stofmijten verslaan info en tips luchtreinigeradvies

Stofmijten sluipen rond in onze bedden en zitbanken en laten een spoor van vervuiling achter.

Dit spoor van vervuiling bestaat uit uitwerpselen en karkassen van dode soortgenoten. We kunnen ze niet zien want ze zijn microscopisch klein.

En ook al zijn deze organismen zo klein, toch verspreiden ze enorm veel allergenen via hun vervuiling.

Hier vind je meer informatie over hoe je stofmijten kan aanpakken en hoe je jouw gezin kan beschermen.

Inleiding

Ze zijn zodanig klein, microscopisch klein zelfs, dat je ze niet kunt waarnemen met het blote oog. Tegelijkertijd kunnen miljoenen mensen wereldwijd niet anders dan beamen dat deze minuscule stofmijten bijna magische krachten bezitten op het gebied van allergieën en astma.

Stofmijtallergenen kunnen worden aangetroffen in de overgrote meerderheid van de woningen en flats. Deze allergenen, vervat in de karkassen en ontlasting van de mijten, zijn een van de meest voorkomende oorzaken van allergieën en astma.

Wat zijn deze micro-organismen nu eigenlijk exact? En waarom houden ze zo van ons en van onze leefomgeving binnenshuis? Hoe komt het dat ze ons zo slecht doen voelen? En het allerbelangrijkste: welke manieren werken effectief om ze te bestrijden en te verwijderen?

Lees gerust verder, je zou kunnen versteld staan…

Het leven van de stofmijten

Stofmijten zijn klein maar zijn ongeveer even groot als de meeste stofdeeltjes. Je kan ze als mens dus net niet waarnemen met onze ogen. Iedereen met een microscoop, zelfs al is dit een basismodel, kan ze wel waarnemen.

Sommige mensen en kinderen vinden dat de stofmijten qua uiterlijk wat weg hebben van kevers. Toch zijn deze mini organismen geen insecten! Het zijn namelijk spinachtigen en hebben veel biologische kenmerken gemeen met spinnen.

Maar in tegenstelling tot hun neefjes die spinnenwebben bouwen om insecten te vangen, is het favoriete voedsel van stofmijten huidschilfers. Dit kunnen dode huidcellen zijn van mensen, katten, honden, vogels en andere huisdieren.

En net omdat ze zo verlekkerd zijn op deze huidschilfers leven ze in grote kolonies zo dicht mogelijk bij de voedingsbron. Met andere woorden, ze leven op plaatsen waar er zich dode huidcellen kunnen opstapelen.

Voorbeelden van dergelijke plaatsen waar zich veel dode huidschilfers in bevinden zijn tapijten, matrassen, gestoffeerde meubels en hoofdkussens en donsdekens.

Een leuk weetje: de wetenschappelijk benaming van de stofmijt is Dermatophagoides pteronyssinus. De letterlijke vertaling hiervan is huidetende mijt.

Verrassende weetjes over stofmijten

De levensverwachting van stofmijten varieert tussen +/- twee en vier maanden.

Ze houden van een vochtige omgeving en kunnen niet overleven zonder vocht. Dat is de reden waarom stofmijten quasi nooit worden aangetroffen in droge klimaten, ook al heb je er ook stoffige ruimtes vol lekkere huidschilfers…

Stofmijten bestaan voor 75 procent uit water maar in tegenstelling tot de mens zijn ze niet in staat om vocht op te drinken. Deze mijten absorberen het vocht uit hun omgeving door gebruik te maken van klieren op hun voorpoten.

Deze kleine wezentjes zijn dus eigenlijk wandelende vatjes water waardoor ze uitdroging niet kunnen overleven. In een droog klimaat kunnen ze dus niet overleven terwijl ze in een vochtig klimaat echt wel floreren.

In de meeste klimaten stijgt de populatie mijten tijdens de zomer wanneer de vochtigheid hoog is.

Vaak bereikt de populatie een piek in de herfst. Specialisten denken dat dit een van de redenen is waarom het aantal astmagevallen zo hoog ligt tijdens de herfst.

De populatie neemt vervolgens af tijdens de winter wanneer het kouder en droger is. Op het einde van de winter en aan het begin van de lente bereikt de stofmijtpopulatie een laagtepunt.

Wat is het probleem met stofmijten?

