overzichtelijke gids boordevol tips over Hoe verstandig een luchtreiniger kopen.