Je vindt hier het antwoord op de vraag “Hoe luchtreinigers gebruiken?” We bespreken de gedetailleerde werking van luchtreinigers, waarvoor deze gebruikt kunnen worden en op welke manier.
Algemeen gesproken zou een luchtreiniger moeten voldoen aan het volgende:
- zo goed mogelijk schadelijke en vuile luchtdeeltjes uit de binnenlucht verwijderen, dit is afhankelijk van:
- de efficiëntie van de luchtreiniger om stofdeeltjes te filteren, en
- de capaciteit van de luchtreiniger om de volledige kamer te reinigen;
- het volledige volume lucht in de kamer verversen en dit meermaals per uur, de kamergrootte is dus gelimiteerd per apparaat;
- beantwoorden aan de persoonlijke wensen en omstandigheden van de gebruiker, die een luchtreiniger verdient die de gezondheid verbetert en dit aan een aanvaardbare prijs.
Inhoudsopgave
Mogelijke technologieën | Hoe luchtreinigers gebruiken?
De twee meest voorkomende technologieën in luchtreinigers zijn:
- mechanische filtering; en
- elektrostatische filtering.
Een combinatie van beide is ook mogelijk. Dit wordt dan een hybride genoemd.
Zogenaamde HEPA-filters (High Efficiency Particulate Air, de industriestandaard qua filtratie van deeltjes uit lucht) zijn mechanische luchtfilters.
Dat wil zeggen dat lucht door een fijn gaas wordt geforceerd, dat de schadelijke deeltjes opvangt zoals pollen, huidschilfers van huisdieren, huisstofmijt en tabaksrook. De meeste luchtreinigers maken gebruik van HEPA-filters.
Bij elektrostatische luchtfilters daarentegen, wordt een elektrische lading gebruikt om de aantrekking te verhogen tussen de schadelijke luchtdeeltjes en de filtervezels.
Bij passieve elektrostatische luchtfiltering krijgen de filters een lading mee bij de productie, waardoor de efficiëntie hoog is in het begin, maar deze daalt naarmate de lading geleidelijk verloren gaat.
Deze efficiëntie wordt constant gehouden bij actieve elektrostatische luchtfiltering, aangezien de filtervezels of luchtdeeltjes voortdurend geladen blijven tijdens het gebruik.
Efficiëntie | Hoe luchtreinigers gebruiken?
Het testen van de efficiëntie van een luchtreiniger gebeurt in speciale laboratoria aan de hand van drie soorten deeltjes: tabaksrook, stof en pollen.
De ene luchtreiniger zal dus beter presteren dan de andere op vlak van het uit de lucht filteren van deze soorten deeltjes.
Welke luchtreiniger bij jou past is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.
Zo zijn luchtreinigers die heel goed zijn in het reinigen van tabaksrook niet zo interessant als je een niet-roker bent.
Capaciteit | Hoe luchtreinigers gebruiken?
Behalve de efficiëntie van de luchtreiniger, is de luchtvolume capaciteit ook belangrijk bij het kiezen van een luchtreiniger op jouw maat.
De luchtreiniger moet natuurlijk het volume aankunnen van de ruimte waarvan de lucht zal gereinigd worden.
Omdat lucht constant wordt bevuild met allerlei deeltjes is het belangrijk dat de luchtreiniger in staat is om deze vuile deeltjes te verwijderen aan hetzelfde tempo als waaraan de lucht bevuild wordt.
Dit leidt ertoe dat elke luchtreiniger een maximale luchtvolume capaciteit heeft om efficiënt te blijven functioneren en om bovendien ook het totale luchtvolume in de kamer meerdere malen per uur te verversen.
Bijvoorbeeld: Een luchtreiniger die ontworpen werd voor een gewone slaapkamer zal onvoldoende efficiënt werken voor een grote kantoorruimte waar meerdere mensen dagelijks werken.
Gebruikskost | Hoe luchtreinigers gebruiken?
De periodieke vervanging van filters bij luchtreinigingstoestellen is een onvermijdelijke kost tijdens de levensduur van een luchtreiniger.
De kost van filters en de levensduur ervan is afhankelijk van het type filter. Je kijkt dus best na wat aangeraden wordt door de fabrikant van de filters.
Het zal je niet verbazen dat de meest effectieve luchtreinigers echter ook de meest kostelijke zijn om aan te kopen en te onderhouden.
Aan de energiekost van de luchtreiniger wordt meestal weinig aandacht besteed. De resultaten van efficiëntie tests van luchtreinigers in laboratoria zijn meestal gebaseerd op voortdurend gebruik, in tegenstelling tot periodiek gebruik.
Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie moet je misschien rekening houden met de energiekost die gepaard gaat met het gebruik van de luchtreiniger gedurende 24 uur per dag.
Vanzelfsprekend let je er dus maar beter voor op dat de luchtreiniger bij voorkeur een energiezuinig apparaat is.
Conclusie | Hoe luchtreinigers gebruiken?
Let dus op de efficiëntie van de luchtreiniger. Ga er niet vanuit dat hoe groter de luchtreiniger, hoe beter en efficiënter hij zal zijn.
Let ook op de capaciteit van de luchtreiniger. Kies dus niet voor een slaapkamer luchtreiniger om te gebruiken op kantoor.
Het omgekeerde geldt ook: kies niet voor een industriële luchtreiniger om te installeren in je toiletruimte! Of misschien net wel…? ;-)
Ten slotte sta je best ook even stil bij de gebruikskost die gepaard gaat met het gebruik van de luchtreiniger.
Contacteer ons gerust voor vrijblijvend, gratis advies op jouw maat!