Vervuilde lucht door stofmijten

Stofmijten zijn kampioenen op het gebied van ontlasting. Ze produceren tot 20 keer per dag uitwerpselen. En het zijn net deze uitwerpselen die de krachtige allergenen bevatten.

Deze uitwerpselen zijn zodanig klein en licht dat ze gemakkelijk in de lucht kunnen gaan zweven.

Dit betekent dat deze uitwerpselen dus kunnen gaan ‘vliegen’ wanneer je over een tapijt wandelt, in een sofa zit of een kussen verplaatst.

Een van de bestemmingen van deze vliegende uitwerpselen zijn jouw luchtwegen en die van de andere inwoners van jouw woning. Dit kan dan leiden tot allergische reacties en ernstige gezondheidsproblemen.

Stofmijten eten dode huidcellen en gebruiken bepaalde enzymen om deze huidschilfers te verteren. Wanneer ze vervolgens uitwerpselen produceren zitten deze enzymen in de ontlasting en vervullen ze de rol van krachtige allergenen.

Doordat de zwevende uitwerpselen zo klein zijn hebben ze eigenlijk de perfecte grootte om tot diep in jouw longen door te dringen en een astma-aanval te veroorzaken. Ze veroorzaken bovendien niet alleen problemen met de lucht die we inademen.

[cta id=’15406′]

Gecontamineerde voeding

Er bestaan namelijk ook nog andere allergenenproducerende mijten die onze voeding kunnen koloniseren. Deze voorraadmijten zijn gek op graanproducten zoals graanmeel, etensresten en schimmels.

Ze kunnen allerlei allerlei allergische reacties opwekken bij mensen na het eten van pannenkoeken, gebakjes en andere voedingsmiddelen die gecontamineerde ingrediënten bevatten!

Het probleem met de allergenen afkomstig van deze voorraadmijten is hun hardnekkigheid! Ze zijn zodanig bestendig dat het koken van de gecontamineerde voedingsmiddelen niet helpt om ze uit te roeien.

Mensen die allergisch zijn voor stofmijten dienen hun voedingswaren, inclusief meel en bloem, op te bergen in afsluitbare plastic doosjes.

Bovendien dienen mensen die een allergische reactie ervaren op graanmeel ook getest te worden op een eventuele allergie voor mijten.

Hoe je stofmijten kan vernietigen

Wat niet werkt

Stofmijten houden van vocht en kunnen niet overleven zonder. Waarom dan niet vlug een paar ontvochtigers aanschaffen en deze permanent laten draaien in de vertrekken van de woning?

Het probleem met deze aanpak is dat vocht de ruimte kan binnensluipen waar de ontvochtiger aan het draaien is. Van zodra je een deur opent naar deze ruimte komt er dus vocht binnen. Genoeg vocht om te overleven aangezien ze niet veel nodig hebben.

Zelfs in een volledig ontvochtigde woning produceert een douche- of kooksessie eigenlijk meer dan genoeg vocht voor de mijten om meerdere dagen te overleven.

Maar wat werkt er dan wel in deze strijd tussen mens en allergeenverwekkende spinachtige?

Wat wel werkt

Een deftige hygrometer aanschaffen is een goede eerste stap. Met dit relatief goedkoop toestel kan je de vochtigheidsgraad binnenshuis meten.

En zo kan je dus meten hoe ernstig je jouw woning moet uitdrogen. Een richtlijn is dat alles beneden de 50 procent vochtigheid goed is. Een vochtigheidsgraad die lager is dan 50 procent kunnen ze maar moeilijk overleven.

De vervelende spinachtigen houden van warme, vochtige omgevingen waar bovendien een ongelimiteerde aanvoer van lekkere voeding (huidcellen) beschikbaar is.

Een goede tweede stap is dus om alle matrassen, dekens en (hoofd)kussens in te pakken met speciale anti-allergeen hoezen. Goede hoezen bestaan uit een strak geweven stof. Stofmijten kunnen namelijk gemakkelijk door hoezen kruipen die niet strak genoeg geweven zijn.

Doe dus zeker jouw huiswerk wanneer je van plan bent om dergelijke hoezen aan te schaffen. Maak de tijd om te vergelijken en lees de kleine lettertjes.

Een goede derde stap is om alle beddengoed regelmatig te wassen op minstens 60 graden Celsius. Heet water is namelijk beter om de taaiere eitjes van deze duivelse micro-organismen te doden! Vergeet pluche speelgoed van jouw kinderen of huisdieren ook niet mee te wassen!

Plaatsen waar de kleine duiveltjes zich verstoppen

De sleutel om deze alomtegenwoordige schepseltjes te bestrijden is om ervoor te zorgen dat ze nergens een comfortabele plaats vinden om hun kolonie en kweekplaats op te zetten.

Zo kunnen ze niet leven op harde en niet-poreuze oppervlakten. Het is precies daarom dat je de voorkeur moet geven aan tegels, laminaat of parket. Probeer ook om voor meubels te kiezen uit hout en/of uit (kunst)leder.

Tracht alle tapijten en gestoffeerde meubels te vermijden. Deze items zijn namelijk de perfecte speeltuin voor deze micro-organismen= warm, vochtig, poreus, beschermend en vol met voedsel (dode huidcellen).

De mijten klimmen gewoon in deze zaken en leven er in grote kolonies.

Indien je in een gestoffeerde zitbank plaatsneemt bestaat de kans dat je een grote stofwolk in jouw gezicht krijgt. Als de zon in huis schijnt kun je dit fenomeen goed waarnemen. Hierin zitten dan ook de allergenen afkomstig van deze kleine duiveltjes.

Het is ook meestal niet de zitbank in de leefruimte die voor het grootste gezondheidsprobleem zorgt! Het grootste probleem bevindt zich namelijk in de slaapkamer: het bed.

De gemiddelde mens brengt maar liefst acht uur per dag door in bed. Dat is een derde van zijn/haar hele leven! En dus is de blootstelling aan de allergenen hier het meest intensief.

Dingen die je moet hebben

Slimme stofzuiger

Elk gezin waarin astma- of allergielijders leven heeft nood aan een kwalitatieve stofzuiger met anti-allergeen filters.

En moest je tapijten in huis hebben dan heb je ook nood aan een accessoire zoals een dieptereiniger. Hiermee kan je tot diep in de vezels doordringen om de stofmijten en hun uitwerpselen te gaan opzuigen.

Wat je nodig hebt is een stofzuiger met hoge efficiëntie en een kwalitatief sterk filtersysteem. Een klassieke stofzuiger is uitgerust met een standaard filtersysteem dat kan weinig efficiënt is.

Integendeel, zo’n filtersysteem van een klassieke stofzuiger helpt niet om allergenen uit jouw woning te halen.

De filters zijn te zwak en alle fijne opgezogen deeltjes worden opnieuw verspreid in de woning… Een klassieke stofzuiger helpt gewoon niet om stofmijten te bestrijden.

Kwaliteitsvolle luchtreiniger

Een kwalitatieve luchtreiniger die speciaal ontwikkeld is om vervuilde binnenlucht te zuiveren is een tweede toestel waar allergie- en astmalijders heel veel genot van kunnen hebben.

Indien je een luchtreiniger aanschaft met de juiste eigenschappen, kan je allerlei hardnekkige allergenen uit de lucht filteren. Lees op de volgende pagina hoe je een geschikte luchtreiniger kunt kopen.

Contacteer ons gerust voor meer informatie over geschikte modellen die passen bij jouw situatie. DE beste luchtreiniger bestaat namelijk niet.

Wenst u nog meer gedetailleerde informatie te lezen over luchtreiniging op slaapkamers? Bekijk dan zeker en vast de volgende pagina’s:

Wij bekijken je situatie met plezier in detail, vrijblijvend.

Kostenplaatje

Anti-allergeenhoezen, een slimme stofzuiger, een luchtreiniger die bij jouw situatie past en niet-poreuze vloerbedekking en meubels… Dit kost allemaal wel wat centen natuurlijk.

Toch mag je je niet laten afschrikken door de initiële kost die hieraan verbonden is.

Op de lange termijn verdien je jouw investeringen dubbel en dik terug. Levenscomfort en gezondheid: daar staat geen prijs op.

Tot slot een tip

Let op de zaken in jouw omgeving binnenshuis.

Alert zijn kan het verschil maken en een doorbraak betekenen voor allergieën waar jij of iemand anders in jouw gezin last van hebt.

En aarzel zeker en vast niet om ons te contacteren voor een advies op maat van uw persoonlijke situatie.